Biopotraviny švindlem století.


7. března přinesla televize zajímavou reportáž. Občan, prahnoucí po zdravé výživě nezatížené chemií, zakoupil si v šopingu exotickou Bio obilninu pro celou rodinu. Jaké pak bylo jeho překvapení, když zjistil, že součásti očekávané biolahůdky je také docela čilý brouk, broučínek svižně se prohánějící po zakoupené dobrotě uvnitř sáčku. Jééé, zvolal odborník na broučky, takto vysokoškolský pedagog, my to s kolegy pojídáme, jsou zdraví, plní proteínů. Hm…. dost dobrý argument, zamlčel ale podstatnou věc, ten odborník…vysokoškolský...brouky s chutí pojídající….ti „roztomilí“ broučci, snad potužníci mají jednu vlastnost, úžasný apetit a nekonečné vyměšování. A kamže tak asi vyměšují? Jistě, do obsahu té biolaskominky. A že tam byl, v tom igelitovém sáčku broučínek chutný asi pěkně dlouho. A ten jejich trus, ta hovínka „legračních chutných broučků“, myslí si někdo že jsou dalším „zhodnocením“ té dobroty? Plné plísní, aflatoxínů, parazitů a kdoví čeho ještě? To je totiž past biopotravin…neošetřené chemicky, zdánlivě plus…také si to výrobci nechají pěkně zaplatit, nehnojené, nestříkané, houby jaký výnos…pak naházené na hromadu než se zpracují a tím pádem plné škůdců, plísní, něco z průběhu nechráněné vegetace, něco z další zkázy na té hromadě. Ty tam jsou už jaksi návdavkem. A vůbec se o tom nikdo nezmiňuje, klid po pěšině. Bodejď by si to někdo chtěl s výrobci biopotravin rozházet, vždyť jenom co jim Ministerstvo zemědělství ročně „nasype“ z našich daní dotací jako kompenzace za nízký výnos! Když je nízký výnos kompenzován dotacemi tak proč jsou  3x dražší než obyčejné potraviny? Biobrambory snad až 60 korun, méně majetný občan, smutně hledíc, tiše závidí těm bohatším, jedí zdravě, ti se mají…ách jó. Ale jsou ty brambory opravdu tak zdravé? Pokud jsou jako třeba tzv. „Selské mléko“ od soukromníka, majícího 6 kraviček, tj., špatně po nadojení ošetřené z důvodů vysokých pořizovacích nákladů na ošetření nádoje, není ani čeho litovat. Každý veterinář potvrdí, že tohle mléko by svým dětem nedal ani omylem. A takhle bychom mohli pokračovat krok za krokem, potravinu za potravinou. Zvláštní na tom je, že nikomu není třeba vysvětlovat, že když chceme být zdraví, my i naše děti, musíme dobře jíst. Ale ty biopotraviny jsou podvyživené, řeči o vyzrálé chlévské mrvě jsou opravdu jenom řeči. Kde by ji vzali? Většina výrobců biopotravin nemá jediné zvíře. A ta mrva, jinak zralý hnůj, aby splnila očekávání musela by být po jejím  návozu na pole okamžitě zaorána. Že by měli ti výrobci tolik sil? Kdeže, ale pozor, živiny z hnoje rozházeného po poli okamžitě sublimují, takže třeba za týden pěstitel zaorává pouhou slámu! Kdo tohle kontroluje při výrobě drahých, „společensky přínosných“ biopotravin? Na vysvětlenou, ano, normální potraviny jsou pěstovány za pomocí umělých hnojiv a postřiků, insekticidů, herbicidů, fungicidů, je toho hodně ale je to v našem zájmu, jinak by ty potraviny byly „plné“ výše uvedených dobrot. Na obranu postřiků budiž aspoň řečeno…jsou nutným zlem, to je pravda ale je jich už mnoho s tzv. krátkým poločasem rozpadu. Co že to je? V době vegetace zaúčinkují a postupně se rozkládají na vesměs neškodné látky, přírodě ani lidem tolik nevadící. Ty aflatoxiny, jinými slovy jedy, mají třeba u hovězího dobytka, pokud je nucen konzumovat zaplísněné krmení, například v nekvalitně udělané siláži nebo senáži, až drastické následky. Bez problémů pronikají do mléka, do masa, vysokobřezí dojnice z jejich účinků mohou dokonce zmetat. Co že to je to zmetání? Abortus, potrat, jako u lidí…..Ale konec dobrý, všechno dobré…dobrá zpráva přece jenom..biopotraviny v současném provedení jsou nesmyslem ale jedna by tu přece jenom byla…nezávadná a tou je.... slivovice. Klasická technologie výroby  bez příměsí….a staletími ověřená.


Hezký den.


Jan Veselý, březen 2008.


 


 

08.03.2008 19:14:04 | Autor: Jan Veselý



Komentáře

6 komentářů:
  • 15.03. 18:55, palinko

    no pravda je asi niekde uprostred... moja babka od nepamati mala vzdy kozu a starala sa o nu sama a cely zivot pila prevazne kozie mlieko dozila sa 96 rokov... XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Pobavil jste mě. Pokud Vaše babička pila pravidelně to kozí mléko od malička, tak na ně její zažívací systém byl zvyklý a její imunitní systém (IS) spolehlivě likvidoval vše škodlivé, s čím přicházela do styku. Leč pane... Palinko..dnešní děti už také nejsou co bývalo, už jejich rodiče trpěli sníženou úrovní IS a jakoupak tak asi jeho úroveň mohli předat svým dětem. Taky jich už třetina trpí alergiemi na co se podívají..A to kravské mléko při nádoji nesmí být kontaminováno ovzduším stáje, je okamžitě infikováno divokými bakteriemi z ovzduší, z něj pak už nic jiného než tvaroh udělat nejde a Vy víte co všechno z té dojnice se dále do toho mléka dostane? By jste se možná divil..jenom kolik mrtvých buněk z epitele vemene...a to ty jsou v podstatě neškodné se měří na miliony v ml. Tak na tohle a ještě mnoho jiného byla Vaše babička vybavena...tedy její organismus..pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, ta koza potřebovala žrát i v zimě..patrně pravidelný rytmus spánku...a další...takže se její tělo dokázalo bezproblémů zbavit všeho škodlivého a dobře regenerovalo do nejvyššího věku.

  • 20.08. 00:52, Jiřina

    Pane Veselý, pro mě to bylo fakt veselé čtení.Myslím si, že máte do puntíku pravdu.Do háje s biopotravinami!Jezme vše s mírou(a s Mírou) a tělo si to už přebere,ne!

  • 18.06. 14:32, Milena

    Dobrý den, pane Veselý. Jednou jsem poslouchala rádio, mluvili o biopotravinách naživo. Zatelefonoval tam muž z vesnice, ve které jeden podnikatel pěstuje biopotraviny s tím, že nešetří s chemií. Když jej na to upozorňovali, pronesl prý jen: moje děcka to neže.ou. Takže nejen je pravda to, co píšete ve svém příspěvku, ale navíc nevěřím, že by biopěstitelé nepoužívali chemii. Je to jen o penězích. Milena

  • 26.05. 13:39, Jan Veselý

    Rád se nechám poučit, mimo jiné jsem absolvoval i vysokou školu zemědělskou, obor agronomická fakulta takže sem s tím, proč bych měl o problému vědět h...o? Rád se nechám poučit, je možné že mi něco uniklo, když sleduji názory "ochránců přírody" neustále se musím štípat do tváře co že jsem to vlastně studoval? Onehdy jsem viděl v jednom megašopingu biopomeranče. To byla síla a chtěl bych vidět toho šílence, co by byl ochoten podobnou hrůzu konzumovat. Tak, chytrý biopotravináři..pouč nás laiky....hlavně se nezapomeň vyrovnat s faktem, že co má býti zdravé, musí mít odpovídající výživu..perpeetum mobile nefunguje ani u rostlin...

  • 22.05. 11:28, mike

    Je to sice vtipné, ale jinak autor je v problematice bio potravin (produkty ekol. zemědělství) naprosto, ale úplně mimo. Ale co, moc lidí to zatím úplně nechápe. Škoda jen že se najdou podobní pablbové, kteří ví h...o a ještě se tím chlubí.

  • 27.03. 13:32, není důležité

    Nic není zdravější než to co si doma sama nepřipravím.Tak aspoň vím co jsem právě snědla.A bez brouků,prazitů a všeho kolem.Dobrou chut


přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se