VI. pokračování dotazů na problémy s pohybovým ústrojím

Pokračování dotazů na problémy s pohybovým ústrojím
Zde je možno se informovat na Vaše zdravotní problémy jako jsou


i dlouhodobé bolesti v zádech, v kloubech, hlavy,  migrény, tinnitus, závratě, poruchy páteře, zamrzlá ramena, syndrom karpálního tunelu, tenisový loket, bolavé paty, palce do X a další dysfunkce chodidel….

TERAPEUTICKÁ ORDINACE NOVÉ HRADY v jižních ČECHÁCH tel. 777 12 16 47

Celostní manipulační
terapie


Terapeutická
ordinace Nové Hrady v jižních Čechách otevírá svá další
centra působení v České republice.


K
uspokojení zájmu klientů ze vzdálenějších míst se zřizují
další terapeutické ošetřovny v Praze a Olomouci.


Terapeutická
ordinace s uplatněním své metody Celostní manipulační terapie
(CMP) dosahuje trvalých výsledků na základě jemné manipulace
především s kloubním systémem pohybového aparátu těla.

informace na tel: 777 12 16 47




Knihu Dynamická chůze lze objednat u Nakladatelství Fontána-www.fontana.ws





Adresa pro vzkazy autorovi přímo    jtvesely@seznam.cz


Případný dotaz je nutné umístit dole - stálý odkaz.





26.03.2015 09:49:55 | Autor: Jan Veselý



Komentáře

55 komentářů:
  • 30.09. 18:53, Irma

    Vážený pane Veselý, před třemi týdny jsem u Vás byla s kamarádkou Janou. Mluvili jsme o tom, že ráda a hodně chodím a nemám žádné zásadní problémy, ale poslední dobou mě hodně bolí levá pata. Přestože masíruji nohu tak, jak jste mi poradil, uleví to vždy jen na chvíli, těsně po masáži. Druhá věc je, že mi není dost jasné, proč, když jsem hodně zvyklá chodit, poslední dobou mám po delší procházce bolesti kloubů - zejména kyčle. Vždycky jsem chodila hodně a poměrně rychle, nemám žádný úraz nebo nějakou změnu v životním stylu...prostě nevím, čemu to připsat. Po přečtení Vaší knihy a zejména po návštěvě u Vás jsem změnila trochu styl chůze - dělala jsem moc dlouhé kroky a tudíž šlapala hodně na paty, ale jinak se po dlouhých procházkách najednou cítím mnohem hůř, nohy mě hodně bolí a jsem víc unavená. Změna není příliš pozvolná, řekla bych, že proběhla během pár měsíců, max. půl roku. Je to trochu paradox, ale ve chvíli, kdy mi přečtení Vaší knihy potvrdilo, že můj přistup ke "sportu" (chůze z něj zaujímá v mém životě asi 90) je správný, začaly moje problémy. Co si o tom myslíte? Přeji Vám krásný den, Irma

  • 04.09. 18:20, Marie Smutná

    Dobrý den, pane Veselý. Změnil jste mi život a to jen v tom nejlepším. Díky Vám se cítím snad nejlíp za dobu 61 let. Naučil jste mě chodit každý den a tančit si a rovnat se skoro každý den. Mám už vychytáno, co mi pomůže. Já to předala svému muži a nyní v důchodu každý den rázujeme Slavkovským lesem a poznali jsme neskutečné krásy krajiny. Bolesti nemáme, já jen vyšší tlak, ale spíš diastolický - 100-120/85-99. K lékaři radši nejdu, protože by mi opět přidal léky. Už beru na snížení. Po návratu z chůze mám tlak normální - 115/82, pak zase se zvedne. Nechápu. Dá se mi poradit ? Děkuji a ještě prosím mám dotaz. Vy už nefungujete na blogu? Ráda jsem Vás četla. Jste můj guru. Vedete mě mým životem, aniž o tom víte. Děkuji za vše a prosím o odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní Smutná. Trochu mě uvádíte do rozpaků, ale budiž. Jem rád, že se Vám a Vašemu manželovi daří, zvláště pak, když se odvoláváte na návštěvu u mě. Zejména, co jste objevili kouzlo a sílu v návratu k přirozenému pohybu člověka, to jest k chůzi. S tím tlakem mě matete, já si stojím za tím, že 120/80 je v nejlepší pohodě a Vy se nad ním podivujete. Pokud si vzpomenete na to, jak jsem Vám rovnal záda když jste byla opřena lokty na stůl, tak to každé ráno provádějte. Tím si srovnáte napětí hrudního koše po spánku a tlak se sám od sebe srovná. Blog pravidelně kontroluji ale už sem tolik nepíši, jednak čas a spousta jiných povinností. Navíc, navzdory všeobecným názorům na počasí v letošním létě já si ho užíval plnými doušky. I tady je naše tělo schopno naprosto snadno snášet tzv. „velká vedra“, pokud je k tomu cíleně vedeno a to opět zas a jenom trvalým přirozeným pohybem, chůzí. Ale už mám náměty na další články, což jste asi měla na mysli. Tak hezký zbytek léta přeji. V úctě Jan Veselý

  • 10.05. 21:08, Eva

    Dobry den prajem, potrebovala by som od Vas vzacnu radu ohladne dg mojej dcerky. Ma 12 r., 168 cm a 50 kg. Roky nam predpisovali ort. vlozky, lebo ma ploche nohy. Ked sa zacala stazovat vecerom na bolesti noh, vyhladali sme ineho ortopeda, ktory tiez odporucil vlozky, ortop. obuv a dal nam doporucenie do Ba ohladne konzultacie na operacne riesenie plochej nohy pomocou nejakej skrutky, ktora sa casom vstrebe. Treba to riesit vraj do 14 r. dietata. Aky je Vas nazor? Dcera je aktivna, sportuje. Dakujem velmi pekne xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podle mého dcera rychle rostla (a patrně ještě dále poroste) a přirozený pohyb nebyl dostatečný k vyrovnávání stability těla. To podporovalo růst větších chodidel. Například velikost chodidel současných modelek při jejich výšce přesahuje průměrnou velikost chodidel u mužů a protože byla blokována ortopedickými vložkami, nemohlo docházet k jejich přirozenému pohybu při chůzi. Svaly v chodidlech jsou ochablé a nejsou schopny tvořit optimální nártní oblouk. Podle mého by měla co nejvíce chodit v obuvi s nízkými a hlavně plochými podrážkami bez vložek, jako jsou tenisky jarmilky a baleriny. Bude jí to sice zpočátku i bolet ale posléze, až se svaly v plosce nohou posílí, postupně nártní oblouk vytvoří. Nemám představu, co užitečného by se dalo do tak složitého organicko mechanického uskupení jakými lidská chodidla jsou v operovat, aby se vrátila do normálu. Jan Veselý

  • 14.02. 20:56, marie

    dobry večer prosila bych vas o radu mam 54 let a již 9 let uklízím ve firmě mam možnost i ježdění autem takže neuklízím vkuse celou směnu v srpnu lonského roku mě chytla krční pateř na kterou trpím již několik let dostala jsem uvolnující leky které nepomohly,bolest se rozšířila během zaří mezi lopatky dale až dolu k bedram a do praveho kolene sla jsem k chyropraktikovy leky nechci odblokl mě dal to nešlo tak mi dal 10 magnetu a cvičit rehabky vše mam za sebou bolesti přetrvavají i když deně cvičím koleno bolí hodně bolest se mi stěhuje někdy je horší krk a někdy zas ty bedra nemužu se třeba postavit jen pomalu tak mě tam zabolí cely den chodím bolest tam je ,ale utumena nejhorší ,když sednu a pak se mam rozchodit bolest v koleni je hrozna ale chodím chodí pořad ido prace mezi uklidem se snažím protahovat už si říkam dělam vše a bolest nechce ustoupit k neurologovi nechci ten napíše prašky na deprese escitil ,že to se musí v mozku srovnat tak prosím vas o radu v březnu jsem podstoupila operaci dělohy jestli to s tím nesouvisí děkuji vam moc s pozdravem marie ještě bych chtěla dodat že mě ortoped řekl ,meniskus operace nesouhlasím a nechci jít budu dělat pro to vše ještě jednou děkuji předem. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Vážená paní, Vaše potíže jsou způsobeny celkovou ochablostí a následnou dysfunkcí těla. Tedy nerovnováhou jak v podélné ose těla hlava-kost křížová a dále pak v ose pánevní (pravá lopata pánevní je výše jako levá) a v ose ramenní. Takže, pánev nakřivo, svaly v dolních končetinách jsou nesprávně natahovány a odtud pak bolesti v pravém koleni, protože čéška vinou křivě napínaného svalu na něj bolestivě tlačí. Lopaty pánevní jsou nakřivo, takže i kost křížová a na ni se dále křivě napojují jednotlivé obratle a svaly a proto bolesti v bedrech. Pánevní dno je přetížené a pak svalové tlaky na dělohu a protože ta je silně prokrvená, tak těmi tlaky na ni krvácela. Takže to s tím souvisí. Kloubní dysfunkce postoupily do vyšších pater včetně krční páteře a lebeční oblasti, a odtud pak ty další bolesti včetně depresí. Je to vcelku jednoduché, ale jak seznáváte, ani léky ani magnety jaksi klouby samy nesrovnají, tím méně pak chiropraxe, to jest násilné prolomení tlaků. Potřebovala by jste několikrát po sobě uvolnit a srovnat a potíže by ustoupily.. Takže usedněte do auta a klidně přijeďte, tohle se rozcvičit při nejlepší vůli nedá. S pozdravem Jan Veselý

  • 13.02. 22:40, Renata

    Dobrý den, pane Veselý, po dlouhé době Vás zdravím. Jezdila jsem k Vám minulý rok na terapii - z toho důvodu, že se mi nedařilo otěhotnět. Píši Vám proto, že moje návštěvy u Vás kvůli mé údajné nemožnosti otěhotnět se staly plodnými a já jsem nyní v pátém měsíci těhotenství. Chtěla bych Vám moc poděkovat, protože na tom určitě mají i zásluhu tyto masáže :) No a raději ještě píši proto, že se chci zeptat, jestli je v tomto stavu masáž zad vhodná - záda bolí pořád a i krční páteř, protože v práci teď přes zimu převládá sezení u počítače. Tak jsem si říkala, že bych se k Vám na masáž ještě objednala, aby se mi trochu ulevilo.Moc děkuji za odpověď a těším se případně na osobní setkání. Renata

  • 03.01. 15:51, Věra

    Dobrý den pane Veselý. Je mi 63 let ,celý život jsem pracovala v obchodě a nyní mám problém s páteří. Poslední dobou mi bolest jde od bederní páteře podél stehna,lýtka až ke kotníku. Mám příčně ploché nohy, to tak poslední rok. Bolest mám hlavně do levé nohy, někdy mám pocit slabosti a vnitřního třesu. popis Od neurologa Vám posílám. Polytopní vert. algický syndrom, izolovaný posun těla C5proti C6 dorsálně,dorsální osteofyty a zúžení páteřního kanálu C5/6 na 10-11mm. Menší cirkulární bulding disku L3/4,cirkulární bulding disku L4/5 s akcentací paramediálně doleva.,lehká foraminestosaL4/5přesahující mírně do obou foramin více vlevo, lumbalizovaný obratel S1.Hrudní fixovaná hyperkyfosa. lehká skoliosa Th-L páteře,dynamika do AF difúzně zkrácena. Jinak ještě mívám závratě ,při kterých nemůžu ani chodit. Tak se Vás ptám,zda mám nějakou šanci na zlepšení. Prosím,poradte. Mám strach ,jestli nemám RS nebo ALS. Mám manžela s Parkinsonem, takže když jezdíme do Prahy,člověk toho vidí. Děkuji za odpověď VĚRA xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, jakkoli Váš nález o zdravotním stavu vypadá poněkud hrůzostrašně, není to až zase tak zlé a zejména, pokud Vás to potěší, většina dysfunkcí je poměrně snadno vratná. Protože jste dost na „křivo“, páteř je v silném napětí a tlaky se pak přesunují na oba konce, to jest do krční páteře a směrem dolů do bederní páteře. Vertebrogenní algický syndrom je pak celkové označení neblahého stavu pohybového aparátu. Trochu nepříjemné jsou ty osteofyty, to jsou výrůstky, s těmi toho moc manipulačně dělat nejde, ale to ostatní je celkem schůdné k odstranění Celkovou manipulační terapií. Protože je krční páteř v napětí, tak logicky musí být i zúžený páteřní kanál. Je to ale ve skutečnosti něco jako zkroucená hydraulická hadice, která, když tlak odezní, se zase srovná. To samé je vlastně i dole v bederní páteři. Vaše osa pánevní je nepřirozeně zkroucená, odborně by se řeklo v rotaci a protože to má velkou sílu tak i tlaky jsou značné a způsobují např. ty buldingy plotýnek (disky), což není nic jiného než částečné vyboulení vlivem tlaku, něco zkrátka povolit musí. Po uvolnění napětí a manipulačním srovnání obratlů tlaky na ně povolí a po nějaké době při chůzi se vrátí do normálního nastavení. Protože je pánevní osa na křivo, je vyvíjen i velký tlak na ischiatické nervy které jdou od kostrče až do palců chodidel a proto ta bolest. Je patrné že máte i hrudní koš těmi tlaky na křivo a odtud pak ta hrudní fixovaná hyperkyfosa, to značí nepřirozené vyklenutí, asi máte i časté potíže s dýcháním, možná až astmatické projevy. Nervový systém těla je v napětí a proto to brnění a závratě. Pokud by se vše několikrát po sobě srovnalo, tělo by se okamžitě vrátilo do přijatelného stavu. Pokud ne, tak se možná obáváte správně, jakmile uvedené dysfunkce proniknou do lebeční oblasti, tak změny v mozku mohou způsobit pak již nevratné další potíže. S pozdravem Jan Veselý

  • 06.06. 15:29, dana

    Dobrý den pane Veselý, omlouvám se, že obtěžuji s dotazem, ale ráda bych se zeptala, jaký máte názor na operační zákrok v případě diagnozy hallux rigidus s věnčitými osteofyty, problémy již 7 let od zlomeniny mezi prsty. Dana  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dobrý den, já se domnívám, že bolesti jsou od toho, že po srůstu zlomeniny nedošlo ke správnému usazení všech kloubů jak prstových článků tak zejména té silné kosti k palci v nártní oblasti, to jest v 1. metatarzu. Tím došlo k jejich zablokování, špatnému propínání, pohybu palce do X a následně bolestem. Že správně nesedí, svědčí právě výskyt osteofytů (malých výrůstku) okolo kloubu. Odtud pak název Hallux rigidus, ztuhlý palec. Na operační zákrok to nevidím, nechápu jak by se to dalo skalpelem srovnat, stačí několikrát opakovaná mechanická terapie a mohlo by to být v pořádku. Jan Veselý

  • 19.05. 18:39, Bohuslav

    Dobrý den chtěl bych vas požádat o radu.Stala se mi nemila věc.Vyhřezla mi plotynka.Nález zní diskopatie L4/5 a L5/S,pokročilé spondylartroticke změny.Už se stím lečim ale nikde se nemohu dopátrat,které cviky jsou pro mne vhodné a které ne.A jaké mohu provádět úkony.Myslím tím zvedání břemen,umývání oken a pod.Abych tomu ještě vice neublížil.Nebo jestli nevíte kde bych o tom mohl přečíst vice.Předem děkuji za odpověď.S pozdravem xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dobrý den Bohuslave. Je to věc nemilá, ale budiž Vám útěchou, že v tom nejste sám. Údajně až 50% lidí po padesátce má tzv. tichý výhřez ploténky, tedy že o tom neví! Pak stačí neopatrný pohyb při zvýšené námaze a z ní se pak vytlačí ještě bublina, to je ta diskopatie. A pak další neopatrný pohyb, bublina praskne a to je teprve malér. Už to samo o sobě napovídá, že nějaká speciální cvičení budou dost riskantní, jsou vždy spojena se zvýšeným tlakem, a také to patrně musí pěkně bolet. Pro to, „aby se to vtáhlo vše zpět samo“, už několik let tady trpělivě doporučuji chodit v nízké obuvi alespoň hodinu denně, „tělo si to jemným vlněním obratlů vtáhne samo zpátky“. Takhle jsme zkonstruováni a za tím si stojím. Přirozeně že ten výhřez způsobil další potíže, ale i ty po odeznění příčiny poleví. Já klientům od podobných postižení pomáhám tak, že v jejich jemném pohybu páteře manipulačně přes jednotlivé obratle umožním ploténce se „vtáhnout“ na své místo. Opakuji, při jemném vlnění cíleným tlakem, pozor, nezaměňovat s trakčním manévrem neboli chiropraxí, tedy prolomením, to by mohl být už definitivní konec. Takže milý Bohuslave z mé strany rada, když nic jiného tak denně chodit v ploché obuvi bez podpatků, uvidíte sám. Obšírněji o tom píši v knize „Jsme stvořeni k chůzi?“ Tak se mějte Bobe kutile. Jan Veselý :-)

  • 13.03. 12:01, Jarmila

    Dobrý den pane Veselý, doporučila mi Vás jedna moje známá. 15 let jsem pracovala se seniory a zničila jsem si páteř. Stále mě posílali na rehabilitaci,ale bez výsledku.Bolest vystřelovala přes hýžď do nohy. Dnes jsem díky tomu onkologický pacient(CA ovaria) Stejný příběh mi odvyprávěla kamarádka,která měla "jen" bolesti v zádech. Dnes jsem na tom tak,že po asi 2km vycházce už nemohu chodit,v lese nejsou lavečky,tak se různě předkláním.Noha mi jakoby ztuhne a tahnu ji za sebou.Bolest zad se nedá popsat. Kvůli nulové imunitě(po 8 chemoterapiích) nemohu moc mezi lidi,ale ven musím i kvůli pohybu. Zkouším trochu cvičit .Chodím na masáže,na chvíli trošku pomohou. Můžete mi prosím poradit co mám podniknout?Děkuji za odpověď. Z Brna srdečně zdraví Jarmila (51let) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak nejprve, páteř zatím zničená není, to by jste už byla na vozíku, to je snad nadějná zpráva pro Vás, ale pokud se napětí v ní nepovolí, je možné, že by jste tak skončit mohla. Je zkroucená a tím přenáší nesprávné tlaky i do pánve, ta je na křivo a mezi jinými utlačuje ovaria, ta jsou špatně prokrvována a tak tedy ta onkologie, je mi líto. Jste ve věkové kategorii žen, která je tím nejvíce postihována, když ale poslouchám nesmysly z pořadu v ČT DoktorKa, moc nadějí Vám jako ženám nedávám, ale zase, co by jste nechtěly, „umějí to léčit“. Že pro takovou doslova banální příčinu ale ženy po 50 nejsou schopny žít kvalitním životem včetně intimního, pánevní spona je nakřivo, takže jen pomyšlení na sex může vyvolávat husí kůži. I zde je možné pak hledat příčinu rozpadu mnoha jinak spokojených manželství v tomhle věku. Tím jak je celá pánev nakřivo jsou špatně propínány svaly hýžďové, svaly kolem kyčelních kloubů a svaly stehenní, proto ta bolest v nohou včetně tuhnutí. Napětím v bederní páteři je silně drážděný nervový kmen i jeho kořen, který je v kostrči. Logicky, pánev na křivo, tam i kostrč musí mít jiný sklon. Už to může vyvolávat celou řadu dalších zdravotních potíží. Teď to hlavní, právě proto, že máte zničenou imunitu, by jste měla co nejvíce chodit na čerstvém vzduchu, jinak se totiž posílit nedá!!! A současně Vás ubezpečuji, tohle sama nerozcvičíte, jak také, když každý pohyb bolí a napětím se všechno jenom zhoršuje. Je potřeba Vás několikrát po sobě manipulačně povolit prakticky v celém těle, srovnat všechny klouby a „tělo si je pak už schopno pomoci samo“. Tak i já srdečně zdravím. Jan Veselý xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vřele Vám děkuji pane Veselý. Zapoměla jsem Vám napsat,že mám kostrč nakřivo,jako 13ti letá jsem skákala do závěje a přeskočila ji. Vyrazila jsem si dech,půl roku mě to hodně bolelo,ale matka na to nedbala. Jarmila

  • 02.03. 18:26, eva

    Dobrý den. Od dubna 2015 trpím velkými bolestmi krční a nyní i hrudní páteře. V březnu 2016 jsem byla operována, po spojeny obratle C5,6 a 7. Místo úlevy je to se mnou stále horší. Pravé rameno mám výš, hrudní páteř mě začala pálit. Absolvovala jsem laser terapii, troch zdravotního cvičení a narovnání chiropraktikem. C páteř je stále stažená, bolí mě hlava, uši, zuby a je mí stále na zvracení. Je mi 67 let. Domnívám se, že mi operace nepomohla spíš stav zhoršila. Nemohu brát léky ve velkém množství, (žaludeční reflux). Problémy s krční páteří jsem měla občas i dříve, chodila jsem pravidelně cvičit, tak se vše uhlídalo. Děkuji za Vaše posouzení. Eva xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Jak jste sama naznala, operace zbytečná a neúspěšná, potíže setrvávají. Jdou totiž z hrudního koše, krční páteř je pokroucená tím, jak brání průniku obrovských tlaků z hrudi do hlavy. Kdyby došlo k povolení a srovnání nepravých kloubů v hrudi (to jsou např. žebra a obratle), došlo by k úlevě. Takhle zejména spasmicky křečovitými stahy krčních svalů které jdou rovněž z hrudi Vás bolí i uši, zuby trnou, hlava je celá v napětí. Pálení ze hrudní kostí vypovídá, že je nakřivo, takže potíže s dechem. Protože je pak hrudní páteř na křivo, tak i potíže se žaludkem, svalový korzet ho napětím stlačuje a on vrací potravu a žaludeční šťávy do jícnu. Je potřeba Vás jako obvykle tady několikrát po sobě uvolnit a srovnat a dostavila by se úleva. Nejste v tom sama, takových klientů ke mně jezdí spousta. S pozdravem Jan Veselý

  • 28.02. 11:59, Martin

    Dobrý den. Více jak rok a půl mě trápí zduření achilovek na obou nohách v místě zhruba 3 cm nad jejich úponem na patu. Stalo se mi to po jednou celo odpoledním fotbale v hale v nových botách. Ten den ještě nic, ale druhý den ráno bouličky, svědění a pálení. Jsou dny, kdy je to lepší, ale hned se to zase vrátí, někdy je lepší pravá noha, jindy levá. Níže výčet toho, co jsem doposud zkusil, ale je mi už jasné, že problém bude asi jinde než v samotné achilovce. Rázová vlna, lymfa přístrojová i ruční, kolagenové injekce, autologní plasma, magnet, laser, vysoko intenzivní laser, REBOX, wobenzym, phlogenzym, podpatěnky silikonové, bandáže s výztuží achilovky, obstřik, fokusovaná rázová vlna, stélky formthotic (na základě statického a dynamického screeningu chodidla), tvarohové zábaly na noc, koupele studená-teplá voda, návleky Kinetep. Z léků diclofenac, aulin, nimesil, vše mast i orálně, traumaplant, trameel. Chodil jsem na rehabilitační cvičení na protažení achilovek a lýtek, na Dornovu masáž i na masáže plosek. Rentgen vidí nepatrný (1,5 mm) výrůstek na patě plantárně i dorzálně, sono potvrzuje a specifikuje ještě tekutinu šíře 1mm právě v oblasti bouliček a náplň v retrokalkaneární burze. Odběr krve (revmatismus) nic. Největších krátkodobých výsledků jsem dosáhl těmi tvarohovými obklady s laserovou terapií a naprostým klidem (ani na autobus jsem nepopoběhl). Za tu dobu mě vidělo spousta ortopedů, rehabilitačních doktorů i fyzioterapeutů, někteří i poznali, že nestojím rovně, mám jedno rameno výš a našlapuji víc na paty. Zkoušeli mě měkkými technikami srovnat, mluvili o špatné kostrči (rád jezdím na kole a vesluji, zde ji asi nadměrně zatěžuji). Nic se ale nezměnilo, jsem "křivý" dál. Martin xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane. Takových odborníků Vás mělo v rukou a výsledek nula. Podle mě budete dost pokřivený v celém těle a proto ty potíže, zejména pak z důvodů nesprávně propínaných lýtkových svalů do chodidel. Patní kosti nejsou správně usazeny a tak achillovky nepropínají, jak by bylo potřeba a proto bolí. Raději je zatím moc nezatěžujte, než by došlo k celkovému srovnání manipulační terapií, mohly by navíc prasknout a to by byl definitivní konec. Výrůstek na patě signalizuje, že je křivě napínána některá z prstových šlach, tedy že dysfunkce jsou i v chodidlech. To je výsledek především ze sportovní specializované obuvi včetně dupání na paty. Znovu upozorňuji, že pata není nášlapný orgán. Pokud máte zájem o mou terapii, není problém se dohodnout na některou z víkendových terapií. Jan Veselý

  • 31.01. 11:37, Jana

    Prosím o radu ale aj pomoc.   Mám problémy s bederní páteři ,závěr mého vyšetřeni zni: Spondýloza, sponylartroza bederni pátře s ventrolistézou obratle l5 gr ll s oboustrannou isthemickou spondylolyzou, bez doprovodne herniace disku Pokročila osteochondroza disku L5/S1, oboustranna foraminostenoza L5/S1 s prominujicimi osteofity, které komprimuji odstupujici mišni kořeny L5. Sekundarni stenóza pateřniho kanalu v etaži L5/S1   ventralni posun obratle L5 14 mm, tj  na dynam. snímcích (RTGB)  nedochazi ke zvyrazněni spondylolistezy.  Mám strašné bolesti   obzvláště v leže ,  otáčeni se z boku na bok ,vstát z postele je pro mne tak   bolestivé že občas spadnu na podlahu  Je mně 55 let a tyhle problémy  se vzrůstající tendenci mám zhruba 8 let , rehabilitace nepomáhají,  už před 6 ti lety mně posila li na operaci, kterou jsem z mnoha důvodů odkmitla  Prosím, poraďte, co mám dělat , bydlím v Praze.  Předem děkuji za odpověď  Jana xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dle mého názoru jste v minulosti musela ošklivě upadnout na zadek a tím došlo k pokřivení kostrče a zanedbáním došlo postupně ke změnám v celém těle. Páteří prochází něco, co se nazývá nervový kmen a končí v kostrči jako nervový kořen, kde se nervové vzruchy promítají zpět do mozku. Vlivem pokřivení ale dochází k jejich poruchám a tím následně ke změnám, které uvádíte. To padání můžete připočítat k tomu, jistě že je to celé provázeno silnými bolestmi. Vámi uváděné poruchy z lékařských nálezů nemá smysl překládat, je to laicky řečeno postupné nezánětlivé degenerativní onemocnění bederní páteře, včetně zúžení páteřního kanálu, výrůstků atd. Rozhodně musíte mít posunutou i celou osu pánevní a odtud i potíže ženských orgánů, potíže s trávením, to je zcela přirozené, včetně nevyrovnané psychiky. Nevím, do jaké míry by něco podobného bylo odstranitelné operačně, ale myslím si, že postupnou jemnou mechanickou terapií by se daly potíže přinejmenším hodně zmírnit. Prostě a jednoduše Vám několikrát po sobě uvolnit napětí v celém těle, srovnat obratle tak, aby došlo k povolení zúženého míšního kanálu a tím k uvolnění velkých tlaků a především srovnat kostrč. Lidské tělo je ve skutečnosti nesmírně pevné a houževnaté, takže by se mu velmi ulevilo. To je z mé strany vše . S pozdravem Jan Veselý

  • 31.01. 10:47, Lukáš

    Před nejakou dobou jsem mel delsi cestu na kole cca 30 hodin 400 km nepretrzite jizdy bez spanku..   Od te doby jsem mel problem s levou rukou nehyblivost prstu a necitlivost.Na prave ruce   jsem mel brneni prsteniku a trosku dlane,tak jsem sel na vysetreni tam me bylo receno   ze to neni karpalni tunel ze mam utlaceny nerv v loktu,nebo i jinde to presne nevedeli.  Pote jsem byl na emg vysetreni.Bylo me receno ze se to   muze zlepsit a nemusi..Levou ruku mam takrka v poradku ale prava prstenik brni   uz je to cca 6 mesicu od prvniho vysetreni a bylo me receno at si ruku setrim necvicim.   a necham ji k v klidu. Od te doby postupne se me prsty vratily do normalu ale na prave ruce mam stale brneni jednoho prstu prsteniku a trosku dlane   da se rict ze me nic neboli. Prosim muzete me poradit nebo pomoct co s tim jestli je nejaka sance na uzdraveni? V zaveru z vysetreni emg.je psano. EMG parametry n.med.i.n uln. bilat. v norme. Pouze v pravo je amplit. SNAP n.uln. relat. nižší proti leve strane, coz podpruje suspekci na parc.senzit.lézi m.uln.dx.   Jestli to nejak pomuze muzu vam i poslat vyfocenou zpravu  emg vysetreni.  Dekuji za odpoved.   Lukas xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Mohu poradit, Vy nejste nemocný ale zablokovaný, to je celé, vyšetření z EMG potvrzuje, že jste pořád v „normě“ (:-D). Tělo je ale zkřivené, v napětí a proto Vám to „střílí“ v celé nervové síti, že se asi nestačíte divit. Ono, 30 hodin nepřetržité jízdy na tu vzdálenost, bez zastávky a občasného srovnání, není se čemu divit. Uvědomte si, že ani Vaše tělo není z jednoho kusu železa, jak se možná Vy i mnozí další „sportsmeni“ domníváte, ale čím vyšší zátěž, tím častější regenerace, jinak problém. A ubezpečuji Vás, tohle jen tak snadno nerozcvičíte, spíše si to ještě vše „utáhnete“ a pak teprve nastane „mazec“. Je potřeba Vás několikráte po sobě „z venčí“ uvolnit v jemných manipulacích a následně srovnat a bude klid. To je vše, tak přemýšlejte. Jinak, pokud si dáte m.uln.dx. do vyhledávače, tak se možná pobavíte, jsou to i lékařské pokyny pro uznání invalidního důchodu. Jan Veselý

  • 24.01. 11:08, Alena

    Dobrý den pane Veselý, prosím o radu, asi před měsícem mi najednou zalehlo pravé uchu, trvalo to celý den. Druhý den bylo všechno v pořádku. Ale další den mi zalehly obě uši a v tom pravém mi začalo i šumět a pískat – neustále, dále mám neustálý pocit zalehlých uší, někdy mě v uších i bolí a do toho mě začal dost přeskakovat levý čelistní kloub. Na ORL mi nic nenašli, sluch mám v pořádku. Na neurologii mě poslali na CT mozku – to je také v pořádku a RTG krční páteře – blokové postavení, C4,C5,C6 zúžený prostor s drobnými výrůstky. Poslali mě na rehabilitaci, která mi vůbec nepomohla. Docházela jsem k soukromé fyzioterapeutce, která mi rovnala celé tělo a na 3 krčním obratli našla blokaci, kterou mi ale nejde odstranit. Jinak jsem měla vždy problém s hrudní páteří – často se mi stávalo, že mě bolelo pod lopatkou, nemohla jsem se pořádně nadechnout, pocit že se nemohu pořádně dodechnout, někdy bolest na hrudní páteři, která mi vystřelovala do předu na hrudník, bolelo mě polknout, bolest vystřelovala i do uší. Před časem mě bolela i pravá kyčel, většinou po ránu když jsem vstala a nebo během dne, ale vždy jenom na chvíli. Kyčel mě již nebolí, hrudník je zatím také v klidu, ale trápí mě ta krční páteř, můžete mi prosím poradit, jak se té bolesti zbavit, zda mohu provádět nějaké cviky na uvolnění, když ji mám blokovanou? Děkuji moc za vaši radu xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx  Vážená paní, Vaše kloubní dysfunkce (nejsou vadné, včetně levého přeskakujícího čelistního kloubu, ale nejsou ve svých osách), kterými patrně trpíte delší dobu, (viz dlouhodobé potíže v hrudníku), dostoupily do lebeční oblasti a způsobily současně potíže v krční páteři. A protože lidské tělo má v sobě obrovskou sílu, rovnající se minimálně váze těla, tak Vám způsobují potíže, tak jak se o nich zmiňujete. Teď to hlavní, tohle sama prostě nerozcvičíte, nemáte šanci, protože kdyby to šlo, dávno by jste ty potíže mít nemohla. A jak píšete, z pohledu odborné medicíny Vám vlastně nic není, bolestmi krční páteře trpí kde kdo. Že je Váš nervový systém přetížený k prasknutí neurologie také nevnímá, pro ně je vše v normě. Jistě že výsledek rehabilitace nula, delší dobu publikuji, že česká fyzioterapie je Achillovou patou české ortopedie. Zkrátka a dobře, jenom a pouze kineziologie s jakými si prapodivnými přístroji a cviky je na tohle hodně krátká, navzdory optimistickým prohlášením tzv. Pražské fyzioterapeutické školy. Takže milá paní, pokud projevíte zájem, rád Vás několikrát povolím a srovnám od hlavy až k patám a ručím Vám za to, že úleva se dostaví okamžitě. V opačné případě Vám vysvětlovat a popisovat co máte se svým tělem činit a jak cvičit, by vydalo na velkou publikaci s obrazovou přílohou, a na to já zařízený nejsem. S přátelským pozdravem Jan Veselý

  • 09.01. 12:34, Jitka

    Dobrý den,  úplně náhodou jsem přišla na Vaše stránky a Vaše komunikace s pacienty mne přímo nadchla.  V červnu t.r. mi bude 65 let. Před 11 lety jsem byla na operaci ploténky L5, operace se podařila a já jsem se vrátila zpět do zaměstnání. Nyní mám už delší dobu problém s levým kolenem, cca před 4 lety jsem měla natažené vazy, na ortopedii v Praze, kde jsme bydlili,  jsem dostala několik injekcí a koleno bylo v pořádku. Nyní se mi koleno ozvalo znovu, v prosinci roku 2015, ano, více než před rokem, jsem navštívila lékaře v okresní nemocnici, kde žijeme v důchodu,  diagnoza:  Gonarthrosis  I.sin., léčba:  Nimesil sáček 1-0-1 týden, poté při bolesti  Voltaren gel 3x denně lokálně a doporučeno  zakoupit si v lékárně Condrosulf 400 mg tbl. na dva měsíce (cit. Ambulantní zprávu).  Nevím, snad se mi i trošku ulevilo, ale jenom na krátko. Nyní mě bolí koleno uvnitř a hlavně svaly nad kolenem, nemohu sednout do podřepu ani kleknout na bolestivé koleno, zpět se mi k tomu panu doktorovi nechce, protože jsem z něho  měla pocit, že ve svém věku s tím musím počítat, ani kontrolu mi nedoporučil. Jsem docela sportovně založená, ráda chodím do přírody a jezdím na kole, ale teď už je to opravdu nepříjemné, bolest mne dost omezuje. Noha nebolí ani tak při chůzi, ale právě při pokleknutí a pokrčení nohy – chůze ze schodů rovněž hodně bolí, hůře se mi zvedá i ze sedu.Prosím, můžete mi poradit, co s tou mou diagnózou, jestli mám ještě vůbec šanci žít bez bolesti a s radostí. Předem Vám děkuji za Váš čas věnovaný mé odpovědi. Jitka xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, Vaše potíže jsou v podstatě přirozené, úměrné věku. Tím neříkám, že je to tím, kolik Vám je, ale přece jen je třeba s postupujícím věkem věnovat tělu větší pozornost a péči, než tomu bylo dříve. Jde o to, že nejen klouby se mažou kolagenem ale i svaly se uvolňují pomocí elastinu. Proto je nutné, jak na to neustále upozorňuji, se co nejvíce pohybovat přirozeným pohybem. Tedy ani ne tak sportováním, (to je další zátěž), jako spíše chůzí, při které si naše těla dokáží mimo jiných věcí zregenerovat i svaly tak, aby byly neustále pružné a elastické, a tím nelimitovaly klouby, přes které se odvíjejí. V tom je patrně i Vaše potíž, silný sval čtyřhlavý stehenní bude spasmický (pozor, má obrovskou sílu), je špatně propínán a tudíž patelou (čéškou) křivě tlačí na kolenní kloub a ten pak bolí. Kolenní kloub se špatně propíná, nezbavuje se dostatečně kloubního mazu a ta tuhne a dále způsobuje tu gonoartrózu. Pokud by se kloub dostal do své přirozené polohy, klidně artrózu rozpustí. Takže si vlezte pod sprchu a svaly si prohřejte teplou vodou a pak se nemilosrdně drhněte podélně složeným froté ručníkem, aby došlo k co největšímu prokrvení všech svalů. Následně si sednete na kraj židle a tím složeným ručníkem začnete doslova hoblovat levé stehno pokud možno ze všech stran, jako by jste tahala dvou ruční pilou. Pak totéž s pravým stehnem, Pak si stoupnete, lehce a volně propnete kolena vzad, aby byla uvolněná a tím ručníkem prsty si budete pohybovat oběma čéškama, jako by jste chtěla vytahovat čepy u sudu. Mělo by dojít rychle k povolení napětí a tím úlevě od bolesti. Jan Veselý

  • 29.12. 21:52, Marie Smutná

    Vážený pane Veselý, chci Vám strašně moc poděkovat za Vaše rady, nekonečný optimismus a zvláštní sílu, která z Vás na mě vždy přeskočí po pročítání rad zde na blogu, nebo ve Vašich knížkách. Ty mám stále na nočním stolku a čtu v nich, jakmile mi naskočí nepříjemně vlezlé pocity při různých bolístkách těla. Tím zase nastartuji větší chuť k chůzi a dennímu procvičování dle návodu.Jsem tvor líný a přestože vím, že mi to pomáhá, nejsem schopna tak činit denně, ale až se mi ozvou záda, což už dělají každý druhý den. Psala jsem Vám v srpnu 2015 a musím Vám opravdu blahořečit, protože bez Vašich rad bych byla jen bolavá hromada nervů. S nohama žádný problém, s bolestí zad si dokážu poradit (už umím při vaření i tančit ) zbývá bolest mezi lopatkami a občas ztížené dýchání. S tím si zatím neumím pomoct. Při pravidelné kontrole u doktora mi naměřili vyšší tlak, takže Holter na 24 hod a prý mám průměr 120/93 - vyšší diastolický tlak ( že by přechod ? Dříve byl spíš nižší.) Dostala jsem léky RAMIPRIL Actavis, zatím jsem recept odložila. Budu bojovat víc se svou leností. Ještě jednou moc děkuju a prosím neustávejte s Vaší činností, protože to moc lidí potřebuje a ještě víc teprve bude. S úctou Vaše věrná Marie z Karlových Var

  • 22.11. 10:51, Marie

    Dobrý den přeji, obracím se na Vás s prosbou  o cvičení - jak uvolnit "zamrzlé rameno" pravé ruky.  Již asi 3 měsíce mě bolí pravé rameno a paže -  při některých pohybech vzhůru a dozadu. Nejhorší je to v noci - nevím kam a jak ruku položit. Hledala jsem na Vašem blogu, ale nic jsem nenašla. Děkuji Vám za zprávu. Marie xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Máte pravdu, nic tady o tom není, „tzv. zamrzlé rameno, zrovna tak jako syndrom karpálního tunelu atd.“ prostě jen tak rozcvičit nelze. Z jednoduchého důvodu, protože to bolí „jako kráva“. Věřte mi, vím o čem mluvím z někdejší vlastní zkušenosti. Tady musí pomoci terapeut, který ví, jak postižená místa uvolnit, aniž by způsoboval další bolesti a zejména pak, aby se po čase bolesti nevracely. Až bolesti odezní, je pak nějaké cvičení na místě. Snad to někdy pochopí i tzv. Pražská škola fyzioterapie. Leč aby jste neřekla: píši A, musím uvést i B. Uvádíte, že Vás bolí rameno a paže, přičemž neuvádíte, zda bolesti vznikly třeba úrazem, nebo začaly jakoby „samy od sebe“. Předpokládám, že u Vás je to ten druhý důvod, jako důsledek celkové ochablosti pohybového aparátu vlivem např. sedavého zaměstnání. To je důležitý poznatek, to rameno je v tom totiž nevinně, pouze jako důsledek kloubních dysfunkcí, protože Vás bolí i paže a za ní je loket, velmi citlivý na kloubní dysfunkce.. Takže, sedněte si, do levé ruky si vezměte froté ručník a začněte s paží pohybovat jako při odběru krve, ale jemněji, takže nezatínat pěst. A druhou rukou přes ručník třít postupně svaly od dlaně přes zápěstí, předloktí, paži až do ramene s kterým budete rovněž kroužit sem a tam. Vytrvale a dlouho, až se pohybující svaly uvolní a tím prokrví a uvolní přetížené nervy. Mělo by dojít minimálně k nějaké úlevě. Ale přesto by bylo dobré Vás celkově srovnat. Tak ať se Vám to podaří a třeba mi posléze napíšete, že se Vám ulevilo. Veselý Jan

  • 11.11. 17:00, Lenka

    Můj dotaz se týká mého syna, 13let, na žádost praktické lékařky po pravidelné dvouleté prohlídce odeslán na vyšetření k ortopedovi, během roku vyrostl o 10cm, RTG páteře, cituji: "diagnostikována esovitá skolióza, TH6 24st., TH11 l. dx., TH11 24st. L5 i. sin., obratl. těla bez patol., Risser nezachycen." Poté odeslán do skoliotické poradny, cituji: "pánev sin, prominuje dx bok, PL výše, olovnice cca 2cm sin, Tdx, Lp sin, inklinace téměř symetricky, do AF volně-ŽP dx 7st., PV sin 6st., kloubní laxity, asymetrie přední stěny hrudní, DSM-1 cm sin, DUM -1,5cm sin, břicho , při korekci 1cm pánev v horizontále." Přiznám se, že údajům vůbec nerozumím, a možná ani Vy je k ničemu nepotřebujete. Momentálně jsme objednáni do poradny znovu, protože jsme s sebou neměli RTG snímky. Lékař hrozí korzetem! Přestože jsem víceméně rozhodnutá korzet pro svého syna neakceptovat, (já sama jsem ho v pubertě nosila, skoliózu mám pořád a záda, pokud nechodím, samozřejmě bolí, sedavé zaměstnání), střípky pochybností mně neustále pronásledují, nebude to bez korzetu jen horší? Moc Vás prosím o názor na "léčení" skoliózy nošením korzetu a zároveň o radu jak tedy postupovat, předpokládám, že Vaše chodit, chodit, chodit platí i v tomto případě . O svém zdraví si rozhoduji sama a mám ho ve vlastních rukách, ale velmi těžce se rozhoduji pokud se jedná o zdraví mého dítěte, opravdu nerada bych mu "pomohla" k zdravotním problémům do budoucna. Moc děkuji za odpověď, s úctou Vaše věrná čtenářka-chodec Lenka xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, potíže u syna nastaly patrně překotným růstem s minimem přirozeného pohybu. To mělo za následek především zátěž do páteře, která se nesprávným tlakům musela podřídit s následky, tak jak je popisujete. To znamená, změny v postavení kloubů jednak v hrudní páteři, to jsou ty Th 6, Th11, a bederní obratel L5. Ta čísla za nimi vyjadřují změnu jejich náklonu ve stupních. Kloubní laxity vyjadřují větší povolení kloubů, , že je to celé na křivo pak vyjadřuje asymetrie přední stěny hrudní. Tím, že je postižen především 6 Th, myslím si, že se mu musí i ne dost dobře dýchat, usuzoval bych na možné respirační potíže včetně tzv. chronickou rýmu, možná potíže s trávením, pálení žáhy atd. Jakkoli to vypadá zlověstně, pro mě to naznačuje, že jeho tělo je podrobována silným tlakům, na které pak jednotlivé obratle, protože jsou na ně jedním koncem svaly připojeny, musí reagovat, to znamená že je to táhne nějakým směrem pryč z osy. Už několikrát jsem publikoval, že skolióza není nemoc, ale pouhé optické vyjádření nesprávných tlaků v trupu, a pokud se ty tlaky povolí, obratle se vrátí do požadovaného postavení. Bohužel, ortopedie to řeší možná už celé století tím, že hrudní koš sevře do korzetu v domnění, že když se jim zabrání pohybu, obratle se samy srovnají tím, že snad porostou rovně jako mladý stromek. Jenže páteř není pevná tyč, ale 24 kloubů navzájem rovnocenných, a pokud jsou klouby v klidu, je těžké s nimi nějak pohnout. K tomu jsou klouby stvořeny, je jedno zda v lidském těle nebo v nějakém stroji, vždy se musí v pohybu podvolovat tlakům. Otázka pak je, zda ty tlaky jsou správné či nikoli, tedy v jejich osách. Takže, pokud máte zájem, klidně se synem přijeďte, chce to několikrát po sobě páteř povolit a sama se srovná. Pokud budete mít zájem i Vy, je možné vyrovnat i Vás. S pozdravem Jan Veselý

  • 08.11. 13:37, Mirka

    Vazeny pane, na vase stranky jsem narazila nahodou. Jak jsem je procitala tak mne napadlo zda vy by jste mne neporadil s mym problemem. Je mne 70 let, zdr.potizi prave s pohybovym ustrojim mam tak prumerne -artroza kyc.kloubu 1 st. neudelam drep bez pridrzovani, taky kolena se ozyvaji, ale co mne trapi ted a u lerare nevi, je bolest v rozkroku prirovnani - kdyz po delsi dobe jedete dlouho na kole. Vys. Gynekol.neg. krev neg. neur.vys.mne ceka. Dokt. nad tim krouti hlavou, pry velmi atyp.misto. zhorseni pri zatezi. Budu vdecna za vas nazor a preji hezky den. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, zdálo by se, že ve Vašem případě každá rada drahá, když i pan doktor „nad tím kroutí hlavou“ (:D … To přirovnání k dlouhé jízdě na kole já jako chlap těžko chápu, muži na kole musí sedět trochu jinak, jinak by přijeli jako eunuši :-DDD, nás bolí spíše zadek. Problém dle mě je snadný, máte na křivo osu pánevní a tím i posunutou pánevní sponu, kterou tvoří chrupavčité stydké kosti, určitě i při sezení na tvrdém podkladě musíte cítit bolest z křivého sezení vinou sedacích kostí. A věřím Vám, může to hodně bolet. Logicky pak při zátěži včetně chůze se to může ještě zesilovat. Svaly na stehnech jsou pak křivě napínané a zatěžují kolenní klouby do bolesti, ty se špatně odvalují a tak reagují artrotickými změnami Dřepy bych rozhodně v tomto stavu bez podpory nečinil, mohlo by dojít k nevratnému poškození svalů. Takže: pěkně po ránu se osprchovat teplou vodou, aby došlo k uvolnění svalového aparátu v celém těle a pak se silně protírat hrubým froté ručníkem. O utírání se nestarejte, to se utře samo, hlavně jde o prokrvení jednotlivých svalů a při jejich protírání s nimi neustále jemně pohybujte, prostě budete v bocích tančit jako havajská tanečnice. Pak ručník podélně složíte do pruhu a ten si prostrčíte mezi nohy. A začnete protírat oblast mezi stehnem a vaginou, a to tak, že jedna ruka vzadu, druhá ve předu jako by jste pohybovala pilou. Jemně, dlouho a důkladně po obou stranách a nezapomeňte se opět vlnit v bocích, aby se pánevní dno pohybovalo. Poté se postavíte bokem ke zdi, a podle toho nohou na druhé straně začnete kývat do předu s nádechem a s výdechem do zadu a příslušnou rukou, nebo spíše dlaní si budete tlačit na pánevní oblouk, jako by jste chtěla pánevní lopatu namačkat do předu. Několikrát a pak totéž s opačnou stranou. Potíže by měly postupně ustat. Tak ať se Vám daří a ozvěte se, jak se Vám to daří. S pozdravem Jan Veselý, „děd vševěd z Novohradských hor“. PS. ještě mě napadá, když uvádíte zmínku o vyšetření na gynekologii, to vás musí bolet asi i styk, zejména při prvním vniknutí. Omlouvám se, leč samo se to nabízí a nebyl bych to já, abych se trochu nepobavil. Tak vše dobré paní Mirko. :-)

  • 03.10. 21:40, Roman

    Dovoluji si Vás oslovit z důvodů přetrvávajících bolestí v L4,L5/S1. Bolesti utlumuji diklofenakem, ale tlačí mě to na močový měchýř. Při sezení v autě to cítím nejvíce, tlačí mě to jako vařecha do močáku, při chůzi dráždění, že pořád musím běhat na záchod. Pro zmenšení dráždění si čas od času kapu algifen.Prosím vás tímto zdvořile o pomoc, jaké cviky bych měl dělat (resp. co bych měl dělat), abych se zbavil toho dráždění. Jinak budu muset navštívit urologa a ještě jednou neurologa. Bojím se útlumových látek, protože jsem si na neurologiích odležel už hodně. Také po operaci kyčelního kloubu jsem se hodně dlouho dostával z utlumení (cca 2 měsíce).Půjčil jsem si z knihovny několik knih o cvičení bederní oblasti, ale nejsem si jistý, že dělám správně.Prosím Vás zdvořile o radu. Pěkný čas budoucí, Roman (66) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane, podle mě máte posunutý 5L, tedy pátý bederní obratel proti kostrči. Dochází k tomu zejména při sedavém zaměstnání, dlouhé pobyty při jízdě vozem atd. Prostě těžký hrudník tak dlouho tlačí na obratel, až se podsune. To způsobí nerovnoměrné tlaky v pánevním dnu a tak tedy i tlaky na močové ústrojí, jako i tu stenózu, to jest tlakové zúžení páteřního kanálu, včetně podráždění okolní nervatury. Obávám se, že ani urolog tím méně pak neurolog Vám moc nepomohou, leda tak s tlumením bolestí. Rovnou říkám, že rozcvičit to moc nejde a trvá to dlouho. Ono, cvičit s tím když to bolí, jaksi moc nejde, na to už jste rovněž musel přijít sám, ta fyzioterapie je také někdy až úsměvná. Je potřeba Vám s tím doslova „pohnout“, prostě ten obratel posunout zpátky a v tom okamžiku se Vám uleví, stenóza se upraví. Je to na Vás, pokud jste ochoten přijet, neviděl bych v tom, zas až tak velký problém. S pozdravem Jan Veselý

  • 03.10. 21:34, Ondřej

    Dobry den pane Vesely, prosim vas mam na vas prosbu, je to uz nejaky rok, co jsem vam psal a vy jste mi poradil. Od te doby pravidelne cvicim ranni cviky a snazim se co to jen jde venovat chuzi. Priznam se, ze posledni dobou je to mene nez driv, ale i tak si myslim, ze by to mohlo stacit, nebo aspon zatim to stacilo. Jen ted me potkal problem s bakerovymi cystami a nevim si s nemi rady:-)Tezko rict kdy se me to ozvalo poprve, nejspise se to nakupilo a telo reklo dost. Zvolnil jsem s pohybem, ale stale si nahmatam za kolenem bulku. Prosim vas, nemohl by jste mi poradit jak postupovat v lecbe? Mate stim nejakou zkusennost? Moc dekuji za odpoved.Urcite i nadale budu verit, ze telo se stim popere a ja mu chuzi a cvicenim jen pomuzu. S pozdravem Ondrej xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane, bakerova cysta je uváděna v např. případě přetížení kolenního kloubu, je třeba, pokud je bolestivá nechat tekutinu odsát. Klasická medicina pak čeká, co „bude dál“, já říkám, je třeba srovnat všechny klouby v dolních končetinách /protože právě kvůli tomu došlo k tvorbě cysty/, a potíže by měly odeznít. Takže si rovnejte kolena podle Pokynů, je možné, že to odezní samo. Takže, teď musíte tělu pomoci Vy. Jan Veselý

  • 01.08. 15:02, Jana

    Dobrý den pane Veselý, chtěla jsem se zeptat ohledně mého syna. Můj 20 letý syn 182cm, 69 kg hraje florbal a občas rekreačně fotbal. V letošním roce u něj došlo už dvakrát k vymknuti kotníku při florbale. Snaží se nosit kvalitní pevnou obuv, má od narození ploché nohy. Mám obavy, aby se vymknutí levého kotníku pořád neopakovalo, a proto prosím o radu jak nejlépe tomu předejít, děkuji. Děkuji za radu. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dobrý den. Potíže budou nejspíše v tom, že syn v určité době překotně vyrostl a má křehčí kotníky vlivem nedostatku přirozeného pohybu, tedy že málo chodil. Zejména při florbalu na tvrdé palubovce pak kotníky trpí. To se nedá zpevnit obuví, o tom že se málo přirozeně pohyboval svědčí i plochonoží. Plochonoží pak rozhodně nemůže být od narození, je to postupně získávaná dysfunkce v tzv. Spinální dynamice chodidel. Takže hodně chodit v nízké obuvi, tedy v teniskách. Jan Veselý

  • 12.07. 13:40, Martina

    Dobrý den, postihly mě zdravotní problémy. Začalo to motáním hlavy...To se stupňovalo, začala jsem mít tendence pádu k pravé straně (ale nikdy jsem zatím nespadla). Dále jsem měla pocit, že nemohu udržet hlavu na krku. Jako by se mi kývala. Dále mívám pocit tlaků do hlavy, které když vstanu, tak jako by mi spadly do nohou a mám je strašně těžké. Také mě brní nohy a ruce. Dostala jsem se do nemocnice, kde jsem byla na magnetické rezonanci, kde mi našli nějaké ložisko (v příloze posílám zprávy). Mysleli si, že je to roztroušená skleróza, ale po lumbální punkci byla vyloučena. Akorát mi řekl pan doktor, že jsem měla přebytek červených krvinek, ale že to mohl být jen výkyv. Když mi brali krev po druhé, tak to bylo v pořádku. Teď je to otevřené, takže vůbec nevím, co by to mohlo být a v srpnu jdu opět na MR, aby zjistili, zda se ložisko nezvětšuje. V nemocnici jsem dostávala kapačky a kortikoidy. Ale bohužel to moc nepomohlo. Tyto stavy mám stále. Začalo mi to už v září na dovolené na Floridě. Nedávno jsem začala chodit na rehabilitace, po kterých bych řekla, že je to o něco lepší. Začala jsem i pravidelně cvičit. Ale pořád se mi to vrací.  Někdy musím i zůstat doma a ležet. Nemohu nikam dojít, protože se motám (je to spíš takový pocit houpání a jak když  mě někdo tahá za nitky, protože se nemůžu udržet na jednom místě a u toho mi vždy ztuhnou strašně nohy, hlavně lýtka a vůbec je nemůžu rozhýbat. Jako by mě něco i tahalo a houpalo s levou nohou). Při zavřených očích a zvedání nohou (zkoušeno na neurologii) je to nejhorší. Začala jsem mít i strach z výšek. Před dvěma měsíci jsem si doma změřila tlak, který jsem vždy měla spíše nižší a zjistila jsem, že mám hodně tepů (100-120). Někdy se stane, že jsem měla i 80, ale to bylo jen zřídka. Moje paní doktorka mi tedy dala prášky na tlak Rivocor, které mi nyní tepy snížily na těch 70, ale beru jen 1/8 prášku, protože jinak se mi zase hodně snižuje tlak. I takto mívám nyní tlak tak 90/65.Minulý týden jsem se ještě objednala na cévní. Jsem totiž kuřačka a v rodině máme ucpávání cév.  Poslední dobou mám stále studené nohy a v noci neklidné. Musím s nimi stále hýbat než se mi podaří usnout. Takto neklidné nohy už mám, ale tak třetím rokem. Myslela jsem si, že je to tím, že v práci jen sedím a nemám pohyb. Samozřejmě vím, že musím přestat kouřit, ale popravdě zrovna v tomto období, když stále přemýšlím, co by mi asi tak mohlo být, to moc nejde.Byla jsem také u ortopeda (viz. zpráva v příloze). Ten mě poslal k rehab. odborníkovi na funkční vady. Objednala jsem se do Pardubic k Mudr. Vrbicovi, PK KOLF, ale bohužel měl nyní úraz a moje objednání se opět posunulo tak o dva měsíce. Ale jelikož se můj stav opět zhoršil, tak bych to chtěla zkusit vyřešit i touto cestou. Četla jsem Váš blok a samou chválu, proto bych Vás chtěla poprosit o Váš názor, zda máte s tímto problémem nějaké zkušenosti a zda to může být opravdu od pohybového aparátu? (v příloze posílám ještě RTG krční páteře a termo fotky zad). Předem děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, já si jsem jist, že Vaše zdravotní potíže jsou jenom od dysfunkcí pohybového aparátu.Pokud si prohlédnete ty barevné snímky, zejména ten první, vidíte, jak je pravé rameno zřetelně nižší proti levému, pravá lopatka je nížeji ( a to o dost) proti levé). To způsobuje nerovnováhu v hrudním koši a napětí v jednotlivých obratlích, které se pak přenáší do krční páteře a následně tlaky pronikají do lebeční oblasti. Takže rovněž pak asynchronicita mozkových hemisfér a proto všechny ty zdravotní potíže jak uvádíte. Včetně migrény, pocity nerovnováhy atd. A teď to podstatné, z mozku sestupuje tzv. nervový kmen, jako nosič nervových vzruchů a informací od hlavy až do končetin. Páteř je v napětí, obratle přetížené (na ně jsou připoutány hrudní svaly), takže od vysokého tlaku přes poruchy hybnosti končetin včetně syndromu neklidných nohou vlivem přetížení nervového systému atd atd. Myslím si, že další potíže ani neregistrujete vinou těch co popisujete. Astmatické poruchy, poruchy trávení atd. Takže dle mého názoru už ani moc přemýšlet nemusíte. Nekouření to asi těžko uklidní :-DDD. Potřebujete několikrát po sobě srovnat od krční páteře po kostrč a mělo by dojít k okamžité nápravě. To je všechno, ale pochybuji, že i věhlasní odborníci na funkční vady s tím něco nadělají. Přemýšlejte, proč si ti všichni odborní lékaři nepovšimli té zásadní nerovnosti Vašich ramen a lopatek a blábolí nesmysly. Jan Veselý

  • 02.07. 13:17, Pavel

    Dobrý den pane Ing. Veselý, při pátrání na internetu jsem objevil Váš Blog odpovědí na dotazy čtenářů s pohybovým aparátem. Dovolte mi prosím, abych i já Vás oslovil s následujícím problémem. Mám značně ploché nohy a při častém sportovním běhu v přírodě jsem používal místo ortopedických vložek tzv. minimalistické boty, nebo také barefoot boty s tenkou a rovnou podrážkou, tak jak je nyní často doporučováno v některých "odborných " časopisech, v kterých je rovněž uváděno zvyšování klenby při jejich používání. V těchto botách mě však najednou poklesla - propadla se levá klenba a následně se vytvořil i otok na levé straně kotníku. Další běhy i často chůze mně dost omezují a jsou každopádně bolestivé a nepříjemné. Vážený pane, prosím Vás tímto o radu k vyřešení těchto mých problémů. Moc Vám děkuji předem a jsem s pozdravem. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Zdá se to být jako zapeklitý dotaz, zejména patrně pro všechny odborníky na běh, ve skutečnosti je to však prosté. Pružení v chodidlech nelze posuzovat pouze jen v nich, ale prakticky od jejich prstů až po kyčelní kloub v pánvi. Jen tak jsou chodidla schopna efektivně pružit a vyrovnávat se optimálně s případnými terénními nerovnostmi. Jinak následují potíže, které máte i Vy. V současné době panuje poněkud bláznivý názor, hojně podporovaný jako obvykle z totální neznalosti mechanických vlastností lidského těla, že chůze bosýma nohama je prospěšná. Jak jste sám seznal, pro Vás, ale i mnoho dalších to neplatí. Česká odborná fyzioterapie si láme hlavu nad faktem, že i domorodci v Tichomoří, kteří chodí zásadně bosí, v hlubokém písku by jim byly boty na obtíž, mají rovněž ploché nohy. A čeští propagátoři chůze bosýma nohama mají tak zbídačelá chodidla, že se člověk musí zamýšlet nad jejich duševní úrovni. Logicky, jen v chodidlech je údajně cca 7 200 nervových zakončení a ta jsou velice citlivá a navíc pata není nášlapný orgán, leč pouze a jen čidlo chodidla, tedy rovněž velmi citlivá. Neumíte ani správně chodit, natožpak běhat, byť chcete co nejvíce běhat tzv. „pro zdraví“, jenže to jaksi nefunguje. Plochonoží není nemoc, či jak se také hojně uvádí, že z dědičných důvodů, to je už úplně k smíchu. Je to pouze a jenom od nesprávné chůze, výsledek civilizačního procesu, lidé se přestali správně pohybovat. V botách, ve kterých jste asi běhal před tím, došlo k dysfunkcím jednotlivých kloubků a to především v prstech. Nezmiňujete se , jaké máte prsty, myslím si ale, že budou spíše kladívkové, tedy drápovité. Po nazutí barefoot pak došlo k další změně, klouby okamžitě reagují na změnu obuvi, a prsty doslova dále „spadly“. Tím došlo k nesprávnému propnutí jejich šlach (dlouhé ohýbače a natahovače prstů) a protože ohýbače jdou okolo paty směrem ke kolenům podél lýtkové kosti, jsou zanícené a pořádně bolí. V běhu se svaly zespodu šlapek neposilují, potřebují především dlouhodobou vyrovnanou chůzi. Proto jsou vlastně ochablé a vám spadla klenba. Šlachy jsou vlivem spadlých kloubků špatně propnuté a tak spadla. Ortopedické vložky jsou pak úplně k smíchu, nezaznamenal jsem jediný případ, že by efektivně pomohly k nápravě. Vy si budete v sedě rukama kmitat tak dlouho svými prsty na chodidlech a to zejména palci, pozor, bolest bude značná, takže zprvu jen na hranici bolestivosti, až dojde k povolení šlach a pak hodně chodit, aby se mohly „usadit“ do uvolnění. Protože rád žertuji, tak asi takhle: prostě Vám spadly řemeny. A hodně choďte zejména v terénu, zprvu to bude hodně bolet, (takže si sednete a opět budete povolovat kmitáním a kroucením), ale vrátí se to do optimálního stavu. Nebylo by od věci, kdyby jste přijel, srovnali bychom to a naučili Vás o chodidla pečovat. Veselý Jan

  • 08.05. 19:03, Mirka

    Dobrý den p. Veselý, před týdnem jsem byla na kontrole s mým kolenem a když jsem doktorovi, řekla, že mě nebolí, tak zíral - a dodal "To snad není možné, když máte artrozu č. 2 a trojka se už operuje." Ale mám být opatrná a koleno si bandážovat, když jdu na vycházku. Zatím fakt drží, to jsem ráda. Mějte se pohádkově, zdraví M

  • 12.04. 10:33, Renata

    Vážený pane Veselý, dovoluji si tímto  požádat Vás o radu k mému zdravotnímu problému...Vše začalo 28.8.2014 při mytí oken, kdy se mi objevila náhlá slabost a vysoký KT 200/105 (kdy do této chvíle jsem měla vždy tlak nízký a pro rychlý tep mi byl naordinován Rivocor s dávkováním 1/2-O-0). Problém nepřestával a tak jsem odjela na kardiologii, kdy mi zvýšili dávkování Rivocoru na 1-0-1. Tento stav se i přesto nezlepšil, tak mi vysadili Rivocor a byly nasazeny nové léky (Ifirmasta O-1- O a Betaloc 1-O-O a v příp. potřeby navýšit o 1 večer).Zdravotní stav se ani po této změně nelepšil, přidal se k vysokému tlaku rychlý tep (až 140/min.) a zvláštní brnění v celém těle a pocit chvění - třesu celého těla, slabost dolních končetin, pocity napětí v těle .... Stav se stále zhoršoval, brnění těla, vysoký KT, pocity vnitřního třesu přetrvávaly a k tomu se přidal kašel, pocity strachu, špatné dýchání - pocit nedostatku kyslíku, slabost těla, nechutenství (během 14-ti dnů úbytek na váze 11 kg) Jednou, při několikáté návštěvě pohotovosti na interním oddělení jsem shodou okolností potkala lékařku z oddělení neurologie, která mě upozornila na to, že léky nasazené kardiologem ( Ifirmasta a Betaloc) se musí okamžitě vysadit, že kombinace těchto léků mě psychicky zničí. Dostala jsem hořčík v kapačkách a radu - min. 4 Ibalginy denně  a Neurol. Po hořčíku žádná úleva. Po opětovné návštěvě kardiologie a neustálém upozorňování, že se se mnou něco děje, mi byly léky Betaloc a Ifirmasta vysazeny a znovu nasazen Rivocor (1-0-1) a lékař mi dopručil antidepresiva. Když jsem mu sdělila, že jsem už sama navštívila psychiatra a tam mi lékařka sdělila, že nejsem pacientem pro psychiatrii, tak mi řekl, cituji doslova: "když ne antidepresiva, tak běžte k šamanům, už nic jiného nezbývá..." Při návštěvě na neurologii a upozorňování na přetrvávání problémů  a častých bolestí hlavy ..... (CT hlavy - negativní, EEG - negativní, EMG - potvrzena neurogenní tetanie). Praktická lékařka - krevní testy: chlamydie, borelie dle sdělení neg.,  hořčík v krvi v normě .... u praktické lékařky doslova vnuceny AD Zoloft, které jsem už ze zoufalství začala brát (asi od října 2014) a pro silné průjmy a moji nechuť v tom pokračovat, jsem  je začala vysazovat (od března 2015). Tím, že jsem už nevěděla co dělat, protože veškeré problémy přetrvávaly, jsem si nechala v prosince 2014 udělat rozbor vlasů a dle zjištění začala doplňovat údajné nedostatky prvků v těle (Mg, Ca, Omega 3, vit. B, Lecitin ad.) - vše bez efektu. Neurologie:MR hlavy (jaro 2015) - neg., CT krční páteře (18.2.2016) s nálezem - antalgické, až mírně kyfotické postavení C páteře, s vrcholem kyfotizace C5/C6, osteochondroza disku C5/C6 s dorzální, mírně excentrickou menší hernií disku s přesahem C5 o 4,5 mm, více paramediálně zleva, dorzálně je krytá ostoeproduktivními změnami, které se propagují mírně i do oblasti obl. obou foramin. Zobákovité osteofity, zejména ventrolaterálně. V ostatních etážích bez významnější patologie.Dle lékaře- chirurga veškeré problémy, které mám, vycházejí od páteře. Od O9/2015 TCM - akupunktura, byliny. Tlak neustále kolísá (rozbor krve na Homocystein - 7,2) - dle Vašich rad B12 1-0-0, Pyridoxin 1-0-1, Acidum Folicum 1 ob den (od 6.2.2016), vnitřní třes, brnění těla, špatné vidění, slabost, mdloby, napětí v těle ... vše přetrvává. Praktická lékařka neustále nabízí AD a protože jsem je odmítla, odcházela jsem s poznámkou, že se odmítám léčit a tetanie, že se stejně nikdy nezbavím, že se nevyléčím. Prosím moc, pane Veselý, nevím na koho se už obrátit a co v tom ještě více udělat, ať se z těchto potíží dostanu. V případě, že je tomu skutečně, tak a problémy, které mám, vycházejí od krční páteře, můžete mi nějakým způsobem pomoci. Budu Vám vděčna za každou radu. Děkuji Vám mnohokrát za Váš čas a přeji Vám hodně zdaru ve Vaši další práci, kterou děláte. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, navzdory Vašim potížím si troufám říci, že jsou poměrně snadno odstranitelnými. Přes dlouhý popis potíží a martyria s léky lze dle mě diagnostikovat celkem snadno jejich původ. Jestliže si stěžujete i na bolesti v krční páteři, je asi více než jisté, že z nějakého důvodu u Vás došlo k zablokování celého hrudního skeletu a tím zvýšení TK, špatné dýchání s pocitem nedostatku kyslíku, pocity strachu atd. Zvláště výmluvná je pak zmínka o potvrzené neurogenní tetanii z EMG. Je to vlastně stav zvýšené dráždivosti nervosvalového ústrojí. Záchvat může trvat minuty až hodiny a může u něj vzácněji dojít i ke ztrátě vědomí. Nejedná se však o samotné onemocnění, ale o stav, tedy příznak! Tzn. tetanie není nemocí, ale příznakem nemoci. Je nutné pak přijít na to, co vám ve skutečnosti je. Já říkám že je to vlivem celkové kloubní dysfunkce s následnou svalovou dysbalancí a logicky pak přetížení nervové soustavy. "Tetanie" pouze upozorňuje, že je v těle něco špatně. A tento stav může být mezi jinými vyvolán například hyperventilací, tedy povrchovým dýcháním. Takže, pokud přijedete, několikrát po sobě by jste byla uvolněna a srovnána a potíže by mohly odeznít. Necítím se být šamanem a že tímto zdravím Vaši paní doktorku. S pozdravem Jan Veselý

  • 26.03. 21:50, Zdeňka

    Pane inženýre, děkuji za vyčerpávající odpověď, S chůzí nemám problém, jak jsem již podotkla. byla a jsem chodička, akorát, jak se zdá a jak i Vy píšete, hodně jsem přepískla začátek obnovy po chorobě, myslíc si že zvládnu to co dříve, proto kromě chůze, tenis ,brusle,kolo, 25 km tůry v létě(byla jsem hlupačka a nevěděla jsem co se sebou) ..., krásně jste mi popsal, jak to při chůzi probíhá, proto zařadím nižší stupeň převodu a začnu znovu a opatrně, chodím na jogu, myslím, že pracovat s dechem také trochu umím.Pane Veselý udělám přesně to, co jste popsal, drobnými krůčky dotančím možná až k Vám do Novohradských Hor na srovnání mého člověka!Pochopila jsem dobře, že nemám používat severské hole?? Docela mi pomáhají se správným držením těla a odlehčením nateklé paže.Operaci svých dlouhých štíhlých prsou nezvažuji(tento termín použil Bolek Polívka a mě se moc zalíbil), prso mi po operaci zůstalo.Mohu se k Vám objednat na srovnání?PS. Moc jste mě potěšil, že to snad ještě trochu půjde!

  • 10.03. 22:52, Zdeňka

    Dobrý den, zdraví Vás Zdeňka z Vysočiny.Váš blog jsem měla velice oblíbený,protože dynamická chůze mě velice oslovila,ovšem na 4 roky jsem se odmlčela vinou vážné choroby. Ve44 letech jsem onemocněla rakovinou prsu, při diagnoze asi 2 cm nádoru jsem byla na 2 operacích, první záchovná a druhá při pozitivní sentinelové uzlině, tkzexenterace axily, poté jelikož byl nádor hormonálně pozitivní,následovala 3 operace a to hysterektomie a následná hormonální léčba.Absolvovala jsem též 6 chemoterapii a 36 ozáření, takže si dovedete představit, co to se mnou udělalo, já, zdravá sportovní holka,pro kterou žádný pohyby nebyl problém, nyní mám na straně operované axily lymfedém na ruce prsu a hrudní stěně, chodím na lymfodrenáže, vlivem překotného přechodu a absenci estrogenu, který si nesmím doplňovat a vlivem hormonální léčby se ze mě stala 70 letá babička, zatuhlost kloubů, artroza v kolenou 2 stupně, již zmíněný lymfedém pošramocená psychika , ovšem neházím flintu do žita, muž mi po začátku říkal a já tomu věřila, tu bolest kloubů rozchodíš, já chodila jak bylo mým zvykem do zaměstnání a zpět pěšky, tj 6 km denně, při severské chůzi s holemi a bolest kloubů se zhoršovala, chůze ze schodů je bolest největší,chodím na jogu, bruslím na in lainech, vše jako dříve, ale je to utrpení, každé přetížení se mi vrátí formou nutné aspon částečné regenerace kloubů aspon na týden,takže co zbývá mi ještě? Nechci zůstat bez pohybu, tuším, že artroza se mi bude asi jen zhoršovat, lymfedém prohlubovat a možná příjdou i metastázy, nyní jsem po léčbě 4 rok, proto Vás p Veselý prosím o radu jak se mám vlastně k sobě chovat,bolesti v kolenou velmi omezují jakkýkoliv sportovní pohyb, o dřepu, běhu, tenisu se mi může jen zdát, chůze jen opatrná, možná kolo?Jak mám pracovat s lymfedémem na paži, nosím komppresivní návlek, koupila jsem si Wobenzym,stav se nelepší nehorší, ráda bych se toho zbavila, ale již jsem měla v ruce růži, dle informací je to chronické, takže babo , nebo p. inženýre raď! :-)Děkuji a zdravím z krásné Vysočiny. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní Zdeňko, většina zde pravidelných čtenářů se asi zachvěla, ale když to tady bylo Vaše oblíbené, začněme zvažovat. Rozdělíme si rady na dvě části. Nejdříve je nutné likvidovat zbytky po terapiích. Ty Vám totálně zničily imunitní systém, nevím, zda je to ten nejlepší způsob, leč nejsem lékař. IS nijak jinak neposílíte, než pravidelným pohybem, tedy trvalou chůzí, severské hole, tenisovou raketu, kolo a inlainy pověste laskavě na hřebík, to není přirozený pohyb, ale práce pro tělo a při ní regenerace nemůže probíhat. Pouze ho dále vyčerpáváte. Takže chodit, chodit a chodit, minimálně 2 – 3 hodiny denně. Žádné bláznění, drobné kroky v obuvi s tenkými rovnými podrážkami, aby byl zajištěný dokonalý styk chodidel s terénem. Při tom se vlní kosti ve kterých je kostní dřeň a ta začne reagovat. Je provokována vlněním, na čerstvém vzduchu s ultrafialovými paprsky, začne se zahušťovat a tudíž produkovat kvalitní bílé krvinky. A ty budou potřeba v boji s ev. metastázemi. Tělo prodýcháním dostat do trvalé acidobazické rovnováhy, která je pro živou lidskou tkáň mezi 7 – 7,4 pH. Rakovina je v Ph 6- 6,5. Do rovnováhy se nelze nějak projíst, tu musíme uchodit, je mi líto. Chodit, dýchat a pít, takhle to s námi Evoluce „zamýšlela“, pak není nutno o nějaké rakovině vůbec přemýšlet. Teď k tomu lymfedému, jinak míznímu otoku.. Vedle krevního řečiště máme dále lymfatický (mízní) systém, jehož cirkulace je odvislá od krevního oběhu. Pokud je krevní oběh pravidelně udržován, tedy opět přirozeným pohybem, lymfatický tok nemůže mít větší problém. Je soustavně čištěný v tzv. mízních uzlinách (lymfatických) a zachycená rezidua jsou odváděna do krevního řečiště a odtud spolehlivě odváděna mimo tělo. Ve Vašem případě tomu tak nebylo a došlo doslova k jejímu ucpání a následnému zvrhávání bílých krvinek. Pan Karel Gott by Vám o tom mohl možná povídat, co to dělá s člověkem, když se pravidelně nepohybuje přirozeným pohybem. Ale nevěšte hlavu, těch uzlin (filtrů) je v těle víc. Takže pokud se skutečně rozchodíte, ve Vašem těle bude probíhat následující proces. Nejprve na začátku chůze musí tělo bez větší zátěže dostat do rovnováhy respiraci (dýchání) s momentální svalovou potřebou až se dostane do rovnováhy a zvedne se tlak krve. Ten spustí lymfatický oběh a teprve teď například začnou být mazány klouby. Je tu ale u Vás trochu problém, lymfedém údajně způsobuje zvýšení tvorby kolagenních vláken, která zase limitují vazy kloubů a proto také asi bolest. Leč Vy budete chodit zprvu rozvážně a tím dojde k uvolnění a lepšímu čistění lymfy v ostatních uzlinách, které zaručeně převezmou práci za tu zkolabovanou, takže lymfa bude efektivně čištěna. Myslím si rovněž, že i ta poškozená uzlina efektivně zareaguje. Proč? Inu, naše těla jsou nastavena k tomu, být zdravými, jsme přece dlouhověkými, jinak by to nebylo možné. Bylo by asi dobré Vám srovnat několikrát po sobě veškeré klouby v těle a povolit napětí ve svalech. Artróza není nemoc ale rez v kloubech, které jsou špatně propínány vinou spasmických svalů, jinak svalovou dysbalancí vinnou dysfunkčních kloubů. Ale pokud dojde k jejich srovnání, kloub se tzv. artrotických potíží snadno zbaví, několikrát jsem si to na klientech byť v jejich 70letech ověřil. Bylo by potřeba Vám srovnat osy v pánvi a ramenou, tím by došlo ke srovnání hormonální hladiny v těle a opět by to mohlo být vše jinak, zejména pak vlivem přiškrcené krční páteře ve zlepšení činnosti štítné žlázy. Jinak, chůze je o klidu v duši, takže by Vás to mohlo posunout k racionálnějšímu uvažování. Myslím si, že na první kolo regenerace by to mohlo stačit, aby z Vás mohla třeba v 50 být zase supr kočka, co myslíte? Nedávno v pořadu DoktorKa jistý primář povídal, že už umí rekonstruovat ženská ňadra k jejich absolutní spokojenosti, a třeba ještě lepší, než byla před tím. Tak se mějte a hlavu vzhůru. Nic není tak horké, jak se zdá. Krásný den přeji. Jan Veselý

  • 06.01. 08:50, Lenka

    Dobrý den, skrze své známé a vaše úspěchy jsem se o vás dozvěděla. Vím, že se zabýváte pohybovými problémy, ale i ty blokují další místa v těle. Můj problém je ukryt na hlasivkách. Už podruhé v tomto roce - tedy teď už vloni, jsem přestala mluvit. Jeden den třesavka, pak zimnice, není to následkem nachlazení a druhý den bez hlasu. A to na dlouhou dobu, léčiva moc nepomáhají a tak bych se chtěla zeptat, jestli to může souviset třeba s něčím "skříplím" třeba krční páteř či cokoliv jiného a zda to léčíte. Děkuji za odpověď. Lenka xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dobrý den, Vaše potíže jsou patrně především od dysfunkcí v hrudním koši a napětí z nich vzniklé následně proniká do krční páteře. Tedy ne vinou krční páteře, jak se běžně udává, ta je v tom vlastně nevinně. Leč má patrně zablokovaný i 5C krční obratel, který se váže mimo jiné i k hlasivkám. O tom, že je dysfunkční především hrudník, nasvědčují potíže, které uvádíte těsně před zablokováním hlasivek, to znamená ta třesavka s následnou zimnicí. Při ní se vlastně tělo zahřívá a tím dojde k částečnému uvolnění hrudních svalů ale následně se tlaky přenesou do krční páteře a blokují další části těla. Domnívám se, že těch potíží ze svalového napětí musíte mít daleko více, namátkou nerovnováhu štítné žlázy, bolesti hlavy, očí, studené ruce i nohy, atd. včetně dalších i ženských potíží. Teď to zásadní, já nikoho neléčím, nejsem lékař ani léčitel, pouze takto zablokované lidi celostně uvolním a srovnám, právě pro to, aby se léčit nemuseli. Jan Veselý

  • 20.11. 11:39, Hanka

    Dobrý den, jak jsem slíbila, pokusím se popsat subjektivní pocity průběhu menstruace po terapii u Vás. Proto také píšu tak pozdě, ale čekala jsem až bude definitivní konec. Jak jsem už psala, po minulé návštěvě jsem ulehla s horečkami. To vše je už OK. Na úvod o obvyklém průběhu cyklu - moje běžná délka cyklu bývala kolem 34 dní. Většinou předcházela bolestivost v bederní oblasti a v průběhu zhruba první dva dny tupá téměř permanentní bolest tamtéž. Trvání zhruba 5-6 dní (nejsilnější první 2 dny). Nějakou dobu jsem brala antikoncepci, takže tam o nějaké pravidelnosti a projevech asi nemůže být řeč. Zhruba 2,5 roku zase normální průběh bez prášků, celkem brzy se to srovnalo zase na obvyklou dobu kolem 30 dní, ale v poslední době to podle mého dost lítalo, od 21- 40 dní (40 byla ale asi výjimka, odůvodňuji si to stresovým obdobím rozchodu s bývalým partnerem). Zhruba od začátku roku si uvědomuji, že předzvěst příchodu menstruace byla asi týden před začátkem jako ostrá bolest v oblasti vaječníků (jak když tam někdo píchne), jednorázová, třeba minutu, pak celý týden nic až se začátkem menstruace bolestivá bederní oblast a pocit v celé oblasti podbřišku jak přeplněný balonek. Takové jak když vás něco svírá a ten tlak nepovoluje. Neustálý pocit plného močového měchýře a tak vůbec celková nepohoda. Pocity z první menstruace po srovnání v Hradech: - přišlo to tak nějak zčista jasna. Žádná předzvěst bolesti, žádné píchnutí, tak nějak si neuvědomuji nic. Jen podle kalendáře jsem zjistila, že už by to nějak mělo někdy co nejdřív přijít. Přišlo přesně po 33 dnech, průběh podle subjektivního pocitu paráda, bez bolesti. První dva dny nejsilnější krvácení a třetí den téměř po, pak už jen mírné špinění- celkem trvání zhruba 5 dní, což je u mě obvyklé. Trochu mě překvapil začátek - protože začala hned jasná červená krev, obvykle totiž přijde tzv. špinění a až tak druhý den to přechází v to pravé krvácení. Snažila jsem se popsat co nejpřesněji, ale po jednom cyklu asi není možné dělat nějaké závěry, ale v rámci "vědeckého bádání" a zpětné vazby to třeba k něčemu bude. Díky a hezký den. Hanka

  • 17.11. 10:34, Jana

    Dobrý den pane Veselý, byli jsme u Vás v srpnu na srovnání a bavili jsme se o cvičení na lodi. Slíbila jsem, že se ozvu, jaké to bylo. Bohužel, celý týden jsme měli celkem slabý vítr, takže nebyly žádné větší vlny. Nicméně řekla bych, že cvičení na palubě bylo intenzívnější a podstatně rychleji jsem byla uvolněná, zvlášť při cvičení takové té bubliny, kterou drží člověk v horních rukách. Některé cviky moc provádět nešly vzhledem k tomu, že jsme pluli jen ve dvou a měli jen 10m loď. Takže na výkopy dopředu a dozadu tam nebylo místo. Stolek na palubě byl malý, takže cviky se stolem jsme dělali v podpalubí. Ale bylo to zajímavé a přínosné. Od té doby, co jsme byli u Vás a cvičíme, nemáme žádné zdravotní problémy, když nepočítám občas namožené svaly od práce na zahradě. Příští rok bychom se zase na nějaký víkend rádi objednali, abychom si obnovili a zafixovali správně prováděné cviky. S pozdravem Jana

  • 12.11. 09:12, Ivana Němcová

    Dobrý den pane inženýre, Již delší dobu se zájmem pročítám Váš blog, mám přečtenou i knihu Dynamická chůze. Nějakou dobu jsem se snažila více chodit, nicméně nadšení a pravidelnost mi úplně nevydrželo :(. A teď, proč jsem se vlastně rozhodla se na Vás obrátit a poprosit o pomoc. I když záda občas cítím, s pohybovým aparátem jsem nikdy výrazný problém neměla (i když jsem klasický produkt dnešní doby – sedavé zaměstnání u PC), ale co mně momentálně doslova ničí je tinnitus. Začalo to pře 6ti týdny, v noci jsem se probudila a slyšela výraznější tóny v uchu, nicméně jsem usnula, ráno OK, ale odpoledne mi zvláštně zalehlo v uších. Po nějaké době sice odlehlo, ale začalo slabé pískání a šumění, spíše než v uších, tak v celé hlavě, které už nepřešlo. Během pár dnů zintenzivnilo a od té doby s tím bojuji. Některý den je líp, některý hůř, mění se intenzita i charakter šelestu, ale celkově se mi s tím žít nedaří a začínám mít deprese. Špatně usínám, v noci se budím, v práci se nesoustředím, jsem psychicky vyčerpaná, nic mně netěší. Občas tlak do uší. Na ORL samozřejmě nic neshledali, pouze mi řekli že mám „pěkný dlouhý krk“ a že to je nebezpečné, a doporučili neurologii. Tam jsem objednaná, ale kromě případných špatných zpráv ohledně stavu mé páteře si od toho moc neslibuju. Vzpomněla jsem si na Váš blog a Vaše doporučení a rozhodla se, že to zkusím „rozchodit“. Začala jsem opět intenzivněji chodit – tzn. většinou odpolední pěší cesta z práce – cca 6km = 1 hodina chůze. Po konzultaci s masérem jsem absolvovala srovnání Dornovou metodou, samozřejmě jsem měla pootočenou pánev a tím jakoby nestejnou délku nohou, ale efekt v hlavě spíše než pozitivní, byl opačný. Vše se mi rozbouřilo a zesílilo, a už týden čekám, jestli si to nějak sedne. Když se snažím chodit, při každém kroku cítím jak šum/pískot /syčení zesílí, a poté, co přijdu domů, je to opravdu horší než před chůzí. Rovněž tak to vlastně zesiluje při jakékoliv fyzické námaze – i když se snažím se například rozcvičovat podle Vašich pokynů. Chtěla bych se proto zeptat, co si o tom myslíte, máte-li nějakou radu. Hodně by mi pomohla naděje, že je to, když už ne odstranitelné, tak aspoň zmírnitelné. Máte nějaké spokojené klienty, kterým Vaše metoda v tomto směru pomohla? Je dobré pokračovat v chůzi, když se při ní vlastně subjektivně líp necítím? Možná tak ještě při nějaké pohodové vycházce, ale nikoliv při rychlejší chůzi. Boty myslím nosím docela vyhovující. Ještě pro úplnost – mám 45 let, 180cm, 69 kg (zřejmě ale problematický lymfatický systém), tlak OK, mírná autoimunitní hypothyreosa, už skoro rok se taky potácím s počínajícím přechodem. Omlouvám se za dlouhý elaborát, původně jsem chtěla být stručná, ale úplně se mi to nezdařilo. Jsem sice z druhého konce republiky, ale pokud myslíte, že byste mi dokázal pomoci, moc ráda bych se k Vám objednala … S pozdravem a poděkováním za trpělivost,Ivana. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx To víte že ano, na podobný dotaz jsem zde už několikrát odpovídal. Vaše tělo je v napětí, klouby dysfunkční a dysfunkce kloubů pronikly prakticky až do lebečních švů. Silné zádové svaly cestou vzhůru zkroutily i krční obratle a teď tam vzniká následující problém: pod 7C krčním obratlem se křižují tzv. vertebrogenní arterie (tepny) jdoucí směrem vzhůru, kde zásobují mozkové pleny. Protože jsou podle všeho nakřivo i obratle 1 a 2C (Atlas a Axis), tepny jsou přiškrcené a efekt je následující jako když přiškrtíte zahradní hadici se silným tlakem, prostě šumí. A jelikož to vše je hned vedle sluchovodů a lebečních kostí, tak se to šumění znásobuje v pěkný řev, který se mění podle toho, jaké napětí zrovna v těle probíhá. Když jdete, zvyšuje se logicky i krevní tlak a tak větší hukot. Jistě že Vám to „cestou“ přiškrtí i štítnou žlázu, takže hypotenze, nebo jak Vy uvádíte hypothyreosu. Že tímto zdravím ty Vaše odborníky, s tím dlouhým krkem Vás asi potěšili. Ten dornovec byl podle mě také spíš matěj, když to nedokázal zjistit, ono také, dnes to „mrská“ kde kdo v přesvědčení že je tím správně „osvíceným“ po dvoudenním kurzu. Kecy o jedné delší noze používají všichni. Vy se začněte sprchovat po ránu aby jste si uvolnila noční napětí v těle ( zejména pak hodně tou teplou vodou povolujte krk) a pak se začnete podélně složeným ručníkem jemně utírat oběma rukama. Ale ty pohyby musí být velmi krátké, ne dlouhé. Musíte docílit toho, že tím budete uvolňovat svalové napětí v celém krku. Budete překvapena jak to jde celkem snadno a při tom se naučte jemně kývat hlavou vpřed a v zad a do stran. Chce to trochu cviku, ale pak to jde velmi snadno. Tím se Vám bude postupně povolovat i přiškrcená štítná žláza a následně se Vám bude zlepšovat i Vaše psychika. Analogicky pak postupujte s tím ručníkem ze zadu po celém hrudním koši až do beder. Ne utírat ale rytmicky pohybovat okolními svaly při současném kroucení boků i kýváním v páteři. Prostě si po ránu zatančíte. :-) Určitě se to bude pomalu zlepšovat ale kdyby jste skutečně zvážila cestu ke mně, patrně by se vše zrychlilo. Je to na Vás, těším se na odpověď, jak se Vám daří. Jan Veselý

  • 01.11. 11:39, Zdeněk

    Dobrý den pane Veselý,  chci být maximálně stručný, jelikož podobných záležitostí řešíte jistě mnoho a nejsem typ, který by rád hovořil o problémech těla. Po delším rozvažování jsem se rozhodl Vás oslovit na základě doporučení kamaráda a také po přečtení vašich inspirujících blogů. Vlastně je to to nejmenší, co bych mohl udělat - budu doufat, že mi vyhovíte, a že bude možné se s vámi domluvit na terapii, nejlépe asi několikadenní, pokud by nebyl problém.  Mohl bych ve zkratce nastínit stav? Je mi 38 let a celý život aktivní cyklista (přes zimu posilovna). Problémy začaly letos na jaře po absolvování jednoho cykl. tréninku - začal zničehonic cukat sval pravého stehna, pak večer začala akutně mravenčit pravá ruka a druhý den levá ruka. Mravenčení ruk se po měsíci ustálilo, nicméně v současnosti cítím soustavnou zatuhlost či trnutí obou ruk od předloktí po malíček (levá ruka je horší) a brnění až trnutí (takové vnitřní pnutí) obou noh (pravá noha je horší). Je to spojeno s bolením krční páteře (někdy víc, někdy méně - hlavně při pohybech hlavou) , bolí občas i mezi lopatkami (hlavně na levé straně), a také pobolívá bederní páteř, a také občas pocukávají svaly na různých částech těla. Před 10 lety jsem měl zničehonic motání hlavy se zvracením (hospitalizace na neurologii - veškerá vyšetření CT, MGR, punkce atp. negativní); po roce recidiva motání hlavy a ustálení asi po třech letech (zjištěn problém s obratli v krční páteři - páteř odblokována). Od té doby bez vertiga. Až nyní problémy, které jsem popsal. Byl jsem na jaře u neurologa, aby se vyloučila RS, ale výsledky neznám (nevolal jsem tam - pořád jsem doufal, že se stav zlepší a nechtěl jsem se stresovat). Akorát vím, že CT krční páteře je negativní. Myslíte pane Veselý, že by mohl být problém od té páteře? Na silničním kole často trávím i pětihodinové tréninky a krční páteř a záda už po hodině jízdy pobolívaly a to už několik let zpět. Teď už nejezdím tak často, jak v minulosti právě kvůli zádům. Dalo by se s tím něco dělat, třeba pomocí Dornovy metody či jiné terapie? Budu vděčný za Vaše vyjádření. Přeji pěkný den a mnoho sil ve vašich aktivitách! Zdeněk xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dobrý den, jste ve stavu, kdy většina čtyřicátníků na sobě podivem zjišťuje, že neustálé cvičení a zatěžování jaksi není úplně to pravé, byť jsme ze všech stran neustále přesvědčováni, a to zejména „odborníky na zdravý pohyb“, že to je přesně to správné k zachování trvalého tělesného zdraví. Kdyby Vám někdo řekl, že vaše auto budete nejlépe udržovat tím, že ho budete neustále zatěžovat, tak mu asi věřit nebudete. Vidíte, a u vašeho těla vám to podivné nepřipadlo. Takže, bez nejmenší regenerace po zátěžích, (5 hodin na silničním kole je pěkná porce, což o to, ale máte k dispozici stejné podmínky jako světoví profesionálové, to je strava, regenerace, odpočinek atd? O tom silně pochybuji). A pak posilovna, to je další fenomén doby. Nic pro ti ní, ale když není tělo dostatečně srovnané ve svých osách, tak je to pro něj spíše masakr. Ještě více se pokřiví nerovnoměrným posilováním a pak se projevuje těmi potížemi, které popisujete. Takže, pálení mezi lopatkami jasně ukazuje, že je nemáte v rovině, silný (je přece „pečlivě“ posilovaný) pletenec svalů ramenních je spasmický (v křečích), a ty se dále přenášejí na všechny strany, takže směrem vzhůru (cestou pokřiví krční páteř až do hlavy, směrem do horních končetin, takže brnění, pálení, přeskakování od posunutých kloubů z nerovnoměrné zátěže a přetížených nervů, logicky sestup do bederní oblasti a tak potíže v zádech a dolních končetinách atd. Jistě, že při rentgenových prohlídkách zprvu nic nezjistí, takhle se na to medicína nedívá. Musíte „počkat“ až svalové dysfunkce s konečnou platností ve své devastační činnosti „dokonají své dílo. Pak to bude teprve k „léčení“. Potřebujete prostě srovnat několikrát po sobě a naučit se, jak tělo po zátěžích bez problémů srovnat a tím povolit ev. nerovnováhu jednotlivých svalových skupin. Jan Veselý

  • 17.10. 15:17, Hana Nekužová

    Dobrý den pane Veselý, moc prosím o radu, je mi 57 let, na MR z roku 2013 mám nález: L lordosa napřímená. Sekundární stenosa páteřního kanálu v úrovni etáže L5/S1 při herniaci disku. Chondrosis intervertebralis L4/L5, osteochondrosis intervertebralis L5/S1. V etážích úseku L2-L5 patrné prostrukce disků bez tlaku na míšní kořeny. V etáži L5/S1 patrná objemná centrální mediální a zejména paramediální pravostranná mírně descendentní herniace disku délky 10mm s tlakem na mediální část míšního kořene S1 1dx. V etážích L4/L5 a L5/S1 patrné sekundární bilaterální faraminální stenosy při spondylarthrotických změnách. V nemocnici mi řekli, že je to k operaci, odmítla jsem a za dva měsíce ležení šla vcelku bez problémů do práce. Chodila jsem na rehabilitace, kde nás asi 10 nahnaly vždy do tělocvičny, rehab. sestra si stoupla před nás, cvičila, my po ní, jestli špatně nebo ne … k ničemu. Teď jsou to tři týdny a mám to zpět. Nemocnice, kapačky, beru jako minule neurontin, tramal, aescin, prášky zabírají, ale jak si snížím dávku, bolest je šílená, zatím to nejde. Prosím, mohl byste mi česky vysvětlit nález a napsat, co mám dělat? Jestli cvičit nebo chůzi podle vašeho návodu i přes bolest či jen ležet a čekat, že to snad odezní? Mám slepého syna, potřebuji se dát do pořádku. Doktoři nic neporadí. Jsem z Brna, tak jsem se dívala na Dornovu metodu, bylo by to vhodné i třeba v této akutní fázi?? Prosím poraďte. Děkuji Hana xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní Hano, jako obvykle, klasika v bederní oblasti. Sice se na to neumírá ale bolesti jsou obrovské. Napětí rovnající se váze vašeho těla tlačí až do toho tzv. 5L, to jest pátý bederní (lumbální), tedy poslední obratel, který dosedá na kostrč, to je zase trojúhelníková kost propojená příčně s pánevními lopatami. Těch bederních obratlů je 5 a jak vidno z vašeho psaní, to je jak se píše v jejich etážích, tedy vzájemných spojeních, i v nich je velké napětí a proto v podstatě uhýbají a tím vytlačují meziobratlové ploténky, které mezi obratli mimo jiné slouží jako nárazové polštáře. A ten tlak je vytláčí, to mohou být buď tzv. herniace (výhřez) nebo protruze disku. Stenoza je pak zúžení zde páteřního kanálu. Napsané to může pro laika vypadat hrozivě, ve skutečnosti je to pouhé stlačení pružných hadic, které se musí podrobit pro ně nepřiměřeným tlakům, a když se ten tlak uvolní, většinou se bez potíží narovnají. Ve vašem případě, jak uvádíte, byl ideální klid na lůžku. Došlo k uvolnění svalového napětí a tím k povolení tlaků na obratle od svalů, které jsou k nim připojené. Již několikrát jsem se zde podivoval, proč pacientům dávají do rukou odborné nálezy, které jsou pro laiky většinou traumatizující stejně jim moc neřeknou, jen je poděsí. Ty potíže vám vznikly od postupného ochabnutí těla např. sedavým zaměstnáním a následnou absencí přirozeného pohybu, to jest chůzí(!!!), ne cvičením, tím se ty pokřiveniny v těle ještě více utáhnou. Takže pokud to ještě bolí, tak přece jenom prášky proti bolesti a hodně chodit, věřte svému tělu. Pokud se budete pohybovat, vaše páteř bude pružit a postupně si ty vyhřezlé disky vtáhne zpět. Chodit a hodně pít, aby tělo mělo dostatek vody k opětovnému nasání fyziologické tekutiny (vody) do plotýnek. A hodně, při každé příležitosti, např. u vaření lehce rozkročená si doslova jemně tančete v bocích, aby jste si uvolňovala pánevní dno a rovnala si celou pánevní osu. Tím dojde k povolení okolních svalů a uvolnění napětí. A začněte chodit, chodit a chodit. Každý den, alespoň hodinu a půl první měsíc a sebou si vezměte syna. I jemu to pomůže zlepšit celkovou koordinaci těla a tím se lépe vyrovnávat při chůzi v zaplněném prostoru. Prostě půjdete, bude se vás přidržovat a za měsíc zjistíte, že vedle vás kráčí naprosto bezpečně. A v obuvi s nízkou a rovnou podrážkou, žádnou drahou obuv, obyčejné tenisky, než napadne třeba sníh. Srovnání dornovou metodou by mohlo vše urychlit, otázkou zůstává, jakého terapeuta se vám podaří najít. A protože je již brzo tma, nezapomeňte dát synovi reflexní vestu. Tak ať seVám to daří a když tak se ozvěte. S přáním hodné zdaru Jan Veselý.

  • 15.10. 16:41, MARIE

    Vážený pane Veselý, dostala se ke mně Vaše kniha „Jsme zrozeni k chůzi?, kterou jsem přečetla jedním dechem a okamžitě začala praktikovat doporučovaná cvičení. Po ročních bolestech pravého „S“, achilovky, diagnostikovaných dvou ostruhách na pravé patě dochází k rychlému zlepšování. Při likvidaci starých bot jsem se všimla, jak jsou sešmajdané směrem ven, tudíž problém, který popisujete – našlapování přes patu na vnější stranu chodidel. Začala jsem si dávat při chůzi pozor a jsem z výsledků nadšená. Bolest ustupuje neuvěřitelným tempem. Kdyby přesto byla má radost předčasná a já potíže beze zbytku nevyřešila, tak se k Vám, s dovolením, objednám. Jsem moc ráda, že jsem Vás objevila. Srdečně děkuji a přeji mnoho zdaru a zdraví. Marie xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, děkuji z celého srdce za Váš dopis. Vždy mě potěší, když mi někdo napíše či poví, že moje úsilí není úplně marné a že mu mé názory pomohly zorientovat se v péči o jeho zdraví. Ještě jednou děkuji a i já Vám přeji mnoho zdaru. Určitě jste si povšimla, já nikomu zdraví nepřeji, pro ně si musíme dojít každý sám. Tak ať se Vám to i nadále co nejvíce daří. Jinak, kdykoliv se v případě Vašeho zájmu s Vámi rád setkám. V dokonalé úctě Jan Veselý

  • 08.10. 11:34, Honza

    Dobrý den, dynamická chůze se mi zalíbila, chodím v botech z "butiku čajna", mírně se předkláním a nohy mě vůbec nebolí. Mám 73 roků a 6 km ujdu za hodinu. Není to nic zvláštního, ale "kolik sedmdesátníků na to má?" Ranní rozcvičování dost zanedbávám, ale mám jiný problém: Už více roků mám problémy s prostatou, resp. s častým a urgentním močením. V klidu vydržím 2-3 hodiny, při chůzi max. hodinu, potom půl hodiny, potom jen několik minut .... V přírodě to není problém, horší je to v městě. Užívám tamsulosin, finasterid jsem odmítl, pravidelně piji askorbát sodný. Existuje nějaká možnost, jak dynamickou chůzi využít ke zmírnění tohoto problému? Předem děkuji za odpověď Honza P.S. Dynamickou chůzi propaguji, ale s malým úspěchem, asi jsem také "za vola", jako Zdeněk. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Mám radost, kolik lidí se tady začíná ozývat s tím, že je chůze oslovila na tolik, až jí nadobro propadli. Vaše kondice je výborná, ano, máte pravdu, kolik sedmdesátníků dnes na to má? Vaše potíže s vyměšováním nejsou ani tak, dle mého soudu, s vlastním zbavováním se odpadních látek s těla močením. Potřeba vyprázdnit močový měchýř v bdělém a klidovém stavu každé 2 – 3 hod je naprosto normální. Při rytmické pravidelné chůzi se tato potřeba přirozeně zvýší. Po přechodu těla do regeneračního stavu, to je že v těle se začínají obnovovat pomocí rytmické chůze čistící a ozdravné procesy, logicky nároky na častější vylučování odpadních látek stoupnou, takže každou hodinu mi připadá v pořádku. Potíže pak asi opravdu způsobuje prostata, která svojí zatuhlostí nedovolí dokonalé samovolné vyloučení moči. Nedokáži posoudit, jakou roli v tom mohou sehrát uvolňující léky, je to vlastně modifikovaný sval jako řada jiných, např. sval srdeční, jazyk, bránice a ty vyžadují ke své činnosti především uvolnění. Takže, pěkně na kolena, sednout si na paty, hrudník spustit na stehna a začít silně pomocí bránice postupně tzv. prodýchávat břicho. Nádech nosem, výdech ústy a při výdechu silně sevřít konečník a penis. Žen se to rovněž týká, sevřou vaginu a konečník. Tím dochází jednak k posílení pánevních vazů ale zejména i k lepšímu prokrvení a uvolnění prostaty. Jako doplněk pak „zobat“ sušené brusinky, opravdu dokáží uvedené potíže uvolňovat. Jan Veselý

  • 17.08. 13:05, Simona

    Dobrý den,pane Veselý. Měla bych na Vás dotaz .Už třetím rokem mě vždycky ustřelí záda v bederní části. Bolest je dost velká,při které mám problém si sednout,lehnout,vstát i chodit. Pomůžou mi až léky na uvolnění. Začala jsem před rokem chodit na běžícím pásu 30minut denně abych tomuto problému předešla. Nepomohlo to a stejně problém nastal. Taky mě bolí krční páteř a v celých zádech mi lupe. Začala mě po tom všem i bolet kolena. Bolí mě jen ,když si chci dřepnou. Při chůzi nebolí. Jakou obuv na pás by jste mi doporučil? Je lepší chodit doma naboso nebo v pantoflích? Je běžící pás vhodný pro mě? Děkuji předem za odpověď xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podle všeho máte částečně posunutý 5L obratel bederní, který dosedá na kost křížovou. Tím současně i vychýlenu osu pánevní a tím všechny okolní svaly křivě propínané. Pak stačí nenadálý pohyb a je to. Pak ty úporné bolesti. Léky, které dostáváte jsou právě na povolení svalů. Tím, jak je osa pánve vychýlená, nesprávně natahuje i stehenní sval a proto, když uděláte dřep tak logicky pak musí bolet kolena, protože čéška je součástí těch svalů, nikoliv kolen na které pak jednak křivě ale zejména bolestivě tlačí. Jednoduché, není liž pravda. Myslím si, že musíte mít i tzv. ženské potíže, včetně možná i bolestivého styku. Protože uvádíte, že Vás bolí až i krční páteř včetně lupání v zádech, lze si domyslet, že jste celá tak trochu na křivo. Jestliže zde neustále horuji pro trvalý přirozený pohyb, nemyslím tím chůzi na běžícím pásu a k tomu třeba i v pěkně „vypolstrované, tzv. sportovní obuvi“. Možná, že to pěkně vypadá ale to je tak vše. Také, jak uvádíte, Vám nijak nepomohl. Přirozeně, na tom chvějícím se pásu musí chodidla reagovat úplně jinak než při chůzi po pevném podkladě. Prostě musí více vyrovnávat dysbalanční povrch, což po tvrdé zemi nemusí a pro to mohou lépe regenerovat a tím srovnávat celou kostru až do lebeční oblasti. Začněte chodit v nízkých teniskách venku a možná mi dáte za měsíc za pravdu. A navíc, na rozdíl od té posilovny je to zcela zadarmo. Jinak si nestěžujte, věřte mi. Jan Veselý

  • 09.08. 00:37, Marie Smutná

    Dobrý den, pane Veselý. Je mi 58let, mám lehkou nadváhu a zaměstnání převážně sedací u počítače. Do 56 let jsem nevěděla, co je nemoc. Pak mě začala trápit bolest zad a levé půlky zadku vystřelující přes stehno a lýtko. Od letošního března silný zánět průdušek vyléčen antibiotiky, po kterých začala bolest paty. Lékařkou poslána na rentgen, kde zjistily drobnou ostruhu. Doporučeny zdravotní pantofle,které přinesly úlevu na 3 týdny a následovaly silné bolesti už obou nohou i otékání vnějších kotníků. Předepsán Detralex na žíly a ultrazvuk. Lékařka už vypisovala doporučení na operaci haluxu na pravé noze, která mě nebolela tolik jako levá, což jsem k její velké nelibosti odmítla. Ultrazvuk ani léky nezabral. Hledala jsem raději pomoc na internetu a v květnu našla Váš blog. Okamžitě mě nadchl. Zakoupila jsem obě knihy, pružné kecky a začala chodit dynamicky. A taky dýchat a rovnat dle pokynů. Po cca půlhodině bolest zad přestala, a víc jsem se soustředila na správné postavení chodidel, protože jsem dříve chodila po vnější straně, došlap na paty a prsty jsem z těch výborných značkových bot skoro nepoužívala. Doma masáž a rovnání chodidel dle Vás. Dnes už nemám vysoký nárt, chodidla se narovnala,i halux na pravé noze je menší a není rudý, kondička se lepší, ale bolesti přetrvávají se střídavou intenzitou. Hlavně pálení vnější strany chodidla a bolest paty. U pravé nohy pálení a bolest bříška pod druhým prstem. Někdy už se dost špatně přemlouvám k chůzi. Nejhorší je, že jsem nevypozorovala, proč střídavou. Záda jsou na tom obdobně. Jenom kolena už nebolí. Nevím už, co změnit, protože něco dělám určitě špatně. Prosím o radu. Děkuji.9. 8. 2015 Marie z Karlových Var xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dobrý den i Vám Marie. Střídavé bolesti v těle máte pro to, že stále ještě nejste dostatečně srovnaná a uvolněná a tak se „stěhují“ podle stupně zatížení, v tom bych nic zvláštní nehledal, žádná nemoc, pouze nerovnoměrně zatěžovaný pohybový aparát. Patrně ty „zdravotní pantoflíčky“ dokázaly rozhodit spinální dynamiku chodidel a jejich klouby se tím špatně nastavily a teď způsobují pálení šlach. Že máte možná již po ránu záda trochu zatuhlá je přirozené, kolem 60 je to normální. Takže je nutné je už při opuštění lůžka jemně uvolnit a napětí v bedrech zmizí. Pomalu si sednete na lůžko, uvolněně se nadýchněte a s výdechem mírně předkloňte. Pak už zvedáte pouze hlavu při dalším nádechu ale při výdechu se zády klesejte níže, už je nezvedejte. A tak pokračujte pomalu a jemně až se prsy dotknete stehen a chvíli v tom předklonu prodýchávejte bedra. Mělo by to spolehlivě povolit. Jinak si příležitostně bedra uvolňujte tím kýváním nohy a tlačením do kosti pánevní. Prst na noze uvolníte tak, že si sednete na sedačku, nohu položíte pokrčeně vedle sebe a jemně!! uchopíte bolavý prst mezi palec a ukazováček a začnete s ním jemně kroutit a „žmoulat“ ho prsty po jednotlivých článcích. Patrně v článku s nehtem posléze křupne a bolest okamžitě poleví. Je trochu posunutý napětím ve svém kloubku a proto jeho šlachy pálí, je to celkem banalita. Tak se mějte a ať se Vám daří. S pozdravem Jan Veselý

  • 07.08. 10:52, Tereza

    Dobrý den pane Veselý, dovolte mi obrátit se na Vás s problémem, se kterým mi zatím nikdo nepomohl. Je mi 17 let,měřím 160cm,vážím 54kg .Na konci října loňského roku mi křuplo v zádech těsně nad pasem blízko páteře. Stalo se to tak, že jsem se protahovala, seděla jsem na zemi s nataženýma nohama a snažila jsem se dotknout prstů u nohou. Udělalo se mi nevolno a následně jsem omdlela. Poté co jsem se probrala mi bylo stále špatně od žaludku, točila se mi hlava a nemohla jsem vstát pro bolest zad. Následující dny mě bolest neopouštěla. Navštívila jsem neuroložku-žádný nález. Do doby, než se mi to stalo, jsem se věnovala lehké atletice-2x týdně. Za krátkou dobu se můj stav zlepšil až na občasné teploty-(kolem 37stupňů) a bolest hlavy. Na začátku letošního roku se situace opakovala v podobě píchnutí na stejném místě v zádech, když jsem setrvala na kolenou v předklonu, opět jsem omdlela. Na neurologii zase nic, poslali mě ke sportovnímu lékaři,který mi prokřupal záda, tím se mi lehce ulevilo na pár dní. Řekl, že můžu vše dělat bez omezení a doporučil rehabilitaci. Tam jsem byla 6x bez valného výsledku. Od druhého píchnutí se můj stav zhoršil, bolí mě celá pravá polovina zad od beder přes týl až do pravé poloviny hlavy. Mám stále zvýšenou teplotu již tři měsíce v kuse, nejspíše kvůli tomu mě bolí hlava v oblasti čela, spánků a občas cítím tlak za očima. Po delším sezení se mi několikrát stalo, že mi bolest střílí do obou noh a střídá se to s brněním. Nohy i ruce mi teď často brní i v klidu vleže. Občas mě trápí nevolnosti a bolest žaludku a v posledních dnech se přidala bolest pravé poloviny šíje až po ucho. Zjistila jsem, že se můj stav zhorší při strnulém sezení a delším ležení, například když čtu knížku. Ve spánku mě záda nebolí,také při chůzi se cítím uvolněněji. Poraďte prosím, co mám dělat, aby se můj stav zlepšil. Děkuji mnohokrát za odpověď Tereza. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá Terezo, jakkoli se Váš stav zdá bezvýchodným, příčina je velmi jednoduchá. Posunutý 5L, bederní obratel na kostrči. Z mozku kolem páteře probíhá současně i nervový systém, který se nazývá nervový kmen. Na kostrči je to pak tzv. nervový kořen, kde se nervové vzruchy obracejí zpět do mozku. Z kmene do těla směřují neurovegetativní nervy k jednotlivým vnitřním orgánům a směrem ven tzv. periferní nervy k jednotlivým končetinám. Kořen je vůči kmenu posunutý tím, jak jste se protahovala bez předchozího uvolnění a tím dochází ke zkreslování nervových přenosů a vzruchů a je „zaděláno. Takže vše co uvádíte je pouhý přirozený důsledek. Ochablá celková koordinace těla doprovázená nevolnostmi a dalšími zdravotními potížemi. Když ležíte, celkové napětí těla povolí a vše může probíhat v lepším stavu. Zrovna tak při chůzi dochází k postupnému uvolnění napětí v těle. Jednoduché. Stoupněte si mezi dveře, kývejte jednou nohou vpřed a vzad a současně stejnou rukou při kyvu nohy do zadu silně zatlačte na její pánevní kost ze zadu. Budete cítit bolestivější reakci kostrče z napojení na pánevní kost. Dělejte to zprvu zvolna a postupně tlak zesilujte až píchání povolí. Pak totéž z druhou nohou. Tohle bude nutno provádět několikrát, až se podaří 5L natlačit do správného postavení. Pokud ne, tak budete muset přijet a já Vám to tam zatlačím. Jan Veselý

  • 28.07. 21:14, marta

    zdravím vas 4. 8. nemohu dojet napsala bych znovu až to budu mít lepe zajištěno veze mne bratr ten by to chtěl na patek kdyby to šlo omlouvam se dekuji marta

  • 22.07. 11:12, Vendy

    Asi se budu opakovat, ale jako ostatní dotazující se na Vašem blogu, bych Vám ráda řekla, že Váš přístup k lidem na mě udělal obrovský dojem. A proto bych se i já ráda svěřila s mým problémem a poprosila Vás o názor a radu. Začalo to v r. 2004 (bylo mi teprve 24 l. a do té doby celkově bez potíží) - špatně, bušení srdce, motání hlavy apod. Odjezd na pohotovost - interna - vše negativní. Vše se stále častěji opakovalo, pak mi bylo řečeno, že jsou to psychické potíže. Snažila jsem se situaci řešit sama, začala jsem hledat alternativní způsoby, jak toto řešit. Přidaly se pak ještě panické ataky, ale stále jsem to tak nějak dokázala ukočírovat. Až loni - v srpnu se mi narodila holčička (1. dítě) - porod přirozenou cestou. Pár měsíců po porodu se mé stavy začaly rapidně zhoršovat. Měla jsem problém vydržet v obchodě - ale vždy jsem vydržela, návaly horky, bušení srdce jak o závod apod. Letos v březnu jsem vyhledala odborníka a byly mi oficiálně diagnostikovány úzkosti a panické stavy. Dostala jsem, jak jinak, recept na antidepresiva. Ovšem můj vnitřní hlas, i přesto, že jsem už opravdu mlela z posledního, mi našeptával, abych AD odložila. Našla jsem homeo poradnu a začala užívat homeopatika. A musím říci, že stav se opravdu zlepšoval a i nadále zlepšuje. Přidala jsem k tomu před měsícem akupunkturu. Proč Vám tohle všechno píši ? Celá ta léta mám problém se zády, hlavně mezilopatkové svaly (tam mě to jeden čas až jako pálilo), dále krční páteř, a protože už jsem máma a stále jsem donedávna nosila svou dcerku v ruce, mám také hodně namoženou levou HK. Jedna dr. mi udělala odblokování, celkem se mi ulevilo. Levá HK už tolik nebolí, ale už asi 4 týdny mi brní a jde mi to až do prstů - malík, prsteník, někdy i prostředník, jen občas všechny prsty. Vzhledem k tomu, že stále ještě nejsem psychicky úplně OK, tak mám vždy, a vždy jsem měla, strach, že je to od srdce, i přesto, že všechny výsledky jsou vždy negativní. Celá ta léta se vlastně nejvíce soustředím na srdce. A když bušilo, nebo někde píchlo, nebo tlačilo, tak hned panika - srdce ! Až jsem si říkala, zda si to s sebou nenesu z minulého života Také mě poslední dobou tlačí místa vedle páteře, hlavně hrudní - mám tam taková tvrdá místa - a cítím to až vepředu na hrudníku - celkově takový stísněný pocit. Občas mám návaly horka, ale není to počasím. Když se tak nad tím zamyslím, tak celkově mám levou půlku těla více bolavou, než pravou. Nepropadám depresi, to ne, naopak, stále se snažím, aby můj stav byl lepší a lepší a abych byla zase jako dřív. Ještě pro info : 36 let, 170 cm, 55 kg, 11 měsíců po porodu, 0 operací, 0 léky. Děkuji Vám předem moc a moc. Z Plzně zdraví Vendy  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní Vendy. Vaše potíže jsou naprosto identické s dotazy většiny tazatelů, pokřivené tělesné osy a tím následné zdravotní potíže, akorát že mohou být u každého jedince trochu jiné, to je vše. Jak uvádíte, srdce Vám zjistili zdravé, pouze má vinou posunu levé klíční kosti vzhůru málo místa (to jsou i ty hrboly na hrudi) a ono pak, při zvýšení emočního napětí nemá dostatek prostoru a proto tíseň, píchání apod. Pokud se to nechá být, tak se časem mohou jeho tkáně skutečně poškodit. Jak uvádíte, napětí mezi lopatkami dráždí jejich svaly a to pak proniká směrem vzhůru, tedy přes krční páteř do hlavy, do horních končetin a určitě i směrem do dutiny břišní a logicky též do beder. Takže opět dysfunkce přes krční páteř, utlačení štítné žlázy, nerovnoměrná hormonální hladina takže i pocity úzkosti a napětí včetně panických atak. Vidíte, jak je to vše vlastně jednoduché. Vše logicky urychlilo těhotenství, kdy se vaše páteř po porodu nedokázala efektivně srovnat. Toť vše! Trochu mě pobavila zmínka o homeopatii, určitě klouby nesrovná, spíše za úřadovala jako placebo. Potřebujete několikrát po sobě uvolnit a srovnat a mělo by vše být, jak by jste si asi přála. Je to na Vás. S pozdravem Jan Veselý

  • 17.07. 18:47, marta

    dobry den děkuji za odpověd, chtěla bych se k vam objednat mam domluveny odvoz dnes mě to zase vzalo i když jsem řídila 3 hodiny vkuse rozhodněte o termínu ja se podřídím děkuji marta valašské mezíříčí

  • 14.07. 23:01, marta

    dobry den,mam na vas dotaz už delší dobu mam problemy s pateří nyní bolest v bedrech a jde to do levé kyčle a dolu do nohy kde mě začína bolet i pata nejhorší když rano vstavam a rozejdu se pak cely den na nohach uklízím a jezdím autem snažím se deně protahovat i v praci zatím se to nelepší prosím o radu a jestli bylo nutné tak bych dojela i k vam děkuji vam moc marta z valašského meziříčí xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Máte podle všeho posunutý 5L bederní obratel nad kostrčí. Tím se bedra napínají a přenáší napětí i do kostrče. Od toho pak bolí ischiatický nerv jdoucí po zadní straně stehna až do chodidel pod palec. Kývejte si DK podle návodu na „Ranní uvolňování“ a dále si je podle toho rovnejte. Pokud máte zájem, můžete se objednat ke mně. Jan Veselý

  • 24.06. 13:40, renata

    Dobrý den, všimla jsem si , že jsem Vám poslala svůj zdravotní problém na jiné stránky, .tak hned sjednávám nápravu .Chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení mého nálezu z CT. Bederní lordosa je lehce napřímená , osa s nevýraznou sinistrokonvexní křivkou .Páteřní kanál ve středu obratlových těl v sagitální rovině šíře 15, 5-16mm. L2/3 L3/4 a L4/5 přiměřeného obrazu -meziobratlové prostory nesnížené, foramina jsou volná bilat., nevýrazné cirkulární bulgigny disků do 3mm.Incip.spondyloza ,spondylarthosa .L5/S1 Meziobratlový prostor je lehce snížený ,dorzálně fokální prottuze do 4,5mm s možným tlakem na odstupující kořeny S1 bilat..Foramina jsou volná .Nevýrazná arthroza SI skloubení bilat...Závěr :dorzální fokální prottruze L5/S1 ,s možným tlakem na odstupy kořenů S1 bilat .Diagnozu mám lumbago s ischiasem bederní krajina. Měla jsem infúze a ty celkem zabraly. Bolesti už tak veliké nemám, ale vadí mi dlouhé sezení ,při kterém bolest někdy vystřeluje do lýtka. Chůze je super. Rehabilitační vyšetření mám až za pár dní .Chtěla bych plavat, jezdit na kole ,ale nevím co je pro mne nyní vhodné nyní. Moc děkuji za Vaší odpověd. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Není to tak strašné, jak se Vám možná zdá, máte pouze trochu zablokovanou bederní páteř, to je to „bederní lordoza lehce napřímená“, místo aby byla lehce prohnuta vpřed. To pak způsobuje pnutí v bederní oblasti s podrážděním přepnutých nervů, které následně nekontrolovatelně „střílí“ do končetin, to je to lumbágo /ústřel/ spojené s ischiatickými příznaky, to jest „střelba“ do dolní končetiny. Infuze napětí okolních svalů povolily, leč klouby nesrovnají. Ale sama jste na sobě seznala, že chůze Vám ulevuje, to je naprosto v pořádku, tzv. postulární mechanizmus těla dokáže vyrovnáváním kloubů do osy na sebe napětí srovnat. Takže chodit, chodit, chodit, pokud to lze, klidně plavejte a jezděte na kole, tohle podstatnější význam nemá, to zn. ani neublíží. V podstatě jde o to, že 5L obratel bederní se trochu posunul nebo spíše nahnul před kostrč a působí to doslova zmatek v nervovém kořeni. Mohlo to vzniknout nejspíše delší jízdou v autě. Při dlouhém sezení za trvalého chvění automobilu ochablejší svalový korzet povolí a obratel se pohne. Pak se vystoupí a tím se všechno nepřirozeně napne. Pokud Vás to „potěší“ takhle „načasovaná“ záda má většina lidí. Ale abych Vás potěšil i já, jde to velmi snadno srovnat, byť se to zdá na CT jako velmi hrůzostrašné. S pozdravem Jan Veselý

  • 04.06. 11:38, Lenka

    Dobrý den pane Veselý, náhodou jsem narazila na internetu na Vaše stránky a velice mě zaujaly . Moc mě zaujalo, kolika lidem dokážete pomoci, tam kde klasická medicína pomoci  nezvládá. I já bych se na Vás ráda obrátila se svým problémem. Loni v únoru mě náhle začalo silně bolet pod levým kolenem na vnitřní straně . Obvodní lékař diagnostikoval svalové a šlachové přetížení analgetika a gely. Po 14 dnech se objevil otok bolest přetrvávala následovala návštěva ortopeda , který diagnostikoval zánět šlach a léčil ho : analgetika, ultrazvuk, obstřiky, rázová vlna Bohužel mě začíná bolet i levý kotník na a vvnitřní straně- úpony a také pod pravým kolenem. Následuje MR levého kolene - prasklý vnitřní meniskus provedena ART. Bolesti přetrvávají. Probíhá vyšetření na revmatologii s negativním nálezem. Nasazen metotrexát  bez efektu po měsíci vysazen. Navštěvuji jiného lékaře dostávám ortopedické vložky bez efektu. Opět navštěvuji dalšího lékaře provedena opět MR levého kolene opět prasklý vnitřní meniskus provedena ART . Nyní jsem 3 týdny po výkonu a cítím se ještě húře- úpony bolí , levý kotník křupe a stát třeba jen 5 minut je peklo. Je mi 37 let a cítím se na 100 let. Myslíte že by se mnou šlo něco dělat lékaři kroutí hlavou a neví. Strašně moc děkuji za odpověď. Zdraví Lenka xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Bolesti jsou způsobovány dlouhými natahovači a ohýbači prstů jdoucí z chodidel kolem kotníku a kosti lýtkové až za koleno. Jejich napětím patrně došlo k zablokování kolenního kloubu (mají totiž obrovskou sílu) a tím k rozdrcení menisku. Potíže mohly vzniknout např. tím, že jste si obula obuv, která Vašim chodidlům nevyhovovala a okamžitě následovala nepříjemná reakce. Máte smůlu v tom, (ostatně jako většina takto zablokovaných, zaznamenejte prosím, že záměrně neuvádím nemocných, je to vlastně banální blokace, leč kdo to má vědět, že ano? Vysoce specializovaní odborníci na kolena sedí jinde než odborníci na chodidla). Tím, že Vám nikdo dysfunkční chodidla neuvolnil a nesrovnal včetně prstních kloubů, tak potíže přetrvávají dále. Ortopedické vložky to pak pomáhají dále udržovat v napětí. Bolesti na pravé noze vznikly pak patrně tím, že jste ji začala více zatěžovat, aby jste ulevila levému kolenu. Takže, opět nerovnoměrné zatížení a už „se to spouští“. Domnívám se, že by to neměl být nějak zásadní problém, uvolnit Vám celé dolní končetiny, teď už ale i do pánevní oblasti a bolesti by měly okamžitě odeznít. Váš věk je právě tak akorát, aby jste mohla začít s celoživotní péčí a tím dosáhnout toho, že možná i ta 100 by nemusela být nijak dramatická, viz. např. klub stoletých na Kavkaze. Ti prý v pohodě chodí a ještě i tančí, jo a do toho ještě prý nezbedové kouří a pijí víno a jejich výborný koňak. Jenže, když se podíváte na jejich obuv, tak ta je ze spodu absolutně rovná a měkká bez nějakých podpatků a vložek. Jen počkejte, až tam „dorazí“ všemocná královna medicíny Ortopedie jak věštil primář Sova. I na ně asi „dojde“ hahaha. Děd Vševěd z Novohradských hor. Jan Veselý

  • 02.06. 20:34, zdenka

    Dobrý den pane Veselý,prosím hledám radu pro manžela,má velké bolesti meziobratlové plotýnky, při pohybu kterou má údajně opotřebovanou kousek nad kostrčí tam nyní manžela masíruji- tam to cítí bolí, ve stoje říká že ho nic nebolí jak si sedá lehá je zle. nemůže se ani postavit ,má bodavou bolest jak nůž až se podlomí v kolenou,i při chůzi , je nějaká látka jak/ to tam třeba něčím doplnit/někde jsem četla že plod z bezu je na meziobr. plotínky nevím,prosím máte možná i jiné zkušenosti -,manžel se bojí operace je mu 43let ,186cm,má 120 kg ,jelikož dva roky nekouří tak ještě 18 velmi přibral,dělá celý život těžkou práci, tahal mnoho kil, ale to mu prý tolik záda neboleli jak nyní z klidu,je nějaká šance mu aspon trochu pomoci,nebo je to předevší tou váhou je v životě velký optimista ,záda velké tuhé v horní části sport nemá rád,krkem těžce hýbe do stran je to zatuhlé ,té operace nevěří jak mu zdělil před nedávnem ortoped,bojí se že se to nepovede a nakonec zůstane na vozíku. PŘEJI KRÁSNÝ DEN A DĚKUJI VÁM ZA RADU.JELÍNKOVI. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní Jelínková, když Vy tak pěkně, tak i já Vám...Ten Váš obr má prostě sjetý 5L bederní obratel a tím tlačí jinak na kostrč a proto ty bolesti. Okolí při masáží ho musí bolet, protože svaly jsou tam v obrovském napětí, to je celé. Uvádíte, že když stojí, tak se to dá vydržet ale při pohybu k sednutí či ulehnutí to musí být masakr. Když bolí obratle, tak je to velmi ostrá bolest, u svalů je bolest spíše rozložená. Celé to mohlo vzniknout tím, že něco těžkého zvedal a posunul si pánevní rovinu. Takhle to má ale více lidí, posunout se to může postupně např. při dlouhodobém sezení v automobilech. U většiny klientů to zjišťuji a po následném srovnání cítí pro ně až nepochopitelné uvolnění v pánvi, je to vlastně poměrně jednoduché. Zcela kacířsky Vám oznamuji, že nechápu, co by se tam mělo operovat, spíš ještě více zprznit, ta operace si nezadá s operací mozku. Tím, že je dlouhodobě pokřivený, bude mít určitě i v napětí krční páteř, to jest utlačenou štítnou žlázu a následně výkyvy v hormonální hladině a proto asi ta kila navíc. Takže šance na srovnání a uvolnění tu je a může být optimistou i nadále. Na invalidní vozík je příliš mladý. Tak se mějte a pokud bude Váš zájem o srovnání trvat, můžete mě kontaktovat přímo na mail. S pozdravem kacíř JT Veselý. Jo, a ten plod bezu na srovnání plotének, nevím nevím, když jsou obratle v ose, ploténky jsou v poho....

  • 02.06. 11:33, Andera

    Dobry den pane Vesely, chtela bych se Vas zeptat, mame 14 mesicniho syna (narozen o 3 tydny drive, prirozeny porod), ktery jeste nechodi.Lezt zacal az v roce,za kratkou dobu se stavel a chodil do stran, ale vzdy po spickach. Nyni se obcas postavi na obe plosky,ale chodi po spickach. Nosi capacky nebo v ponozkach.Nepouzivame choditka,za ruce,... Jak to muzeme zmenit? Dekuji, xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dřívější porod tomu na vině nebude, spíše je možné, že jeho tělíčko je dost zablokované spasmickými svaly v celém těle. Tím, jak je tělíčko neuvolněné, (proto to pozdní lezení), snaží se chůzi řešit tím, že se předklání do předu, jakoby do volného pádu a proto chodí po špičkách. Nechte ho večer pořádně prohřát ve vaně a pak si ho položíte na stůl a začnete mu postupně tělo masírovat přes jemnou osušku. Tedy neutírat (!) ale jemně masírovat, musí to pro něj být příjemné. Začnete od šlapek a budete postupovat přes lýtka, kolena a stehýnka, jemně především palci uvolňovat jednotlivé svaly. Můžete zkoušet palci projíždět svaly na nohou bez ručníku a patrně tam nahmatáte takové jakoby zatvrdlinky. Poté přejděte na hrudník, tady postupně zintenzívněte tlak podle toho, jak bude reagovat a jak mu to bude příjemné a skončíte na hlavě, kde budete jemně masírovat přes ručník (pohybovat s kůží na hlavičce) svaly. Následně mu pak jemně masírujte bříško, třeba i s olejíčkem, teď už dlaní a prsty. Zprvu jemně, možná se mu to zpočátku nebude zamlouvat ale postupně, tak jak se břišní svaly uvolní, bude spokojený. Dlaněmi budete jemně kroužit dokola ve směru hodinových ručiček. Rovněž tak mu jemně masírujte prsty šlapky, postupně se začne smát, nebojte se. A pak ho přetočíte na bříško a budete mu opět jemně uvolňovat jednotlivé páteřní obratle tak, že pod olejíčkem mu budete jemně prsty uvolňovat jednotlivé obratle. Od zadečku až po krk. Rovněž tak mu pak dlaněmi uvolňujte hýžďové svaly. Ráno to pak opakujte bez koupání před krmením při přebalování. A přes den pak ať co nejvíce chodí doma bosý, myslím si, že by se mělo vše co nejdříve uvést do normálu. Škoda, že jste neuvedla, jak chlapec večer usíná a v noci spí, i to má velkou vypovídací schopnost o tom, v jakém stavu se tělíčko dítěte nachází. Zmiňuji se o tom v knize „Jsme zrozeni k chůzi?“ Jan Veselý

  • 28.05. 08:55, Petra

    díky moc, pane Veselý, za odpověď na ten můj elaborát. Určitě se k Vám vypravím, jen to musím nějak poladit s rodinou. Ale rozhodně se ozvu. Ještě jednou moc díky a přeji krásné dny. Petra

  • 20.05. 14:08, Petra

    Tady ještě jednou Petra - můj komentář se nezobrazil celý - asi moc dlouhý :-(. Bohužel to hlavní tam není. Našla jsem totiž boty, které mi přijdou jako vhodné, podle Vašich doporučení - a sice boty do vody - mají tvar chodidla, takže v nich mám absolutní komfort, podrážka je trochu silnější než u těch běžných gumových bot do vody, trochu mi připomínají ty "pirelky". Cítím výborně kontakt chodidla se zemí a chůze v nich mi nedělá žádné potíže (měla jsem z toho velký strach,ale je to úplně v pohodě - i po té hodinové chůzi, což je u mě zatím cca 4 km). Myslíte, že i takové boty jsou vhodné? A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se dá něco dělat s tím vbočeným palcem nebo jestli se chůzí třeba srovná sám (masérka mi s ním kupodivu nic nedělala). A poslední dotaz -jestli je stále možnost přijet do Nových Hradů na ten víkendový pobyt s terapií. Moc moc děkuji za trpělivost, jestli jste to přečetl celé :-)a za příp. odpovědi a hlavně za Vaši fantastickou osvětovou činnost ať už v knížkách (tu druhou dočítám a je taky skvělá) nebo na tomhle blogu. Číst Vaše knížky a příspěvky tady, to je opravdu jako vidět světlo na konci tunelu! Zdravím z Orlických Hor, Petra. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx I Vám paní Petro děkuji, tady „Světlo v tunelu“ jak sama píšete. Z té Vaší chvály jsem se až zarděl, ale jestli tak ty mé bláboly vnímáte, tak je jenom dobře, leč na ten Váš román nemám tolik času podrobněji odpovídat. Pokud Vám boty na koupání vyhovují tak žádný problém, klidně v nich choďte. Co se týče těch bot tzv. bosá noha jinak barefoot, lidé si je začínají dost pořizovat a chodit v nich. Jejich určitou nevýhodou, alespoň pro mě je to, že mi připadají dost drahé (to víte, člověk z vesnice). Ale ti co v nich přijíždějí ke mně na terapii si jejich účinky chválí. Splňují totiž základní požadavek zdravých chodidel, v ničem je neomezují, žádné tlusté odpružené podrážky, žádné zázračné ortopedické vložky. Zkrátka, jako by v nich člověk kráčel bosý ale při tom si chrání jemnou kůži chodidel. Ty Vámi uváděné potíže končící až v hlavě lze celkem snadno odstranit, leč na to už ani „zázračné botičky nestačí“. Nejprve je opravdu třeba tělo několikrát po sobě povolit a srovnat, o ostatní se pak při uvolněné pravidelné chůzi „postará samo“. Takže pokud máte zájem přijet ke mně, stačí mi napsat vzkaz na mail s nějakými možnými termíny, určitě se na nějakém dohodneme. Ještě jednou děkuji a zdravím Vás pro změnu z Novohradských hor. Jan Veselý xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Pro případné zvědavce kontakt na stránky Bosá noha Liberec. bosa-noha.cz/kontakt/

  • 20.05. 13:58, Petra

    Dobrý den pane Veselý, předně Vám chci poděkovat za knížky o chůzi. Tu první jsem měla doma asi šest let než jsem ji otevřela! Koupila jsem si ji patrně na kurzu Dornovy metody, který jsem absolvovala, abych trochu víc pochopila svoje tělo, které mi tenkrát poprvé dalo pocítit, že se málo hýbu a to dost razantně - trvalým tlakem v hlavě a častými akutními bolestmi té hlavy. Trvalo tři roky než jsem vůbec přišla na to, že to souvisí s pohybovým aparátem a jak jistě správně uhodnete, nebyli to lékaři, kdo mě postavili na správnou cestu. Dostala jsem se z toho tehdy právě srovnáním a pak cvičením, chůzi jsem tehdy praktikovala tak nějak normálně (sice málo, ale rozhodně víc než v posledních dvou letech). No a jak se mi udělalo dobře, tak jsem postupně pohybové aktivity opouštěla, do toho nějaké nerváky, stěhování, následné omezení pohybu na nezbytné minimum (ano, mám sedavé zaměstnání, ale i ve volném čase jsem se přestala hýbat) a tak jsem se po asi čtyřech slastných bezbolestných letech (a skutečně mě v té době nebolelo nic, ani záda a to na prahu čtyřicítky, kdy většina mých vrstevníků už si na nějaké bolesti stěžovala), dostala tam, kde jsem už jednou byla - akorát v trochu horší formě. Začalo to bolestí v bedrech (ignorovanou asi rok), pak to postoupilo do hlavy - nejdřív "jen" hučení (myslela jsem, že mám jen špunty v uších - ale bohužel, sice měla, nicméně jejich vypláchnutí hučení nezastavilo) no a vyvrcholilo to dramatickým zmnožením migrén v listopadu loňského roku a i když se pak zase normalizovaly (i když pořád je tak cca 2-3x do měsíce mám), tak mi zůstalo zase to napětí v hlavě - tentokrát horší než poprvé - hlavně stále napjatý a bolestivý skalp i na dotek). Takže kolečko po doktorech (samozřejmě bez výsledku, i když neuroložka potvrdila souvislost s potížemi pohybového aparátu, ale nikam mě nenasměrovala a dala mi lék na profylaxi migrén (ten jsem zatím brát nezačala a doufám, že nezačnu). Našla jsem ale vynikající masérku, která mě taky opakovaně rovná od nohou po atlas a hned mi řekla, že jsem zkroucená jak paragraf a moje potíže začínají už u chodidel, konkrétně u vbočeného palce levé nohy (myslela jsem vždycky, že to mám po babičce a že se s tím nedá nic dělat). K tomu jsem začala nějak cvičit, ale výsledky nic moc. A když mě zase cvrnkla do nosu Vaše knížka, tak jsem ji před dvěma týdny za víkend přečetla a uvedl jste mě v naprosté nadšení - je to tedy spíš ostuda, protože co píšete, je tak samořejmé a normální, že bychom to všichni měli vědět a řídit se tím (a snad to i podvědomě víme, jenže...). No nic, rozhodla jsem se chodit a teď se dostávám k tomu, proč hlavně píšu - řeším boty. Normální "jarmily" jsou pro mě momentálně trochu problematické, protože na té levé noze kromě vbočeného palce mám šílené kuří oko na malíčku a to mi dost komplikuje výběr bot (a vím, že když mě do něj bota jen trochu tlačí, tak tomu chůzi přizpůsobuji a to asi není dobře). Narazila jsem na tzv. bosé boty a chci se zeptat, jestli o nich něco víte,

  • 14.05. 13:51, Radka

    Ráda bych Vás požádala o radu. Je mi 38 let,vážím 59 kg a již 12 let trpím RA. Asi před 2měsíci po velkém přetížení  v oblasti bederní páteře a pánve jsem cítila velmi silnou bolest, kterou jsem řešila návštěvou fyzioterapeuta, poté vcelku úleva. Jelikož od té doby to nebylo v pořádku a po pátrání po internetu, jsem narazila na Vaši knihu o dynamické chůzi, která mne velmi zaujala a je v ní velký kus pravdy, takže na základě Vašeho podání v knize, jsem se rozhodla něco pro své zdraví dělat a začala jsem každý den chodit, jenže mám ten problém, že se mi vcelku intenzivně vrátily ty bolesti hlavně v oblasti pánve,vystřelující až do břicha, pokud jsem pak v klidové poloze,tak se to uklidní. Před několika lety mi byla zjištěna kratší noha a též po porodu dost pokroucená pánev, tak jsem četla o "Dornově metodě", jenže mi moje masérka řekla,že Revm.artritida je kontraindikována,chci se tedy zeptat,jaký Vy máte na to názor, popř. co v mém stavu dělat, jelikož si myslím,že bez narovnání nebude celý systém pánve a beder fungovat tak jak má a jelikož mám zaměstnání , kde jezdím v autě, tak to do budoucna budu muset nějak řešit, abych se byla schopna pohybovat bez těch bolestí. Děkuji za odpověď. S pozdravem Radka xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Fyzioterapeut Vám pouze povolil špatně namáhané svaly, tedy utlumil následek ale neodstranil příčinu, takže při větší námaze se potíže „spolehlivě“ vrátí znovu. Pokud Vás to pobaví, s podobným postižením „zápasí v současné době i Jaromír Jágr na MS. I jemu rovněž tak ten fyzioterapeutický mág odstraňuje následky ale nedostal se k tomu, aby odstranil příčinu. (Jaromír Jágr je prostě křivý jako paragraf a foukat mu na bolístky je spíše o ničem. Ale národ je z toho u vytržení). I když svaly bolí, není to jejich vinou, jsou zkrátka špatně natahovány. Jak sama odhadujete, na vině bude špatná osa pánevní a tím jinak propínané okolní svaly a ty bolí. Když nechodíte, tak jsou v klidu. S tou jednou kratší nohou to neberte vážně, neuvádíte, že kulháte, takže jak si to vysvětlit? Je to tím, že jedna pánevní lopata po porodu je patrně jednak více v zadu a ještě výše pro ti té druhé. Aby to nepřekáželo v chůzi, lidské klouby v dolní končetině na tuto situaci dokáží zareagovat a svým nastavením vliv dysfunkce vyrovnávají. Jenže při měření končetin v klidu se jedna z nich pak jeví jako delší. Normální ortopedický folklor, horší je, že s tím vědomím pak lidé žijí celý další život, i když to už dávno nemusí být pravda. Stejný nesmysl, jako doživotně vyhřezlá plotýnka. Protože těch kloubních dysfunkcí máte patrně více včetně horních končetin, dochází ke špatnému prokrvování a tím tedy zbytnění tkání kolem jednotlivých kloubů a to způsobuje okolo nich uzlíky (tedy záněty) a diagnostikuje se to jako artritida, tedy zánětlivé postižení. V posunutých kloubech pak může být počínající artróza, nezánětlivé degenerativní poškození, rovněž tak snižující normální činnost kloubů. Vaši masérku také neberte moc vážně, pouze opakuje nesmysly, co si kde přečte v časopisech, inzerujících potravinové doplňky. Pánev bude patrně ještě dále křivena tím, jak sedíte dlouho v autě. Hrudní koš tlačí při jemném vibrování auta na 5. bederní obratel a ten se lehce vychyluje a posunuje do břicha. Tímhle trpí většina lidí, kdy po vystoupení z vozu si myslí, že je to v zádech zlomí. Tohle všechno se ale dá odstranit, jak sama uvádíte, především několikrát po sobě Vás uvolnit, srovnat a mělo by se vše navracet do původního stavu. S pozdravem Jan Veselý

  • 27.04. 18:39, Karel

    se zájmem jsem četl obě Vaše knížky - Dynamická chůze  i  Jsme zrozeni k chůzi ?. V knihách doporučujete dynamickou chůzi v botách s nízkou a odpruženou podrážkou do 5 mm. V jednom z Vašich blogů  uvádíte  boty ozn. crisscross které (dle internetu)  připomínají  spíše  boty do těžšího terénu.... Co je tedy vhodnější ? Já mám s pohybovým aparátem problém s pravým kolenem. Jsem už  přes 3 měsíce po operaci pravého kolena ( prasklý zadní meniskus). Stále pociťuji  střídavou bolest v okolí češky. Bude to pravděpodobně ve vyosení šlach svalů jak v knize uvádíte. Pociťuji to i na pravé straně pánve Bohužel se mi nedaří nohu " srovnat ". Pokud byste  mohl poradit byl bych velmi rád. Před urazem jsem docela dost běhal - i závody cca 10-12 km. Uraz se mi stal rovněž při běhu. Mám velmi příčně i podélně  ploché nohy. Nyní hodně chodím v okolí  Náchoda  - kraj je hodně kopcovitý. Nevím jak se navždy, jestli to je vůbec možné, těchto problémů zbavit. Děkuji Vám za Vaši odpověď a jsem s úctou. Karel xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane, boty mnou doporučované se jmenují cris X cros, které jsou běžně k dostání v prodejnách obuvi Reno a např. ženské boty jsou spíše balerinkového typu s velmi nízkou podrážkou. Doporučuji je především pro nízkou cenu s vysokou užitnou hodnotou. Nohu si zkoušejte srovnávat v pánevní oblasti tak, že kývejte pravou nohou a pří průchodu nohy vzad zatlačte silněji dlaní na pánev, možná to bude zpočátku dost citlivé. Několikrát po sobě a pak i s levou stranou pro vyrovnání a uvolnění a silně si v sedě masírujte svaly na stehnech a lýtkách. Příčné plochonoží má při postoji většina lidí, chodidlo se přirozeně přizpůsobuje tlakům, na ně působící. Zrovna tak, většina běžců má i plochonoží podélné, je to dáno patrně tím, že chodidla jsou uvolněná a v klidu se podrobují tlakům. Možná by vás pobavilo, že fyzioterapie se trápí nad tím, proč především domorodci z tichomořských ostrovů, kteří chodí bosí v písku, mají v klidovém postoji nohy prakticky ploché. Při tom chodí tzv. „zdravě“ bosí. V písku by jim boty překážely. S pozdravem Jan Veselý

  • 13.04. 22:25, Verona

    Dobrý den pane inženýre, Chtěla bych Vás moc poprosit o Váš odborný názor a radu na můj zdravotní stav a průběh.Je mi 31 let, měřím 170 cm, vážím 61 kg, jsem nekuřačka. Již odmalička mě trápí bolest a lupání kyčlí, byla mi zjištěna hypermobilita a uvolněné vazy kolem kyčelních kloubů. Například běh byl pro mě velmi bolestivý a měla jsem pocit, že mě nohy neposlouchají. Dostala jsem jen omezení na tělesnou výchovu. Kolem dvacátého roku bolesti sílily, přidávaly se postupně i bolesti zad, křeče do zad, problém s chůzí ( nejistota pohybu, jak držet záda, pocit rozviklaných nohou v kyčlích a kolenou, zvednuté levé rameno ). Jako prodavačka jsem měla následně problém již s celou levou polovinou těla od chodidla až po levou půlku hlavy, kdy bolest vystřeluje za oko a do čelisti. Nevím, zda to může mít souvislost, ale jsem levák, vše dělám hlavně levou rukou. Začal se mi vbočovat palec na levém chodidle a tvořit křečové žíly na pravé noze. Postupně jsem začala mít potíže s otékáním končetin, břicha, křečemi do břicha a nafouknutím. Minulý rok se mi značně zhoršily bolesti, křeče a vystřelování v levé části beder a na podzim mi na CT a následně i nyní na MR zjistili cirkulární protruzi disku L5/S1( 2,7 mm ) paramediálně vlevo s dotykem kořene S1, spondylosu, spondylarthrosu, hypetrofiii vazů, valgozitu krčků. Než jsem se dočkala těchto vyšetření, pokoušela jsem se dlouholeté potíže léčit pomocí Dornovy metody, chiropraxe u několika chiropraktiků ( z čehož již bych znovu měla veliký strach, nechat si opakovaně „křupat“ kosti v těle bez nějakého vyšetření ), masážemi, tejpováním, návštěvou podiatra, který mi nařídil vložky Formthotics, regresí, čínskou medicínou, jógou, cvičením s trenérem ve fitness centru, atd. Od státních institucí jsem se dočkala za ty roky jen obstřiku ramene, rehabilitací, která neměla žádný efekt, množstvím léků a doporučení, co si kde mám koupit a jaké boty nosit. Nyní i přes danou diagnózu na papíře, mi neurolog jako konečný verdikt předepsal jako definitivní léčbu antidepresiva a doporučení na kořenový obstřik PRT ( kdy se aplikují do páteře kortikosteroidy ) a to i přesto, že po infúzní terapii na neurologickém oddělení, kdy mi dávali infúze s kortikoidy a analgetiky ( stav se mi zhoršil, bolesti byly téměř nesnesitelné a po kortikoidech jsem začala silně otékat a nabírat na hmotnosti ). Současně se zhoršením zdravotního stavu se mi minulý rok přidala ještě hyperthyreóza štítné žlázy a musela jsem vzhledem k již nesnesitelným symptomům ( bušení, horkost, rychlý tep, obtížné dýchání ) začít užívat i betablokátory na srdeční tep. Nyní jsem ve fázi, kdy si opět hledám pomoc sama. Mám stálé bolesti v bedrech, lopatce, krku, hlavě a levé dolní končetině a nyní poslední týden ostrou bolest levého chodidla pod prsty a vbočeným palcem. Střídám léky na bolesti, protože se u každého léku již u mě projevuje nějaký nežádoucí účinek. Antidepresivům se zatím bráním, ale jsou dny, kdy si musím již vzít lék na uklidnění. Vrcholem všeho nyní byl postup soukromé rehabilitace pod vedením lékařky a fyzioterapeutky z Hradce Králové. Po 8 týdnech „léčení“, které neustále protahovaly s tím, že mám čekat na stabilizaci mého stavu a pít předepsané placené odvary čínské medicíny, platit za každou konzultaci, která nikam nevedla, nyní po telefonu oznámily, že se rozhodly ukončit se mnou další léčbu. Než jsem Vás nyní náhodou nalezla na internetu, chtěla jsem situaci zkusit řešit vložkami Hanák. Teď, po přečtení Vašich rad na stránkách si tím jistá nejsem a tak nevím, co by mi už mohlo pomoci. Byla bych Vám moc vděčná za pomoc. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, Váš zdravotní stav se jeví jako velmi složitý, leč domnívám se, že nemusí být až zas tak zoufalý. Když pominu vámi uváděné potíže, protože vyjadřovat se jmenovitě ke každé z nich by vydalo na odbornou publikaci, dá se z nich vyčíst původ vašich dlouhodobých potíží. Nedokáži odhadnout, proč se vám posunula pánevní osa v dětství a tím patrně následně došlo k dysfunkci okolních svalů, které způsobují např. lupání kyčelních kloubů. To, že jste levák, nemá na celou věc žádný vliv. Momentálně máte podle mě totálně zablokovaná chodidla /proto to pálení/, tedy porušenou spinální dynamiku chodidel. Již dlouhou dobu marně upozorňuji, že na dobré funkci spinální dynamiky lidských chodidel závisí celkové zdraví celého těla. Jak jsem postupně zjistil, nejméně to zajímá právě ty, kteří by to měli vnímat jako první, to jest podologii /doktoři od kotníků k prstům/, konec konců, zjistila jste to i Vy. Na totální dysfunkce chodidel zcela bezpečně ukazují spadlé palce, tvoření křečových žil, otékání končetin atd. Logicky, kloubní dysfunkce při chůzi pronikají postupně do vyšších pater kostry, ve vašem případě, jak uvádíte, dostoupily až do lebeční oblasti. Takže „cestou“ ...bolesti v zádech, křeče v krajině břišní, nadýmání, postižení páteře včetně vytlačených disků /protruze/. Dysfunkce v hrudním koši, které pak mohou způsobovat bušení srdce, pálení u lopatek, zrychlený tep a zhoršené dýchání dále přešly přes ramena, odtud jejich bolesti, určitě tam bude i brnění až do konečků prstů, přiškrcená štítná žláza při průniku do lebeční oblasti a následně potíže s čelistmi, nekonečný výčet. A jak jste zjistila, i odborně vzdělaná medicína jaksi končí s odkazem na „snad“ tolik dnes módní psychosomatické potíže. S tou regresí jste mě opravdu „dostala“. Takže takhle, pokud chcete, klidně se objednejte, rád Vám pomohu, nevidím v tom nějaký problém. Nebudu Vás prolamovat ani nutit pít čínské čaje, pouze Vás uvolním a několikrát po sobě srovnám a pak už si Vaše tělo určitě dokáže pomoci samo. S pozdravem Jan Veselý

  • 06.04. 11:35, Hanka

    Dobrý den, mohla bych Vás obtěžovat svým dotazem ohledně zdraví, či spíše nemoci? Jmenuji se Hanka, bude mi 40 let, a před rokem jsem byla zdravý člověk. Pak mě začalo bolet oko, ale nebylo to nic vážného, spíš to jen obtěžovalo. Jelikož otec měl rakovinu oka, šla jsem k lékaři. Z očního mě poslali na zubní a neurologii. Zubařka mi doporučila vytrhnout zub a na neurologii mi dali Lyriku na trojklanný nerv. Zub jsem si nechala vytrhnout a začala brát Lyriku a tím začalo moje neštěstí. Již skoro rok mě trápí nesnesitelné bolesti obličeje. Každý lékař mi říká jinou diagnózu, ale všichni se shodli na tom, že jsou to atypické obličejové bolesti a tvrdí mi, že je to neléčitelné. V prosinci, kdy už byly bolesti neúnosné a lékaři mi chtěli předepisovat opiáty a antidepresiva, jsem svévolně všechny léky vysadila, protože teprve po návštěvě psychologa mi došlo, že k bolestem jsem se zřejmě dopracovala kombinací vytržení zubu a užívání výše zmíněných antiepileptik. Nyní již více než 3 měsíce léky neberu, ale došlo pouze k nevýraznému zlepšení. Dávám si naději, že třeba účinky léků budou přetrvávat delší dobu, ale nevím, jak dlouho. Lékařům již vůbec nedůvěřuji, nedali mi žádnou naději a nyní jsem našla na internetu Vaši adresu. Vím, že se zabýváte fyzioterapií a můj zdravotní problém do této oblasti zřejmě nezapadá, ale zaujaly mě Vaše odpovědi jiným pacientům. Lékaři v současnosti na cokoliv píší léky, aniž by se zabývali příčinou vzniku potíží. Napadlo mě, že by jste třeba měl nějaký nezaujatý názor, který by mě mohl nasměrovat správným směrem. Vím, že pohyb by mi velmi prospěl, ale když jsem zkusila procházky, díky chladnému počasí se bolesti zhoršily. Děkuji předem za jakoukoliv odpověď, Hanka xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Neobtěžujete mě, rád odpovím. Tak předně, nezabývám se fyzioterapií, jsem tzv. vertebrogenní terapeut, to jest zbavuji lidi bolestí pohybového aparátu manipulačním rovnáním jejich tělesných os a kloubů a to především v páteři. Tím dochází k povolení velkého napětí v těle a odeznění i úporných dlouhodobých zdravotních potíží, vzniklých z nepřiměřeného tlaku. Ten tlak způsobuje špatné prokrvování jednotlivých tkání a následně poklesu Ph a to byl patrně důvod vzniku rakoviny oka u vašeho otce. To jen, aby jste si nedala vnutit názor, že je to dědičného původu a proto neodvolatelné, nastalo by to u každého člověka tím, že jsme všichni stejné konstrukce. Máte podle mě dysfunkční nerovnosti tělesných os vlivem jejich ochabnutí např. vinou sedavého zaměstnání a odtud pak vznikají různé zdravotní potíže. Dysfunkce vám patrně pronikly přes krční páteř do lebeční oblasti a spasmické napětí krčních svalů ovlivnilo jednak štítnou žlázu a napnulo i spodní čelist. Tím vzniká nepřirozené napětí i v oblasti horní čelisti např. žvýkáním, mluvením atd. a následně to pak může negativně ovlivňovat i nervovou síť, takže podráždění lícních nervů, trojklanného nervu, tlaky v očnicích atd. NeNení to nijak atypické, je to naprosto přirozená odezva těla na dysfunkce tělesných os, máte jen smůlu v tom, že medicina tyhle spojitosti nevnímá, odstraňuje následky, nikoliv příčiny. Být vaším psychologem, ze všeho nejdříve bych vám zkontroloval postavení klíčních kostí. Protože na 99% levá bude vyšší proti pravé, je jasné, že máte znesnadněné dýchání, to jest dýcháte pouze horní polovinou plic, přiškrcenou štítnou žlázu a proto nedostatečnou hormonální hladinu a následně tedy i nevyrovnanou psychiku, žádná psychosomatika, leč doslova mechanické příčiny zdravotních potíží. (Jak prosté). Po osprchování si podélně složeným ručníkem začněte uvolňovat krk ze zadu tak, že s ním nebudete pohybovat jako by jste se chtěla utírat, nýbrž on bude na jednom místě a vy s ním začnete pohybovat krčními svaly, jemně na obě strany a trochu otáčet hlavou. Bylo by dobře, aby jste u toho z počátku seděla, možná se vám zatočí hlava z většího přílivu krve. Následně zjistíte, že se napětí částečně zmírnilo a tak to provádějte každý den do odeznění potíží. Chtělo by to ale vás několikrát skutečně srovnat a mohla by jste být v naprosté tělesné pohodě. S pozdravem Jan Veselý Jinak že zdravím vaši zubní lékařku, tu zubní náhradu za zbytečně vytrhnutý zdravý zub by vám měla dát zdarma. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Velmi děkuji za odpověď. Ano, máte pravdu, že skutečně mám problémy i s páteří od sedavého zaměstnání a to dlouhodobé, ale ty jsem nikdy nepovažovala za tak zásadní, abych jim věnovala pozornost. V podstatě jste mě odhadl, ačkoliv jste mě nikdy neviděl. Velice ráda bych k Vám přijela, bohužel je to k Vám cca 160 km. V současné době mám tak rozbouřený obličej, že i 20 km je pro mě problém (hrozně mi vadí vibrace při cestě autem). Budu o Vaší nabídce uvažovat, třeba do léta na tom budu lépe a udělala bych si k Vám výlet. Tímto ještě jednou děkuji za tak obsáhlou odpověď, pokusím se zatím uplatnit alespoň Vaši radu na masáž pomocí ručníku. S pozdravem a díky Hanka

  • 30.03. 22:02, Jan

    Dobrý den, posílám vám odkaz na zajímavé boty. Jeto druhá jakost, proto jsou ve slevě. Pořídil jsem si jedny pro sebe a jedny dětské pro synovce (5 let).Harant v nich okamžitě a s povykem začal běhat po louce, já běh asi 1,5 hod., chůzi nepočítám. Bylo to super a neumřel jsem. Jo je to asi čtrnáct dní co jeden fyzioterapeut lomil rukama, že prej vnich můžu běhat maximálně půl hodiny, že mu to říkali profesionální běžci, pak, že budu přetěžovat stehenní svaly a kyčle....Samozřejmě že měl FTVS.UK, a běžci uměj asi taky hovno. Kdyby se totiž, nejdřív naučili pořádně chodit,a pak si zkusili ten běh v tenké obuvi, nebudou kecat takovéhle nesmysly. Pro jistotu jsem si objednal ještě dva páry. S pozdravem z Liberce, http://store.feelmax.com/outlet/panka-black-leather.html


přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se