Pokračování dotazů na problémy s pohybovým ústrojím II.

Dotazy na problémy s pohybovým ústrojím.


Zde je možno se informovat na Vaše zdravotní problémy jako jsou



i dlouhodobé bolesti v zádech, v kloubech, hlavy,  migrény, tinnitus, závratě, poruchy páteře, syndrom karpálního tunelu, tenisový loket, bolavé paty, palce do X a další dysfunkce chodidel….



nadváha a problémy s ní spojené jako vysoký tlak, vysoké hladiny cukrů, tuků, cholesterolů,



poruchy imunitního systému,



problémy s neplodností,



dětská dyslexie, dětská bolest hlavy, astmatické  a alergické projevy,



korekce skoliózy, lordózy, kyfózy,



počátky RS, Parkinsonovy choroby, únavový syndrom,



pro sportovce pro rychlejší a bezpečnější  návrat po zranění do plného zatížení,



odstranění dysfunkcí v pohybovém aparatu pro zahájení optimálního tréninku,



odstranění pozátěžových astmatických projevů v zájmu zlepšení bilance rovnováhy respirace s pohybem pro trvalé zvyšování výkonu a jeho bezproblémové udržení, možnosti bezpečného zvyšování kondice atd…



Pokyny pro ranní rozcvičování


TERAPEUTICKÁ ORDINACE NOVÉ HRADY v jižních ČECHÁCH


Další pokračování dotazů na problémy s pohybovým ústrojím III.

21.09.2009 14:48:19 | Autor: Jan Veselý



Komentáře

100 komentářů:
  • 17.06. 16:10, Jana

    Hezký den, náhodou jsem objevila Vaše stránky a velmi mě zaujaly. Mám takový dotaz: Sportuji rekreačně, jezdím se synem na 20km trasy na kole. Asi před 3 měsíci mě začala docela hodně bolet pravá ruka. Jelikož hodně pracuji na PC přikládala jsem to tomuhle. Po čase se to lepšilo, ale bohužel mě začaly docela hodně bolet svaly na levé noze,v lýtku, které někdy vystřelují až do stehna. Nemohu udělat po ránu ani krok. Po 14 dnech jsem navštívila praktickou lékařku,která mě poslala na rengen páteře se závěrem:chondroza J4/S1,spondylartroza,sacraklizace 5Lp.se 4obratl. těly.Vím,že to není nejlepší,ale přece jen dle mého to nezapřínilo prudké bolesti v lýtku,kdy mám i pocit že se zkroutí.Byla jsem i u ortopeda,který mi dal injekci kortikoidů do stehna,výsledek akorát byl, že po aplikaci jsem měla nějákou reakci a bylo mi špatně. Bolest stále stejná. Navíc mě včera začal bolet i sval na paži levé ruky a to celkem hodně.Mohl by jste mi poradit,co dělat,abych se dostala do normálu a v rámci možností si i v létě zasportovala? Nyní jsem ráda, když si dojdu do obchodu. Co může být příčinou? Co užívat nebo si dát vyšetřit abych věděla kde je problém?Děkuji.Jana XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Sakralizace – druh asimilace (splynutí), např. 5. bederní obratel je spojen s kostí křížovou. Tohle se některým lidem stává, že je mají srostlé od narození. Protože Vám to patrně dříve nevadilo, vycházím z úvahy, že došlo k ochabnutí svalstva vlivem např, sedavého zaměstnání k dalším změnám na tělní ose a proto ty potíže především vychýlením v pánevní oblasti do dolních končetin a v ramenou zase do rukou. Dysfunkce budou rozhodně v chodidlech, odtud pak ty bolesti v lýtku. Pravděpodobně zablokováním chodidla prostřednictvím dlouhých natahovačů prstů je blokováno tzv. tibiofibulární spojení a následně celý kolenní kloub. Svaly v pletenci ramenním (v zádech), jsou rovněž spasmické a začínají vystřelovat do rukou. Dá se to zjistit silným pohmatem na svaly, které reagují zvýšenou bolestivostí na paží i na předlokti. Právě Vy si tyhle věci budete muset pořádně hlídat, neboť onou sakralizací je přece jenom hybnost páteře snížena a pro je důležité s postupujícím věkem udržovat svalovou soustavu elastickou a houževnatou. Ty problémy, které jinak uvádíte jsou celkem snadno odstranitelné, dvě hodiny intezívní manipulace prakticky s celým tělem a odezní. A pak hlavně pravidelný přirozený pohyb, a to do nejdelšího věku. Jak chutná bolest a bezmocnost už asi víte. Takže podle mě rekreační sportování naprosto žádoucí. O vyšetření celého pohybového aparátu nevím, pochybuji, že z tohohle pohledu to medicína vůbec registruje a o lécích si myslíte své a já se Vám nedivím. Veselý Jan

  • 17.06. 10:32, Sípal

    Dobrý den, při chůzi po schodech mi sjela noha o stupeň níž, něco mi křuplo v koleni, kyčli i v kotníku. Na rentgenu kolena mi zjistili pouze podezření na poškození chrupavky a na vnější meniskus. Stav se po 10 dnech zlepšil, chodím bez opěry ale dál už se nemění. Bolesti v koleni, nestabilita a vratkost přetrvává, pokus o kroutivý pohyb je bolestivý. Myslíte že by pomohla nějaká rehabilitace, nebo je nutný operativní zákrok? A jak vidíte prognózu bez léčení a bez rehabilitace? Děkuji předem, pokud si uděláte čas na odpověď. Sípal Stanislav xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak nejdříve k té prognóze: já to vidím docela v pohodě, tam není co léčit, noha není nemocná ale mechanicky poškozená sesmeknutím jednotlivých kloubů vlivem Vašich ochablých pouzder, kdy nedokázaly při uklouznutí spolehlivě klouby ochránit. Takže nevím, co by se tam dalo operovat, navíc uvádíte, že lékaři zjistili pouze podezření na poškození chrupavky a vnějšího menisku. Problémem je, že přirozené mechanické oddalování kloubních hlavic pro eliminaci terénních nerovností směrem k páteři jak antropologie tak ortopedie včetně podologie posuzuje jako kloubní dysfunkce. Hrůzou pro mě jako inženýra je, že oni to „LÉČÍ“!!!! Tím sklouznutím pak ty oddáleniny sklaply na doraz a např. v koleni přiskříply meniskus. Ale těch mechanických dysfunkcí tam bude daleko více! Proto Vás to bolí při kroucení a projevuje se nestabilita. Bylo by potřeba Vám několikrát obě nohy terapeuticky srovnat (doslova „nahodit“ ty klouby zpět) a měl by jste začít pravidelně chodit v nízké obuvi a bez vložek. Tím by se jednotlivé klouby znovu tzv. vycentrovaly a současně by došlo k optimálnímu odhojení chrupavčitých částí jednotlivých kloubů a hlavně k zesílení jednotlivých pouzder. Kdyby byly pevné, bez větších problémů by obdobné uklouznutí na schodech udržely. Kolena a kotníky si rovnejte podle Pokynů, dle mě by to mělo být zcela dostačující. S pozdravem Jenda z Nových Hradů

  • 16.06. 15:23, Zdeněk

    Obracim se na vas s prosbou jsem uz zoufali každý doktor mi v podstate rika to same. Pred dvemi mesici jsem si natrhl zadni sval steheni nechal jsem 2 mesice v klidu a ted se postupne snazim ke sportu vracet ale uz je to skoro dalsi 2 mesice a ve svalu stale citim bolest zejmena kdyz si sednu dam chodidla na uroven ramen a pokusim se dat kolena k sobe tak presne při tomto pohybu pocituji na zadni strane stehna (pozadim a stehem) vystrelujici bolest mam obavy o zaniceni...nevim jak mam pokracovat v lecbe a nevim jak pokracovat v treningu. Docetl jsem se i nazory ze se ta bolest musi prekonat ze mohu mit sval zkraceny. Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Čtu a musím se usmívat, leč plně chápu Vaše zoufalství.. Vycházejte z poznání, že zrovna tihle a nebo jim podobní sportovní lékaři a fyzioterapeuté všeho znalí, radí např. i Romanu Šebrlemu. Někde totiž příčina jeho asi tak 15x natrženému svalu stehennímu musí být! Tak za prvé, nesnažte se tu bolest překonávat!!! Tak to někdo radil i jemu a pak ho to vždycky, jak on sám trefně poznamenával, JEBLO. Jste patrně dlouhodobě aktivní sportovec a někdo Vám říká, že máte zkrácený sval? A čím jste tedy sportoval, než se Vám ta bolest objevila? Svaly jsou křivě natahovány a ze všeho nejméně vhodné je v tom momentálně pokračovat, doufám, že alespoň v tomhle se mnou budete souhlasit. Příčina onoho postižení je zhruba následující: vysoké zátěže s nulovou regenerací, pouze strečink a třeba nějaké rehabilitace, což je ale pouhé uvolňování, ale ne rovnání. A když chůze, tak minimum a pouze a jenom v „krásné a hlavně drahé vysoce sportovní obuvi s různě sofistikovanými vložkami“, se všemi negativními dopady na Vaše klouby. Prostě jsou z osy a svaly jsou pak křivě natahovány. Podle mě máte porušenou osu pánevní (možná z častých pádů, obuvi, příčin může být více), změnou náklonů pánevních lopat je pak změna v kyčelních kloubech a odtud jinak nastavené kosti stehenní. Ony ty klouby, „mršky jedny“ dělají jenom to, k čemu jsou určeny. Svaly jdoucí z bederní oblasti až do úponů na kosti stehenní a další svaly z pánve až pod kolena jsou křivě natahovány a pak bolí a bolí. Podle toho jak popisujete polohu chodidel vůči ramenům, lze usoudit, že zejména křivě jsou napínány i tzv. hamstringy (šíleně módní fyzioterapeutický termín). Podle Pokynů si kývejte pánví a snažte se ji zpětným tlakem dlaně tlačit zpět. Tím by mělo dojít k uvolnění největších dysfunkcí a dále si rovnejte kolenní a hlezenní klouby. A začněte více chodit v nízkých a rovných cvičkách pro celkové proporcionální uvolnění veškerých kloubů a svalů. A vyhýbejte se chvíli strečinkovému napínání, podívejte jak dopadl tenista Štěpánek, prej že mononukleóza. Všechno vyhrával až mu zmučené svaly patrně ze strečinku „řekly a dost“, a to tak, že se musel jít z toho zpětného efektu vyblít. Jenže, to by bylo příliš jednoduché vysvětlení pro „vysoce kvalifikovaný odborný tým“ okolo něj. Vždyť s tím zápasí většina profesionálních sportovců, Buffon a ischias na MS v kopané je ve své podstatě totéž v bleděmodrém. Ten si pro změnu podlepuje záda izolepou. Veselý Jan

  • 16.06. 13:12, Jana

    Dobrý den pane Veselý, Měla bych na Vás dotaz. Zhruba měsíc mě trápí mravenčení v končetinách. Jednou je to noha, pak ruka. Někdy mám křeče do svalů.Doufala jsem, že by to mohlo být od krční páteře, ale když mi začaly mravenčit i chodidla, tak už mě přepadl stres.Je mi nevolno od žaludku, no zkrátka neni nálada. Jsem sportovec tělem i duší, proto mě nynější stav dost znervozňuje.Je mi 28let.Děkuji moc za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podle toho jak popisujete své potíže, lze usoudit, že bude pěkně zablokovaná. Od chodidel až po krční páteř a následně i změny v lebečních švech. Křivě natahované svaly pak způsobují křeče, brnění, mravenčení po celém těle. Deprese pak vznikají následkem nerovnosti mozkových hemisfér, kdy dochází k poruchám v Centrálním nervovém systému. Kostra má porušenou jak svislou tak i pánevní a ramenní osu, páteř je vytočená do spirály projevující se skoliózou. Hrudní koš je pootočením páteře nesouměrný a zejména zbraňuje optimálnímu dýchání, člověk má pocit, že dýchá pouze horní polovinou plic a pocity dušení. Zatuhnutím krční páteře pak trpí zejména u žen následná stísněnost štítné žlázy s dalšími např. psychickými stavy nerovnováhy, poruchami spánku ve fázi usínání, kolísání tělesné hmotnosti atd. Výčet při zanedbání pak může být nekonečný, odrážející se v pokračování nárůstu skutečných zdravotních potíží. Zatím je to vše ve stádiu mechanických poruch, které jdou celkem snadno odstranit. Uvedenými dysfunkcemi začíná trpět stále více lidí ve Vašem věku. Příčina je v absenci přirozeného pohybu vlivem sedavého zaměstnání s nízkou úrovní kyslíku v tělesných tkáních dále atakována následnými razantními sportovními aktivitami bez předcházejícícho řádného uvolnění. Odtud pak sportovní invalidé ve věkou pouhých 35 let. S pozdravem Jan Veselý

  • 09.06. 07:52, Petra

    Dobrý den. Prosím o radu k léčbě IMPINGEMENT SYNDROMU. Manžel má diagnostikovaný imping bursitidu na obou ramenech, je totiž přeučený levák a veškeré činnosti dělá stejně dobře oběma rukama. Dělá celkem těžkou fyzickou práci (zvedá většinu pracovní doby zcela nepohyblivé lidi) a doma děláme rekonstrukci starého domu a v létě je třeba udělat zásobu dřeva na celou zimu a spousta další práce kolem zahrady. No zkrátka chci říct, že potřebujeme, aby byl co nejdříve zase fit. Ramena ho pobolívala už dřív, ale teď to došlo až k tomu, že nezvedl ruku, aby si vyčistil zuby nebo se oblékl. Takže skončil na neschopence – obstřik, ruka na závěsu, magnet... Je to lepší, zkouší používat speciální ortézu s distálním tahem od MUDr. Hrazdíra, ale obávám se, co bude dál. Vyhlídky jsou takové, že při nezlepšení je možná po půl roce operace. A že se to prý zhoršovat bude. Je možné nějak posílit tu oblast ramene, aby ke zhoršování a operaci nedošlo? Pletenec ramenní, biceps atd? Co cvičit a jak? Je z toho celkem špatný i psychicky, není mu ani 40 let a neví, co bude moci dělat do budoucna za práci. Má nějaký efekt tzv. kloubní výživa - lze kloub ještě v těchto letech "vylepšit" nějakým preparátem? Chápu, že to chce hlavně klid a trpělivost, ale pokud něco můžeme udělat ještě k tomu klidu, tak to bude fajn. Děkuji a přeji hezký den Petra Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Impingement syndrom je bolestivé funkční postižení ramene způsobené přetížením a opakovaným drážděním svalů rotátorové manžety a tíhového váčku ramenního … Dle mého názoru má povylezlý ramenní kloub. To že je přeučený levák na to nemá nejmenšího vlivu. Taťka dřel a dřel a nikdo mu neukázal jak se rovnat, takže kostra je trochu nakřivo a to zejména v ramenní ose lopatek, klíčních kosti a hrudní kosti vznikla nerovnováha, která pak způsobila, že zvedáním těžkých břemen došlo ke zkřížení a ramenní kloub povylezl ze své jamky. Ortézu s distálním tahem si nedovolím komentovat, při čtení o jejím významu mi naskakovala husí kůže. Tohle postižení patří k nejbolestivějším vůbec, člověk je prakticky z běžného života téměř vyloučen, bohužel tohle nevnímá komise rozhodující o odchodu do důchodu, na první pohled se zdá být v pořádku. To, že si například nedokáže ani pořádně utřít zadek není na první pohled poznat. Takto postižených je patrně v nemocničních zařízeních mnoho lidí, zejména pomocných sester. Je to dáno především nošením nevhodné obuvi, fasované jako zdravotní, odtud pak pocházejí kloubní dysfunkce, které končí v hrudním koši, v krční páteři a loktech. Obávám se, že např. operace rotátorové manžety je spíše kosmetický zásah, částečně se odstraní bolest ale kloub to nezasune. Bylo by potřeba pána několikrát po sobě kompletně celého srovnat a jemně a trpělivě ramenní kloub zasouvat zpět. Posilovat na to může jak chcete, cvičení tady má účinek loňského sněhu, jenom dále prohlubuje bolest, s poloprázdnou pneumatikou se také nedá pořádně jezdit. Veselý Jan

  • 01.06. 10:47, Kaca

    dobry den,mam dotaz, hodne sportuji, behani prevazne a par tydnu mam, kdyz delsi dobu sedim a pak se zvednu,dost me boli kolena ale v zadni casti,zezadu,rozchodim to a po par minutach dobry....ale bolest nez to rozchodim opravdu velka.....dale mam problemy v dolni casti zad,neboli v krizi,snazim se cvicit brisni svaly a i vnitrni ale prijde me ze ta bolest je celkem velka a nejak se me nezda ze je to jen ze bych nebyla zpevnena.Cvicim hodne a proto neverim ze bych nemela vubec zadne vnitrni svaly.....ovsem pracuji jako kadernik takze mozna i tady je ten problem, poradite? Dekuji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Poradím, poradím, co by né, jen zda Vy si z toho vezmete ponaučení milá Káčo lazebnice. Celý den stojíte, pak vyběhnete jako srna a až když si sednete, tak Vaše dysfunkční kolena mohou konečně „exnout“ (jak píšete) z té neustálé námahy. Bezpochyby stojíte při práci v nějaké té tzv. „sranda“ zdravotní obuvi, kterou kdosi vyrobil v přesvědčení, že když bude váha těla přesunuta na paty, tak je to správné. Není, a Vy to pociťujete. Zejména lidé stojící u práce by měli mít jednoduché měkké podrážky, aby jejich chodidla mohla neustále pérovat, tj. přenášet neustále jemně váhu těla od zánártí ke špičkám a zase zpět. Když na patách, tak pouze ve stoji spatném (paty k sobě, špičky od sebe), jak stojí třeba hodiny hradní stráž. U vás došlo patrně dlouhodobým špatným náklonem chodidel k posunu kloubů kolen z osy směrem dozadu a proto ty zadní svaly jsou pak přetížené a v klidu zatuhnou, mohl bych také uvést až že zcepení. Ale dají se rozchodit jak uvádíte, to znamená, že v přirozené chůzi se klouby dokáží samy srovnat a bolest rozchodit Jak prosté, není liž pravda? Několik let se tu snažím o tom všechny přesvědčovat. Bolesti v křížové oblasti svědčí o posunuté pánvi, svaly jsou křivě natahovány a proto bolí. Je to přirozené, Vy vyběhnete s křivými koleny a dysfunkce se snadno promítnou do pánve a kdoví kam ještě. Než vyběhnete příště, nejdříve si srovnejte klouby na nohách podle „Pokynů“, pak chvíli jděte a potom začněte s během a po té opět chvíli jděte krokem, aby se vše srovnalo. Takže Káčo lazebnice, není problém v tom, že Vy jste kadeřnicí, problém je v tom, že si nevážíte svých kloubů. Ale odkud Vy jste to zase měla vědět, že jo? Pěkný den přeji. Veselý Jan

  • 01.06. 10:11, Dana

    Dobrý deň, náhodou som natrafila na Vašu stránku. Vaši čitatelia spomínajú akúsi knihu o správnom hodení a Vy spomínate akési rané cvičenia. Je možné sa k týmto publikáciám dostať aj keď som zo Slovenska. Mám problémy aj s chrbticou ( i keď po cvičeniach menšie) bolesti piet a aj achilovky . Vopred Vám ďakujem za odpoved a prajem veľa spokojných pacientov. Dana, Slovensko (Levice) xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak ta akási kniha se jmenuje Dynamická chůze a když si zadáte její název do vyhledávače Seznam.cz, tak se Vám zobrazí, kde ji mají, mám dojem, že je i ve slovenských zasilatelstvích. Ranní cvičení lze stáhnout přímo tady na Pokračování dotazů na problémy s pohybovým ústrojím, správně se to jmenuje Pokyny pro ranní rozcvičování, leč Vám to přikládám. Takže aj ked´ stě zo Slovenska, neměl by v tom být problém. Jak sama seznáváte, problémy s Vašou chrbticou jsou menší po cvičení, to dokazuje, že máte ochablé svaly v zádech, tím pádem povolené i krční obrtatle a krční svaly pak bolí. Tohle potom řeší pravidelná chůze, která rovnoměrně posílí veškeré svaly v těle. Bolesti pat mohou být od zablokovaných kůstek v chodidlech vinou nesprávné obuvi a následnou chůzí s našlapováním (dupáním) na paty. Choďte co nejvíce v nízké jednoduché obuvi (balerinky) bez podpatků po nerovných cestách a po trávě, aby došlo k jejich uvolnění a rozvibrování. Následně si chodidla a bérce silně masírujte a protahujte ve vaně s teplou vodou. Jen Da Veselý (hihihi) z Novohradských hor

  • 27.05. 16:36, IVANA

    Dobrý den, můj otec (64 let) si před 2 lety způsobil úraz, když nastupoval do auta. Před půl rokem mu bylo na magnetické rezonanci zjištěno, že si zlomil obratel, a ten mu špatně srostl. Lékaři operaci nedoporučují a táta ji také nechce. V posledním roce pozorujeme, že mu pohyb dělá potíže, chodí velice pomalu, má ztuhlou šíji, trochu se "hrbí" a chvějí se mu ruce. Záda ho pobolívají. Ráda bych se zeptala, jestli všechny tyto obtíže mohou souviset se špatně srostlým obratelem, a pokud ano, je možné stav něčím zlepšit? Předem velice děkuji za odpověď! Nováková xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx V podstatě se dá říci, že všechny Vámi popisované obtíže budou od narušeného obratle. Dysfunkce se postupně vadnou chůzí promítly jak do dolních končetin ale i opačně k hlavě. Takže špatná chůze, dysfunkce kloubů kolenních, bolesti v zádech, ztuhlá šíje atd. Protože se mu blokuje svalstvo hrudního korzetu, tak prostřednictvím krčních svalů dysfunkce postupují do hlavy, odtud to hrbení, přes ramena to jde do rukou a svalová ztuhlost ze zvýšeného napětí způsobuje chvění. Postupně by se k tomu mohly přidat potíže se štítnou žlázou vlivem útisku krčních svalů, možná se mu už zhoršuje zrak, mohou se objevovat závratě vlivem narušené funkce vestibulárního aparátu. Pan otec by potřeboval několikrát srovnat a naučit se celkově uvolňovat, aby tomu všemu do budoucna mohl efektivně čelit. Veselý Jan

  • 26.05. 17:23, jana

    Dobrý den p.Veselý,mám dotaz za mého manžela,je mu 39 let a od dětství hraje fotbal,nyní jen rekreačně.Již několik let má bolesti zad v bederní oblasti a asi 14 dní ho bolí tak,že když si sedne,tak ho píchá u kostrče.Při stání ho to nebolí,jen když si sedne.Včera byl u praktické lékařky,a prý to má celé zablokované.Prosím vás moc o jakoukoliv radu.Moc děkují xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Manžel má patrně dysfunkci pánve, to má prakticky každý fotbalista, prostě pánev na křivo. Z nějakého důvodu se dysfunkce zvětšila a ještě více vyhnula kostrč kde na ní navázané chámovody mohou až bolet. Mohlo to být např. od nějaké velké námahy, zvedání břemene cokoliv. Ať se zkusí uvolňovat podle Pokynů, ale chtělo by to patrně ho srovnat celého. Pokud je pánev nakřivo delší dobu, viz ty bolesti v bederní oblasti, bude to určitě i v hrudi a v krční páteři, kde by to chtělo rovněž srovnat. Veselý Jan

  • 24.05. 17:08, O-runner

    Dobrý den, před několika dny jsem byla propuštěna z nemocnice po sruhé artroskopii kolene a hned po návratu jsem začala pročítat různé diskuze na internetu ohledně své diágnózy a začínám propadat panice. Proto se obracím na Vás ještě před tím, než mi budou vytaženy stehy a budu se se svým ortopedem bavit o dalším postupu léčby. Diagnóza zní chondropatie II. - III. stupně, závodně běhám orientační běh a jezdím na horském kole, k tomu jako doplněk ještě lozím a plavu a celkově miluji pohyb. Je mi 21 let problémy s levým kolenem mám od svých 13 lel - první distorze v baletu, pak jsem díky stálému pocitu nestability kolene s tancem přestala a celkově se sportem, přesto se distorze nakonec opakovaly ještě 6 krát. V 16 letech jsem začala opět sportovat, problémy s kolenem nebyli, až po s intenzivnění tréninku přišli před třemi lety problémy při sebězích - bodavá bolest ze spodní strany čéšky, zprvu na tvrdém, později i v lese, byla jsem odeslána na srtroskopii, kde se nic nenašlo, kromě srůstů vazivových obalů, ty byly odstraněny, myslím, že již v této chvíli měla být diagnostikována chondropatie a mělo se začít s léčbou, po cca 2 měsících jsem se vrátila opět k plné zátěži, spíše jsem se o to pokusila, bolesti nebyli, ale při přiložení dlaně na koleno bylo cítit "křupání", jako když nasypete písek do ložiska, stěžovala jsem si na to, ale byla jsem odbyta... Nakonec začalo bolet i druhé koleno, k plné zátěži se mi nepodařilo dostat a vše skončilo další distorzí levého koleno tuto zimu, naprosto nekvalifikovaně mi bylo doporučeno (stále se jednalo o stejného lékaře) hned druhý den po úraze chodit bez ortézy, nebyla jsem ani pozvána ke kontrole - nic. To došlo až k naprostému vysazení tréninku, kdy se mi prolamovalo noha jako luk i při chůzi, nemohla jsem vyjít do schodů a proto jsme postoupila již zmíněnou další artroskopii již na jiném pracovišti, kde mi byla čéška stabilizována a zjištěna chondropatie( zmíněný lékař chtěl toto řešit skalpelem, ne mé připomínky o tom, že mám nejspíše zničenou chrupavku vyvrátil). Mohu Vám říct, že bych zmíněného lékaře nejraději zažalovala, dle mého názoru, podle popisovaných symptomů měl rozeznat chondropatii již v prvotním stádiu a nemuselo to dojít tak daleko, všude se dočítám, že na veškerý sport můžu od teď zapomenout, že cesta zpět k závodní kariéře již není, sdílíte tento názor? Myslíte, že by nebyla účiná ani léčba typu ACP, či jinná léčba? Za Vaši odpověď předem děkuji. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Chondropatie patellae je degenerativní měknutí čéšky, distorze je vymknutí kloubu , to jen pro informaci i pro ostatní, aby bylo jasné, o čem si píšeme. Podle mě trpíte ostatně jako většina dívek v současnosti tzv hypermobilitou kloubů (viz článek Vyznáváte „ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA“? Tak nezapomeňte jet taky do Pelhřimova.. ať vidíte, do čeho jdete! Vymknuté koleno ve třincácti se nikdy nevrátilo na své původní místo, kloub se neustále sesmekává mimo osu. Po té, co jste jej přestala zatěžovat, se částečně patrně chůzí srovnal, leč Vy jakmile se Vám ulevilo, jste jej začala dále zatěžovat a to už nevydržel. A jak píšete, pěkně z ostra, když tak milujete pohyb. Nic proti tomu, ale Vy jenom zatěžujete a týráte všechny klouby, leč neposkytujete jim ani tu minimální regeneraci aby se dokázaly alespoň srovnat, když už ne optimálně promazávat. Křivě natahovaný přední sval stehenní je velice silný a kroutí s čéškou jak může, proto patrně ty bolesti pod čéškou včetně srůstů vazivových obalů. Prolamování kolena je pak asi signálem, že jak pouzdro, tak samotný kloub včetně okolních svalů jsou vytahané jako tepláky. Domnívám se, že tady opět reaguje tělo na bolest kloubu a aby ji zmírnilo, tak čéška zevnitř začne měknout. Je toho poměrně dost v současné době především u Vašich vrstevníků a zejména u dívek, holt doba si žádá akční způsob života, ale většina se důchodu ve zdraví nedočká, to Vám můžu garantovat. Jak sama sledujete, medicína to nějak aktivně napravit neumí, to že je koleno z osy v podstatě artroskopie nezjistí a kolena křupou dnes kde komu, takže se nedivte. Mimochodem, na toho ortopéda se nehněvejte, a stejně by Vám hladce tu hypermobilitu dokázal a navíc, sama jste zjistila, že chondropatie je můrou více lidí kteří jsou na tom obdobně, Podle mě je jediná cesta, jak to neinvazivně uvést do přijatelného stavu je několikeré srovnání skeletu a intenzívní dynamické chození s dostatečným příjmem vápníku a ostatních minerálů. Ono si to koleno už nějak pomůže samo v zájmu zachování své optimální hybnosti, BIOMODULACE se ten efekt jmenuje, ale k tomu vyžaduje hodně chůze s absolutně srovnaným a uvolněným tělem. Jste mladá a Vaše tělo má potřebnou vitalitu, takže s tím koncem závoděním bych to až tak dramaticky neviděl. Ovšem, letošní sezóna je pryč, to je Vám asi jasné. Ale zase máte více času na důkladnou regeneraci, jednak ji pochopit a pak efektivně provádět. Tak dumejte Runnerko.....

  • 21.05. 08:21, Bohumil

    Přeji dobrý den pane Veselý, zaujaly mne Vaše rady ohledně problémů pohybového aparátu.Prosím tímto o radu na řešení mého problému levého kolena.Je mě 63 l, pravidelně dva dny v týdnu hraji tenis.V poslední době koleno trochu pobolívalo.V koleně mám artrózu,tak k mému věku je to asi normální.Pak přišel problém,a já už nedohrál.Koleno oteklo,bolest na vnitřní straně,z přední strany kde končí čéška.Jsem na berličkách, leduji,koleno zatím nezatěžuji. Otok už téměř není.Vím,že můj problém je u více nadšenců halových sportů.Tak jsem Vás chtěl požádat o radu,za jakou dobu po zranění doporučujete rozcvičování podle Vašich pokynů. Děkuji za odpověď.B.Š. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane, zranění podle mě odstartovala nějaká změna v ose ochablé končetiny, snad změnou obuví mohlo dojít k jinému náklonu kloubu v kotníku a tím se začal jinak namáhat přední křížový vaz. Pak stačí úkrok či odskok a je to. Artróza na to až tak vliv mít nemusela, pokud ji vůbec máte tak před tím nevadila? Jestliže otok splasknul, tak koleno neledujte, zbytečně jsou svaly dále traumatizovány a je tím oddalováno jejich uzdravení. Chce to srovnat si klouby podle Pokynů a začít s chůzí, tohle mu pomůže nejvíce. Pokud by sval ještě otékal a bolel, prochlazujte koleno výlučně studenou sprchou, po prochlazení se kloub začne prohřívat zvýšeným prokrvením a společně s enzymatickou činností snadněji zánět potlačí a provádějte si jemnou masáž konečky prstů měkkých oblastí kolem kolene.. Neustále na všechny strany píši o nevhodnosti dlouhého ledování, ale je to příliš zakořeněno ve sportovním světě jako spousta dalších nesmyslů. Problémem narůstajících kloubních zranění sportovců v halách není tvrdý povrch, ale především jejich ochablé klouby, které pak nevydrží zvýšenou námahu. Pokud se chcete tenisu věnovat ještě dlouhá léta, musíte bezpodmínečně zařadit pravidelnou chůzi do svého repertoáru. Vidíte sám, jak dorasovaní jsou ti nejvyšší jako Nadal, Štěpánek a další a další. Víte proč? Neudělají zbytečný krok pěšky. A pak hrají oblepení izolepou v marné a hlavně stupidní snaze jejich tzv. fyzioterapeutů v domnění, že to je ten správný způsob na potlačení kloubní ochablosti a následně svalové nerovnováhy. S pozdravem Sportem ku zdraví Veselý Jan

  • 19.05. 12:53, Roman

    Dobrý den, před měsícem jsem při prudkém pohybu ucítil silnou bolest v lýtku. Protože jsem byl na zájezdě, šel jsem k lékaři za týden. Stále jsem měl silnou bolest od lýtka dolů i jsem obtížně chodil. Lékař mi doporučil klid, když se to stále nelepšilo, šel jsem opět k jinému lékaři, opět doporučil klid. U třetího lékaře po měsíci mi bylo zjištěno, že nejenom mám naprasklý lýtkový sval, ale také je cca 50 procent naprasklá achilovka. Doporučil složitou operaci nebo nechat stav jaký je, že chodit budu moci a trochu jezdit na kole. Přesto, že mi bude 70 let, celý život jsem sportoval, ještě i sportuji (lyže, kolo i turistika). Prosím Vás o radu jaká je možnost rehabilitace a zda je možné vyhnout se operaci. Moc děkuji za odpověď, mějte se hezky a přeji pěkný den. Roman xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane, tady je opravdu těžko radit, když Vám hned 3 lékaři potvrdili neradostnou diagnózu. Složitou operací byla myšlena asi plastika a tu patrně lékař nechtěl vzhledem k Vašemu věku doporučit, to Víte, kdyby jste byl vrcholový sportovec…. Takže je to tak jak to je, přesto si myslím,, že není všem dnům konec. Každopádně je nutné skutečně sval nechat dostatečně alespoň nějak zhojit, takže momentálně žádná cvičení, žádné kolo a chůze velmi zjemna. Tělo se bude stejně snažit nějak si pomoci, takže mu to usnadněte tím, že si při chůzi dáte elastickou punčochu na lýtko, tu dostanete bez problémů v lékárně. Každý den několikrát budete lýtko prochlazovat studenou sprchou růžici přiloženou těsně k pokožce, sednete si na okraj vany, místečko vedle místečka, až budete cítit v lýtku všude chlad. Pak se utřete a v klidu budete prociťovat, jak Vaše tělo bude chlad postupně rozehřívat. To dokáže zvýšeným prokrvením spojeným s tvorbou příslušných enzymů, které budou postižená místa zhojovat. A několikrát denně včetně před ulehnutím k spánku. Takhle několik dnů a poté, po chůzi si sednete na nízkou stoličku, nohy pokrčené, pata postižené nohy něčím podložená aby došlo k maximálnímu uvolnění lýtkových svalů a vazů. Namáznete to olejíčkem (olivovým) a z jemna dlouhými tahy obloukem mezi palcem a ukazováčkem začnete sval masírovat. Zpočátku bude tuhý a asi trochu bolet, postupně poleví a Vy budete tlak zesilovat až na hranici bolestivosti. Poté budete lýtkový sval hníst prsty včetně povolené achillovky rovněž až bude vše uvolněné jako dobře vyhnětené těsto. Při tom postupně začnete pohybovat patou nahoru dolů aby se sval jemně protahoval. A k jídlu Vážený pane co nejvíce silných masových vývarů, to kvůli proteinům, jste přece jen ve Věku, kdy je potřeba tělu i takhle pomoci. A hlavu vzhůru sportovče seniore Romane, když můžete byť s bolestmi chodit, tak ono to zas až tak strašné asi nebude, věřte si. Uvidíme jak se Vám bude dařit, uvítal bych, kdyby jste mě průběžně informoval. Veselý Jan

  • 19.05. 07:56, Jana

    Dobrý den, na Vašich stránkách jsem objevila zcela odlišný názor na vhodnou obuv. Pracuji jako servírka, strašně mě bolí nohy, mívám křeče, pálení v nohou. Jakou obuv byste mi tedy doporučil, spíše otevřenou, v plných botách nevydržím celý den. Jana xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Trpíte notorickým problémem číšníků snad od dob vzniku pohostinství. Bolestmi nohou vinou zablokovaných kloubních spojení v chodidlech, končících totálním plochonožím. V minulosti užívaný termín platfus byl jejich cechovním znamením. Zablokovaná chodidla znemožňují svým napětím normální průtok krve, způsobují tlaky a napětí, pálení chodidel, otlaky, křeče v lýtkách, pocení nohou, plísně. Můj zcela odlišný názor na vhodnou obuv, jak jste poznamenala pramení z poznání, že pokud chodidlo nemá dostatečnou volnost při chůzi, vždycky reaguje takto. Tu volnost mu znemožňuje např. všeobecně doporučovaná tzv. zdravotní obuv, různě a hlavně všemožně nesmyslně tvarované vložky do obuvi, podrážky atd., které usvědčují jejich výrobce včetně ortopedů z absolutní neznalosti a hlavně nepochopení poměrně složité dynamiky lidského chodidla. Budiž Vám alespoň útěchou, že si stěžujete na problémy v nejsložitějším mechanickém ústrojí lidského těla. Momentálně můžete nosit obuv jakou chcete, žádná Vám neuleví i kdyby jste třeba chodila bosá. Měla by jste ve chvílích volna začít intenzivně chodit hodinu denně v nízké obuvi s rovnými podrážkami a po návratu chodidla intenzivně masírovat a protahovat ve vaně. Obdobné boty noste i v práci, hlavní věcí je, aby chodidlo bylo zatěžováno především v plosce a v prstové části, která musí neustále pružit. Jakmile přenesete váhu těla na paty včetně stání v klidu, jste opět tam, kde jste. Je to vlastně paradox, celý den chodíte a při tom je všechno špatně. Proto musíte zase dlouhodobě a pravidelně chodit, aby se chodidla optimálně nastavila, odpočala si a mohla zesílit. Veselý Jan

  • 16.05. 11:11, Věra

    Prosím o radu, již skoro rok mě bolí levé koleno, začalo bolet nad čéškou, potom okolo celé čéšky a v současnu mě bolí ze zadní i přední strany a jde mi bolest, pálení a bodání až k nártu a tlak okolo kotníku, přidalo se pálení po vnitřní straně stehna až do třísel a tvoření drobných modřin. Již nevím co dělat lékaři na rentgenu nic neshledali, revma se neprokázalo a na nervové jsem objednána. Mám malé děti již nemohu skoro na levou nohu chodit. Trpěla jsem po dobu pěti let na zánět achilových šlach střídavě na obou nohách.Achilovky nemám ještě zcela v pořádku nemůže být spojitost se současným stavem? Předem moc děkuji za odpověď ! S pozdravem Věra xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá Věro, s Vašimi potížemi by musel být na „nervy“ skoro každý, já například z toho jak uvádíte výčet potíží a neschopnost lékařů diagnostikovat jejich původ. Přirozeně, že to bolí, máte jako skoro všichni dysfunkci chodidel, následně určitě v pánevní oblasti a odtud přetížené prakticky všechny svaly a kloubní spojení. Proto ty modřiny, pálení stehen, v tříselné oblasti až do chodidel. Už potíže s achilkovami signalizují dlouhodobé dysfunkce, které porody dále umocnily a vyvrcholily. Tady je patrno, jak medicína neví o vlivu těhotenství na kostru matky absolutně nic. Vlivem vykřivení pánve je špatně prostřednictvím silných stehenních svalů přetížen kolenní kloub a odtud to pokračuje směrem dolů. Z mého pohledu v podstatě snadno řešitelná banalita, z pohledu lékařů že by revma (????), ale z Vašeho sakra mizerie. Chce to Vás několikrát po sobě srovnat a bude čilá jako asi už dlouho ne. V opačném případě by dysfunkce mohla postupovat a způsobit postižení které se jmenuje chondropatie čéšky aneb změknutí a to je pak už opravdu nepříjemné, začíná tím trpět poměrně dost lidí, zejména mladšího věku. Veselý Jan

  • 16.05. 10:33, Martina

    Dobrý den, asi půl roku mě bolí kloub palce levé nohy, bolesti se zhoršovaly a postupovaly, navštívila jsem ortopeda - únavová zlomenina. Nohu mi do do sádry nedaly, po 2 měsících konečně zlepšení, ale jen na místě zlomeniny. Kloub u palce bolí stále, prý artroza a rozhodně se to nezlepší, naopak, na nohu v brzkém čase údajně ani nestoupnu od bolesti, pak mám přijít a bude následovat operace. Je mi 44 let, nadváhou netrpím, v práci celý den na nohou. Mám se s pesimistickou odpovědí lékaře smířit, opravdu se nedá nic dělat? Předem děkuji za odpověď. Martina. Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Termín únavová zlomenina je srovnatelná s obdobnou nic neříkající obezličkou jako např. zdravá strava, co to vlastně je??? Podle všeho máte dysfunkce kostí chodidel vlivem nesprávné chůze, odtud pak zkřížené klouby metatarsů ( klouby mezi kostmi nártními a prvními články prstů). Problémem ortopedie, a to vyjadřuji naprosto odpovědně je to, že si 200 let myslí, že chodidlo je jakýmsi monolitickým (neměnným) uskupením příslušných kostí, které vůči sobě musí být nastaveny jednou pro vždy. Proto ortopedické vložky, gelové podložky pod nevysvětlitelné otlaky chodidel a další nesmysly při plochonoží, palců do X, zbytnělých patách, Dg. jako např. vysoký nárt po rodičích. Vrcholem slepoty je pak názor dětských podiatrů na pevnou fixaci dětské paty !!! Až ortopedie jednou pochopí význam spinální dynamiky lidských chodidel, lidstvu se dost uleví od většiny nemocí, to myslím smrtelně vážně. Máte potíže v místě, které přední ortopedové z důvodu nepochopení dynamiky chůze nazývají slabým článkem evoluce v kostře člověka pro svoji snadnou „poruchovost“ v případě dysfunkcí. Tím, že máte dysfunkci chůze tak se k sobě špatně vymezují jednotlivé kůstky navzájem v celém chodidle. A právě v kloubu palce, ve kterém probíhá dokončení kroku se napětí špatně srovnaných kůstek chodidel vyvolaných váhou těla zvětšenou o setrvačnost v chůzi projeví obrovským tlakem, který může způsobit prasknutí jinak poměrně křehkého, ale jinak nesmírně pružného spojení. Tedy zlomenina z momentálního křivého přetížení a ne že by jste například příliš dlouho chodila! Bolest, kterou popisujete, vyvolává právě neschopnost kloubu palce (vlivem křivě nastavených ostatních kůstek a špatným tahem dlouhých šlach) se srovnat po zhojení zlomeniny a jeho pouzdro je zanícené. Chtělo by to Vám několikrát po sobě srovnat všechny kůstky v chodidlech a následně v celém těle, které určitě během doby na dysfunkci chodidel nekompromisně zareagovaly změnou nastavení až do krční páteře. Domnívám se, že jste účinky už na sobě poznala. Každopádně Vám radím, nenechte si do toho zasahovat skalpelem, nedovedu si představit, co by se tam vlastně mělo operovat. Případné žaloby za tento názor jsem schopen klidně ustát. Zkuste co nejvíce chodit v nízkých volných balerinkách po trávě a hrbolaté dlažbě a následně si chodidlo co nejvíce masírujte ze spodu a hodně stříhejte prsty, snad se kloubu podaří usadit. Veselý Jan

  • 09.05. 11:19, Romana

    DOBRÝ DEN,OBRACÍM SE NA VÁS S PROSBOU O RADU,JE MI 30LET A JIŽ 8LETMĚ TRÁPÍ BOLESTI V ZÁDECH,NEJPRVE TO ZAČELO JAKOBY V KŘÍŽI A VYTRŘELOVALO MI TO DO NOHY PO VYŠETŘENÍCH MI BYLO ŘEČENO ,ŽE JE VŠE OD PÁTEŘE,PŘI BOLESTI BRUFEN.BOLESTI SE PRVNĚ OBJEVILY ASI PŮL ROKU PO PORODU.OBČAS JSEM DOCHÁZELA NA OBSTŘIKY,ALE NEPOMÁHALO TO ASI ROK JSEM KULHALA,NEBO TO ŘEŠILA BRUFENEM,ABYCH SE VŮBEC MOHLA POSTARAT O MALÉHO,VŠCHNI MI UŽ BRALY JAKO SIMULANTA.POTÉ JSEM BYLA OPPĚT TĚHOTNÁ A SI TAK VE ČTVRTÉM MĚSÍCI,BOLESTI POMALU USTOUPILY.PO PORODU BYLO VŠE ZPÁTKY,BOLEST KŘÁŽE,LOPATKY,BOK KYČEL,PROSTĚ KAŽDÝ DEN JINDE A DOPADLO TO TAK ,ŽE MOHU SPÁT POUZE NA BOKU A TO JEŠTĚ NA GAUČI.A TEĎ JIŽ 4 MĚSÍC BOJUJU SE ZABLOKAVANÝM ŽEBREM,BOLEST MI JDE NA PRSA JAKO INFART A DO KŘÍŽE TAM KDE JSOU LEDVINY A BOK,NA RENGENU MI ŘEKLY,ŽE ŽEBRO JE ZABLOKOVANÉ A DOSTALA JSEM NIMESIL A PO NĚM JSEM ZAČALA KRVÁCET,TAK HO NEBERU,NA GYNEKOLOGII TAKÉ VŠE V POŘÁDKU.NA UROLOGII MI NAŠLY LEDVINOVÝ KÁMEN,ALE OD NĚ ZÁDA PRÝ BOLET NEMŮŽOU,MÁM JE MÍRNOU SKOLIOZU PÁTEŘE.PROSÍM PORADTE MI ,KAM SE MÁM OBRÁTIT,NEBO CO MÁM DĚLAT.OPRAVDU UŽ NEVÍM KUDY KAM,ALE TAKHLE SE ŽÍT NEDÁ A JEŠTĚ JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT,MOHOU ZÁDA BOLET I OD PSYCHIKY,BĚHEM 3LET MI ZEMŘELA MAMINKA I TÁTA.DĚKUJI PŘEDEM ZA PDPOVĚD JESTLI JSTE SE DOČETL AŽ SEM,A PŘEJI HODNĚ ZDRAVÍČKA.ROMANA xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá Romano, dočetl jsem až do konce a teď nevím, mám se smát a nebo plakat? Promiňte, to není určeno Vám, Vás je mi spíše líto, deset let utrpení díky bezmezné důvěře v kvalitní lékařskou péči. Máte podle všeho od raného věku dysfunkci v kostech pánevních. To přirozeně bolí v zádech, zejména kolem křížové oblasti a postihuje to ischiatický nerv který jde z kosti křížové až do palce nohy. Odtud ty vystřelující bolesti a kulhání. Že někdo naznal, že je to od páteře je fakt geniální postřeh. Po prvním porodu se vše jenom dále zhoršilo, průběh popisuji v článku Premenstruační potíže. To znamená, že dysfunkce pohybového aparátu postoupily do vyšších pater kostry, takže budete dle mého názoru v kostře pěkně křivá (viz ta skolióza) a tudíž zablokovaná, což pak činí problémy zejména v klidu na lůžku. Kostra se nedokáže uvolnit, osvěžující spánek je pak pro tělo nedosažitelným snem. Žebro na „křivo“ můžete přičíst tomuhle stavu. A určitě nebude jedno. Teď si dávejte pozor na rozčilení, také by se Vám mohl zablokovat celý hrudní korzet a spasmické svaly Vás klidně udusit. Ještě by Vám pak třeba přičetli „skrytou srdeční vadu nebo vysokou hladinu cholesterolů“. Brufen je opravdu východiskem z nouze u největších bolestí leč je návykový a nic neřeší. Nimesil patří mezi nesteroidní antirevmatika, je dle informací na Internetu hodnocen jako ne moc dobrý se spoustou vedlejších negativních účinků. Kde na to na rentgenu přišli, že Vaše potíže s vybočeným žebrem jsou revmatického původu je s podivem. Na urologii jim prosím vyřiďte, že jim nějaký Jenda z Nových Hradů vzkazuje, že ke každému obratli v lidském těle se váže některý z vnitřních orgánů! Konkrétně k ledvinám je to 10Th (hrudní). Jejich spinální nervy v přenosu jsou vlivem posunutého obratle částečně blokovány a ledviny se tudíž nedokáží efektivně zbavovat kyseliny močové, která pak v nich zůstává a krystalizuje v kameny, takže prosím pěkně, je to od bolavých zad. Je možné, že sem tam trpíte i jakoby astmatickým kašlem. To je druhá cesta, jak se ledviny snaží vyčistit. Ale astma to není, to jsou jen vykašlávány krystalky kyseliny močové v dýchacích cestách. To jen pro informaci, aby Vás ještě nezačal někdo léčit z tohoto důvodu. Tady konečně chápeme, že opomenout a zašít pacientce v břichu 30cm špachtli zas pak až takovým problémem není. Zajímavý poznatek vidím v tom, jak popisujete, že bolesti v zádech částečně pominuly v průběhu druhého těhotenství. To svým způsobem potvrzuje můj názor, jak plod v těle matky silně ovlivňuje její páteř a proto je tak nutné, aby nastávající maminky co nejvíce chodily. Ve Vašem případě plod posunutý obratel trochu zatlačil zpět a proto došlo k úlevě, leč po porodu se to vše vrátilo nazpátek. Záda Vás bolí jak počítám již více jak 10 let a o rodiče jste přišla patrně daleko později, takže tady problém nebude. Odkaz na psychosomatické příčiny na bolesti v zádech vlivem depresí je pouhá „berlička“ medicíny z neznalosti působení fyzikální dynamiky těla. Vaše dysfunkce nejprve pronikly až do lebečních kostí a proto mozkové hemisféry nejsou symetrické, což se projevuje jednak poruchami v Centrálním nervovém systému a rovněž tak vznikem depresivních stavů. Takže milá Romano, nejste hypochondr, takových jako jste Vy jsou tisíce, kteří trpí tzv. fantomovými bolestmi (jednou je to tady poté zase tam a tak pořád dokola). Kdyby třeba tohle věděla děvčata „odbornice“ v těhotenských kurzech, spoustě maminek by se ulevilo. V podstatě většinu problémů lze odstranit mechanickou manipulací, což jinak znamená Vám postupně a trpělivě srovnat každou kostičku v těle včetně žeber, naučit Vás optimálně dýchat a pak hodně chodit. Do čtvrt roku jste jako rybička. Jinak se učte sama rovnat a uvolňovat podle Pokynů. A Romano, já si pro to „zdravíčko“ pravidelně chodím ale i tak děkuji. Jan Veselý

  • 08.05. 20:47, janko

    Dobrý den, je mi 19 let a jsem aktivní sportovec.Fotbal už hraji nekolik let a pořád mám jeden,ale docela nepřijemný problém.Každý zápas dostávám silné křeče v nohou.Lýtka jsou jako kámen a je to opravdu hrozné.Beru magnesium ve formě tablet,ale vůbec to nezabírá.Prosím o nějakou radu.Předem děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý aktivní sportovče. Trpíš něčím, co se dá nazvat prokletím českého fotbalu a proto i naši reprezentanti na mezinárodním hřišti platí za absolutní paka. Ti když se rozcvičují a protahují, dělají to naprosto nesmyslně podle rad jejich kondičních fyzioterapeutů (viz např. Slávie), a pak se diví, jakou že mají marodku a proč hrají jako svázaní. Přirozeně, Vy ostatní až po okresní přebory to kopírujete a následně chodíte takovou až legrační topornou chůzí s dupáním na paty. Tady je ten problém. Zablokovaná chodidla s přenesením dysfunkcí až do kolen a odtud následně křeče v lýtkách a toporná chůze. Navíc mladší hráči „šidí“ řádné rozcvičování a hlavně předvádí jakýsi nesmyslný strečink. Ten pak na křivých kloubech s těmi svaly dělá pravé divy. Například se hráč z ničeho nic na hřišti skácí jak podťatý. Magnezium je tady spíš legrace. Je to mechanická příčina, leč milý sportovče Janko, v téhle zemi si každý fotbalový bafuňář myslí, že dobrý fotbalista musí mít nohy do O. Takže je třeba zbytečné na tohle upozorňovat např. fotbalový svaz, tam mají kluci asi jiné zájmy. Ty si sedni, namaž lýtka olejem a dlouho a pečlivě si je protírej palci podél lýtkových kostí z obou stran a při tom kmitej chodidlem opřeným pouze na patě. Super sportovní botičky na air vrstvách nos pouze na dýzu, jinak choď co nejvíce v teniskách na delší pochody v trávě. Uvidíš, jak si lýtka oddychnou. Veselý

  • 05.05. 21:18, Jana

    Dobrý den, je mi 25let a už asi 10 let mě trápí křupání v chodidlech přesněji řečeno v prstech u chodidel, nejhorší je to ráno když vstanu, tak co krok to křupání, jenže v poslední době mě v oblasti chodidel bolí a navíc se mi ukazují kolečka tvořené červenými tečkami které nemiznou a to samé i v oblasti chodidel které se zbarví do fialova a mívám často modřiny z ničeho nic, vůbec nevnímám to že bych se někde odřela, nebo bouchla, proto bych se chtěla zeptat jestli jsou na to nějaké léky nebo masti proti křupání a těch červených teček. Děkuji za odpověď.s pozdravem Jana xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Křupání může být zaviněno celkovou dysfunkcí chodidel. Vinou přetížení dlouhých šlach prstů vedoucích od nich přes nárty, kotníky až po bérce pak prsty přeskakují jako např. špatně seřízená přehazovačka u kola. Je to totiž mechanický problém, a modřiny pak jsou od přetížených svalů, které to vše obklopují a umožňují jakýsi pohyb. Potvrzením by mohla být bolestivě citlivá oblast kolem kostí lýtkových po celé jejich délce až pod kolena. Celé to může být zapříčiněno nevhodnou obuví např. od trekkingových podrážek s různě nesmyslně tvarovanými vložkami. Při obutí vyvolávají jakýsi pocit jistoty, ale pro chodidla v chůzi jsou doslova likvidační. Takže ani masti ani léky. Původ těch červených teček nedokáži odhadnout. Chce to nízké boty s jemnou rovnou podrážkou, balerínky, jarmilky a pod a začít hodně chodit po co možná nerovném terénu, aby došlo k postupnému uvolnění a srovnání. Po chůzi pak ve vaně masírovat silně chodidla všemi směry. Obávám se, že takto postižených bude přibývat vinou naprosto nevhodné moderní obuvi pro děti a mládež. Veselý Jan

  • 05.05. 19:08, Michaela

    Dobrý den, před 7 týdny mi při volejbale vyskočilo koleno a vrátilo se zpět. Výsledkem byly natažené vazy, přetržený přední křížový vaz a díra v chrupavce. Následovala operace a 8 týdnu berlí bez došlapu, abych se chrupavka zacelila. Teď je to skoro 7 týdnů a začlo mi loupat a křupat v druhém koleni, asi z toho zatížení. Mám strach, aby taky nevyskočilo. Co pro to mohu dělat? Chodit, nebo naopak nezatěžovat? Moc děkuji za radu. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vaše potíže jsou typické pro tisíce amatérských volejbalistů. Sedavé zaměstnání s neúprosným ochabováním svalové soustavy a s přetížením těla jedenkrát týdně při tzv. sportu pro udržení zdraví. Nikde jinde to není tak děsné, kdy hráči vyskakují do smečů a bloků a při doskoku (nebo spíše dopadu na paty !) si vykloubí kotníky, vymknou kolenní klouby, zpřetrhají vazy apod. Je to z povolených vazů hlezenních (kotníky), kolenních, zablokovaných kolen, křivé pánve a celé řady dalších dysfunkcí. Velice časté pak jsou četné blokády v kolenou vinou dysfunkce tzv. tibiofibulárního spojení ( kost lýtková na kost holenní pod kolenem). To vzniká od dysfunkcí v chodidlech a přenese ji do kolene. Dojde k sesmeknutí kolenního kloubu, trvalému zmáčknutí předního menisku, vydírání chrupavky a zejména k utlačení předního křížového vazu. Pak stačí skutečně vyskočit, dopadnout na křivá uložení kloubů a je vymalováno. Tyto všechny klouby a jejich napojení nejde jinak posilovat než pravidelnou chůzí. Volejbalisté v 60 letech něco podobného neznali. Chodili, nebylo tolik aut. A v nízké obuvi, na hřišti pak hráli v obyčejných teniskách. Něco jako speciál sálovky s air vrstvou neexistovaly. I ty se na tom všem podepisují. A teď milá Michaelo největší alespoň pro mě, doslova degradace názoru na zdraví. Vy se mě ptáte, zda si neublížíte chůzí !!! Takže, rovnat si dolní končetiny podle Pokynů a chodit chodit chodit !!! Vaše klouby si pomohou samy.

  • 04.05. 16:29, Roman

    Přeji pěkný den, před týdnem mě při prudkém pohybu silně zabolelo v lýtku. Po několika dnech jsem byl v nemocnici, kde mi bylo řečeno, že noha potřebuje klid a mazat Fastungelem a byl jsme, ještě poslán na vyšetření na žil ( tromboza - v pořádku). Noha stále silně bolí od lýtka dolů k achilovce. Moc děkuji za radu jak postupovat. Se srdečným pozdravem Roman xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Máte patrně zablokované chodidlo, možná změnou obuvi a při prudším pohybu chodidlo negativně zareagovalo. Dysfunkce z nártního oblouku se pak projeví v zablokování dlouhých šlach natahovačů prstů a palce. Ty končí právě v lýtku a při každém prudším pohybu to pak bolí. Za to Vy v podstatě nemůžete, odkud by jste to měl vědět Vy, když to neví ani lékaři odborníci? Ale je to dost ilustrativní, jakým způsobem také neúměrně stoupají náklady na zdravotnictví. Jde to poměrně snadno odblokovat a je to rovněž naprosto nezbytné, protože postupně by se napětí přeneslo do kolena. Tam by Vás pak třeba léčili na artrózu, ale až po nákladném vyšetření na magnetické rezonanci. Mimochodem, mast je tady naprosto zbytečná, pouze z počátku tlumí bolest, nic víc, ale to je problém čistě mechaniky chodidla. Takže žádný klid, ale chodit v nízké měkké obuvi bez vložek a co nejvíce po trávě a nerovných cestách, ono se to vrátí zpět. Veselý Jan

  • 04.05. 16:10, Aja

    Dobrý den, mám dotaz, co s pořádně vybočenými palci na nohou? Lékaři jdou už s kudlou sekat a řezat. Boty vždy nízké, bez podpadků. Dostatek chůze. Dá se to ještě napravit bez operace? díky moc! XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Vybočené palce (Halux valgus) chirurgická ortopedie léta letoucí tvrdošíjně seká a řeže, v tom máte pravdu. Ještě jim bude chvíli trvat, než pochopí funkci spinální dynamiky v chodidlech. Navíc údajně záleží, jaký má pan doktor den. Když nemá, palec sice trčí v před, ale zbytek prstů klesne do boku a nožka pak připomíná nemocného leprou. A navíc nevratně postupující, téměř poloviční invalidita Jde to vrátit zpět, ale vyžaduje to trochu trpělivosti a šikovnosti. Rozhodně ale ne tak, jak jsem se tuhle dočetl, kroucením palce okolo své osy. Také jsem viděl apartní futrálek na palec na noc jako třeba noční čepeček. Dojemné. Ale jinak se domnívám, že vrátit palec na své místo lze, leč odsud to nevysvětlím. Poměrně filigránská záležitost. A hodně chůze, v tom Vám dávám za pravdu, ta je při tom vlastně nezbytná, ona vlastně ten palec „vrátí“ zpět.. Jan Veselý

  • 29.04. 22:57, Petra

    Dobrý den, pane Veselý, je mi 35 let a poslední 2 roky "se léčím" s bolestí ramene. Bolest přechází po svalu až k lokti. Podle RTG mám výrůstky, byla jsem na artro CT, ale prý je nález jen na měkkých tkáních – více bohužel nevím. Bolest byla nejprve po námaze, poslední rok je stálá jak přes den tak v noci. Hybnost ruky mám omezenou hlavně do výšky a do strany. Sáhnout si za záda je skoro nemožné. Obstřiky mi pomohly max. na 3 týdny, rehabilitace vč. elektroléčby vůbec. Do operace se ortopedovi nechce. Mohl byste mi, prosím, poradit nějaké cviky na protažení svalů? Podle doktorů to "nové" rameno nebude, ale omezená hybnost mi otravuje život. Mockrát děkuji a zdravím. Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tohle Vám na sto procent věřím, zejména v noci je to hrůza a děs. Patrně povysunutá pažní kost z ramenního důlku. Vznikne to většinou z banality jako je třeba jízda ve stoje v hromadném dopravním prostředku. Ten náhle zabrzdí a člověk, aby neupadl tak se drží madla s rukou nad hlavou až mu v rameni „zatáhne“ a je hotovo. Po nějaké době začne příšerná bolest v rameni a jeden si pak nedokáže pořádně ani vytřít ….Tím povytažením ramenního kloubu dojde k postupnému zánětu tzv. tíhových váčků (jsou tam jako tlumiče šlach na kostech jdoucích do paží), záněty se rozšiřují i do okolí, odtud patrně ten nález na měkkých tkáních. Máte smůlu, tohle ortopedie ale opravdu nedokáže „opravit“. Takhle …., kdyby jste si tu ruku donesla v podpaždí, to by bylo něco jiného. Jde to celkem snadno vrátit zpátky, ale je tu trochu problém. Protože se Vám to stalo již před dlouhou dobou, tělo na to „zareagovalo“. Bolavé rameno člověk podvědomě tlačí dolů a tím se zbytek těla musí přizpůsobit změnou postavení. Druhé rameno je znatelně výše, pánev na straně druhé se rovněž pozvedne, dojde ke změně postavení některých obratlů, trpí tím krční páteř, většinou je postižen i loket na té ruce, zkrátka a dobře, tělo se kroutí jako paragraf. Určitě proto snadno pochopíte, že nějaké cviky na protažení by byly nesmyslem, zešílela by jste bolestí. Je nutné Vás několikrát po sobě opakovaně srovnávat, šetrně uvolňovat zanícené svalstvo a pak teprve to rameno doslova „nahodit“ zpět. Ale troufám si napsat, že posléze to rameno bude jako „nové“. Asi to bude tím, že nejsem doktor. A Vy buďte ještě ráda, že Vám není přes padesát, někteří ortopédi tvrdí, že je to vinou přechodu. Jan Veselý

  • 29.04. 21:49, Martina

    Dobrý den, moc bych byla potěšena, kdybyste mi poradil. Již několik let mám takové drobnější problémy se zády - mám občas zablokovaný krk (vždy se to zablokuje ráno), pobolívá mě v oblasti pod žebry, při rotačních cvicích mě to na pravé straně bolí. Pak jsem jednou seděla na koncertě a když jsem se zvedla, začaly mě hrozně bolet dole záda. Celou dobu pravidelně sportuju - hodně chodím, jezdím na kole, cvičím trochu aerobic a jógu. Tak jsem se rozhodla, že to budu řešit a šla jsem k fyzioterapeutovi. Ten mě prohlídl a řekl že jsem zablokovaná, řekl že se mi to bude vracet a odblokoval mě. Zakázal mi cvičit, aby se mi uvolnily zbytnělé svaly, které to zablokování držely a dal mi nějaký terapie. Mám cvičit asi 4 druhy rotačních cviků, což dělám 1x denně. Pak jsem šla na kontrolu a byla jsem opět zablokovaná a pak ještě jednou. Doktor říkal, že si tělo pamatuje, jak to bylo před tím srovnáním a šoupe ty obratle zpátky do nesprávné polohy. Co mám teda dělat, aby se mi ty obratle pořád nevracely zpět? Protože takhle to všechno nemá smysl. Děkuju. Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Super je, že to berete s nadhledem, pokusím se Vás tedy „potěšit“. Nejprve Vám zkusím popsat původ Vašich „drobnějších problémů“. Z pravidelného sportování budete mít patrně kloubní dysfunkce, kam se člověk podívá. Vzhledem k tomu, že dysfunkci chůze má 95% populace, Vy nebudete výjimkou, to znamená dupot na paty, možná nějaká ta laterální rotace v jednom z chodidel (při vykročení vykopává do strany), následně posunutá pánev, ( tím pádem je jakoby jedna noha delší jak ta druhá), dysbalance kosti křížové a změna náklonu některých obratlů. Logicky Vašim pravidelně sportovním skotačením na to „musela“ zareagovat horní polovina Vašeho těla, takže občasná blokace krční páteře je naprosto přirozená. Prostě působení fyzikálních zákonů, houby paměť těla. Odtud s největší pravděpodobností změna horizontální osy ramen takže: jedno rameno výše jak to druhé, změna v osách klíčních kostí a kosti hrudní a v zádech je jedna lopatka vysunutá více do zadu, většinou to u praváků bývá levá lopata pánevní, pravá lopatka. Takže shrnutí: Vaše páteř je od beder až ke krku stočena do spirály. Jednotlivá žebra pak napínají postupně svaly z beder a v hrudním korzetu rovněž do „zatáčky“ a ty Vy neustále ještě mučíte aerobikem, jógou. Pak se nedivte, že Vám to „vrátí“ jako třeba na tom koncertu, tj. v okamžiku klidu, jen tak jakoby zdánlivě bez příčiny, ale to mu Vy nevěřte, mají k tomu dost pádný důvod. Taky by se mohly snadno kousnout v hrudi a zabránit Vám v nádechu, napětím praskne osrdečník a je „vymalováno“. „Další v řadě nevysvětlitelně skrytých vad srdce“. Do toho Vám fyzioterapeut doporučil další rotace, to je taky bezva, proto to bolí, doktor genius, jinak to nelze komentovat, kurňa- kdepak asi ta paměť těla co ty obratle „neposedy“ neustále vrací zpět, kdepak ona tak může sídlit, paměť těla? Hm.. Mám pro Vás ale přece jenom potěšující zprávu, nejste v tom sama, tohle má kde kdo, po ránu vstane a má pocit jakoby jej někdo „praštil palicí“ z napětí v páteři. Ale jde to vrátit všechno zpátky. Zkuste se začít rovnat a uvolňovat podle Pokynů a ze všech sportovních aktivit co nejvíce chůze v nízké rovné obuvi po trávě aby to mělo nějaký smysl. S upřímným pozdravem Jenda z Hradů

  • 24.04. 11:01, Lenka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat - je mi 25 let, mám za sebou dva porody, jeden normální a druhý císařským řezem (rok zpátky). Od císařského řezu, kdy mě uspali jen poloviční narkózou do zad mě ty záda trápí. Byla jsem na rentgenu páteře a bez patologie. Pořád s nimi mám problémy a snažím se cvičit, jenže nic nezabírá. Navštívila jsem i neurologa, který mi předepsal rehabilitace, tam mi řekli, že mám hrozně zkrácené šlachy .... a vše nerozhejbané, poctivě tedy cvičím dál, ale od té doby co to všechno protahuji mě bolí hrozně na pravé straně v boku a jde bolest do břicha, připomíná mi to takové větší bolesti před menstruací a hlavně jsem zapomněla ještě napsat, že mi na pravé straně z vejcovodu odstraňovali mimi – mimoděložní těhotenství. Nemůže to nějak souviset s tím,že ten vejcovod mám poškozený a protahováním si to jen namáhám??? Taky se mi v nedávné době stalo, že jsem přestala na pět minut mluvit a byla mimo .... doktorka mě odeslala na vyšetření, bylo to jako mrtvička, ale nebyla. Zatím tvrdí, že to mohlo být vyvolané migrénou s aurou a nebo že mi tak klesl tlak, že se mi v tu dobu přestal okysličovat mozek. Poslali mě na různá vyšetření, tak jsem zvědavá jak to dopadne. Myslíte si, ,že by byla jedna z těch dvou variant možná? Po porodu mám hrozně nízký tlak, většinou těch 80/40. Předem děkuji za odpověď. Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vaše tělo podle všeho zareagovalo, tak jak to popisuji v článku o PMS. Kostra se vlivem těhotenství přizpůsobovala postupně narůstajícímu plodu (zejména v páteři), ale nedokázala se po porodu „vrátit“ zpět do své optimální polohy. Ale jak uvádíte, zatím je v pořádku podle RTG vyšetření. To je dobře. Co nebude dále srovnané je pánevní oblast. Je zkrátka na křivo a proto Vás to protahování bolí. Pokud by někdo nad tím chtěl polemizovat tak uvádím dále: na srovnané pánvi jsou po obou stranách v břišní dutině vejcovody na svých opačných koncích připevněny ke kostrči. Ta je vlivem nerovnosti pánevních kostí vychýlena na jednu stranu a logicky ten druhý vejcovod je nepřiměřeně napínán. Přirozeně i s okolními svaly, které pak bolí a připomínají Vám menstruační potíže. Protože je pánevní osa vychýlena, je rovněž jiný náklon kosti křížové (je mezi nimi) a tím logicky změněno postavení jednotlivých obratlů. Od toho pak máte podle všeho spasmická napětí veškerých hrudních svalů a tím utlačovaný cévní systém a následně ten šílený tlak 80/40. Odtud pak, při jakémkoliv psychickém vzrušení dochází k dalším křečovitým stahům ve svalech a následně ono téměř bezvědomí. Dovolím si poznamenat, že tady už i pro mě končí legrace. Takže ne poškozeným vejcovodem ale zkrátka jste podle všeho po porodech křivá jako paragraf a potřebovala by jste několikrát po sobě srovnat a mohlo by být po problémech. Veselý Jan

  • 20.04. 12:02, Jaroslav

    Dobrý den pane Veselý , již půl roku sleduji Vaše stránky a dnes po přečtení dotazu dvacetileté Kláry jsem se rozhodl Vám napsat. Mám naprosto stejné problémy i lékařskou zprávu jako to děvče , jen křeče místo do krku jdou po žebrech bokem zad směrem dolů . To motání hlavy je téměř pořád , neustálé napětí v oblasti krku a ramen , tlak do očí . Pravidelně chodím , procvičuji , při chůzi a po ní je úleva , jenže postupně od lopatek nahoru zase všecno zatuhne a jsem v tom znova . Mám i dost zvedlá ramena , hlavu jakoby mezi nimi schovanou , snažím se je tlačit dolů , kroužím s nimi , provádím nádechy mezi lopatku a klíční kost , většinou bezvýsledně . Je mi 42 a problémy trvají již tři roky a za celou tu dobu jsem si s tím neporadil , i když se opravdu snažím . Nyní zhruba měsíc používám do běžeckých bot na chůzi stélky , měli by pomáhat v rovnání klenby a těla celkově . Můžete mi prosím poradit , jak si pomoci . Moc děkuji a mějte se hezky . Jaroslav xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane, pokud je tomu tak jak popisujete, bylo by nejlepší i pro Vás si nechat nejprve celkově srovnat skelet a uvolnit svalové spasmy. Sám seznáváte, že chůze napětí uvolní, ale posléze se vše obnoví. Stálý tlak z očních nervů jde z krční páteře a postupně zhoršuje zrak. Kromě toho je utlačována i štítná žláza s příštítnými tělísky a to zase způsobuje další nerovnováhy v těle vlivem kolísání hormonů až po nedobrý psychický stav, nerovnováha hrudního skeletu pak způsobuje další problémy včetně až ono motání hlavy. Neporozuměl jsem významu běžecké boty na chůzi. Jinak Vás upozorňuji, že stélky Vám klenbu nevyrovnají a už pak vůbec ne celkově tělo. Pokud jste se díval na Pražský půl maraton, musel jste zaznamenat těch cca 8,5 tisíce špatně se pohybujících lidí, ostře se odlišujíce svým klátivým stylem od pravidelného rytmu vítěze. Ti všichni (hodinu po vítězi) měli „běžecké boty“ s vnitřními tzv. „torzními“ vyrovnávacími vložkami, s doporučením „od odborníků na pohyb“ ničící si „dobrovolně“ klouby dolních končetin s bolestmi v zádech Jan Veselý

  • 20.04. 11:12, Žaneta

    Dobrý den, jsem v 15-tém týdnu těhotenství a stále mě brní konečky prstů na rukou. Chtěla jsem se zeptat co to znamená, popřípadě co na to používat a vyvarovat se tomuto nepříjemnému brnění. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Pravděpodobně budete mít vlivem dysfunkce hrudních obratlů zablokovaný pletenec svalů ramenních. Vlivem postupujícího těhotenství plod svojí postupně narůstající vahou (plod plodová voda) mění statiku páteře a ta se tomu nedokáže optimálně přizpůsobovat. Nastávající matka, pokud pravidelně chodí s tím problémy nemá, opět důkaz ve prospěch přirozeného pravidelného pohybu, tedy chůze. Předpokládám, že patrně docházíte na těhotenská cvičení, nechci být jedovatý ale hupsání po míči tohle neodblokuje. Blokace ze zad pak počínají prostřednictvím nervů „vystřelovat“ do paží a až do prstů. Potřebovala by jste jemně srovnat terapeuticky celou kostru a následně pravidelně chodit. Problém jsem podrobněji rozvedl zde v článku Premenstruační syndrom. Pravidelnou pružnou chůzi (žádné nic neřešící pomalé procházky) v nízkých střevících na čerstvém vzduchu potřebuje Vaše tělo i k dobrému nastavení respirace (dýchání) a zejména k posílení Imunitního systému, nezapomeňte, že ten předáváte svému děťátku a na Vás záleží, jaký bude jeho zdravotní stav po narození. Začněte cvičit několikrát denně co nejvíce cviků s pažemi nad hlavou a následně si ruce třete froté ručníkem od ramen až po prsty k uvolnění svalového napětí. A pravidelně pijte pokud možno, čistou vodu, odraženou v množství až 3 lt denně. To znamená, každou hodinu 3dcl na 2x !!!. To, že budete chodit častěji na malou stranu, by byla chabá výmluva. Pokud chcete po porodu dobře kojit s dostatkem mléka, musíte mít na to organizmus připravený. Tak ať se Vašemu děťátku daří. Veselý Jan

  • 18.04. 10:27, Klára

    Dobrý den.ráda bych vás poprosila o radu. Prý už od dětství jsem si stěžovala na bolest hlavy,a zad. Doktorka mě na to prý nijak neléčila. Až jsem byla větší a bolest neustupovala a bolest byla vetší šla jsem k nové doktorce.a ta mě poslala k neurologovi a na rentgen. Prej mám lehčí formu M shuerman a nižší ploténku v přechodu krční a hrudní oblasti. Prý to nic není. Ale je mi dvacet a není den, co by mě po probuzení nebolela hlava a záda dost často taky chytám křeč do krku tak že třeba pět sekund nemohu krkem pohnout. Celkem často se mi motá hlava a při sezení mě bolí uprostřed zad. Připadám si jak simulant,ale bolesti mám už od mala a nic se furt nemění. Jo akorát jsem chodila na rehabilitace a účinek ŽÁDNÝ! Doma cvičím a taky nic. nevím jestli to chození po doktorech radši už nemám vzdát, protože jsem na tom stejně jak předtím. Tímto vás prosím o radu kam mám zajít nebo co mám dělat aby mě to nebolelo. Předem moc děkuji za brzkou odpověď Mějte se pěkně Klára xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Bude se jednak patrně o diagnostikování tzv. Schoermannovy nemoci, postižení páteře v adolescentním věku. Ve Vašem případě, jak píšete, lehčí formou. S tím, že to nic není, vy asi nesouhlasíte jak vidno, ale na paní doktorku se nezlobte, ta tutově neví co s tím. Tak z 50% u Vás odhaduji i hypermobilitu kloubů a proto ty bolestivé důsledky. Změny v postavení jednotlivých obratlů, odtud křivě napínané hrudní a krční svaly a následně jejich spasmy – křeče s utláčením cévního systému. Proto ty bolesti v zádech, křeče v krku, bolesti hlavy vinou nerovnoměrného prokrvování mozkových polokoulí a následné motání hlavy. Myslím si, že těch problémů budete mít daleko více. Nejste v žádném případě simulant, takto postižených je spousta. Jistou výhodu vidím v tom, že jste dosud mladá a proto by nemělo být problémem Vás několikrát po sobě manipulačně jemně srovnat a uvolnit blokády v těle. Následně pravidelným uvolňováním a provozováním přirozené chůze jako regeneračního způsobu by se to mělo vše uvést do přijatelného stavu k Vaší spokojenosti a hodnotnému životu. Je to čistě na Vás si dovoluji upozornit. Veselý Jan

  • 18.04. 09:36, Petr

    Dobrý den p. Veselý, už asi 6 let trpím bolestmi zad v kříži a to jen na pravé straně. Nejvíce mě bolesti trápí při pomalé chůzi, postávání na místě a také jízda na kole je pro mne bolestivá. Dříve jsem jezdil závodně na kole a asi v roce 2003 jsem měl úraz levého kolene. Následovala operace menisku a snaha o rychlý návrat na kolo a od té doby byli bolesti zad horší a horší. A aby toho nebylo málo, začali mě bolet paty na nohou, hlavně pravá. S cyklistikou jsem skončil, ale bolesti neustoupili a trápí mě v různých intenzitách dodnes.Chodil jsem na rehabilitaci, na obstřiky... ale vše bez úspěchu. Teď přes zimu bolesti zesílily a tak jsem se nechal vyšetřit na neurologii. Obj.:menší postavy, přiměř. výživy, MN a HKK v normě, šíje volná pro rotace, antefixe bez omezení. Rfl.C5/8 a L2/S2 symetr.. Bez paret.projevů, taxe je přesná. Napínácí nagativní. Zvýrazněná kyfoza distální polovinyTh, lehce váznou rotace v Th, LS úsek je volný pro úklony, předklon až k zemi, lehce vázne vzpřímení. Chůze je volná. Res.: - chron. algický páteřní sy s maximem v Th/L přechodu, bez kořen. symptomatiky, etiol. vertebrogení - susp.incip HN RTG TH a L pateře: mírna esovitá skolioza Th úseku, dextroskolioza L úseku, spondylozní změny s maximem v Th, L přechodu, štěrbiny nezůženy. Moc Vás tímto prosím o pomoc. Děkuji, Petr 30 Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx I přes pro Vás patrně až hrůzostrašný popis veškerého postižení bych to neviděl já zas tak bezvýchodně. Vlivem operace kolena se Vaše páteř musela přizpůsobit změněné statice těla, všimněte si, levé koleno, pravá pata. Odtud pak ten tzv. algický páteřní syndrom s maximem v Th/L přechodu, bez kořenové symptomatiky. Opět klasický důkaz toho, že dávat pacientům do ruky takovéto výsledky je nesmyslem, protože je to jenom vyděsí, ale v obtížích to nepomůže ani v nejmenším. Takže česky: máte bolesti v páteři zejména v přechodu hrudních obratlů k bederním, dobré je to, že netlačí na míchu, přirozeně se změny v postavení páteře projevují v jejím vnějším stavu, takže kyfóza znamená, že je to tam mírně prohnuté dozadu od páteře, skolióza že je tam prohnutí do strany. Přes Vaše bolesti které jsou logické, jedná se o přetížení nervů a to jsou největší bolesti, jak se zdá, Vaše hybnost je ale pořád dostatečná. Je možné předpokládat, že máte určitou hypermobilitu kloubů a proto ty bouřlivější reakce. Bylo by potřeba Vás několikrát po sobě kompletně manipulačně srovnat, uvolnit spasmická napětí jednotlivých svalových skupin a úleva by se musela dostavit. Veselý Jan VAŠE Email adresa je nedoručitelná, kontaktujte mě na tel. 777 12 16 47

  • 16.04. 14:23, ivana

    Dobrý den zjistili mi syndrom tarzálního tunelu u levé nohy. Lékař mi nohu opíchal ale velká úleva to není. Necítím palec ukazováček a prostředníček střílí mi do nohy taková bolest jako by mi tam píchali nožema . Můžete mi prosím říct co mne čeká u další kontroly když injekce nezabraly? Moc Vám děkuji Ivana xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak, co Vás čeká na další kontrole, to opravdu netuším, ale pokud budou postupovat podle zaužívaného schématu v případě syndromu tarzálního tunelu, tak Vás poleje horko. Léčí se to přetnutím tuhého vazu pro uvolnění nervu v oblasti zánártí. Já bych si dovolil jiné řešení. V sedě namažte nohu olivovým olejem, vezměte patu do obou rukou, pevně ji držte a točte chodidlem na všechny strany. Pak chodidlo opřete o zem a palci masírujte směrem k prstům po jednotlivých nártních kostech a při tom kmitejte co nejvíce prsty. Pak jej opět zvedněte, kmitejte pravidelně prsty a palci rukou projíždějte podél celého chodidla až k prstům. Poté položit a prsty si projíždějte okolo kosti lýtkové od kotníku až pod koleno. Bude to dost bolet, po obou stranách kosti lýtkové vedou šlachy tzv. dlouhého bércového svalu a z druhé strany šlachy natahovačů prstů. Protože máte patrně dysfunkci v kloubních spojeních chodidla, jsou křivě natahovány a proto to bolí a nezabraly ani injekce. Už kdysi dávno přišla ortopedie na to, že když se přeruší nerv, bolest ustane. Je to úžasná věc, bohužel nevratná. Vám ale radím, nepřistupujte na to a snažte si chodidlo uvolnit sama, zas takový problém to není, na poprvé to asi nebude ale postupně se to uvolní. Jednou na to přijde i ortopedie, že klouby jsou pohyblivé a proto je lze rozhýbat. Veselý Jan

  • 15.04. 11:16, Lucka

    Dobry den, obracim se na Vas jako odbornika.... pred casem jsem byla na klasicke masazi, a jeste ten den vecer me zacal brnet a byt vicemene necitlivy malicek leve ruky, castecne i prstenicek, a pravá cast dlane. Protoze potiz pretrvavala, navštívila jsem sveho lekare, ktery mi rekl, ze se jedna asi o svalem skripnuty nerv nekde u patere / potiz vertebrogenniho puvodu (nejsem si jista zda to rikam uplne spravne). Zacala jsem chodit na rehabilitaci, ale zatim se nejake vyrazne zlepseni nedostavilo. Rehab. lekarka mi nedala zadne cviceni na doma. Chci se Vas zeptat, zda by nejake cviceni na to preci jen nebylo....nebo, co by proste na dany problem nejvice pomohlo. Jiné potize nemam, zadnou bolest ani nic podobneho, jen tu necitlivost / brneni (nebo spise mravenceni). Dekuji moc za jakoukoli radu, s pozdravem Lucie XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Není masáž jako masáž, tohle je pak opravdu klasika. Zablokované svaly v pletenci ramenním, masérka „sáhne“ bohužel jen do těch zad, hlazením uvolní spasmy a ty snadno přes ramena přeskočí do paží, předloktí a do dlaní. Zjednodušeně řečeno po celé délce rukou jedno velké napětí šlach, která následně až zkroutí prsty. Dokud to bylo celé v napětí, tak to udržovalo jakous takous rovnováhu, sice jste byla pod napětím celá ale ještě to fungovalo. Váš pan osobní lékař má pravdu v tom, že problém jest patrně vertebrogenního původu, vertébro je obratel, spasmy jsou právě ve svalech na zádech na tyto obratle navázané, ale s těmi „skřípnutými nervy někde u páteře“, klobouk dolů. Vidíte, že i paní doktorka rehabilitace si s takovou vlastně lapálií nedokázala poradit. Jestliže někdy jedovatě píši, že česká fyzioterapie je achillovou patou české ortopedie, tak vím, o čem mluvím. Leč to je Vám houby platné takže, sedněte si, ruku namažte po celé délce olivovým olejem a začněte si ji druhou rukou postupně zesilujícím tlakem prstů masírovat. Nahoru, dolů, jednotlivé svaly až do konečku prstů a zase zpátky k rameni. Jinak se to stejně uvolnit nedá. Dobrý způsob je pak si paže třít přes froté ručník a pěkně až do bolestí. Tak hodně zdaru, a nejsem odborník, pouhý nádeník, mořeplavec bez znalosti móře jak definovali odborníci na svaly. Pěkný den přeji. Veselý Jan

  • 11.04. 12:46, Janka

    Četla jsem vaše příspěvky. Nejsou mi nevlastní rady, jsem sportovní typ, předtím plná energie - ale sama jsem se dostala do průšvihu- nejdříve hernie disku, potom - přepracování, dlouhodobý silný stres-výsledek zánět meziobr. plotének údajně neznámého původu a zánět přilehlých tkání, antibiotika 4 týdny v kuse - nezabírají (??), nepostavím se už na nohy, jen ležím přes měsíc ...pokus vstát se nedaří, bolet zvěrská. Už se ale aspoň přetočím z boku na bok....Poradíte, prosím pane ? Janka Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak když tak pěkně prosíte Janko…hernie (kýla) disku (škoda že nepíšete kterého) je ve své podstatě jeho protržení. Ale kýla disku není totéž co např. kýla v dutině břišní. Ploténky jsou samostatným útvarem, slouží jako dorazové polštářky obratlů, nejsou propojeny s krevním oběhem nebo nervovou sítí, takže je to spíš lokální problém, vzniklý z nenadálého přetížení. Potíž je pak především v okamžiku, kdy výhřez začne tlačit na tzv. durální vak obalující míchu, což se patrně ve Vašem případě stalo a pak utlačením nervové sítě způsobuje znehybnění a přirozeně, jsou to přece nervy, také pořádné bolesti. Z přetížení okolní tkáně pak logicky vznikají záněty. Takže ne „patrně z neznámého původu“, prostě z přetížení tkáň vždy reaguje zbytněním, tedy zánětem. ( Ách jó). Tím, že Vás to patrně silně bolelo, začala jste dýchat spíše horní polovinou plic, následně došlo ke snížení kyslíku v tkáních včetně v mozku a odtud pak teprve ten stres!!! Jak pohodlné říkat pacientům, že bolesti v zádech jsou spíše psychosomatického původu. Ne, je to nejprve mechanický problém a až následně psychický důsledek. Teď, jestli mi věříte, něco k návratu těla do normálu, věřte síle Vašeho podvědomí a sugesci. Situace je zlá, nikoliv však zoufalá. To že se nemůžete pořádně hýbat, neznamená, že nemůžete myslet a Vy máte problémy spíše v nervové síti! Takže ležte v klidu na zádech a začněte pořádně a zhluboka dýchat až do bránice, tedy břicho se Vám bude lehce nadzvedávat. Nádech důsledně nosem, výdech přes našpulené rty. Nikam nespěchat, jemně zvolna rytmicky, nádech na jednu dobu, pomalý důkladný výdech na dvě doby, přirozeně že při otevřeném okně. Tím dojde mezi jinými k postupné obnově vlivem pohybujících se hrudních svalů v jejich nervové síti, které se promítá následně v celém těle. Pohybující se bránice začne masírovat trávicí trakt v dutině břišní a iniciovat i neurovegetativní nervstvo. K tomu začnete pohybovat s chodidly, přitahováním a odtahováním přes kotníky, stříháním prstů a dalším protahováním chodidel. Postupně k tomu přidáte stříhání prstů na rukou s jemným zatínáním svalů v lýkách, stehnech, v pažích i v předloktích. Tímto rozhýbáním se zvýší krevní oběh a lymfatický systém a zvýší se obsah kyslíku v tkáních a Váš imunitní systém začne sám postupně tlumit místní záněty. Vy mu začnete pomáhat tím, že pouze ve Vaší mysli si začnete představovat, jak se začínáte rozcvičovat. Kývat rukama, kroutit boky, provádět předklony, pokrčovat a vykopávat kolena a vše ostatní, co Vás napadne. Následně si představujte, že ruce máte v bok a točíte trupem v předklonu okolo celé osy těla. Na rozdíl od skutečnosti v představách si jde představovat, že jste hadrová loutka která to dokáže. Totéž s hlavou, s rukama i nohama. Teď máte na vybranou, buďto mi věříte a patrně se nebudete stačit divit co to s Vaším tělem bude provádět a nebo ne a pak si pomožte sama. Mimochodem, a poté až Vám to tělo dovolí, začněte více chodit, pěkně rázně v nízkých botách, nemůžete jej jenom zatěžovat ale i regenerovat, vidíte, jaké mohou být i důsledky. S pozdravem Veselý Jan

  • 07.04. 10:03, Ivana

    Chtěla bych Vás poprosit zda nevíte - již týden mě nesnesitelně pálí, brní a bolí prsty u levé nohy. Nemohu ani spát.děkuji za odpověď. Ivana. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Máte patrně zablokovány kloubky kostí zánártních, nártních a prstních. Odtud pak jsou jinak natahovány šlachy natahovačů prstů, které jsou v napětí až do bércové oblasti. Zpětně vyvolávají ony potíže jako bolesti, pálení, svědění apod. Je to především vinou nevhodné obuvi, která nejdříve jinak nastaví patní kost a dysfunkce je chůzí přenesena až do prstové části chodidla. Je třeba chodidla intenzivně masírovat několik dnů s pomocí např. olivového oleje a palci intenzivně chodidla protahovat podélně od kotníku až po prsty.

  • 06.04. 20:40, Tomáš

    Dobrý den Chtěl jsem se optat mám bolesti rukou .Prsty jsou oteklý hlavně po ránu přes den také.Mám bolesti v dlani nemohu pořádně dár ruce v pěst ,ale dám.Prsty při pohybu bolí.Pořádně neudržím těžší věci.Přijaké koliv menčí práci mě rozbolí hodně ruce.Můžete my prosím říct co by to mohlo být? Z neurologie my bylo řečeno vše vpořádku.Byl jsem odeslán na revmatologii.Tam jdu až za 2 měsíce.Děkuji za odpověď xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Kdyby jste si bedlivěji přečetl většinu posledních odpovědí, dokázal by jste si odpovědět sám. Vlivem snížení přirozeného pohybu, dlouhým vysedáváním např. u PC máte patrně zablokovány mimo jiné i zádové svaly, odtud pak přechod jejich spasmů až do dlaní. Zanícené šlachy dlouhých natahovačů prstů pak nedokáží přenést potřebnou sílu k normálnímu pohybu prstů. Na rozdíl od neurologie já tvrdím, že to tak v pořádku není. Začněte si každý den dlouho masírovat celé ruce, od ramen až po jednotlivé prsty, silně promazané nějakým olejem. Např. pokrčíte pravou ruku, uchopíte ji dlaní levé ruky, stisknete a pravou rukou intenzivně protáčejte. Stisk je třeba postupně zesilovat podle ustupování napětí ve svalech a různě jej protahovat podél celé ruky až do prstů. A začněte intenzivně cvičit tzv. prostná cvičení po ranním uvolňování podle Pokynů pro ranní rozcvičování. Pokud nezačnete, je možné, že na revmatologii už Vám pak něco i zjistí. Veselý Jan

  • 06.04. 20:00, Jana

    Dobrý den Chtěla jsem se vás zeptat. Mámbolesti obou rukou.V zápěstí a prsty mám otekle.Na revmatologii my dala doktorka doporučení naRTG. Na rtg my bylo zjištěno toto:Mírně užší kl.štěrbiny IP kl.digg-spíše proximalních IP kl. Okraje kl. plošek plinule .Struktura kostní pravidelná. Můžete my to prosím vysvětlit? Potom jdu ještě na EMG ,protože se doktorce nelíbila pravá ruka studená a dala my na prokrvovani Gingio.2 krát denně.Jinak beru Apo ibuprofen paralen.Bolesti rukou stale.Jsou oteklé.Nemohu ani pořádně psat.Když něco dělám s rukama lehke věci rozboli mě.Můžete my říct co to může být? Děkuji za odpověd Jana xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Usuzuji, že budete dost mladá, to že nemůžete pořádně „psát“ je dost patrné. Tak tedy – nález uvádí, že máte trochu zúžené tzv. karpální dutiny v zápěstí, ale to berte s rezervou. Pokud máte jemnější zápěstí, může to tak připadat vlivem zanícených dlouhých šlach natahovačů prstů. Pokud se paní doktorce „nelíbila Vaše pravá ruka“ a při doteku při tom nezjistila patrně silně zatuhlé svalstvo bolestivě reagující na potlak na Vašem předloktí, nelze než smutně pokývat hlavou, zbytečně Vás jenom zatíží na EMG. Logicky pak v tom napětí nemůže proudit normální krevní oběh a ruce jsou studené špatným prokrvováním. Doba empatických lékařů je v nenávratnu. Dnešní tyhle problémy mají také, to vím bezpečně, několik jsem jich už rovnal. Absence přirozeného pohybu těla, dlouhé vysedávání u PC, stále dokola, ale se zrychlováním mezi mladší a mladší populaci. Ty „prášky“ Vám jenom částečně blokují bolest ale neuvolňují napětí a dráždí žaludeční sliznici. Postupujte podle návodu pro Tomáše tady nad Vámi, stejně mám pocit, že jste z jednoho „hnízda“. A pro starší případné čtenáře - zanechte nadějí na klidný život někdy v důchodu. Pokud se něco okamžitě v tomto státě nezmění, ale hodně rychle, tak generace, které by měly vydělávat na důchody svým prarodičům budou možná v tom důchodu ještě dříve. S trochu smutným úsměvem Veselý Jan

  • 06.04. 10:47, Šárka

    Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Moje maminka se léčí na osteoporozu, dochází na revmatologii a má podezření na revma, neboť má na kloubech prstů rukou revmatické uzlíky. Nedávno se přidružil další problém, který začal ostrými štiplavými bolestmi prstů při drobné manipulaci - vaření, úklidu apod. během několika dnů ji obě ruce otekly od předloktí až po prsty a především v leže má silné bolesti celých paží a rukou s trnutím a brněním až do prstů, takže během noci několikrát vstává, nebo spí téměř v sedě. Navštívila neurologa, dostala obstřik do krční páteře, který ji trochu pomohl, potíže se trochu zmírnily, jednu noc se lépe vyspala, ale další dny, přestože chodí na injekce na uvolnění, se tento stav opakuje a zdá se, že zhoršuje. Byla ještě na rentgenu a odběru krve, příští týden bude mít výsledky. Velmi mě její potíže znepokojují, zvláště ty otoky, které se objevily už i na nohou. Chtěla bych se Vás jen zeptat, zdali jste se s něčím podobným setkal ? Jestli si myslíte, že vaše terapie manipulaci a cvičení, by mohla pomoci. Děkuji za vaši odpověď S pozdravem Šárka Mrázková z Ostravy xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Setkávám se s tím prakticky neustále. Problémy žen ve vyšším věku jsou asi tyto: nedostatečný pitný režim, minimum chůze. Jejich těla se tomu postupně přizpůsobí ale se všemi negativními důsledky. Protože nemají přirozený pohyb, špatně tráví mléko, jejich trávicí systém nedokáže štěpit laktózu a mají z něj průjmy. Nízká hladina tělní vody pak způsobuje překyselování žaludečních šťáv, je to často cítit z jejich dechu. Tělo, zařízené na vyrovnávání veškerých stavů, si proto bere k neutralizaci kyselosti zvýšené množství vápníku z kostí. Protože ale do nich není dostatečný příjem nového vápníku, postupně kosti řídnou a následuje osteoporóza. Nedostatek přirozeného pohybu má dále za následek snížený imunitní systém, odtud pak revmatické potíže nedostatečně protahovaných kloubů. Nedostatek vody v organizmu dále zahustí krev a následují poruchy především v kolísání tlaku krve s pronikáním do hlavy a způsobování závratí. Vzhledem k tomu, že lidské tělo je cca ze dvou třetin především voda (v buňkách), svaly atrofují, tuhnou a stávají se spasmickými. To způsobuje poruchy v krční páteři, v pletenci ramenním, odtud to přechází s bolestmi přes ramena do paží, předloktí a do prstů. Nepřirozeně napínané šlachy pak srážejí prsty z jejich kloubních postavení, odtud to lupání, praskání, záněty kloubů. Totéž se děje i v dolních končetinách, následují pak v klidové fázi po ulehnutí fantomové bolesti svalů. Jsou to vlastně neustále křečovité stahy, postupně se stěhující z místa na místo. Otoky pak vznikají díky spasmickým stahům, které brání normálnímu průtoku krve. Ve své podstatě je to všechno nesmírně jednoduché, opomenutí základních potřeb lidského těla, tj. dostatek přirozeného pohybu a pitný režim. To až pak ty následky jsou dost zlé! Mamince natírejte ruce a nohy olivovým olejem a pravidelně masírujte svaly pro uvolnění. Pokud možno co nejvíce chodit, dostatečně pít čistou vodu, 2 lt denně, každou hodinu na 2x min 2dcl. Veselý Jan

  • 01.04. 23:33, Jakub Šíma

    Zdravím Vás p. Veselý, obracím se k Vám s velkou prosbou. Stručně řečeno je mi 21 let, měl jsem zlomeninu loketní kosti, léčil jsem se s tím cca 2roky, poté jsem udělal hloupost a v hospodě si dal s kamarádem páku, v ruce křuplo a měl jsem ruku asi 14 dní v sádře, poté následovala kontrola, kde mi doktoři řekli, že je vše v pořádku. Tak jsem začal posilovat a myslím, že jsem tomu celkem dával co proto, tvrdé treninky, s trochou nadsázky, až do zkonání svalů. Cvičil jsem cca 5 měsíců. Tím jsem tomu moc nepomohl, vím, chybama se člověk učí. Poté mi v místě zlomeniny vznikl pakloub, takže následovala operace (přerušení pakloubu, do mezery vklad umělého implantátu a sešrubování kostí k sobě). Nyní mám 3 dny po operaci a pomaličku rozhýbávám ruku. Chci se zeptat, co by bylo nejideálnější pro ruku, ať už výživové doplňky, nebo cvičení. V podstatě cokoliv, co mě dostane co nejrychleji do kupy. Jsem sportovec a bez sportu jsem jako tělo bez duše, proto bych chtěl ruku co nejdříve plně zatěžovat. Doktoři mi řekli necvičit a jíst mléčné výrobky. Myslím si, že bych pro regeneraci mohl udělat víc. Vím, že to nebude otázka týdnů, ale přece jen o nějaký ten měsíc bych si to velmi rád zkrátil. Předem mnohokrát děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý Jakube, stručně řečeno Vaší dikcí, ano vršíte jednu hloupost za druhou, ale za to Vy nemůžete, doba je taková, a kdo to má takovým jako jste Vy říci? Dorostoví lékaři už nefungují. Především si myslím, že máte hypermobilitu kloubů a s těmi Vašimi zátěžemi jim dáváte pěkně co proto. Inu, špatně větraná posilovna jest moderní modlitebnou a něco, o čem Vy si myslíte, že je vhodný sport pro Vás, pak zaníceným ( čti slepým) náboženstvím až, jak sám uvádíte do skonání svalů. Super. Patrně vlivem nevyvážené výživy a minimem přirozeného pohybu na čerstvém vzduchu nebudou Vaše kosti v optimální hustotě, viz ty složité zlomeniny a dlouhá rekonvalescence. Páka svým tlakem milý hochu je naprosto nevhodná činnost pro loketní klouby, ale na to jste už přišel sám. Takže, pokud tedy chcete, je to jen a jen na Vás: naučte se podle Pokynů pravidelně rovnat klouby a uvolňovat svaly. Následně, když jste jak říkáte „bez sportu jako bez duše“, ale to je zase povzbudivé, kdyby jste nebyl jinak zdravý, určitě by ta chuť po pohybu nebyla, začnete chodit denně na delší vzdálenosti, tak 10-12 km/cca 2hod. Po ranním uvolňování do sebe lijte dostatek mléka a mléčných výrobků pro zvýšený příjem vápníku a fosforu a denně vypijte postupně 2 lt čisté vody. Když se ale nebudete přirozeně pohybovat- pozor, to není běh!!! tak Vaše tělo to mléko stejně nebude schopno efektivně strávit. Je smutné, že Vám to Vaši lékaři nepověděli. Při chůzi zařazujte delší kopec pro důkladné posílení respirace (hluboké brániční dýchání, prostě tzv. do břicha). Pravidelný déle trvající přirozený pohyb s vyrovnanou respirací by Vás měl dát během čtvrt roku do Vámi požadované formy. Hodně zdaru sportovče Jakube.

  • 30.03. 10:53, : Iva

    Text: Dobrý den, asi před rokem mě začaly bolet paty. Lékař zjistil, že mám ostruhy. Paty bolí čím dál více a žádné léčení nepomáhá. Nejdříve mě dělali obstřiky, potom ultrazvuk a ozařování. Nic nepomohlo. Je nějaká naděje, že se to zlepší? Nebo poraďte co mám dělat. Děkuji za odpověď. Iva Tomešová xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Pokud začnou bolet patní kosti, je to vesměs z následujícího důvodu. Posunutá vodorovná osa pánevních kostí a jeden bok je proto víc dopředu. Tím dojde k vychýlení os dolních končetin změnou náklonu v kyčelních kloubech (od toho vlastně klouby jsou ) a tím se změní náklon chodidel i podélná osa chůze chodidel. Doprovodným jevem na opačné straně chodidla jsou pak otlaky na kloubu mezi prvním a druhým článkem palců z jejich vnější strany. Patní kost jako senzomotorický orgán chodidla a díky husté síti tzv. propriocitivních nervů totiž okamžitě „reaguje“ na jiný sklon. A protože se jedná především o nervy tak změny v nastavení logicky dost bolí. Vzhledem k tomu, že většina lidí našlapuje (dupe) hlavně na paty, je to poměrně častý jev potíží. Pan doktor má můj obdiv, „zjistit“ patní ostruhy prostým okem vyžaduje opravdu „velkou“ dávku empatie. (Chachacha). Jenže!!! Právě tvorbou patní ostruhy nebo zbytněním se pata vymezuje vůči nesprávným tlakům z patní části obuvi. Problémem medicíny je ale to, že to co uvádím výše, při vší úctě neví. Jinak by nemohla ordinovat obstřiky, ultrazvuk a ozařování. Je to, jakoby se auto po havárii chtělo opravit ozařováním horským sluníčkem. Proto taky až 95 populace trpí dysfunkcemi chůze a zhoršuje si tím postupně svůj zdravotní stav. Tohle ale co zde píši, je Vám jako ženě asi platné jako loňský sníh. Leč nezoufejte, Vaše klouby opět ochotně zareagují na pozitivní změny. Ty budou v tom, že se naučíte rovnat si pánev a klouby dolních končetin podle Pokynů. A začněte chodit v nízkých botách ( balerinky, jarmilky atd., žádné trackingové zhovadilosti) po trávě. Tím, jak se Vaše chodidla budou v měkkých podrážkách snažit udržet v přímém směru, dojde k rozvibrování a uvolnění všech kloubních spojení v chodidlech (je jich totiž několik desítek, teď jsou dost zablokovány a odnáší to pata!) Po příchodu si klekněte s dosedem na paty a palci si silně masírujte chodidla. Tím by postupně mělo dojít k jejich uvolnění a odeznění potíží. Veselý Jan

  • 26.03. 09:02, Petr Jílek

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli i běh-jogging má stejně jako dynamická chůze, tak blahodárný vliv na člověka? Děkuji za odpověď. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Dynamická chůze je plynulé propojení celého těla v přirozeném pohybu pro synchronizaci a zároveň neustálou regeneraci jeho jednotlivých částí – kostra, svaly, respirace, fyziologie (vnitřní orgány ), imunitní systém, psychika atd. v jeden celek. Všechno ostatní je pro lidské tělo nějaká jednostranná zátěž, práce, sport, tanec i např. odpočinek, s jejichž účinky se tělo postupně vyrovnává hůř a hůř. Čím pravidelnější je přirozený pohyb, tím lepší je možnost těla zbavování se i odpadních produktů zátěže, jako vydýchaný vzduch v plicích, mrtvé buňky v jednotlivých tkáních, metabolické odpady v trávicím ústrojí apod. Běh je vynikajícím prostředkem pro zvyšování celkové kondice ale současně jednou z nejvyšších jednostranných zátěží těla. Pokud má např. někdo sedavé zaměstnání které se snaží kompenzovat joggingem, tak určitou dobu to přináší dobrý pocit tělesné pohody vlivem prokysličení veškerých tkání včetně mozkových. Po delší době s postupujícím věkem spíše nerovnoměrně zatěžuje ( např. zvýšenou opotřebovaností kloubů, astmatickými pozátěžovým stavy). Mnoho sportovců tak po skončení aktivní činnosti připomíná spíše rychle stárnoucí invalidy. Naproti tomu, člověk pravidelně se přirozeně pohybující díky neustálé regeneraci, má reálnou šanci v 80 vypadat někde mezi 50-60 lety a hlavně být zdravý a neodkázaný na pomoc jiných.

  • 17.03. 15:35, Zdeňka

    Dobrý den pane Veselý, zdravím Vás a chtěla jsem se zeptat :je mi 43 let, zdravotně bez potíží, asi půl roku pravidelně chodím cca, 7-8 km do zaměstnání a zpět, převážně rychlou chůzí,dříve jsem pravidelně cvičívala aerobik, jezdila na kole, posilovala, jezdila na rotopedu, ale vzhledem k tomu, že chodím a přece jen strávím tak hodinu a půl na cestách,na dřívější aktivity mi nezbývá již čas/a navíc mi chůze opravdu vyhovuje/Chci se udržet v kondici,a trochu ještě zformovat tělo, netloustnout/ přechod klepe na dveře/,je pravda, že blahodárné účinky chůze na sobě pozoruji, hlavně spodní polovina těla se zpevňuje,váhu si udržuji a přitom jím na co mám chuť.Myslíte si, že chůze nahradí výše zmíněné sportovní aktivity??Děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vy jste mě rozesmála paní Zdeňko, tohle by měly číst všechny holky po 40. Půl roku pravidelné chůze a co to s ženskou udělá. Klidná, v kondici, sebejistá z pocitu dobrého zdraví, co si přát více? Pravidelná rytmická chůze má nesmírný vliv u žen tím, že jim hlavně rovnoměrně srovná i posílí celé tělo a reguluje tělesnou hmotnost. Zpevní svaly v pánevní oblasti, které jsou zároveň pružné, houževnaté a proto bez problémů umožňují pravidelný ženský cyklus. Ten je spouštěčem vyrovnaného hormonálního cyklu v celém těle a nezbytný k nastolení psychické pohody. Ženy ví, o čem tu píši. Pravidelný přirozený pohyb na čerstvém vzduchu zajišťuje prokysličování všech tělesných tkání a s dobrým pitným režimem v klidové fázi neustálou regeneraci veškerého buněčného systému celého těla. Takže bych si nebyl úplně jistý na Vašem místě s tím přechodem. Spíš si hlídejte nechtěné otěhotnění (hihihi). Pravidelná chůze totiž zpevňuje stehna, zadek, záda, prsní svaly, pružnou pleť, to dokáže udržet ženu ženou dlouho přes padesátku. Líbí se mi, že jste zmínila, že jíte vše na co máte chuť. Ano, to je další „radost“, kterou přirozený pohyb člověku může dát. Když si k tomu přidáte i pravidelné uvolňování a rovnání kloubů po ránu tak jak se doporučuje v Pokynech, mělo by Vám to vystačit, aby jste zůstala tak, jak si to určitě přeje každý z nás. Zdravý, schopný přirozeného pohybu do nejvyššího věku a tím neodkázaný na milosrdenství ostatních. Akorát doporučuji každé dva roky si nechat dělat pravidelné rozbory krve k hlídání optimálního zdraví. Krásné jaro přeji paní Zdeňko. Jan Veselý

  • 13.03. 12:48, Lenka

    Dobrý den, je mi 28 let a je to tak měsíc, co mi začalo křupat při dřepu v levém koleni. Někdy to lupknutí cítím i při chůzi. Ale vůbec mě to nebolí. Pomohlo by mi užívání Colafitu, cvičení na rotopedu a thajské masáže? Nevíte čím to může být? Děkuji za odpověď, xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Asi vím. Křupání nebude přímo v koleni, domnívám se, že spíše pod kolenem z vnější strany a připomíná prásknutí bičem při pokrčení nohy. Kdyby to bylo v koleni, tak by to muselo navíc bolet a to neuvádíte. Takto „práská“ dlouhý sval bércový ( vnější strana lýtka). Začíná jako šlacha na 5. kůstce nártní ( od malíčku ), a „cestou přes ohbí kotníku se spojuje s dalšími šlachami natahovači prstů ve sval bércový. Dělá to hodně lidem a důvod je v lehkých dysfunkcích kloubů, které spojuje, je nesprávně napínán a pak se „ozývá“. Ale neumírá se na to ani nezpůsobuje např. artrotické změny v kloubech. Naučte se rovnat chodidla a kolena podle „Pokynů“ a mělo by to okamžitě odeznít. Potravinové doplňky a rotoped Vám klouby srovnat neumí. Veselý Jan

  • 10.03. 22:52, Lucie

    Dobrý den. Je mi 18 let a už asi 4 roky mě bolí kolena, obzvláště to pravé. Od mala jsem více sportovala - lyže, kolo, stolní tenis... Letos bolest došla do extrému, když se mi po týdenním cyklokurzu začalo koleno prolamovat, zasekávat se a křupat v něm. Doktor mi předepsal pouze nějaký Fastum gel a léky na bolest. Bolest však neustávala a koleno se prolamovalo stále. Další ortoped mi předepsal elektroléčbu, magnet, mast a léky Proenzi. Už po třetí chodím na magnet (3x10), ale kolena mě stále bolí. Sportovat defakto nemůžu skoro vůbec. Živím se učením na lyžích, tak je to pro mě velký problém. Prosím, můžete nějak poradit, co mám dále dělat? Nechci zbytek života propajdat. Děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Lucie, abych se přiznal, nevím co Vám mám odpovědět? 18 leté dívce, která si zrasovala vyvíjející se klouby od nejútlejšího věku a teď chce poradit co s tím? Současná doba je vůči Vaší generaci vražedná. Co nejdříve vyniknout, sport je velkým lákadlem, extrémní sporty náboženstvím, jenom si nikdo z těch fenoménů nedokáže uvědomit, že nemá klouby a kosti z titanu, tak jako to jejich „nářadí“. Kdyby jste normálně lyžovala, normálně jezdila na kole atd. jsem si jist, že by jste byla v pohodě. Jenže, Vy asi žijete na horách, takže asi i extrémní lyžování v zimě, šílené horské sjezdy na kole v létě, časté pády a hlavně žádná regenerace! S 50% jistotou přitom předpokládám hypermobilitu všech Vašich kloubů, omezená (možná i vegetariánská) výživa, tolik módní u dívek Vašeho věku, která dále narušovala rovnoměrný vývin (ten člověk ukončuje až ve 25 letech !!!). Odhalená bříška v létě v zimě u mladých dívek se podepisují na jejich imunitním systému, kloubní revmatismus klepe na dveře… Patrně budete mít něco, co začíná mít podezřele hodně dívek okolo Vašeho věku a to se jmenuje CHONDROPATIE PATELY, česky změknutí čéšky. A upozorňuji Vás, že si s tím ortopedie až zas tak moc rady neví. Také Vám to „předvádějí“ snad dost jasně. O co vlastně jde? Přední sval stehenní čtyřhlavý (jehož vnitřní hlava pokračuje přes vnitřní plochu stehna) přechází v čéšku. Pod kolenem pokračuje jako velmi silný čéškový vaz vrostlý do tzv. drsnatiny kosti holenní. Je to nejsilnější svalový soubor v těle nesmírně citlivý na správně srovnané veškeré klouby dolní končetiny. Porušením horizontální osy pánve a dysfunkcemi v chodidlech se dostává ze své osy a protože je velmi silný, trpí tím především kolenní kloub a zejména čéška. Projevuje se to zánětem v kloubním pouzdře, z nepřirozené námahy odvápňováním čéšky (odtud i její měknutí), fantomovými bolestmi špatně natahovaných svalů v klidové fázi, následně vytláčením kolenního kloubu do postavení podle stupně dysfunkce chodidel pak buď do X a nebo O. Chondropatie je „věrným“ průvodcem sportovců a tanečníků z důsledku nulové znalosti regenerace kloubů po jednostranném přetěžování hypermobilních kloubů, nošením nevhodné obuvi, z nedostatku přirozeného pohybu a ze strany ortopedie neznalostí působení dynamických sil biomechaniky lidského těla vlivem pohybu. Takže Lucie: lyžovat se školičkou pouze nenáročné sjezdy, na kole pomalu pouze po rovině. Naučte se rovnat si několikrát denně klouby dolních končetin dle Pokynů a denně aspoň hodinu Dynamickou chůzi. Její význam spočívá mezi jiným i v tom, že předkloněním hlavy a trupu dojde k odlehčení spodní části trupu a klouby dolních končetin se mohou snadněji rytmickou chůzí srovnávat. Dostatečným prokysličením organizmu v přirozeném pohybu pak dochází k regeneraci i všech kloubů, tudíž i pately. Ráno se uvolňovat, rovnat, pít hodně mléka a mléčných výrobků (mimo tavených sýrů!!!) a sem tam vepřové koleno kvůli kolagenu. Uvidíte, jak to bude reagovat. Veselý Jan

  • 10.03. 16:26, Nikola

    Dobrý den, je mi 30 let. Poslední dobou, asi rok mám tyhle problémy. Zjistili mi poškozeni karpálního tunelu na obou rukou, potom jsem měl tenisový loket, a dnes jsem se probudil a natekl mi palec u levé nohy a strašně to bolí v oblasti kloubu aniž bych se udeřil. Chtěl jsem se zeptat jestli to nemůže všechno se sebou souviset, protože před tím jsem žádné problémy neměl. Děkuji za odpověď xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Všechno souvisí se vším, v lidském těle dvojnásob. Pokud trpíte na syndromy karpálních tunelů, tak loketní kloub je jen kousek od nich. Jedná se vlastně u záněty dlouhých šlach od prstů do předloktí, „cestou zbraňuji svým napětím“ normálnímu pohybu kůstek zápěstních a pak hned dalším šlachám v přechodu přes loketní tzv. epikondyly, kde způsobují pálení. To, že se to projevuje současně i v dolních končetinách, je dost na pováženou. Postižení v horních končetinách jde ze zablokovaného pletence svalů ramenních. V dolních končetinách to pak avizuje obdobné napětí v bércových svalech (v lýtku), šlacha je přichycena na článku palce a proto ten nateklý kloub. Nepíšete ale co děláte, jaký máte způsob trávení života, je těžké pak usuzovat v čem je skryta příčina. Každopádně tam vidím především zanedbání přirozeného pohybu. Ale na to, že máte 30 let mi to připadá dost brzo. Chtělo by to se na Vás podrobně podívat a podumat, kde je skrytý důvod, zvláště když uvádíte, že před tím jste žádné problémy neměl. Nerad to říkám, ale běžný postup v medicíně při odstraňování těchto postižení je přetínání některých šlach. Domnívám se, že Vás by museli ořezat jako tužku a výsledek je krajně nejistý. Tak teď zase dumejte Vy. Veselý Jan xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Pane Veselý mám ještě jednu otázku,je možné aby jse mi u toho zánětu šlach udělali i modřiny před zapěstím a u lokte,protože si nejsem vědom že bych se udeřil a ani mě ty modřiny nebolí když si je promačkám mám,je tam třeba dva dny a pak zmizi.Jinak jsem si vzpoměl že asi tři dny před tím než mi natekl ten palec u nohy jsem měl v noci křeče právě v lýtku, ale po promasírování mě to ustalo.Něco o mě je mi 30let, 167cm, 64kg, 11let pracuji jako dělník ,je fat že si myslým že pohybu mám dost protože mi projde denně nějaká ta tuna rukama,jsem kuřák. Pane Veselý vím že je to takle těžké určit co by my mohlo být , ale za 7měsíců jsem 4 byl práce neschopen,jedná se mi o to jaké vyšetření bych si měl nechat udělat aby my zjistily příčinu,jelikož naposledy mě honily po rehabilitacich a nic se nezlepšilo.Teď mi našli v krvy zvýšenou zánětovou aktivitu myslím že jste to jmenovalo CRP a měl jsem 21mg.nevím coto znamená ale vím že normálně bych měl mít 0-10mg, kyselina močová byla v pořádku,paní doktorka mi předepsala zatím antibiotika a něco proti bolesti.a až se zmírní ta bolest tak mě chce poslat na nějaké vyšetření tak bych byl rád kdyby jste mi poradil na které bych se sní měl domluvit ,ještě jednou moc Děkuji s pozdravem Holub ________________________________________ Je to s Vámi trochu pořád dokola. Já Vám odpovím, že je to dysfunkcemi kloubů a záněty šlach, odtud ty krevní podlitiny z důvodů špatného odtoku krve. Na to vy mi odpovíte, že to bude asi DNA a jak vidíte, zase to není. Podle zvýšené sedlivosti krve to avizuje na vícero zánětů v těle. To že máte zvýšený pohyb nic neznamená, spíše škodí, pokud Vaše klouby nejsou v ose srovnané, ba právě hůř. Tak si to pořádně promyslete, já si stojím na svém.

  • 10.03. 12:01, Zbyněk

    Před 13 dny mi byla operovaná zlomenina v dolní části pravého berce. Byla provedena osteosyntéza nitrodřeňovým tibiálním hřebem. Po 9 dnech jsem byl propuštěn domů. Stále nemohu procvičovat chůzi o berlách, protože po svěšení nohy se dostaví nesnesitelná pálivá bolest postupující od paty ke kolenu. Po vyšetření žil, tepen a rentgenu, které bylo provedeno ještě v nemocnici, nebyla zjištěna příčina této bolesti. Cvičení operované nohy mohu provádět jen v leže na lůžku. Ve stoje o berlách vydržím maximálně 1 minutu. Denně užívám 1 tabletu Coxtral 100 mg. Může být souvislost s bolesti na pravé straně v křížové oblasti,která vznikla uskřípnutím nervu, což je moje domněnka.Prosím o Váš názor na můj pooperační stav. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane Zdeňku, musím se Vám obdivovat. 14 dnů po takové operaci, máte otevřenu nohu, kost sešroubovanou a Vy se divíte, že nemůžete bez bolestí chodit? Pane, kdyby ano tak jste patrně Cyborg. Jistě že ty poraněné svaly při spuštění celé končetiny pálí od svrchu až dolů. Byla rozříznuty, jinak by to ani asi nešlo! Určitě to nebude ischiatickým nervem s křížové oblasti, to by Vás muselo bolet i ve stehně. Pěkně ležte, cvičte v leže když to tak nebolí a ještě aspoň 14 dnů dejte své noze šanci v klidu se zotavovat. Veselý Jan

  • 10.03. 11:48, Ivana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém mého manžela. Je mu 43 let a je po klasické operaci tříselné kýly před 8 lety na pravé straně. V poslední době cca 1 rok má občas bolesti, které jsou v oblasti třísla a jdou do kyčle a do zad. Nejsou nesnesitelné, ale když začnou tak jsou stálé (ne pulsující) a nepříjemné. Prosím o radu, zda mohou potíže souviset s operovanou tříselnou kýlou. Předem mnohokrát děkuji a přeji pěkný den. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Operovaná kýla na to mít asi vliv nebude, 7 let byla v pořádku. Usuzuji, že Váš manžel, patrně jako valná většina mužů v jeho věku chodí např. rekreačně sportovat s kamarády do tělocvičny, fotbálek, nohejbal, cokoliv. Párkrát tvrdě upadne na zadek a pánev je vychýlena. Tím dojde k posunu kyčelního kloubu a svaly okolo „jdoucí“ jsou jinak namáhány a vyvolávají bolesti v tzv. tříselné oblasti. Může to být třeba i od nošení určité obuvi, která sklonem svých podrážek může tohle rovněž způsobit. Zvláště, když uvádíte, že bolesti jsou občasné. Doporučuji, aby si zašel k obvodnímu lékaři na odběr krve a tím se vyloučila možnost toho co uvádíte s těmi třísly, tedy zda je někde v těle zánět či není. Jinak doporučuji, aby se naučil pravidelně uvolňovat podle „Pokynů pro rozcvičování“ a začal pravidelně chodit. Tím by došlo k posílení svalstva i v oblasti pánve a k lepší houževnatosti.

  • 07.03. 10:50, Dana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné kromě operace léčit úlomky plotének, když si s tím tělo zatím neporadilo. Už rok trpím hroznými bolestmi, na RTG žádný nález, žaludek zničený léky proti bolesti. Až teď Mag. rezon. odhalila tento nález někde v L5_S1, takže ani nevím jak dlouho to tam je. Úraz ani pád nebyl Prý jsou i jiné, neinvazivní metody jak se to dá léčit, nevím ale co by to mohlo být. Nevydržím dlouho v žádné poloze, teď mi nejvíc ulevuje rivotril ale to není řešení. Z NSA jsem si zničila žaludek, ale někdy není zbytí, mám pořád křeče v páteři, jako by se to "nechtělo usadit" Dlouho se na mě lékaři dívali jako na simulanta, prý to mám z nervů, nasadili antidepresiva, ale ovšem nepomohly, takže je nyní vysazuji. Až ta poslední doktorka mě poslala na MR, takže čekám s hrůzou co bude. A pokud se operuje. je to klasická operace, nebo jen v lokální anestezii. Děkuji za případnou odpověď a Váš názor. Dana Navrátilová XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Pokud je vše jak uvádíte, tak máte při úlomku ploténky tu nejméně vhodnou variantu, tlačí na nervový kořen na konci páteře. Tady vám asi nic jiného nezbude, než tu operaci podstoupit. Aby se úlomek mohl vstřebat, tak by jste se musela aktivně pohybovat a to je přesně to, co Vy nemůžete. S těmi antidepresivy a Nesteroidními antirevmatiky to také není dlouhodobé řešení. Například NSA by se měla užívat jenom po co nejkratší dobu pro odeznění prvních bolestí. V USA na to prý ročně umře cca 15 000 lidí, prostě jim to zničí žaludeční sliznici. Operace se provádí většinou v lokální anestezii a dělají to nemocnice, které to mají zvládnuté, takže se nebojte, přeji Vám co nejrychlejší uzdravení. A poté milá paní, co nejvíce chodit, v podstatě tady hledejte důvod svého postižení. Chodit a pít, aby byly svaly posílené a ploténky pěkně vazké dostatkem tělesné vody. Veselý Jan

  • 07.03. 10:28, Eva

    Dobrý den pane Veselý, po pěti letech mateřské dovolené jsem se vrátila zpět do práce. Mám sedavé zaměstnání u PC, 12h směny. Každý čtvrtý den mám denní službu po které mě hrozně bolí hlava. Když si dám paralen, tak mi pomůže, když ne tak mě bolí hlava ještě další den, ale to už zas lítám kolem dětí, tak mě to přejde. Připadá mi to divné, u doktora jsem nebyla, protože jinak mi nic není a léky brát nechci.Pracuji teprv měsíc. Dřív mě hlava bolívala tak 2x za rok. Mám 35 let a 55kg na 170cm. Po noční směně jsem ok, tu většinou prospím v leže. Prosím poraďte mi. Eva P. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podle všeho máte asymetrii kosterního aparátu, patrně po průběhu těhotenství a kostra se nedokázala vrátit do svého původního nastavení (viz článek PMS). Vlivem dysfunkce nepravých kloubů např. u žeber jsou svaly napjatější a proto více utlačují cévní systém v hrudním koši. To znamená, že pokud se aktivně nepohybujete, krev nemá možnost normálního oběhu a špatně prokrvuje Vaše tělo. Na tohle je citlivý zejména mozek, proto ty bolesti. Kdyby to bylo spíše do dolních končetin, měla by jste pocit tzv. studených nohou. Paralen uvolňuje napětí, to znamená přináší jakousi úlevu. To je sice bezvadné, ale jeho dlouhodobější užívání přináší poruchy zažívání. Takže si vyberte : buď se naučte po ránu jemným procvičováním celého těla uvolňovat, více chodit a tím si srovnat kosterní aparát a nebo zobat. Je to zcela na Vašem rozhodnutí, ale při zvážení Vaší jinak subtilnější postavy ( nepíšu že je špatná, budete asi krásně štíhlá) leč, moc energie nazbyt mít nebudete. Troufnu si uvést, že možná i trochu hypermobility v kloubech mít budete, takže já radím, cvičit chodit. Veselý Jan xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Děkuji za odpověď. S tou hypermobilitou v kloubech to přesně sedí. Dodnes jsem nevěděla co to je , připadalo mi to naprosto normální, přirozené a zatím bezbolestné, tak mě ani nenapadlo to řešit. Pohyb mě pořád baví, i když jen rekreačně, takže to cvičení určitě zkusím. Ten článek o PMS mě také zaujal, ještě jednou děkuji Eva P.

  • 06.03. 13:14, LAĎA

    Dobry den. Váženy pane Vesely! Mam problém s pálením a znecitlivěním chodidel a druhých prstu nohou pres den a brněním v noci. Připadá mi jako bych si je opařil... Natékají mi prsty u nohou a jak jsou natekle tak zarůstají nehty. Je mi 43 let, nemam sedavé zaměstnaní, snažím se stravovat zdravě. Moc nepiji alkohol a nekouřím vůbec asi 8 let. EMG v norme, EKG v norme, TK v norme. Kyselina močová v normě, diabetes take nemam. Na cevnim echu jsem mel tez vse v norme. MMR patere take celkem v norme. Borelie negativni. Nekdy mi pripada ze se v noci dusim...Nosim v botach vlozky na miru od pedikomu, nepomahaji. Zhorseni pozoruji jakmile nohy odlehcim, tedy jakmile si lehnu nebo sednu a odlehcim je... Nemohu spát, pres den chodím se zavřenýma očima. V noci chladím chodidla ve vane. Prosím poradíte co dal? Dekuji Vám XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Lidská chodidla jsou nejsložitějšími systémy v těle člověka. A nejsou řízena mozkem, protože ten by to patrně ani kapacitně nezvládnul. Člověk se jenom rozhodne že vykročí, nakloní se příslušným směrem a pak už si to všechno nohy společně se zemskou přitažlivostí a setrvačností těla v pohybu zajistí samy. Jsou složitým uskupením a to je nutno v každém případě respektovat. Nejen poznat ale i pochopit. Jak jste sám seznal, vložky na míru pedikom se zcela míjí avízovanými účinky. Kdyby jste tak netrpěl, možná by jste se i řezal smíchy. Vyrobeny dle individuálních potřeb Vašich nohou („vysoce odborným skenováním“), aby optimálně podpíraly Vaše chodidla a korigovaly jejich statické změny. Vyhoďte je, případně vraťte a reklamujte, pouze z nepochopení jenom konzervují něco, co se dá nazvat dysfunkce Vašich chodidel. Zhruba 24 drobných kůstek a krychliček společně s patní kostí musí spolu neustále korespondovat a vymezovat se navzájem vůči sobě v každém kroku pokaždé třeba i jinak. Na tisícinu sekundy se k sobě pevně přimknou a dokáží vydržet i několikanásobné přetížení např. při chůzi ze schodů, skoky a vše ostatní. Spinální dynamika chodidel se jmenuje ten zázrak Přírody, kterým disponuje pouze člověk. Proto je nutno neustále chodit v co nejjednodušší obuvi, aby měla dostatečný prostor k své činnosti a dokázala se nepřetržitě srovnávat ku prospěchu celé kostry. Žádné vložky ani speciální podrážky, žádné gélové nesmysly, nic! Kromě toho všeho, čím chodidla disponují je to vše ovládáno mnoha táhly, jinak zvaných šlachy dlouhých natahovačů a ohýbačů jednotlivých prstů, končících až v lýtkové (bércové) části dolních končetin. A teď prosím k Vašemu specifickému problému: z nějakého důvodu máte dysfunkce chodidel, domnívám se, že patrně vysoký (pro mě zablokovaný nárt) a následně především v kostech nártních. To jsou ty kostičky přenášející pohyb chodidel od nártu k prstům, aby jim pomohly udržet přímou osu chodidla v chůzi, a mají patrně posunuty klouby. To potom komplikuje funkci natahovačů a protože to jsou vlastně modifikované svaly, tak v klidové fázi se zbavují nepřirozeného napětí které je spojeno s bolestmi, pálením apod. Je potřeba Vám chodidla manipulačně srovnat a problém by měl okamžitě odeznít. Takže pane Laďo, co nejvíce chodit v měkkých botách s nízkými podrážkami po nerovných terénech, v klidu je pak silně masírovat ze spodu a chodidla si už pomohou sama.

  • 05.03. 10:15, Šárka Bilková

    Dobrý den. Chci se zeptat na radu ohledně mého manžela. Je mu 55 let. Před 4 lety spadl z výšky asi 3 m a zlomil si 2 obratel bederní páteře. Asi 1 rok ho trápí bolesti páteře, po rentgenech bylo zjištěno, že postižené místo je v pořádku. Bolesti se začaly přesouvat postupně do jedné nohy, pak přestaly a začala bolet noha druhá. Nyní už to došlo tak daleko, že došlo i k velkému otoku a zčervenání nohy. Bolest je tak veliká, že v noci nespí a na nohu se nemůže postavit. Začíná mu otékat a bolet už i druhá noha. Z vyšetření krve nezjistili kyselinu močovou, nejedná se prý o dnu. Antibiotika nazabírají. Před úrazem sportoval, jezdil na kole, v zimě na běžkách, chodil po horách. Může poradit, co s tím. Děkuji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Typický problém po uvedeném zranění. Usuzuji, že pád byl především na zadek. Tím pádem muselo dojít k vychýlení celé kostry zejména v pánevní oblasti. RTG uvádí pouze zlomeninu ale to, že došlo patrně k posunu dalších obratlů a především k vychýlení celé pánve už ortopedie neregistruje. Obratel je srostlý a dál není co řešit. Vinou posunu okolních obratlů bolí páteř, vinou změny poloh pánevních kostí pak došlo ke změně nastavení kostí stehenních vůči kloubům kyčelním a dysfunkce se přes kolena patrně přenesly až do chodidel. Odtud křivě natahované svalové skupiny stehen, lýtek a chodidel. Z toho jsou pak svalové spasmické křeče (v klidu na lůžku to pak dávají znát) , záněty šlach (zejména v okolí bérců je jich velké množství ) a následně tím otoky z nemožnosti optimálního průchodu krevního oběhu. „Sláva že mu nezjistili dnu“. Bylo by potřeba manžela manipulačně několikrát po sobě srovnávat, jinak řečeno, znovu ho „vymodelovat“. Veselý Jan

  • 02.03. 16:44, Horák

    Dobrý den.Chci se zeptat.Už asi 2 roky mám problém s levým bokem u hýždě.Stalo se to při jízdě na kole jako když se mi tam něco překřížilo a od té doby mám bolesti které mi jdou z boku přes přední stranu stehna na vnitřní stranu kolena a při dřepu jako když mi tam přes sebe přeskakují šlachy a šíleně to bolí.Nyní se mi bolest rozšířila směrem nahoru k hrudní páteři,pod levou lopatku do ramene a směrem do levé zadní strany hlavy a kolikrát se mi zamotá hlava.Od té páteře pod lopatku to je jako když je tam natažen nějaký vaz nebo co,je to cítit po hmatu a občas to oteče.V levém rameni mám to samé co v koleni.Prodělal jsem spoustu rehabilitací,na rentgenu jsem byl a obstřiky a léky na záněty.Bylo mi doporučeno neprochladnout a cvičit to je vše.Děkuji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Máte podle všeho porušenu symetrii kosterního systému a to tak, že pořádně. Tělo musí mít základní svislou osu, tj. od temene hlavy kolmo na kost křížovou ( je mezi kostmi pánevními) a dvě vodorovné osy, tj. v pánevní oblasti a v oblasti ramen. K nezbytnému vyrovnávání svislé osy pak tělo využívá zemské gravitace při chůzi, kdy se tomu musí následně nemilosrdně podrobit celé tělo. Většinou to dopadá tak, že jedna kost pánevní se vychýlí směrem vzhůru a na protilehlé straně poklesne rameno. Následně se změní i náklony kostí pánevních a dojde ke změně v postavení kyčelních kloubů a dojde k tzv. flexi končetin, jedna se zdá pak být kratší. Kost stehenní má po stranách výrůstky, tzv. malý a velký chocholík. Ty slouží k uchycení svalů stehna jdoucí směrem dolů až pod kolena a k uchycení svalů jdoucí i směrem vzhůru k trupu. Takže, pokud i ony změní své přirozené náklony je jasné, že svaly jsou křivě natahovány. A proto bolí. Například jeden ze svalů, tzv bedrokyčlostehenní jde od žeber přes zúžený prostor třísel a je uchycen na malém chocholíku stehenní kosti. Takže : dolů ke kolenům skupiny svalů stehenních křivo natahovaných působí křeče a bolesti střílející až do kotníků, směrem vzhůru ovlivňováním náklonu jednotlivých obratlů až do krční páteře. Odtud pak spasmy většiny svalů v zádové oblasti, stlačení cévního systému takže motání hlavy, napětí v hrudní oblasti ( tohle je příčina většiny tzv. Náhlých příhod mozkových či srdečních ischemických, ne cholesterol ). Vám to postoupilo až do lebeční oblasti na svaly kryjící lebeční švy. To následně způsobí asymetrii lebečních kostí, odtud asymetrii mozkových hemisfér a tím i ovlivnění Centrálního nervového systému a v těle pak nic nemůže fungovat normálně včetně vyrovnané psychiky. Tohle je vlastně i příčina tzv. fantomových bolestí. Celé to může vypadat hrůzostrašně, ale tělo je na neustálé vyrovnávání dostatečně vybaveno aby dokázalo bezpečně oněm dysfunkcím čelit. To je ta mnou donekonečna omílaná potřeba přirozeného pohybu – chůze. Potřebujete několikrát manipulačně srovnat celý kosterní aparát a uvolnit jednotlivé svalové systémy a mělo by se to vrátit do normálního stavu. Až tohle pochopí i ortopedie, milionům lidí na celém světě se uleví a dojde i ke snížení obrovských a zbytečných nákladů na léčení prakticky v celém vyspělém světě. Veselý Jan

  • 01.03. 11:23, Michaela

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, můj táta je mu 50let a už rok marodí a vlastně nikdo neví s čím. Lékaři na to nemohou přijít, jsme bezradní. Nic ho nebolí ale nemůže chodit, kulhá jak kdyby měl jednu nohu kratší a táhne ho svalstvo dolu neudrží rovně stát.a přitom třeba na kole jezdit muže ,nebo když sedí tak je to fajn. Byl v nemocnici hospitalizován na různá vyšetření a nikde mu nic nenašli a udělali mu snad vše možné a měl to v pořádku .Ještě si říkám jestli to nemůže být tím že má v noze šrouby už dlouhou dobu...ale na to lékaři nějak nereagovali a říkali že tím by to nemělo být...prosím poraďte za Váš názor děkuji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Z toho, že Váš tatínek má v noze šrouby usuzuji, že utrpěl nějaké komplikovanější zranění nohy a tím došlo k dysfunkcím v kloubních systémech s následným přenosem do pánevní oblasti. Posunutím horizontální osy pánve pak dochází k efektu, že jedna noha je jakoby kratší, ale ona je ta druhá jakoby zase delší tím předsunutím v pánvi. To přirozeně limituje svaly, potřebují mít kostru srovnanou a tím nejsou synchronní a povolují. Takže já si dovoluji říci, že to bude těmi šrouby. Bylo by potřeba Vašeho tatínka vidět a několikrát srovnat, pokud je to tak jak píšete, těch dysfunkcí v kosterním systému bude daleko více. Veselý Jan

  • 01.03. 11:04, Jana

    Dobrý den, od manželovy maminky jsem se dozvěděla o Vaší metodě dynamické chůze a úplně jsem se do ní "zažrala". Zítra si jdu koupit knihu, ale mám jeden dotaz pro začátek: dá se tato chůze provádět i s malým dítětem v kočáru či v krosně na zádech? Asi to není to "pravé ořechové", že. Ale nemám nikoho, kdo by mi dcerky pohlídal. S přátelským pozdravem Jana Laudová Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní Jano, už to že chcete pravidelně chodit je „pravé ořechové“, zbytek se „doladí cestou“. Pokud půjdete s kočárkem, tak asi spíš po rovnějších cestách, hlavní věc je obutí, nízké rovné botičky a postupné tempo tak do cca 5 km v hod. Pokud půjdete spíše terénem, tak krosnu, ale zase postupně po „zahřátí a rozdýchání“ spíše svižnější tempo. A nezapomeňte se po ráno rovnat a uvolňovat. Veselý Jan

  • 01.03. 10:52, Vladimír

    Dobrý den pane Veselý, brouzdal jsem po netu a hledal odpověď na můj problém a narazil jsem na Váš web. Před 6ti týdny jsem si na fotbale zlomil nártní kost 4. a 5.Dostal jsem berle a ortézu. V 5. týdnu jsem byl u doktora, který mi sdělil, že 4. kost je zcela srostlá, 5. že je ve finále srůstání. Doporučil pomalu nechat nohu pár dnů v klidu ještě, pak začít zkoušet na nohu chodit, následně odhodit postupně berle atd. Doktor se mi podíval na snímky, ale na samotnou nohu ne. O víkendu u nás byli známí a tak jsem jim ukázal nohu (jeden z nich je praktický doktor). V oblasti zlomeniny mám bouli a řekli mi, že to není normální, že tam bude nějaký problém. Jinak noha celkem natíká (a to po ní ještě nechodím) a bez prissnitze přes noc by zůstala nateklá i ráno. Je to normální, zmizne mi ta boule, mám na tu nohu už začít chodit (o víkendu jsem navečer začal, ale pak mi další den kolem té zlomeniny dost píchalo)? Bohužel jsem neměl ještě žádnou zlomeninu a nemám s čím srovnávat. Děkuji. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Pokud Vám lékař po shlédnutí snímku konstatoval, že se to jeví dobře, tak mu věřte, asi to nebude jeho první zlomenina. Logicky, samotná noha na pohled asi dobře nevypadá, ale i to je naprosto normální. Teď je to zcela na Vás, jak rychle se chodidlo dostane do optima. Jednak, pomalu choďte, pozor zejména do schodů, chodidlo ztratilo cit a odhad, budete špičkami kopat do podschodnice, to je chuťovka jak to zabolí. Myslím si, že berle, pokud je to srostlé jsou zbytečné. Dobrá rekonvalescence je šlapání na kole, takže šlapat, chodit v nízkých rovných botách a nohu ve vaně po té v teplé vodě rehabilitovat propínáním a masírováním. Veselý Jan

  • 28.02. 23:56, Kateřina Králová

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Dnes dopoledne mě z ničehonic začla bolet pravá noha od kolene po kotník. Bolest je nejvíce v kotníku a v koleni, v lýtku mám tlak nebo spíš pocit, jako bych měla dostat křeč ( nevím jak to přesněji nazvat ). Nohu jsem nijak víc nepřetěžovala a ani nesportuji. Když nohu napnu nebo ji protáhnu, cítím tlak až v chodidle a při delším napnutí dostávám křeč. Když přenesu váhu na tuto nohu, cítim nejistotu ve stabilitě. A když kroutím chodidlem dokola, v kotníku mi to pěkně křupe. Bolest není nijak velká, ale i tak nepříjemná. Ať je noha v klidu nebo chodím, stále to bolí. Jsem na mateřské, takže nohy zatěžuji tak normálně, chvíli sedím, chvíli stojím, chodím. Prosím poraďte, co by mohlo být příčinou a zda mám jít raději k lékaři. Předem děkuji za odpověď, Králová

  • 28.02. 10:50, : Pavla

    Dobry den pane Vesely, Chtěla bych se vás zeptat jaký mate názor, na podpůrnou metodu hubnuti,cvičeni a zpevněni svalstva, která se koná na -Vibrační plošině-.U nás ve Ždáře je to asi 3mesic-myslím docela hit. Zkoušela jsem to na zkoušku co se na tom dá vše dělat a jsem úplně nadšená. Nevím jestli to znáte,ale zajímal by mě váš názor hlavne kvuli te pateri,jestli se treba v nekterych pripadech neda ublizit. Dekuji vam za odpoved. Plevova Pavla xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Je mi líto ale vibrační plošinu neznám, jak se můžete dočíst, všeobecně posilovnám neholduji ale pokud to někomu vyhovuje, tak proč ne. Je nutno ale před a po cvičení se pořádně rozdýchat na čerstvém vzduchu – delší procházkou- kvůli zvýšení obsahu kyslíku ve tkáních, v nevětraných posilovnách je ho velmi pomálu a to svalům škodí. Zajímalo by mě, co všechno se dá na té vibrační plošině dělat, mě napadá akorát jedna věc a ta se sem jaksi nehodí. Ale jejím účinkům na hubnutí se mi jaksi zpěčuje věřit, tuky se spalují nejlépe v pravidelném přirozeném svalovém pohybu za přítomnosti kyslíku. Na té plošině se asi spíše stojí a čeká, jak se tělo rozvibruje a co až do vibruje? Tuk se bude znovu ukládat? Hodně lidem se uvolňují samy od sebe v měkkém křesle nebo při jízdě v autě kyčelní klouby, po vystoupení z vozu pak první kroky pro tyhle lidi jsou pravým utrpením. Ta plošina svými zesílenými vibracemi to může také pěkně vytahat u těch, kteří nemají pánev srovnanou a vazy povolené. Pokud máte hypermobilní klouby, tak se tomu raději vyhněte. Poznáte to např. podle toho, že si dokážete prohnout palce na rukou na obrácenou stranu. Veselý Jan

  • 24.02. 14:46, Marie

    Ráda bych se na Vás obrátila s dotazem o radu pro moji maminku. Před několika dny dovršila 84 let, dá se říci v plném zdraví, odpovídající jejímu věku, zdravotní potíž se ale objevila. Maminka byla aktivní turistka, ve věku od cca 55 let do nedávna aktivně zdolávala kilometry v přírodě, nešlo o lámání rekordů, spíše o aktivní pohyb na zdravém vzduchu. Ještě v 80 letech 4x - 5x týdně absolvovala svoji cca 8 km procházku. Před cca 2 roky se objevila bolest levé nohy, nejprve mírná, někdy úpornější. Při jednom akutnějším zhoršení jsem s ní navštívila ortopeda, který zkonstatoval bolest vystřelující tzv. jako "lampas", od kotníku ke kolenu, někdy až do kyčle. Předepsal nějaké léky (bohužel jméno nevím), ty ale způsobily velmi silné zažívací potíže a dodatečně jsem se na příbalovém letáká dočetla, že nejsou pro osoby nad 80 let vhodné. Už dva roky mamince kupuji různé přípravky např. Proenzi, Flexigel, které možná pomáhají, ale zmiňovanou bolest se stále projevuje. Maminka každé ráno cvičí - resp. si protahuje tělo, velmi zdravě se stravuje, nikdy nekouřila. Byla bych moc ráda, kdyby existoval způsob, jak jí bolesti zbavit a umožnit ještě další procházky, Děkuji Vám za pochopení a přeji hezký den. M.K. Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx U Vaší maminky patrně došlo k nějakým změnám v postavení kloubů v chodidle, (možná špatně našlápla, změnila obuv, cokoliv) a tím dochází k jinému natahování tzv. ohýbačů a natahovačů prstů, které jdou od prstů až do oblasti bérce. Je možné, že se to i projevuje jako pocity studených nohou a způsobuje to onen „lampas, tj., až pálivý pocit, střílející od kotníku po koleno. Maminku zkuste posadit na nízkou sedačku, nohy v pravém úhlu aby měla lýtka uvolněná a zkuste jí palcem projíždět podélně od shora dolů a nazpět podél lýtkové kosti z obou stran. Snažte se tím palcem oddělovat jednotlivé svaly a šlachy, postupným přidáváním tlaku. Mělo by se to projevovat pocitem bolesti. Tohle by si pak měla dělat sama tak, že nohu si namaže až po lýtko olivovým olejem a bude si podélně palci masírovat neustále po několik večerů ta bolavá místa. Masírovat je nutno i chodidlo z vrchu, to znamená projíždět postupně silněji a silněji oběma palci. Zkuste jí sama přejet palci po chodidle, položené rovno na podlaze, od kotníku, přes nárt podél nártních kůstek (to jsou ty co vedou k palcům) až po jednotlivé prsty. Měla by mít pocit jakoby až elektrického napětí v chodidle. Po nějaké době by napětí mělo povolit, jedná se nejspíše o drobné záněty uvedených šlach, které svým napětím způsobují spasmické problémy svalů, jdoucích až ke kyčlím. Léky, které patrně dostala, uvolňují prakticky všechny svaly v těle a proto i ty bolesti v břišní krajině. Je to jak sama vidíte, spíše mechanický problém těla.

  • 15.02. 11:19, Lída

    Mám dlouholetý problém, se kterým bych se na Vás ráda obrátila, protože jinak jsem už zkusila téměř všechno. Od r.2003 se léčím na plicním oddělení,vyslala mne tam prakt. lék.poté,co jsem v jeden moment totálně ztratila schopnost dýchat, i když jsem se rozdýchala, od té doby se táhnou mé potíže-nedostatek kyslíku v krvi a zrychlený tep. Jsem ročník 1952, povoláním účetní. Již před tímto kolapsem jsem měla potíže s páteří (hlavně s krční) a hroznou bolest ramen při sebemenší zátěži.Tyto bolesti nikdy nikdo neřešil, PL tvrdí, že všechny mé potíže pocházejí od nemoci plic. Pak nastal den, kdy cestou z práce mne zastihla ukrutná bolest na hrudi, domnívala jsem se, že je to infarkt, bolest pominula, PL lékařka mne poslala na rtg. srdce a plic (velice nekvalitní snímek,který byl nekvalitním popsán i v lékařské zprávě) a PL vyřkla můj ortel-máte plicní fibrózu, nevím si s Vámi rady a vyšlu Vás na plicní kliniku ať Vás tam vyšetří a event. nasadí Prednison, což se také stalo. Vyšetřovali mne 3 týdny, žádné z těchto vyšetření neříká, že mám PF, spíše to vyvrací, na druhou stranu jsem se ale také nedočetla žádnou jinou diagnózu, která by uspokojivě vysvětlovala, proč mám tyto potíže-vážný problém se saturací krve kyslíkem. Čili jsem od r.2006 závislá na koncentrátoru kyslíku a od roku 2007 jsem v plném invalidním důchodu. Přesto ale stále pracuji, dokud to takto půjde, je dobře, až nebudu moci vůbec pracovat, bude konec a to mne štve, protože jinak se cítím celkem v pohodě a nevím,že bych trpěla nějakými jinými, vážnými chorobami (ještě mám osteoporózu, zatím bez potíží). Mám skoliózu páteře a roste mi prý hrb. Je fakt, že momentálně pro mne dynamická chůze moc není, nejsem jí schopna, ale ráda bych se Vás zeptala, jestli je možné, že nějak souvisí stav páteře a množství kyslíku v krvi, resp. jestli není možné, že má vychýlená páteř někde neutiskuje důležité životní funkce a tím jsem na tom tak, jak jsem. Myslíte si, že nějakým vhodným cvičením, nebo manipulací páteře lze stav zlepšit, nebo je mé uvažování úplně scestné? Ten problém mám hlavně při změně polohy, nejhorší je to ráno, když vstanu. Pokud sedím, jsem bez potíží, když vstanu, okamžitě se mi zrychlí tep až na 150 a kyslík jde velice rychle dolů, ráno to bývá až k 55 , což mě děsí. Tep mívám i v klidu tep kolem 100, večer bývá normální, ale teď jsem dostala od PL nové leky Theoplus a ty tep zrychlují. Takže se mi sice trochu ulevilo, ale ten tep je kolem 100 i večer. Jinak beru Prednison, resp. dnes Medrol v nejnižším možném množství 2 mg denně. Na kontrole u PL jsem byla asi před 14-ti dny, nejsem dušná, vůbec nechrastím (=výraz PL po poslechu fone). xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní Lído, kde začít? Trpíte problémy, které mají 2 účetní ze 3. Trvalý nedostatek přirozeného pohybu, nedostatečné dýchání pouze horní polovinou plic vlivem neustálého sezení, postupná svalová ochablost, následné zhroucení obratlů, většinou neostatečný pitný režim a je „zaděláno“. Zvláště pak u Vás, když trpíte pravděpodobně dlouhodobou skoliózou páteře. Odtud pak ony potíže s páteří, zejména s krční, blokace pletence svalů ramenních a bolesti v ramenou. Ten „hrb“ je logickým důsledkem zablokování svalů v oblasti 7 krční a 1 hrudní obratel, má to dnes snad každý druhý člověk. Spasmická blokáda svalů v hrudním koši pak znemožňuje efektivnímu nádechu plic, zužuje tepenné řečiště, odtud pak kolísající tlak krve při změně polohy těla. Ukrutnou bolest v hrudi pak způsobilo ono křečovité sevření blokovaných hrudních svalů, které se ještě více sevřely kolem osrdečníku v důsledku zvýšené námahy po předchozím klidu, ale klidně se to může stát i při rozčilení. Tohle je příčina infarktů a ne jak se nám pořád vnucuje např. zanesení cévního systému např. zvýšenými cholesteroly, kouřením a pitím. Odhaduje se, že ročně to postihuje až 50 tisíc lidí, právě se sedavým zaměstnáním a řidiče z povolání. V případném nekrologu je pak uvedeno náhlá příhoda v závorce ischemická, nedokrvení. Jinak, dle mě neuvažujete nijak scestně, podobně postižených lidí ke mně jezdí poměrně dost, jsou po několikerém celkovém uvolnění spojeném s hloubkovou cílenou masáží překvapeni jednak až neuvěřitelnou reakcí těla okamžitým spuštěním detoxikačních procesů (zablokované tělo si totiž nedokáže efektivně pomoci a balast dále zatěžuje veškeré tělesné pochody) s následnou pro některé z nich až nepochopitelnou úlevou včetně pronikavých změn v psychice. Jak sama píšete, po mnoha specializovaných prohlídkách se stejně nic z toho, čeho se obávala Vaše PL neprokázalo, nechrastíte, nejste dušná, tak kdepak asi ten problém bude? Že se uctivě poroučím. Doporučuji si objednat v lékárně výživový doplněk VERSAN k rychlému uvolnění zablokovaných nepravých kloubů a vzhledem k tomu, jak píšete o vaší momentální snížené pohyblivosti se domnívám, že by bylo asi momentálně nejvhodnějším řešením Vaše návštěva u mě v Nových Hradech. Při vší úctě se domnívám, že sama to asi nezvládnete. S pozdravem Veselý Jan

  • 15.02. 09:43, romana

    Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu, i když jsem ji možná již našla v předchozích dotazech. Tak snad jen ujištění. Byli jsme na horách ve Francii, cesta tam 12 hodin v autě, týden intenzivního lyžování a stejná cesta zpět. Asi 2 dny před odjezdem domů jsem se probudila se ztuhlým krkem, po příjezdu se bolesti rozvinuly, v noci vygradovaly. Rameno bylo jako v kleštích, celá ruka nesnesitelně bolela, o spaní nemohla být řeč. Pracuji ve zdravotnictví na MR C páteře nález osteofytu, ale nijak tragický. Neurolog mi páteř opíchl, napravil, přidal analgetika, ale nic nepomohlo. Následovala infuze, opět jen dočasná úleva, bolesti byly nesnesitelné, svalové křeče a brnění, zvláště v klidu, v noci, spolykala jsem co se dalo, ale úleva minimální. V zoufalství došlo na opich pod CT přímo příslušného kořene, nejhorší bolesti pominuly,ale celá ruka od ramene bolí a střídavě brní až do prstů a svaly se stahují do křečí. Naučila jsem se polohovat a ulevovat křečím. Nicméně jízda autem, práce na PC je témeř nemožná. V předklonu mám paži téměř mrtvou. Chtěla jsem si najít nejaké uvolňující cviky a narazila na vaše stránky. Po přečtení podobných dotazů mě napadlo, zda by nemohlo jít o zablokovaný pletenec svalů ramenních - příznaky jsou shodné. Děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, v podstatě si sama odpovídáte na původ Vašich problémů. Snížení přirozených pohybových aktivit, možná máte jako dost jiných žen hypermobilitu v kloubech aniž jste si toho vědoma a to způsobilo celkovou svalovou ochablost, zhroucení jednotlivých obratlů a nepatrné posuny v nastavení nepravých kloubů, tj. napojení žeberních oblouků a zejména pak ve spojení kost hrudní, kosti klíční, nadpažky a lopatkové kosti. To má například za následek snížení některého z ramen, vysunutí pánevního oblouku na straně druhé, změny v horizontální ose pánve, změny v krční páteři atd. Pokud navíc chodíte jako všichni pracující ve zdravotnictví, myslím tím nemocnice, sanatoria atd. tak zaručeně nosíte pantofle, které nevím proč někdo nazval zdravotními. Většinou jsou nakloněny v podrážkách směrem vzad, aby zajišťovaly přenos váhy těla na paty. Tím je změněna prakticky celá filozofie biomotoriky těla a vše to co je uvedeno nahoře má pak o to horší následky. Tady je například skryt problém, kdy většina zdravotních sester trpí příznaky syndromu karpálních tunelů, tenisových loktů, bolestí v zádech, kachní chůzí apod. Jak se uvedené potíže dostávají až do prstů ruky jste celkem brilantně popsala až na to, že ten koho se to týká se tomu už nedokáže ani pousmát. Ty bolesti jsou příšerné a to zejména v noci, v klidové fázi. Přes den jsou svaly nepřirozeně natahovány a v noci se to vrací v bolestech zpět. Akce reakce. Nález osteofytů (výrůstků) potvrzuje, že uvedené problémy se patrně vyvíjely delší dobu. Tím, jak jste se začala intenzivně pohybovat na lyžích, došlo k pozvolnému posílení svalové soustavy ale protože kostra je vykřivená, tak svaly nepřirozeně natahovány způsobily ony spasmické křeče. Je mi líto, ale analgetika včetně opichů mají velmi krátkou působnost, navíc vyžadují neustálé stupňování ale neřeší vlastní problém!. Potěším Vás, přes uvedené potíže a trable trpíte pouze mechanickými problémy, které jsou jinak poměrně snadno vratné, jenom je potřeba vědět, kde a jak s Vámi manipulovat aby to nezpůsobilo ještě větší bolesti. Začněte se intenzivně uvolňovat podle Pokynů pro ranní rozcvičování a během dne choďte v zaměstnání pouze a jenom v balerinkách. Nedokážu si odpustit zlomyslnost, pokud by Vám některý ortoped domlouval, že si v nich ničíte zdraví, nechte jej ode mě pozdravovat. A všeobecně hodně choďte, sama na sobě jste si vyzkoušela, jak „chutná“ bolestivá bezmocnost v bezesných nocích. Zkuste tomu věnovat třeba měsíc a uvidíte, jak si Vaše tělo dokáže i v téhle šlamastice efektivně poradit.

  • 03.02. 16:13, dadka

    Dobry den chcela by som Vas velmi pekne poprosit o odpoved na moju otazku. Manzel ma 36 rokov a cvici karate. Teraz mu diagnostikovali syndrom karpalneho tunela. Kedze na internete som nenasla spojitost medzi tymto sportom a chorobou, rada by som vedela, ci je vhodne aby v tomto sporte pokracoval, alebo bude lepsie, ak by si ruky setril. Kedze zatial to ma iba na jednej ruke, ale pani doktorka mu povedala, ze ma dispozicie ze to bude mat aj na oboch rukach. Tento sport robi asi mesiac, a vlastne asi po druhom treningu mu zacalo brnenie v rukach, tak neviem, ci to ma spojitost, alebo nie. Velmi pekne dakujem za skoru odpoved Pekny den XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Karate rozhodně syndrom karpálního tunelu nezpůsobilo, počínající záněty šlach tam už musely být. Většinou od dlouhého vysedávání a tím následně celkovým ochabnutím svalstva. Proto začít okamžitě s intenzivním cvičením karate je také trochu nerozum, pochybuji, že při rozcvičce někdo z trenérů bere zřetel, že jsou tam i takovíto lidé, ústředním heslem je spíše že „karatista neustále trpí“ a pak to může dopadat i takhle. Nechápu, z čeho paní doktorka zjistila dispozice k onomu postižení, podle mě to může postihnout kde koho. Není to ani choroba, spíše mechanický problém biomotoriky těla. Ale četl jsem i názor jistého ortopeda, že nejvíce náchylné jsou k tomu drobnější ženy právě tím, že mají všechno malé. Možná by byl překvapen, pan doktor, kdyby třeba zjistil že i když je žena drobnější, nemusí mít ausgerechnet všechno menší (hahaha). Doporučuji zakoupit v lékárně VERSAN k uvolnění jednotlivých pravých i nepravých kloubů. Dále zakoupíte olivový olej a patrně asi Vy, starostlivá manželka ( to se mi líbí), budete s ním manželovi masírovat ruce denně od ramen až po dlaně. Pěkně zostra, zejména palci protírejte jednotlivé svalové snopce, jako by jste je chtěla oddělit jeden od druhého, zejména v podpaždí mu je až jakoby odtrhávejte od kosti. Na jeho případné výkřiky že to bolí nedejte, vždyť karatisté přece trpí. Měl by se denně po ránu uvolňovat podle Pokynů a pokud chce být fit (kvůli tomu asi začal i s tím karate), měl by co nejvíce chodit. Jinak si dovolím malý žert, a při milování v misionářské poloze na vzepjatých pažích nezjistil, že nemá v pořádku zápěstí? Omlouvám se, ale nedalo mi to. S pozdravem Jan Veselý, a kdyby se něco nedařilo klidně se dál informujte. Myslím to uvolňování zápěstí….

  • 03.02. 15:28, Věra

    Dobrý den,pročítala jsem Váš blog, který mě zaujal.Hledám nějakou radu nebo pomoc při mých obtížích. Už rok mám problém s bolavým ramenem, nejdříve jenom bolelo, pak jsem nemohla s rukou hýbat.Současně mě s pravou rukou bolelo pravé tříslo a vpravo podbřišek.Velké bolesti či křeče mě donutily navštívit lékaře.Rentgen a ultrazvuk nic neukázaly. Krevní testy pozitivní na chlamydie a borelie. Brala jsem Sumamed,ale bolesti přetrvávaly.Navštívila jsem ortopeda a jeho závěr je:bursitis Sa 1 dx obstřik D/M 15/5 do SA bursy do ramene. Výr. pozit.hl. na sy zmrzlého ramene, výraz. omezen. rotací i abd. méně i flexe. Obstřik jsem dostala během 14 dní dvakrát. 10krát rehabilitaci. po obstřicích se mi výrazně ulevilo, cvičení trochu pomohlo, ačkoli to hodně bolelo snažila jsem se cvičit i sama. Na mojí žádost mi p. doktorka napsala dalších 10 cvičení a 10krát magnety na půl hodiny. A ted ten můj problém, rehabilitace mi bude končit mě tak hodně bolí svaly a rameno že cvičení je utrpení a ruku nedám bezbolestně na hlavu ani do strany. Cviky co jsem našla v knihách jsou vesměs zvednutými pažemi nahoru, což nedokážu. Tak cvičím na lopatky, snažím se protahovat prsní svaly, krční svaly a paže jen tak vysoko jak mi bolest a rameno dovolí. Myslím si že sama bez pomoci maséra to už víc nenatáhnu, nebo jo? Poradíte mi prosím něco?Je mi 53 a momentálně jsem bez práce. Zatím jsem nesehnala vaši knihu dynamická chůze ale zajímalo by mě, jestli v ní jsou popsány a hlavně vyobrazeny vaše cviky na procvičování kloubů. Děkuji předem za vaši odpověd s přáním hezkého dne p. Laudová Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Problémy tzv. zamrzlého ramene se hojně vyskytují u žen Vašeho věku, doposud se ortopedie nesjednotila v názoru, z čeho že to vlastně pochází, někteří se dokonce přiklánějí k názoru, že to souvisí s přechodem. Já usuzuji, že počátky je spíše třeba hledat ve snížené pohybové aktivitě a v nedostatečném dýchání , která je u většiny Vašich vrstevnic dost obvyklá. Tím dochází i k ochabnutí svalstva zejména v hrudním koši a následně k jinému nastavení nepravých kloubů (např. žeber), dojde k postupné blokaci pletence svalů ramenních (oblast zad) a následně se tyto dysfunkce postupně přenesou až do svalů v horních končetinách. Ztuhlost šlachovitých úponů způsobí napětí zejména v přechodech přes ramenní klouby a pak stačí velice málo, aby se tzv. tíhové váčky (bursy) zvýšeným napětím zanítily. Potíže většinou trvají někdy i více jak rok, než se to nějak ustálí. Doporučuji si prochlazovat několikrát denně bolavá místa přiložením sprchové růžice těsně ke kůži studenou vodou až do odeznění okamžité bolesti, pak se utřít a obléci. Tělo na prochlazené místo reaguje okamžitě zvýšením prokrvenosti a tvorbou enzymů, které si vytváří pro tlumení zánětů burzy. Cviky, které provádíte cvičte pouze na okraj bolesti, nesnažte se jak je na fyzioterapii podivným zvykem jít za tuto hranici v domnění, že se tím něco překoná. Není to tak, sama jste na sobě poznala, že se svaly pouze dál bolestivě traumatizují. Bolesti v tříslech a v podbřišku bez zjištění příčiny na RTG opět signalizují dysfunkce pánve a patrně celých dolních končetin. Pozitivní testy na borelii naznačují snížení imunitního systému, tedy pro mě opět nízká úroveň přirozeného pohybu na čerstvém vzduchu. Chlamidie jste spíše „obdržela“ nějakým přenosem. Doporučuji cvičit a chodit co nejvíce v nízkých botách. V knize Dynamická chůze žádné obrázkové přílohy nejsou, neměl mi je kdo udělat. S pozdravem Veselý Jan.

  • 30.01. 11:32, ELIŠKA

    Dobrý den. V prosinci jsem upadla a zlomila si bederní obratel L4.-kompresní fraktura L4,osteopenii,důsledek léčby kortikoidy,úlomky zasahující 4.3mm do páteřního kanálu.Užívám Bonvivu3x150,miacalcic 1x1 ,dlouhodobě asi dva roky calcichew D3,a tři roky prednison kvůli systémovému onemocnění pojiva nejasné etiologie.Taky mám prodělanou již 2x Hodghinovu nemoc s chemo i ozařováním.Nyní remise.Chtěla bych vědět jestlo se musí úlomky operativně odstranit.Nosím bederní pás a trpím neustále bolestmi dolních končetin,bolast velká i v sedě ,v noci je klid ale hned jak vstanu se bolest vrátí na celý den.Před 4 dny začala bolest zasahovat až do podbříšku a nejsem nachlazená .Bez léku na bolest se neobejdu.mám 51 let.Prosím o radu budu muset podstoupit operaci?děkuji Eliška XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Pokud máte zjištěné úlomky po úraze, operaci se patrně nevyhnete, bolest je asi velká a je nebezpečí dalšího postupu úlomků vlivem pohybu. Podle mě máte velké dysfunkce v pánevní oblasti, odtud bolesti v bedrech i v dolních končetinách. Bolesti v podbřišku by pak mohly způsobovat skřípnuté stydké kosti vlivem vychýlení pánve. Dysfunkce kloubů patrně postoupily až do horních pater kostry, zasahují krční páteř a ovlivňují štítnou žlázu. Jejím utlačením od spasmického svalstva v okolí posunutých krčních obratlů pak asi vyvolávají poruchy v činnosti štítné žlázy, které způsobují vracející se bujení mízních uzlin (Vámi uvedená Hodginova nemoc). Po operaci bych doporučoval kompletní terapeutické srovnání těla. Veselý Jan

  • 28.01. 20:55, zuzka

    Dobrý den, od října mám problémy se zády. Bylo mi řečeno, že se mi blokují esíčka. Bolest vždy na čas ustane a pak se vrátí. Největší problém je sezení, chůze naopak je příjemná. Mám sedavé zaměstnání u PC, ale cca 2x týdně chodím lézt na stěnu, cvičím Tai Chi, lyžuji, přes léto jezdím na kole. Denně si vyběhnu docela prudký kopeček od vlaku domů. Měřím 168 a vážím asi 55kg. Ráda bych se zeptala, co můžu preventivně dělat aby k blokaci nedocházelo, případně když už k ní došlo a mám bolesti - jak odblokovat. Zkoušela jsem i masáže (různé) bohužel také bezúspěšně. Předem děkuji za vaši odpověď. zuzka XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Máte pravděpodobně posunuty a zablokovány kosti pánevní, proto ty problémy při sezení, kdy jejich asynchronicitu tlakem přes kosti sedací (jsou na spodku kostí pánevních) ještě dále zvětšujete. Pravidelná chůze je způsob jejího přirozeného uvolňování a srovnávání a to Vám zpětně dává ten příjemný pocit. Jak prosté, viďte..Zuzko? A protože je zablokována pánev, máte logicky problémy se zády. Hrozně by mě udivilo, pokud by se tam nenašlo těch problémů vícero, např. ženské atd. Rovněž mě udivuje, že Vám nepomáhá Tai tchi. Správně prováděným by jste tyto problémy mít neměla ovšem to je zase otázka kvality Vašeho cvičitele.Takže preventivně doporučuji se naučit denně po ránu uvolňovat podle Pokynů pro ranní rozcvičování a jak jste sama seznala, chůze Vás uvolňuje takže co více dodávat? S pozdravem Veselý Jan.

  • 26.01. 10:41, Alena

    Dobrý den, chci se zeptat na problém mého přítele. Je mu 50 let, štíhlé postavy, nemoci žádné, pouze trpí vysokým krevním tlakem. Bere už 20 let léky na tlak. V poslení době ho trápí problém - občas má horkost v kolenních kloubech, kolena mu úplně zčervenají. Po cvhilce tato horkost zase ustoupí. Hledali jsme v různých příručkách, nikde jsme nic podobného nenašli. Můžete mi prosím potadit, jaká je pravděpodobná příčina? Děkuji za odpověď. Alena XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Kolenní klouby samy od sebe nemohou otékat bez další příčiny. Může to být způsobováno dysfunkcí kloubů dolních končetin, kyčlí a pánve, zpětně jsou pak nepřirozeným způsobem jinak namáhány v chůzi zejména křížové vazy v koleni, při tom celý problém může zavinit například nošení nevhodné obuvi. Dlouhodobý vysoký tlak může signalizovat změny v postavení obratlů, to se zpětně mohlo promítnout do kloubů dolních končetin, těžko takhle definovat odkud problém vzniká. Pokud kolena otékají a červenají, může se projevovat např. i počínající revmatismus vinou postupného snížení imunitního systému, nekonečná řada možností původu. Je možné, že pán má další příznaky které ale spíš přičítá postupujícímu věku, což je sice nesmysl, ale hojně v tisku na téma zdraví uváděný a lidé se s tím dost ochotně ztotožňují. Přesto se domnívám, že zas až tak nic vážného to být nemusí. Chtělo by to si alespoň po ránu začít rovnat klouby podle Pokynů pro ranní rozcvičování a více chodit v nízké obuvi i pro posílení imunity. Dvacet let užívání léků jí neprospělo. Při bolestech kloubů tyto prochlazovat (ne ledovat!!) studenou sprchou. Veselý Jan

  • 25.01. 22:03, Standa

    Dobrý den, je mi 20 let a koncem listopadu jsem spadl z kola ve větší rychlosti na pravé zápěstí. Hybnost zápěstí byla zezačátku omezena bolestí, ale vcelku byl rozsah hybnosti dobrý otok také nikterak velký. Hned druhý den jsem šel do nemocnice na rentgen a na něm se ukázalo, že to není zlomené. Ruku mi zavázali a řekli, že do 14 dnů by to mělo být vpořádku, že je to pouze naražené. Tak jsem čekal a po 14 dnech bez větší změny k lepšímu jsem vyhledal lékaře a ten mi poradil užívat fastumgel týden.. Stav ruky byl stále stejný né-li trošku horší používáním ruky. Tak jsem šel vpodstatě po měsíci k jinému doktorovi, který mi dal na týden sádrovou dlahu a po následné přetrvávající bolesti mě poslali na elektro (6x ultrazvuk na cca 6 minut) který jsem odchodil po vánocích a i přes tuto léčbu a po 2 měsících není ruka úplně v pořádku. Ruka sama o sobě nebolí, ale občas když člověk udělá špatný pohyb tak zabolí hodně a celkově je cejtit i v klidu, že není úplně vpořádku. Jsem sportovec a ke své přípravě potřebuji chodit i do posilovny a největší problém by byl právě se o tu ruku dlaní opřít jinak jiný pohyb prakticky nebolí a dotek ani stlačení není bolestivé. Už jsem z toho zoufalý a nevím co s tím. Ruku mi rengenovali s odstupem dne, 14 dnů a měsíce a žádný snímek zlomeninu nepotvrdil. S rukou hýbat taky relativně můžu i když jsem až po vánocích byl schopný sklepat třeba teploměr dříve to nešlo. Nevím co s tím a doktoři asi taky ne. Kdybyste věděl o nějakém specialistovi, vhodném vyšetření nebo třeba mastičce co by mohla pomoci tak bych byl nesmírně vděčný! děkuji XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Milý sportovče, aniž bych chtěl jakkoli zlehčovat stav Vašeho tzv. „poranění“, musím se usmívat. Jistě že je bolestivé a ztrpčující každý pohyb. Máte patrně z nárazu posunuté kůstky zápěstní. Zápěstí jako takové je velmi komplikovaný a citlivý kloub, nebo spíše mnoho malých kloubních spojení a jako všechny klouby nejsou zařízeny na nárazy ale unášivý pohyb, většinou přímočarý vratný. Jsou to dvě řady jemných kůstek rozmanitých tvarů navzájem se do sebe zaklíňujících při každém pohybu zápěstí libovolným směrem. Pokud nejsou tak říkajíc na sebe absolutně srovnány, nemohou se navzájem vůči sobě vymezovat a každý pohyb logicky bolí. Ovlivňují tím i bolestivě svaly v ruce a v předloktí. Ale na druhou stranu je to fakt prkotina, pokud Vám RTG nezjistil žádnou zlomeninu. Leč jak jste seznal, u specialistů se zatím k tomu neprodefinovali. Možná by ortopedii nezaškodilo alespoň rámcově se seznámit s mechanikou kloubů ve strojírenství. Tohle totiž jinak snadno pochopí každý automechanik nebo opravář zemědělských strojů. Na tomhle principu funguje i nárt v chodidle, kde jednotlivé kůstky zánártní rovněž tak potřebují absolutně volný pohyb. Už to samo říká, že jakékoliv omezení (např. zdravotní ortopedická vložka) nebude pro jejich správnou funkci to pravé. Na rozdíl od Vás a doktorů se já (možná pro někoho namyšleně) domnívám, že vím co s tím, Vaše dysfunkce zápěstí je snadno vratná do normálu. Ale tady Vám to přes Vaše zoufalství nevysvětlím , musel by jste přijet. S pozdravem Veselý Jan

  • 19.01. 18:10, Petra

    Dobrý den, je mi 26 let. Asi týden mám problém s palcem u ruky. Když si sáhnu druhou rukou na spodní kloub palce, tak me v palci začne jako brnět, mravenčit.... necitlivý není, nezpůsobuje mi to žádné jiné obtíže, jen by mě zajímalo, co by to mohlo být. Předem děkuji za odpověď xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Prsty na rukou i na nohou jsou ovládány tzv. dlouhými ohýbači a natahovači. Ty na ruce se sbíhají ze všech prstů do zápěstí a tzv. karpálním tunelem jdou až do předloktí. Kloub, o kterém píšete je tzv. první a je velmi citlivý na svou polohu v kloubním lůžku. Není nijak fixován, spíše vyrovnávám svými ohýbači a natahovači, dalo by se to pro jednoduchost přirovnat ke koni pevně drženému na opratích, aby se neodchyloval z přímého směru. Pokud z nějakého důvodu dojde k napětí ve svalech v předloktí, logicky se jedna strana povolí a druhá ještě více napne a vlastně sesmekne palec z jeho vyváženého postavení. Byla by jste překvapena ( a mnoho dalších, proto o tom tak obšírně píši), kolik lidí tím trpí, aniž si jsou vědomi, jak k té potíži vlastně přišli, když si nejsou vědomi žádného zranění. U Vás je to zatím pouze dočasný problém, zatím se ozývají pouze nervová spojení, která reagují na Váš tlak na křivé pouzdro. Dost lidí ale trpí např. tím, že se postiženou rukou nedokáží ani napít jelikož neudrží sklenici v ruce. Palec totiž není schopen své nezastupitelné funkce jako proti opěra vůči ostatním prstům. Předloktí Vám mohlo ztuhnout z různých důvodů, dlouhá sezení u PC, z posilovny, dříve tím trpělo spousta žen z háčkování nebo pletení. Společný jmenovatel těchto potíží se jmenuje zablokovaný pletenec svalů ramenních, s následným přechodem přes ramena, paže, lokty až do těch prstů. Cvičte rukama podle Pokynů pro ranní procvičování několikrát denně pro uvolnění svalových spasmických dysbalancí a dodržujte pitný režim. Je to mechanická příčina tady léky nic nezmohou, leč, byla by jste možná překvapena, s jakými návrhy včetně minioperačních zásahů by jste se mohla i setkat. Už jsem mnohokrát takto postiženým lidem „tzv. nahazoval“ jejich palec zpátky, těsně před „nevyhnutelnou operací“ tzv. lupajícícho či artrotického palce, který byl v nečinnosti třeba i několik let. Největší údiv pak pro ně byl, že palec začal okamžitě plnit svoji funkci „jako by se nechumelilo“. Veselý Jan

  • 16.01. 11:56, Hana

    Chtěla bych se Vás zeptat, co by mohlo být příčinou mého bolavého kolene. Koleno mě začalo bolet v září letošního roku, proto jsem v říjnu navštívila ortopedii, kde mi provedli různá vyšetření (rentgen, ultrazvuk), ale po ortopedické stránce vypadá vše v pořádku. Bolest se ale od té doby rapidně zhoršuje. Nyní se pro mě stává problémem vstát a rozchodit nohu. Protože koleno mi po delším sezení jakoby zatuhne a jeho rozpohybování je bolestivé. Po probuzení, kdy je noha téměř rovně, tyto problémy nemám. Koleno nejvíce bolí při propnutí (i když úplně propnout nohu se mi nedaří, mám pocit, jakoby tam něco překáželo a mělo prasknout) a při úplném ohnutí kolene, např. při dřepu. Bolestivá je i chůze, kdy se snažím levé noze ulehčovat. Nejméně bolestivá je chůze s mírně pokrčenou nohou a s došlapem na špičku. Levé koleno bolí uvnitř a nalevo od čéšky. S pravým kolenem problém nemám. Je mi 25 let, mám sedavé zaměstnání, žádnému sportu se nevěnuji významně, snad jedině trekingu. Nejsem si vědoma žádného úrazu. Předem moc děkuji za odpověď! XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Bolesti dle mého názoru vznikají patrně zablokováním kolenního kloubu vlivem poruchy tibiofibulárního spojení (tvořené kostí holenní a lýtkovou). Kloub se nemůže volně pohybovat a to co pak bolí, je nepřirozeně namáhaný přední křížový vaz a vydírané kloubní pouzdro. Kolenní kloub se totiž z vnější strany podle potřeby roztahuje a zase přibližuje podle nerovnosti povrchů, po kterých kráčíte. Ve Vašem případě, Vy jej sice trochu rozchodíte, ale protože je pohyb pro kloubní mechanismus nepřirozený, okamžitě v klidu začíná mírně po námaze otékat a pak Vám nechce dovolit další chůzi. Když ležíte, není namáhán a proto mu blokáda nevadí. Přední vaz křížový pak protestuje i při propínání, takže pozor! Je asi málo pevný (vždyť píšete že málo chodíte a jinak posílit nejde) a mohl by snadno skutečně prasknout např. při provádění dřepu, kdy by jste pohyb vlivem své váhy už nedokázala zastavit. Jak jste seznala, pro ortopedii jste zdráva, tak co k tomu dále říci? To že ortopedie o nezastupitelném významu tibiofibulárního propojení obou kostí od kosti patní po kloubní hlavici kosti holenní nic neví, usuzuji z následujícího. Ortopedická chirurgie zásadně odebírá kostní štěpy z kosti lýtkové. Kdyby ortopedie znala její skutečnou roli v biomechanice lidského těla, nikdy by si to nedovolila. Po zásahu jsou tito lidé odsouzeni prakticky k trvalé částečné invaliditě. Tohle uvádím proto, aby jste pochopila, proč i přes Vaše bolesti jste pro ortopedii zdravá. Doporučuji Vám si začít kolena rovnat podle Pokynů pro ranní rozcvičování a chodit v nízkých botách. Případné bolesti kolene, než dojde k jeho uvolnění si prochlazujte studenou sprchou, přiloženou těsně na kolenní kloub.

  • 14.01. 18:06, Matěj

    Dobrý den, psal jsem zde dne 4.12.2009 o zlomenině mé nohy. Na Vaši intervenci informuji (zdaleka ne pravidelně :-) ) o mém současném stavu. Tak jsem se dozvěděl, že jsem utrpěl Jonesovu frakturu (5.metarz u "krčku"), potřebnou operaci jsem prodělal 14.12. (tedy skoro tři týdny od úrazu...). První 3-4 dny byly pekelné (asi i mojí vinou, že jsem souhlasil, že po operaci, až se vzbudím, půjdu do domácího ošetřování), bolest velká. Postupem času se to uklidňovalo, i když jsem měl poměrně velké otoky. Po čtyřech týdnech jsem šel na kontrolu, rentgen potvrdil částečný srůst - já teda moc spokojen nebyl, zhruba 1/2 srostlá, nicméně pan doktor říkal, že na to, že to je 4 týdny po operaci, je to slušné (holt prostě blbá zlomenina) - a nohu můžu postupně zvolna zatěžovat, nicméně ortézu stále nosit. Do této chvíle jsem ji nosil prakticky pořád a dodržoval jsem opravdu BEZ DOŠLAPU. Za dva týdny další kontrola, tak uvidíme. Na můj dotaz, co sport, mi pan doktor řekl, že běžky tak v dubnu :-( Toliko obecně, nyní k Vaší radě. Zkoušel jsem metodu biomodulace, tak snad nějaké účinky zanechala. Podle "vygooglovaných" informací o Jonesově zlomenině, mám blíže k té nižší době hojení tohoto úrazu :-) Jinak jsem tedy i začal užívat Wobenzym a jedl hodně mléčných výrobků :-) A poměrně hodně jsem se hýbal - v chůzi o berlích bych se i klidně zůčastnil nějakých závodů, kdyby někdo pořádal?! - a cvičil v posilovně. Tak snad toto všechno taky k něčemu bylo. Budu informovat, jak probíhá rehabilitace. S pozdravem a díky.

  • 14.01. 11:07, Eva

    Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu – tři měsíce mám bolest v pravém koleni a směrem dolů do lýtka. Ortoped diagnostikoval chondropatii čéšky a předepsal 10krát magnetoterapii a kůru 21 měsíc Condro forte. Co mohu pro sebe ještě udělat? Kulhám, nemohu běhat, jezdit na bruslích, na lyžích. Mám ploché nohy a padlou klenbu. Při kupování bot jsem zjistila, že mám velikost nohy o číslo větší než dříve. Asi to má taky souvislost. Děkuji za Váš čas pro mě. E. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Dobrý den, nejdříve trochu teorie. Chondropatie, změklá chrupavka má nejspíše patrně původ v zanedbání pravidelné regenerace těla po dlouhodobé jednostranné námaze. Přední sval stehenní čtyřhlavý (jehož vnitřní hlava pokračuje přes vnitřní plochu stehna) přechází v čéšku. Pod kolenem pokračuje jako velmi silný čéškový vaz vrostlý do tzv. drsnatiny kosti holenní. Je to nejsilnější svalový soubor v těle nesmírně citlivý na správně srovnané veškeré klouby dolní končetiny. Porušením horizontální osy pánve a ze spodu dysfunkcemi v chodidlech se dostává ze své osy a protože je velmi silný, trpí tím především kolenní kloub a zejména na něj tlačící čéška. Projevuje se to zánětem v kloubním pouzdře, z nepřirozené námahy odvápňováním čéšky (odtud i její měknutí), fantomovými bolestmi špatně natahovaných svalů v klidové fázi, následně vytláčením kolenního kloubu do postavení podle stupně dysfunkce chodidel pak buď do X a nebo O. Chondropatie je „věrným“ průvodcem sportovců a tanečníků z důsledku nulové znalosti regenerace kloubů po jednostranném přetěžování mnohdy až hypermobilních kloubů, nošením nevhodné obuvi, z nedostatku přirozeného pohybu. Ze strany ortopedie neznalostí působení dynamických sil biomotoriky lidského těla vlivem pohybu, odtud i její názor na nevratnost postižení. Chodidla se Vám zvětšila patrně zhroucením klenby a tudíž protažením své délky následkem opět nošením nevhodné obuvi a absencí přirozené chůze. Magnetorezonance v nejlepším případě uvolní napětí v příslušných svalech. Předpokládám, že to je vlastně výsledek Vaší patrně dlouhodobé upřímně myšlené snahy o „zdravý životní styl“. Nemám proti němu ani to nejmenší, leč trvám důsledně na všem, co je uvedeno výše, tj. absence regenerace kloubů po velkých zátěžích a přirozeného pohybu těla. Doporučuji si několikrát denně rovnat klouby dolních končetin podle Pokynů, pravidelně chodit v nízkých botách bez air podrážek a konzumovat hodně mléčných výrobků. Na druhou stranu, pokud pan doktor diagnostikoval chondropatii pouhým zkoumáním a palpací, aniž bych chtěl cokoliv zpochybňovat, je také klidně možné, že se jedná pouze o špatně na sebe dosedlé kloubní hlavice, které se třou o sebe a bolí, může být rovněž zablokováno jeho tibiofibulární spojení atd. I v tomto případě pak bolí lýtkové svaly. Veselý

  • 12.01. 10:25, Bohumil

    Dobrý den, chtěl jsem Vás pane Veselý požádat o radu ve věci bolesti "patelárního vazu" pod kolenem. Již delší dobu s tímto laboruji, byl jsem asi 10x na rázové vlně, mazal jsem to mastmi, které mohu (mám alergii na ibuprofen a diclofenac) a nyní posiluji. Hraji hokejbal čili běhám na asfaltu a samozřejmě se potřebuji dostat do optimální formy a chci se zbavit bolesti. Děkuji za Váš čas. S pozdravem Douša Bohumil xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Předpokládám dysfunkci pánevní oblasti (v její horizontální ose) a proto i v kyčelním kloubu. Tím má i kost stehenní nesprávný sklon a při zatížení jsou stehenní svaly, přecházející silným vazem přes kolenní kloub křivě napínány na drsnatinu kosti holenní. Otázkou zůstává, v jakém stavu máte klouby hlezenní a kolenní. Tady ani masti, analgetika natož pak rázové vlny nic nezmohou. Právě u hráčů florbalu a hokejbalu jsou tyto poruchy pohybového aparátu, ne zranění, zcela běžné. Je to dáno především kontaktní hrou s častými pády na tvrdém povrchu, kde dysfunkce veškerých kloubů dolních končetin (jsou z osy těla), zapříčiňují většinu následných svalových zranění. Zranění jsou navíc umocňována strečinkem a posilováním na dysfunkčních kloubech, což patří k „folklóru“ prakticky ve všech kolektivních sportech včetně vrcholových oddílů v ČR. Odtud pak i žalostné výsledky z mezinárodních srovnání. Budete se možná divit, ale trvale nekonečná zranění Tomáše Rosického jsou navlas stejného původu. Je mi líto, že Vám v ortopedické ordinaci tuto věc neoznámili místo „ochotného“ poskytování zcela neúčinných drahých rázových vln. Už mě přestalo bavit na tuto skutečnost donekonečna upozorňovat i zástupce vrcholových orgánů českého sportu. Holt, nad české bafuňáře nikdo není. Ve Vašem případě je nutno Vás několikrát po sobě kompletně terapeuticky srovnat a naučit, jak si následně po každém zápase rovnat sám klouby a jak efektivním posilováním zraněním čelit, aby jste mohl být opět posilou Brankostroje. S pozdravem Veselý Jan

  • 11.01. 11:42, Alena

    Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na zdravotní polštáře. Mám problémy s krční páteří, poslední měsíc mě trápí pocity nestability, na rtg jsou menší osteofyty při ploténce C5. Absolvovala jsem rehabilitaci s menší úlevou. Spím dlouhodobě na zdravotní matraci z líné pěny a polštář mám z pohankových slupek. Tento polštář je velmi nízký (vlastní výroba), proto jsem se rozhodla jej vyměnit za zdravotní z líné pěny , výška cca 12 cm. Nyní mám pocit, že spím příliš vysoko. Můžete mi poradit, čím se řídit při výběru správného polštáře, tak abych potíže co nejvíce eliminovala, popřípadě poradit odkaz na další kompenzační pomůcky při práci na počítači (mám sedavé zaměstnání). Děkuji Alena Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Polštář je nesmírně důležitý v tom, aby došlo ve spánku k odlehčení hlavy, k uvolnění napětí krčních a hlavně svalů v pletenci ramenním a tím i k uvolnění napětí v celé páteři, jako nezbytné podmínce dobrého spánku. Proto není vůbec vhodné spát bez jakéhokoliv polštáře pod hlavou. Jeho výška by měla odpovídat šířce ramene, aby při poloze na boku hlava pohodlně spočívala na polštáři a nedocházelo k zbytečnému stlačování hrudního koše. K dorovnávání pak slouží ještě polštářek. Měl být z pružných a měkkých materiálů, měl by se měnit častěji než přikrývka, protože ve spánku se hlava více potí a polštářová vlákna ztvrdnou a pak ve spánku tlačí např. do uší a bolest aniž si to člověk uvědomuje, může způsobovat neklidnější spánek vlivem potřeby častějšího otáčení. Matrace by potom měla být absolutně rovná, na povrchu pružná aby nezpůsobovala otlaky, dobře větrala, s tvrdým jádrem uvnitř. Vaše problémy bude spíše způsobovat celková dlouhodobá nesouměrnost osy těla vlivem sedavého zaměstnání, osteofyty (výrůstky), jsou spíše jejím vyvrcholením. Jako jedinou kompenzační pomůcku mohu s klidným svědomím doporučit – po osmi hodinách u PC. musí následovat hodina intenzivní chůze k eliminování veškerých jednostranně zátěžových vlivů. Nezbytným doplňkem pak musí být ranní vyrovnávání kloubů a uvolňování celé svalové soustavy. Veselý

  • 11.01. 10:58, MILENA

    Dobrý den, mám skoro 3letýho vnuka a má křivé nožičky. Stehýnka ke kolenům má u sebe a od kolen dolů xsovky, chodidla má rovná a kde má být na chodidle prohnutá klenba, tak tam má skoro rovnou a jako-by vycpanou klenbu, jakoby faldík. Mluvila jsem o tom s dcerou a prý obv. lékař řekl, že je ve vývinu a že se to srovná, moc se mi tomu nechce věřit a mám obavy, aby se něco nezanedbalo zdravím milena xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, nejste první s tímto dotazem, to jsou praktické důsledky tzv. „zdravých botiček“, které Vaše generace neznala a protože se s obdobným problémem před tím nesetkala, je z toho poplašená. Pan doktor má sice pravdu v tom, že je to vše ve vývinu a časem se to srovná. Kosti pánevní nejsou u malých dětí pevně propojeny s kostí křížovou. Otázkou je však jak se srovnají kyčle a kolínka, od mala se odchylující z osy dolních končetin? Dětské klouby jsou značně měkké a proto i cílená manipulace s nimi je složitější. Doporučuji častou masáž chodidel k jejich neustálému uvolňování, doma co nejvíce chození pouze v ponožkách a boty s jednoduchou podrážkou, bez výrazné patní části, (bez ozdobných barevných vlisů), a bez vnitřních tvarovaných výstelek. Veselý jan

  • 09.01. 18:10, Karel 65 let

    Dobrý den, asi před 10 lety, nevím to již přesně, jsem byl na operaci s tříselnou kýlou. Od té doby mám stále divné pocity v tom třísle, jakobych měl uskřípnutý chámovod, tak nějak mi to připadá. Někdy to i silně bolí, i do varlete. A jakoby se tam hromadily spermie, které nikam nemohou. Před tím jsem tyhle potíže neměl. Děkuji za odpověď. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Třísla jsou provazce vedoucí z vnějších oblouků pánevních kostí ke stydkým kostem a mezi jinými zajišťují rovnoměrné pružení v celé pánevní oblasti. V dolní vnitřní části břicha jsou dále tvořeny tzv. tříselným kanálem který u mužů vyplňuje semenný provazec -semenovod, kanál ovádějící sperma z varlat. Vaše pánev nebude mít patrně dobrou horizontální osu, (zkuste si zmáčknout stydké kosti, jedna z nich bude patrně citlivější na tlak), tím dochází ke křížení oněch vazů a napětí v tříselném kanále, své tam patrně působí rovněž jizvy po operaci které nemusí být úplně rovné a odtud ty problémy. Doporučuji si pravidelně uvolňovat pánev podle Pokynů pro ranní rozcvičování a hodně chodit. Tím by se mělo docílit srovnání v pánvi a "usazením" jejich vnitřních orgánů docílit snížení napětí. Veselý Jan

  • 07.01. 12:15, Jana

    Dobrý den. Mám stále větší problémy s rukama, nejvíc s pravou. Bolest palců, někdy je nemůžu v kloubu narovnat, zkroutí se mi prostředník, prsteník a ukazováček, což dost bolí. Nevím ke kterému lékaři jít, ortoped nebo neurolog? Mám 60 let léčím se se štítnou žlázou, artrózou , kyčlí, problémy se zády. Děkuji za rady xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Poruchy v dolních končetinách tzv. dysfunkce kloubů postupně vystoupaly až do nejvyšších pater Vaší kostry a tím došlo k zablokování svalové soustavy vinou jejího křivého napínání. Odtud pak z pletence svalů ramenních ( zejména v lopatkové části) přes ramena svalové spasmy přešly až do horních končetin a vinou zanícených a zatuhlých cévních svazků, šlach a natahovačů prstů dochází vinou jejich ztuhlostí ke zkracování a k zamezení normální funkce prstů. Poruchy funkce štítné žlázy lze obdobně připsat na vrub ztuhlým svalům, jdoucím od lopatek do krku, utlačují ji a ta tím následně vyvolává celou řadu dalších poruch v těle včetně positů úzkostí atd.. Domnívám se, že nepotřebuje léčit ale cílenou hloubkovou masáží uvolnit. Bolesti v zádech přičtěte na vrub problémům v kyčlích, artrózu k nesrovnaným kloubům a domnívám se, že další problémy ani už raději nevnímáte. Dle mého názoru je to ale zásadní chyba, jako první bych viděl několikeré terapeutické srovnání veškerých kloubů spojených s hloubkovými masážemi pro celkové uvolnění a srovnání a naučit Vás, jak se sama rovnat. Asi jste se už dočetla, že šedesátku nepovažuji za nijak vysoký věk, právě naopak jsem přesvědčen, že tady by se měli lidé naučit život vychutnávat, nemusí chodit do práce, děti jsou velké tak teď je čas se konečně věnovat sami sobě a ne zbytečně trpět. Dle mého názoru, Vy nejste nemocná, to jsou zatím pouze a jenom mechanické poruchy Vašeho těla, které jde s Vaší pomocí naprosto jednoduše odstranit. Ale pokud je necháte na jiných, je mi líto, smiřte se s tím. Ono se také, jak jste doposud asi seznala, nic jiného od šedesátníků a výš ani neočekává. Veselý

  • 07.01. 08:39, Pletnicki Stanislav

    Dobrý den.Mám 53 roky, mám celoživotně sedavé zaměstnání, sport pouze gaučink.Prosím o radu. Asi před 3 týdny při normální chůzi mi cca 1,5 cm pod kostkou zvenčí PSK něco začlo abnormálně bolet, pálet, jakoby mi tam někdo zarazil hřebík. Doskákál jsem o jedné noze domů. Nyní mě noha stále bolí přesně pod kostkou, chodím, ale s problémama. V klidu nebolí vůbec.Otok není. Mě to tak připadá jakoby tam něco prasklo a když přitlačím na ono místo tak to bolí. K doktorovi nechci jít, díval by se na mě jak na blázna. Druhý problém je občasné pálení, štípání v levém třísle, někdy mám pocit, jako by mi tam někdo dál kostku ledu. Někdy štípání je tak silné,že musím při chůzi odpočívat. Někdy jdu a nic.Prosím, poraďte a odešlete mi to na můj E-mail: Pletnicki@centrum.cz S pozdravem Pletnicki Stanislav, Karviná xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Máte zablokovanou tzv. spinální dynamiku chodidla. To je soustava veškerých kostiček tvořících chodidlo, které se neustále při každém kroku vymezují navzájem vůči sobě a umožňují tím pružení chodidla a jeho schopnost udržet se v podélné ose při chůzi i na nerovném terénu. Předpokládám, že masivnějším obutím na zimu se patní kost dostala vlivem silnější zimní podrážky do izolace a větším pohybem v zájmu zachování své senzomotorické funkce se vzpříčila. Jak uvádíte přirozenému pohybu jste nikdy nic moc nedal, a proto došlo k jejímu zablokování se s další kůstkou, kostí loďkovitou. Ta nesprávný tlak „přenesla“ dále na kost klínovitou ( tři kosti klínovité, ze spodu v nártní části) a došlo k zablokování celého nártního oblouku. Odtud pak ta abnormální bolest k zamezení další chůze. Je to právě obrana chodidla před dalším poškozením pomocí husté sítě propriocitivních nervů. Když chcete jít, bolí, když jste v klidu, nic se neděje. Takže v tom klidu vytrvejte, uchopte chodidlo do rukou s jednou rukou na plosce nohy, druhou přidržujte patu a odtahujte a přirážejte chodilo dopředu a zpět. Následně prsty kruťte patou na opačnou stranu než plosku a palcem silně masírujte zespodu na nártní oblouk. Další cviky na uvolnění si postupně vymyslíte sám. Co se týče bolestí v tříselné oblasti, je to opět ze stejného soudku. Dlouhodobým sezením v měkkém polstrování dojde vlivem povolení ochablých vazů k částečnému povysunutí kyčelního kloubu. Tím dojde v chůzi ke změně náklonu pánevní kosti (kost kyčelní do ní tlačí jiným směrem) a okolní vazy jsou jinak natahovány a pálí. Naučte se srovnávat kyčle po ránu podle Pokynů pro ranní rozcvičování a více pravidelně choďte pro celkové posílení svalové soustavy a zesílení kloubních pouzder. Jste ve věku, kdy Vaše tělo už nedokáže donekonečna eliminovat absenci přirozeného pohybu, a bude Vám to postupně dávat více a více znát a to může i dost bolet. Takže Stanislave, ráno se rovnat, dodržovat pitný režim a chodit, chodit, chodit….přirozeně že v nízkých botách bez ortopedických vložek a podobných omylů. Vaše spinální dynamika v chodidlech se bez pravidelné chůze „neobejde“, a podle jejího stavu bude vypadat následně celý Váš zdravotní stav. Veselý Jan

  • 06.01. 16:12, Nina

    Dobrý den pane Veselý, chtěla bych se zeptat na můj problém s dolními končetinami. Mám bolesti nohou, ještě donedávna to byly pouze po ránu bolesti a pocit jako bych celou noc chodila, pocit oteklých chodidel. Mám problémy s celou páteří, skoliózu a Schoermanna - omlouvám se, teď nevím jak se to píše. Mám sedavé zaměstnání. V současnosti mě nejvíce trápí bederní páteř a kříže, zablokovaná esíčka , příčně ploché nohy, mám úplně propadlou klenbu,, mám pocit studených prstů u nohou, potom pocit pálení a bodání jehličkama v prstech. Mojí matce byla zjištěna alergie na lepek a její problémy začínaly obdobným způsobem. Děkuji za Vaši odpověď xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, Vaše potíže lze přičíst za vinu všemu, co uvádíte jako absenci přirozeného pohybu. Vlivem postupného ochabování svalstva a kloubních dysfunkcí se potíže takto projevují, na to žádný lék nepomůže. Jak sama uvádíte, Vaše obavy ze zhoršování jsou dle mého názoru na místě, potíže mohou vlivem ochabování imunitního systému postupovat i do trávícího traktu, který pak není schopen trávit běžnou potravu, staletí v našich zemích konzumovanou, viz např. nesnášenlivost lepku, mléka atd. atd. Upozorňuji Vás, že zatím píšete většinou o pocitech, ale věřte mi, že přijde doba, kdy to bude realita. Doporučoval bych Vám celkovou vertebrogenní manipulaci ke srovnání kosterního aparátu a nácviku rovnání kloubních dysfunkcí spojenou s přirozeným a zejména pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu. Jiná cesta dle mého názoru ke zlepšení Vašeho zdravotního stavu neexistuje, byť by Vám kdokoliv tvrdil něco jiného, včetně nabídky na různé wellness pobyty, lázeňskou péči apod. Na druhou stranu se domnívám, že vše to co uvádíte jako potíže, je poměrně snadné odstranit, záleží zcela výlučně na Vás a Vašem odhodlání jak chcete dále trávit život. S pozdravem Veselý Jan

  • 16.12. 12:28, Ivana G.

    Vážený pane Veselý, ani si nedovedete představit jak mě Vaše odpověď uklidnila -moc a moc Vám děkuji ! Už jsem si začínala myslet že jsem "magor" s těmi psychickými stavy, nikdy nikdo mi to alespoň přibližně jako vy nevysvětlil ! Všechno co jste napsal odpovídá - mám už léta spadlou příčnou klenbu na obou nohách, v kříži to také někdy cítím a že se mi někdy - při bolesti krční páteře - zhorší zrak nebo běhají jiskřičky před očima je pravda. S takovýmito problémy se špatně žije. Ještě jednou moc děkuji a přeji mnoho úspěchů ve Vaší smysluplné práci. Ivana G.

  • 16.12. 09:14, Ivana

    Dobrý den pane ing. Veselý, náhodou jsem narazila na Váš blog a velmi mě zaujal, protože i já mám problémy se zády. Chci se Vás zeptat zda problémy se zády (hlavně krční a hrudní páteř) a psychické problémy typu úzkost, nervozita, vnitřní neklid atd. spolu mohou souviset, zda jedno může vyvolat druhé. Podotýkám že mám hypermobilitu a v krční páteři u 2 obratlů zúžené prostory. Je mi 59 let a nejméně 30 roků mě trápí bolesti zad. Měla jsem sedavé zaměstnání a tomu jsem to přičítala. Pak přišlo období které bylo pro mě velmi stresující trvající cca. 6 let, záda mě bolela neustále ale již to byly jiné bolesti. Později jsem usoudila že to byly bolesti způsobené stresem a napětím. Potom jsme se stěhovali, záda jsem namohla těžkou prací a začalo se mi stávat že z ničeho nic se mi "rozlilo" takové "brnění"(nemohu najít ten správný výraz) po zádech a do rukou, zpotila jsem se , vyděsilo mě to a zpanikařila jsem. Podstoupila jsem vyšetření na neurologii, EKG, vyšetření cév na krku vedoucích do hlavy - vše v pořádku. Pak se mi to začalo stávat když jsem byla ve stresu, vždycky mě to vylekalo a tehdy začaly problémy z úzkostí atd.Beru již rok antidepresiva - záda se zlepšila i nervy, přesto se mi tyto stavy občas vrací, třeba při změně počasí mě rozbolí záda, někdy se mi z ničeho nic zatočí hlava - opět zapracují nervy, začnu mít strach, musím vzít NEUROL a po něm se všechno zklidní. Tvoří se mi drobné blokády nebo mám ztuhlé svaly kolem páteře. Že by to mohlo spolu souviset mě napadlo po týdenním pobytu v lázních, kdy jsem nevěděla že mám záda a i psychicky jsem se více než měsíc cítila velmi dobře. Doma cvičím a chodím pravidelně na masáže, u lékaře na bolest dostanu doporučení na léky proti bolesti a na psychické problémy AD a Neurol ale stále nevím zda tyto dva problémy mohou spolu souviset. Děkuji Vám za odpověď Ivana. PS. Ve Vašem blogu se objevuje odvolání na nějakou Vaši knihu,prosím o sdělení o jakou knihu se jedná a kde ji mohu sehnat. Děkuji. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Vážená paní, Váš dotaz se podobá jako vejce vejci desítkám jiných, převážně od žen Vašeho věku. S postupným snižováním přirozeného pohybu se kostra dostane do nerovnovážného stavu a odtud pak pocházejí veškeré vertebrogenní problémy. Ne nemoci, jak sama píšete, Vaše EKG bylo v pořádku, ale poruchami činností veškeré fyziologie. Vlivem dysfunkce chodidel a pánve se jako první ozvou bolesti zad, především posunutím symetrie kosti křížové a 5 L bederního obratle. Tyto dysfunkce pak postupně, obratel po obratli přejdou až do krční páteře a lebky, mohou narušit změnou tlaku v okolních svalech funkci štítné žlázy, zhoršování zraku, nerovnoměrným krevním systémem poruší synchronicitu mozkových polokoulí a dojde k nerovnováze CNS (centrální nervový systém ). Následně pak ke změnám v psychice člověka, jako je stres, pocity úzkosti, nervozita, návaly, pocity horka, jak si kdo přeje. Brnění pak může způsobovat nerovnováha mezi CNS a periferním nervovým systémem, mající svůj počátek v páteřní oblasti až do končetin. Takže ano, jedno podmiňuje druhé, vše souvisí se vším. Sedavé zaměstnání má v podstatě dnes kde kdo, navíc v permanentně nedostatečně větraných místnostech. Většina lidí neumí pořádně dýchat, pouze horní polovinou plic a to dále díky nedostatečnému přirozenému pohybu venku ještě více limituje úroveň kyslíku v tkáních a zejména v mozku. Tělo je zablokované, špatně se zbavuje odpadů metabolismu, ty zpětně zanášejí trávící trakt přes který pak přechází většinou pouze tuky a cukry, minerály a vitamíny v menší míře, leč na nich je závislá optimální hormonální činnost, zapříčiňuje to následně nadváhu a tak to jde stále dokola. Ženám končícího středního věku se pak ještě dostává „útěchy“ v podobě názorů na poruchy v přechodu, což je dle mého názoru nesmysl. Pobyty v lázních potíže většinou uvolní, ale neodstraní jejich pravou příčinu a proto se potíže zase vracejí. Doporučoval bych Vám nechat se několikrát po sobě manipulačně srovnat, naučit se sama srovnávat a začít s pravidelnou chůzí. Tím umožníte svému tělu, aby si mohlo samo přirozenou cestou srovnat do rovnováhy veškeré tělesné systémy a Vy jste mohla konečně dosáhnout kýženého klidu. Není to zase až tak nic nedosažitelného, záleží to pouze na Vás samotné. Abych Vás přesvědčil, jak je to vlastně všechno jednoduché, tak příště, až na Vás budou opět přicházet ty „Vaše stavy“ tak před tím, než sáhnete po osvědčených prostředcích, zkuste si poklepat na prohlubeninu na krku. To je oblast štítné žlázy a poklepem uvolníte momentální napětí vyvolané např. stresem a následně ji jemně protírejte prsty z přední stany krku. Zhluboka dýchejte nosem, vydechujte ústy a seznáte sama, jak může Vaše tělo jednoduše reagovat. Ta kniha se jmenuje Dynamická chůze, cesta zpátky za zdravím a dá se patrně koupit po vyhledání hesla na Inetu Dynamická chůze. Veselý Jan

  • 13.12. 17:17, Marketa

    Dobrý den, p. Veselý , můžete mi dát odpověď na můj dotaz? Mám 60 let, pravidelně 2X týdně chodím cvičit, jízda na kole, poměrně štíhlé postavy. V létě po turistice, pak následně jízdě na kole 6O km, jsem měla problémy s páteří a kolenem. Navštívila jsem lékaře, absolvovala rehabilitace.Zůstaly jen problémy s kolenem.Vše již bylo téměř ok, ale při ohybu v koleně (pedikura- na okraji vany) mi najednou projela bolest až do hlavy a měla jsem problémy s kolenem ještě větší, hlavně schody! Paní.dr. ortopedie mi vzala vodu z kolena, troška krve a opět rehabil. Koleno bolí méně, ale bolí vnitřní str. .kolena-schody, dřepy. Měla bych jít na operaci menisku. Jenže po rozhodnutí mne koleno přestalo celkem bolet a začala mne bolet klenba a nárt na téže noze.Bolest se pohybuje, cítím ji na každém kroku i v noci, jako píchání, tepání. Prosím, může být tato bolest od kolena (menisku ?)Nikdy před tím mne nárt nebolel.Myslíte , že po operaci menisku bolest v nártu ustoupí ? Děkuji za odpověď.P.M. Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Meniskus nemůže bolet, protože je to vlastně jen taková podložka mezi kloubními hlavicemi. A ty budou patrně mírně posunuté, tak jej dřou a bolest půjde spíše od zadního křížového vazu jeho křivením při podřepu ( ten je v zadu a na vnitřní straně). Podle mě máte zablokováno tzv. tibiofibulární spojení (spojení kosti holenní s lýtkovou). Tím došlo patrně k sesunutí kloubních hlavic, kloub je na křivo a při chůzi, zejména pak ze schodů značně bolí, protože naráží jedna na druhou Vaší dvojnásobnou váhou při došlapu na schod. Patrně trpíte dysfunkcí chodidel, na turistickém výletě (otázkou zůstává jaké jste měla obutí, předpokládám, že jako vzorná cvičenka „moderní“ ), a tak chodidla na výletě utrpěla újmu posunutím sklonu většiny kostí v nich a následně zablokováním tzv. spinální dynamiky chodidla ( to je hlavně ten nártní oblouk ). Koleno opřené na vaně by mělo být naprostou samozřejmostí, ale u Vás, zablokováním kloubů chodidla a kostí bércových až do kolene (to je součást systému odpružení celé kostry ) poškodilo neschopností se tomu přizpůsobit až po poškození kloubního pouzdra ) odtud ta voda a krev v koleni ). Trvající blokády napětím z pohybu potom „stěhují“ bolesti z místa na místo. Domnívám se, že odstraněním menisku se vlastně nic nevyřeší. Je potřeba terapeuticky srovnat kolenní kloub, srovnat pánev, uvolnit tibiofibulární spojení, srovnat v hlezenním kloubu tibiofibulární vidlici na patní kost a uvolnit spinální dynamiku chodidla. Následně častou chůzí v nízkých botách dojde i k částečné regeneraci menisku. A že se uctivě poroučím Vašim rehabilitačním odborníkům. S pozdravem Veselý Jan

  • 13.12. 12:45, Karel

    Jsem po operaci kyčelního kloubu stále mne to bolí , neboť mám poškozený sedací nerv. Musím proto používat francouzskou berli. (Jedná se o levou nohu), nevím z které strany ji mám správně nosit. Zda v pravé ruce nebo levé. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Je s podivem, že Vám při propuštění z nemocnice nikdo řádně nevysvětlil, jak tu hůl máte používat, event. ji nepřizpůsobil hned Vaší výšce atd. Holt, ne každému se dostane péče jako panu prezidentovi. V televizi ukazovali, že se tam mohlo snahou potrhat hned několik ortopedických týmů. Takže, vzhledem k tomu, že máte levou stranu v rekonvalescenci, musíte ji odlehčovat, proto v levé ruce. Ale je bezpodmínečně nutné, aby jste si hůl seřídil na Vaší výšku! Jednak celkovým seřízením po délce a pak, pokud to tam ta hůl má, jemnou aretací ze spodu pod gumovou krytkou. Pokud to tam nemá, nemilosrdně do hůlky vyvrtejte další otvůrky pro šrouby. Výška by měla být nastavena tak, aby když budete stát vzpřímený, ruka byla pohodlně natažená směrem dolů, ramena v rovině a k odlehčení pak vyvinete minimální námahu s nataženou rukou a pohybem z ramene na to, aby jste kloubu odlehčil a Vaše chodidlo bez zbytečného zvedáni mohlo jít v před. Je tragédií se dívat zejména na staré paní, jak jdou s francouzskou holí a rameno kvůli tomu, že jim nikdo neporadí prudce zvednuté vzhůru, tím pádem nepřirozeně vykloubený i loket a tím se dále ještě více křiví a nemají šanci už být někdy v pořádku. Snažte se co nejvíce chodit a hodně pijte. Z počátku hojící se kloub bude asi pálit tak si jej prochlazujte do hloubky do odeznění bolestí. Veselý

  • včera 12:40, Helena

    Dobrý den pane ing. Veselý. Předem Vás srdečně zdravím. Objevila jsem Váš blog a chtěla bych Vás požádat o radu. Je mi 55 let a po třech letech se mi vrátily potíže s bederní páteří. Nyní jsem na nemocenské přes 2 měsíce – po kapačkách, rehabilitaci a spoustě prášků. K dalšímu ošetření příp. operaci /tu bych moc nerada/ mě objednali na začátek února 2010. Můj problém je ten, že nemohu pořádně chodit. Při narovnání začne příšerně brnět až necitlivět levá noha - vnitřní strana stehna, nejvíce od kolene až do kotníku a o trochu méně i noha pravá. /Pak to cítím až v mozku/. Snažím se rozcvičovat, chodit, ale téměř žádné zlepšení zatím nenastalo. Děkuji moc za radu a přikládám výsledek MR. Helena - Centrální hernie /extruze/ disku L2-L3 dorsomediálně přesahující 6mm, podmiňující stenosu spinálního kanálu, kompresi durálního vaku s kořeny, c AP rozměru 6 mm. Současně je přítomná cirkulární protruse disku, která přesahuje do obou foramen a současně pokročilá arttrosa facet kloubů s hypertrofickými lig. flava. Výsledkem je komprese durálního vaku v AP i příčném rozměru. Arthrosa interspinosně L2-L3. Při kompresi durálního vaku v L2-L3 lze předpokládat především iritaci L3 bilat. -Centrální protruse disků L1-L2 zasahující dorsálně 4-5mm, trhlina v anulus fibrosus dorsomediálně. Lehká migrace hmot kraniálně za obratlové tělo L2. - Cirkulární protruse disků L3-L4 a L4-L5 přesahující 4mm. Lehké oboustranné zúžení foramin. Pokročilá osteochondrosa L4-L5 s vakuovými fenomeny a Modic III. - Normální nález v segmentu L5-S1. - Míšní konus končí v úrovni Th12, kořeny kauda equina mají vinutý průběh, jsou hypertrofické, což je podmíněno stenosou kanálu v úrovni L2-L3. Zachycená část míchy je bez signálových změn. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Vážená paní, Vaše lékařská zpráva je přesně tím, nad čím člověk žasne, proč v této podobě jí vůbec dávají pacientům do ruky. Nic to laikovi nevypoví, pouze ho to pěkně vyděsí. Snad, aby byl následně ochoten souhlasit s pěkně mastnou operací, tu sice neplatí ale podmínkou je jeho souhlas, aby do ní vůbec mohli jít. Výsledek ale nikdo není schopen zaručit a to je patrně to oč Vám tu běží. V zásadě máte asi tyhle problémy: patrně vlivem ochabnutí svalstva se Vám vychýlily uvedené bederní obratle a následně se vymáčkla meziobratlová plotýnka. Tenhle problém má většina lidí po padesátce a většina jich to ani nezaznamená, pokud výhřez netlačí tak jako ve Vašem případě na onen durální vak a způsobující kompresi. Dg. Osteochondrozy je pak logickým vyústěním, zrovna jako artróza. Durální vak je zjednodušeně obal kolem míchy přecházející do mozku v tzv. tvrdou plenu mozkovou. Proto to patrně „cítíte až v mozku“. Tím vychýlením obratlů (stenosa spinálního kanálu), dochází k tlaku na příslušné nervy jsoucí okolo a ty okamžitě nepříjemně reagují až do dolních končetin. Pro mě je zajímavější ve zprávě informace –Normální nález v segmentu L5 – S1 a zachycená část míchy bez signálových změn. Tím je alespoň pro mě řečeno, že to místně může i dost bolet, leč zas až tak vážné to nemusí být. Ale aby mě někdo neobvinil, že si tu hraji na lékaře, to v žádném případě. Chtělo by to manipulačně srovnat příslušné obratle v bedrech, změřit vzájemné postavení kostí pánevních a event. je dostat do roviny. Srovnat klouby v dolních končetinách, aby se Vám ulevilo v chůzi a intenzivně chodit v nízké obuvi pro celkové rovnoměrné posílení zádového svalstva. Tím by se docílilo navrácení většiny diagnostikovaných změn do normálu. Upozorňuji Vás, že nejste tady první, kdo by si tím pomohl. S pozdravem Veselý Jan

  • 08.12. 17:55, Kovaříková Marie

    Dobrý večer přeji pane inženýre, sleduji Váš blog neustále, chodím na nízkých podpatcích bez zátěže podle Vaší knihy už od února letošního roku a po osobní návštěvě ve Vaší terapeutické poradně jsem chůzi ještě zintenzívnila - snažím se chodit denně víc jak hodinu (když zrovna nelije) není to nic nezvládnutelného, prostě namísto sledování večerního programu v televizi vyrazím na dynamickou procházku. Během dne se dostanu ven jen o víkendu a o dovolené, protože i když mám šedesátku za sebou, jsem stále v pracovním procesu od rána do večera. Shrnutí : - chůzí jsem si odstranila bolest zad, kterou jsem si vypěstovala sezením v zaměstnání u PC - záda jsou v naprosté pohodě - přestala mne bolet hlava, jsem v lepší fyzické a hlavně psychické kondici - podařilo se mi pár kilo shodit z váhy dolů a šlo to samo bez diety - mám problémy s karpálním tunelem na obou rukou způsobenou prací na PC - právě před rokem mi lékaři doporučili operaci obou rukou - uběhl rok, na žádné operaci jsem dosud nebyla a díky tomuto blogu sand ani nepůjdu - pravá ruka mi přestala brnět - u levé ruky ještě brnění přetrvává, ale je slabší než před rokem, to jsem se bála, že za chvíli neuchopím do rukou ani příbor, abych se najedla, samozřejmě nemohu počítat s tím, že v mém věku bude tzv. kosher - je mi líto, že jsem tyto rady nepoznala trochu dříve - nemusela jsem takto s karpálním tunelem dopadnout. Takové jsou moje poznatky získané provozováním chůze. Proto říkám známým choďte, choďte - není vše o pohybu, ale o chůzi. Dík za knihu, dík za rady, dík za blog. Potřebuji se Vás pane Veselý zeptat na drobný problém : Když rovnám klouby pro Vašich Pokynů pro ranní rozcvičování, vyskytl se mi takový drobný problém, který trvá asi měsíc, když opřu pravou nohu o vanu při propínání cítím, když táhnu postavené chodidlo k sobě na patě bodání drobnými jehličkami- jakoby tam byl skřípnutý nerv - je to přesně kolem paty, tam, kde je na botě tzv. "opatek" ne podpatek, ale opatek ... cítím to i když zvednu vleže toto pravé chodidlo a táhnu ho k sobě, natahuji chodilo i přes toto bodání, nechce to nějak pustit, levé chodidlo je v pořádku.... Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem Kovaříková

  • 06.12. 13:55, Josef

    Dobrý den pane Veselý ! Předem Vás srdečně zdravím Dle Vašich rad jsem začal více chodit ve Vámi doporučených botách a musím uznat, že chůze mi dělá dobře na páteř. Kdybych na Váš blog nenarazil tak chodím s hůlkama nordic walking a s teniskama s gelovou podrážkou a budu se divit, že je to po chůzi horší. Samozřejmě stres,počasí, nachlazení negativně ovlivňují pobolívání zad, ale každopádně Vám velký dík za rady, inspiraci, motivaci a zamyšlení. Ve svém okolí o Vás hovořím, že jste měl zásadní vliv na to, že moje záda jsou v lepší kondici. Bohužel už jsem byl asi 14 dní hodně dobrý a přechválil jsem a záda se pěkně ozvala, ale to už tak bývá. Zjistil jsem, že fotbalek v tělocvičně je pro mne totálně tabu - po 10 min. jsem byl jak zbitý pes a bolely mne všechny klouby kolenní,nárty,zánartí a celkově hodně rozlámaný. Kupodivu basketbal v pohodovém tempu - druhý den cítím záda o hodně lepší.,tak nevím zda je to, že se člověk při házení vytahuje z pánve ?! A po zátěži cítím bolest pod vnějším kotníkem pravé nohy. Při kroužení kotníku /uvolnění/ většinou přelupuje. Předpokládám, že chůzí by se to mělo zpevnit? Píšete, že pokud chodím mohu jíst všechno, že se vše upraví atp. Přece jenom ze svých zkušeností z páteřních potíží - je něco na co se ve výživě zaměřit. Jinak ale i přes to, že záda jsou lepší pociťuji neustálou tenzi - psal jste, že se to přenáší až do lebky a pak je nerovnováha hemisfér a z toho pramení tyto stavy. Dá se nějak odhadnout ústup těchto potíží anebo je třeba se smířit s tím, že trvalá tenze ve svalu se odráží v této tenzi. Možná dotazy trošku nesourodé, ale jak mne to napadlo tak jsem psal. Děkuju moc za všechno a mějte se pěkně. S pozdravem Josef XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Milý Josefe , ve vší úctě k Vám jste mě rozesmál, až jsem spadnul pod stůl. Trochu shrnutí: koncem srpna tohoto roku jste mi poslal parte s výčtem Vašich postižení páteře s výhledem neradostných konců. Já, aniž bych Vás jenom viděl, Vám pošlu snad rady co máte se sebou dělat, aby z Vás byl zase jura a Vy mi po ani ne čtvrt roce pošlete stížnost, že nemůžete hrát fotbal. No není to super chlape? Alespoň já z toho, navzdory Vašim potížím mám docela dobrý pocit, ale teď už vážně. Sám na sobě jste si ověřil regenerační účinky pravidelné chůze a že opravdu tady nekecám. Zejména psychicky Vás to tak srovnalo, že jste začal dostávat roupy. Myslím si, že ten fotbálek zase půjde k Vaší plné spokojenosti, ale trochu času prosím. Páteř se asi dostatečně srovnala a uvolnila největší bloky, to se mi líbí, jenže nedokážu posoudit, jakým způsobem se Vy rovnáte. A navíc prosím vezměte v úvahu, že jste neustále chodil, asi ne běhal a to je pro klouby zase o něčem jiném! Tak jak to popisujete, soudím neustále na doskoky přes paty a odtud tvrdé údery do páteře. Podle mě, ani počasí ani stres na to nemohou mít vliv, něco jiného je nachlazení, to bolí každého klouby. Ty údery jdou vlastně pak až do hlavy, několikrát jsem tu uváděl, že nic horšího pro klouby není jako povrch sportovních hal. Vyzkoušel jsem si to sám na sobě, po třech hodinách fotbálku jsem ráno z postele lezl po čtyřech, zejména kolena byla jako po výbuchu. To, že při basketu nebolela, je možné přisoudit třeba i tomu, že jste měl možná jiné obutí, já nevím, ale v hale musí být obuv rovná a s vlepenou další podrážkou k tlumení největších nárazů.. Nenapsal jsem ale air podrážky, pozor. Bolest pod vnějším kotníkem paty signalizuje doposud nesprávný dosed patní kosti do tibiofibulární vidlice ( je tvořena kostí holenní a lýtkovou) a při tom patrně odtlačuje šlachy ( retinákula) obepínající kotník. Dost se to zaměňuje s potížemi achillovek. Sedněte si, vezměte patu do obou rukou tak, že oba palce budou na vnitřní straně, prsty z venku, pevně ji držte a začněte usilovně kroužit celým chodidlem na všechny možné strany. Bude to bolet a napoprvé se to asi nepodaří, poznáte to podle lupání v kotníku. Pak rovnat ve stoje podle Pokynů a máte pravdu, tak jak při chůzi budou sílit Vaše vazy, dá se to do pořádku. Teď něco k Vaší kondici. Doposud Vám intenzita chození dokázala dát snad jakž takž zdevastovanou páteř do hromady tak, aby jste se mohl cítit jako normální člověk. Ale Vy jste gigant a neposeda a chcete sportovat, super, leč musíte si na to tělíčko postupně připravit. Jak? Ještě více chodit, jiný způsob neznám, po ránu se pečlivě uvolňovat, rovnat a pak chodit chodit chodit. Tím Vám veškeré svaly proporcionálně ještě více zesílí a zhouževnatí a budou tak mít daleko širší základnu pro sportovní zatížení. Zkuste to asi takhle, vím, že dnes má málokdo čas na pravidelné chození: utlumte na měsíc jiné aktivity a zkuste častěji dvouhodinovky, ta druhá pak už ve slušném tempu cca 6 km/hod. Pouze měsíc, aby jste si sám na sobě vyzkoušel kde jsou Vaše možnosti a co si můžete bez problému dovolit. A pak, až to rozpoznáte, tak se musíte podle toho udržovat v kondici, jiná možnost asi není. Tenze v zádech můžeme přisoudit změnám v postavení obratlů, ale tím se mění i poloha příslušných svalů v korzetu a ty protestují. Zkuste to následovně: ve stoje, hluboký výdech se skloněnou hlavou a dlaněmi si stlačujte žebra proti hlubokému nádechu. Nebojte se, nezlomíte si je, musí pěkně pružit a to je uvolní a srovná i se svaly. Co se týče extra výživy páteře, tak vás asi pobavím, nic takového nevyžaduje, pouze pravidelný přirozený pohyb, hodně kyslíku a tělní vody. Takže pít hlavně v klidovém stavu, dva litry denně jsou spodní hranicí. Jinak já se mám docela fajn a tak také s pěkným pozdravem Jan Veselý

  • 04.12. 15:15, Matěj

    Dobrý den, přejdu rovnou k mému problému. Omlouvám se za používání laických výrazů v uvozovkách "", ale jakožto technikovi mi to jinak nejde... Minulý týden mi přišlápli na fotbálku v běhu nárt, luplo tam, tak jsem zašel na pohotovost: zlomená jiná nártní kost ("malíčková"), dostal jsem sundavací ortézu, chůze o berlích bez došlapu - 6 týdnů. Po týdnu na kontrole mi pan doktor řekl, že je to zlomené uprostřed kosti a že to tam špatně srůstá (i já jsem podle RTG poznal, že je mezi kostmi velká mezera), a je lepší podstoupit zákrok "sešroubání". Tak se chci zeptat, na jak dlouho to případně je (ortéza X sádra?, rehabilitace,..?) a jestli to bývá bez trvalých následků. Mám rád totiž ukrutně sport - běh, fotbal, hokej, kolo, běžky (na ty prý tuto zimu půjdu tak nejdřív v březnu, když bude sníh :-) ), atd..., a nerad bych se ho zříkal. Nicméně hlavně ať to dobře sroste. Děkuji Matěj Slouka Díky Matěj xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Takže rovnou bez uvozovek Matěji. Podle výčtu Vašich sportovních aktivit lze usoudit, že Vaše tělo bude dostatečně silné k tomu, aby se s tímto zraněním dokázalo bez problémů vyrovnat. Jistěže ne hned, zlomenina je zlomenina a ta potřebuje ke srůstu absolutní klid, ale pouze mechanický. To znamená, vůbec se zpočátku nepokoušet na ni stoupat a zatěžovat ji. To jen oddaluje rychlejší srůst. Co je ale možno udělat pro urychlení srůstu je využití efektu tzv. Biomodulace (efekt s kmenovými buňkami, neurologický šlágr posledních let). (Už se usmívám nad kroutícími hlavami lékařů sem chodících, cože ten poučený laik zase doporučuje za nesmysly). Leč zpátky k věci. Lidská chodidla jsou silně protkána nervaturou, která pak při nuceném klidu pod sádrou dost zlobí svěděním apod. Je to tím, že v klidu okamžitě začíná postupně ochabovat, provokuje svaly i pokožku a po odstranění sádry jí dlouho trvá, než se dostane do původního stavu. Tomu lze předejít jednoduše tím, že Vy sám v klidu budete intenzivně a pravidelně myslet na to, jak ve stoji neustále propínáte svá chodidla na špičky. Na co fungují nervy? No přece na myšlení, už pouhou myšlenkou, např. v emoci lze poškodit sval, hustě protkaný nervy. To je dle mého názoru pravým viníkem desetitisíců infarktů ročně a nenadálých úmrtí jinak zdravých sportovců. Např. ten fotbalista na Kladensku dal vlastní gól, to je na vesnici strašlivý zločin a tak se mu „hrůzou scukly“ špatně napínané svaly v hrudním korzetu, zmáčkly osrdečník a bylo hotovo. (Houby skrytá srdeční vada, do 30 let hrál a pak že vada). Vy si budete v mysli neustále OBĚ !!! chodidla procvičovat a o ostatní se už postará Vaše tělo. Zejména tím, že okamžitě „rozpozná“ problém v systému a začne jej řešit, je k tomu přizpůsobeno. Imunitní systém těla začne s podporou vytváření specifických enzymů problém odstraňovat. Proto je potřeba aby jste jakoby cvičil s oběma nohama, aby Váš CNS (centrální nervový systém) okamžitě zjistil chybu v systému, jako technik by jste mi měl věřit. A čím více „skopičin“ si vymyslíte, tím rychleji Vaše tělo bude reagovat, je zvyklé ze sportování. Po sundání sádry pak začněte pomalinku s tím, na co jste celou dobu myslel, ale pomalu….přece jen tam nějaká svalová ochablost bude. Takže neustálé propínání chodidel, ( také v teplé vodě pro uvolnění svalů), chůze po bytě bosý a venku v nízké obuvi a rotoped, ten pomůže uvolnit celkovou ochablost v celé končetině. Dle mého úsudku Matěji, v březnu můžete svištět na běžkách o stošest, zas tak strašné poranění to není. Kdyby jste více chodil před tím, tak se Vám to možná nestalo, svaly a kloubní pouzdra by jste měl pevné, elastické a houževnaté a patrně by se s tím přišlápnutím snáze vyrovnaly. Ale nejste v tom sám, tak o co jde. Uvítal bych, a možná i někteří další čtenáři, kdyby jste nás pravidelně informoval o tom, jak se Vám to daří zmáhat. Hodně zdaru šampione Matěji.

  • 28.11. 18:18, Dana

    Dobrý den. Mám takový dotaz.10.11. jsem spadla s výšky asi 1.5m, padla jsem na záda a udeřila jsem se do hlavy. Na rentgenu celé páteře je vše v pořádku, jen krční obratel vybočený, dostala jsem límec. Udělali mi i CT mozku tam vše v pořádku jen otřes mozku. Byl to velký náraz. Doporučili mi obklady studené. Za týden se mi zhoršil zdravotní stav, neustále mě bolí hlava a ten krční obratel tak jsem byla na neurochirurgii a vše prý v pořádku.Doporučili mi klid na lůžku a tablety na bolest. Vše jsem udělala podle rady lékaře.Po 14 dnech kontroly jsem se ptala obvodního lékaře , jestli mohu pomalu cvičit a rozhýbávat krční obratel s celou páteří, neboť mám i naraženou kostrč a nemohu se moc ohýbat ani krkem moc hýbat. Chtěla jsem se zeptat mám ještě používat ten límec,nebo ho úplně sundat. Jestli mohu pomalu to rozcvičovat. Mohl by jste mi poradit jak cvičit, nebo by mi pomohly masáže, nebo perlovky. Nerada jím moc prášky,neboť ničí žaludek a nechci si na ně moc zvykat. Dnes jsem prvně zkoušela pomalu cvičit, nevím ani jaké cviky,ale strašně to bolí celá ta páteř a hlavně ten obratel a hlava. Mám ráda moc plavání,ale nevím jestli je to teď v hodné. Prosím o radu děkuji Dana Dušková ročník 1964 Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tohle nevidím jako moc chytré, padat na záda a ještě z takové výšky. Promiňte, ale ulevit si musím. Jak vidíte, lékařsky jste v pořádku ( to jednoho potěší viďte), studené obklady Vám jak vidno „prospěly“, límec spíše folklor, otřes mozku žádný problém takže se „nedivte“ dalším zhoršeným stavům. A pokud si nepomůžete sama milá Dano, tak bude jenom hůř, na to se spolehněte. Takže, po ránu se rovnat podle Pokynů pro ranní rozcvičování a uvolňovat, všechno zvolna a pomalu. Ne, aby jste do toho začala nějaké nesmysly např. s Jógou nebo s Tibeťany, to by Vás mohlo zasukovat ještě víc! Pouze na závěr vzpažte, jděte postupně obratel po obratli do předklonu, zhluboka a pomalu prodýchávat. Následně přejděte do kleku a pak jemně kočičí hřbety a protahování jako kočka. Ale jemně!!!!! Bolesti bude nutné doslova rozchodit, uvidíte, že po chvilce se uklidní jak se tělo bude přirozeně rovnat. S čím si nejsem jist, je ta krční páteř, ta by chtěla opravdu šetrnou manipulací několikrát po sobě srovnat. Takže hodně chodit a plavat, to je na uvolnění svalových spasmů dobré. Hlídejte si váhu, pokud půjdete znenadání „ na horu“ a nebo se Vám bude horšit zrak, mohlo by to znamenat vlivem posunuté krční páteře stláčení štítné žlázy. Hodně zdaru a kdyby byly problémy tak se ozvěte. Veselý Jan

  • 28.11. 17:37, heluna

    Vážený pane Veselý, téměř denně sleduji Váš blog a velmi se zajímám o Vaše rady. Sama jsem Vás již kontaktovala již v červenci se svým problémem výhřezu ploténky pod jménem heluna.Musím říci, že se svým problémem bojuji vlastně již roky, intenzivně od února tohoto roku.Vyhledávala jsem radu i u různých terapeutů,neurologů,ortopedů a musím říci,že je mi stále hůře a hůře.Ve vašich odpovědích stále ještě hledám naději,že vše se dá upravit a snažím se protahovat dle vašich návodů,ráda bych chodila,ale nejde mi to,po posledním zákroku vyhlášeného ortopeda fyzioterapeuta, který mi odtsraňoval blokády manipulací se mi stav zhoršil,bolí mě všechny vazy,svaly na postižené levé straně ale už i na straně druhé,parestezie v levém nártu a prstech stále přetrvává.Nicméně musím říci,že se mi vždy hezky čtou vaše odpovědi a vysvětlování,že vše vyřeší chůze,kéž by to tak bylo zdravím Vás a budu číst dál XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Milá paní, mě velice těší Váš zájem o mé odpovědi, ale na rozdíl ode mě Vy je neberete moc vážně a to mě mrzí. Tak ještě jednou, v prvním dotazu píšete, že máte bolesti zad již deset let. To je dost dlouhá doba, aby jste si uvědomila, že bolesti odstranit mávnutím proutku asi nebude možné a navíc, já vám trpělivě vysvětluji, že to přesto jde a i bez operací. Ale chce to čas a usilovnost. Místo toho mi napíšete, jak dále chodíte po rehabilitacích, které k ničemu nevedou. Ta parestezie je v podstatě neprokrvení, to znamená, že máte v chodidle blokádu která tomu brání, to je všechno. Pokud to necháte tak jak je, tak spíše bude ještě hůř, to mi věřte. Takže si sedněte třeba na postel, nohu pokčte v koleni, položte na postel,vezměte patu do obou rukou tak, že jejich palce budou na vnitřní straně kotníku, ostatní prsty na straně druhé. Začněte kroužit s celým chodidlem ( s prsty) a prsty na rukou tu patu vždycky zatlačte ne druhou stranu. Různě chodidlo protahujte a patu silně přidržujte, aby se nemohla moc pohnout. Ono to bude zpočátku také pěkně bolet ale neumřete na to. Tím by mělo postupně dojít k uvolnění oněch blokád. Ale stejně musíte začít chodit, jinak Vám svaly proporcionálně nezesílí a destičky se nesrovnají. A rovnou Vás upozorňuji, že z počátku to bude bolet, ale pořád snad lepší, než se nechat nějak operovat a stejně si nedokážu na rozdíl od operatérů představit, cože by tam vlastně chtěli řezat a Vám radím, raději to nechtějte vědět ani Vy. Tak pěkné pochození nevěřící Heluno.

  • 18.11. 11:04, Jana

    Je mi 30 let, vážím 53 kg a měřím 164 cm. Asi 3 roky sportuji (karate - trénink 3x týdně občas běh, posilování), tento rok intenzivněji. Asi měsíc trpím bolestmi obou kolen zejména pod kolenem a nad kolenem. Před 3 týdny jsem prodělala virózu (rýma, bolesti kloubů, bez teploty) a bolesti se zhoršily zejm. po zátěži. Po zátěži mě kolena bolela zejména v noci, nyní asi týden necvičím, bolesti mám i během dne (téměř celý den) - pálivé píchavé ostré bolesti pod kolenem a nad kolenem, při chůzi ze schodů i do schodů a delším ohnutí kolen. Před týdnem jsem navštívila ortopeda a po vyš.pohmatem a RTG, byl zjištěn tento nález: kolenní klouby bez výpotku a bez zánětu štěrbiny, jsou klidné, pohyb bez blokády, bez výraznější instability, poplitea bez rezist., menisky neg.,patella bolestivá, s drásoty, hoblík a Zohlen .závěr: chondropatie patel utr., na RTG: zcela nepatrná deprese patel jinak nihil. Doporučil mi priessnitz na kolena, Recoxa tbl., výhledově chondroprotektiva. Užívám Recoxu, Gelatinu plus, Omegu 3 a na noc priessnitz zábaly. Snažím se jíst častěji zeleninu, ovoce, ryby, celozrnné pečivo, tvaroh apod. Zatím úlevu nepociťuji.Chtěla bych Vás proto poprosit o radu jaké preparáty kloubní výživy doporučujete na chondropatii, kdy mám zahájit rehabilitaci (posilování urč. sval. partií), názor na patelární ortézy patel. pásky, jak postupovat v léčbě apod. a zda je nějaká šance, že se vrátím ke svému oblíbenému karate, když budu poctivě dodržovat všechny režimová opatření. Předem moc děkuji. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Přední sval stehenní čtyřhlavý (jehož vnitřní hlava pokračuje přes vnitřní plochu stehna) přechází v čéšku (patella- plochá kost). Pod kolenem pokračuje jako velmi silný čéškový vaz vrostlý do tzv. drsnatiny kosti holenní. Je to nejsilnější svalový soubor v těle nesmírně citlivý na správně srovnané veškeré klouby dolní končetiny. Porušením horizontální osy pánve a dysfunkcemi v chodidlech se dostává ze své osy a protože je velmi silný, trpí tím především kolenní kloub a zejména čéška. Projevuje se to zánětem v kloubním pouzdře, z nepřirozené námahy odvápňováním čéšky (odtud i její měknutí), fantomovými bolestmi špatně natahovaných svalů v klidové fázi, následně vytláčením kolenního kloubu do postavení podle stupně dysfunkce chodidel pak buď do X a nebo O. Chondropatie je „věrným“ průvodcem sportovců a tanečníků z důsledku nulové regenerace kloubů po jednostranném přetěžování hypermobilních kloubů, nošením nevhodné obuvi, nedostatkem přirozeného pohybu a ze strany ortopedie neznalostí působení dynamických sil biomechaniky lidského těla vlivem pohybu. Ve Vašem případě i při již zcela nepatrné depresi patell. Můžete konzumovat co libo, patrně Vám dochází, že asi zbytečně. Patelární ortézy jako obvykle ortopedický folklór, je třeba se naučit srovnávat klouby ihned po ránu a pak i několikrát denně a zejména usilovně chodit v nízkých botách hodinu několikrát týdně. Veselý

  • 12.11. 11:36, Martina

    Dobrý večer,mám takový problém, zhruba před měsícem se mi v noci stalo toto-vzbudila jsem se zpocená, chci se jít napít, ale nohy nefungovaly a jedna ruka jakoby byla taky necitlivá a ještě se mi špatně mluvilo. Po hodině jsem usnula znova a ráno už to bylo lepší,jen ta ruka brněla. Navštívila jsem proto lékaře,ten mě odeslal na neurologii, kde mě vyšetřili s podezřením na menší mozkovou příhodu, ale vše dopadlo dobře, včetně CT mozku. Je mi 36 let, mám chronické onemocnění krční a hrudní páteře, dělám fyzicky namáhavou práci a trpím latentní tetanií. Včera v noci se to opakovalo a já jsem z toho nervózní, nebylo to už tak jako minule ale příjemné to nebylo - jak bych vám to popsala -takový pocit jakoby přeležení končetin, pak bolest a mravenčení, nedá se to popsat, ten pocit pak jde až do hlavy a taky mě trošku pálilo na hrudníku, ale to už jsem mívala když se mi objevila psychosomatická porucha. No a dnes mě celý den bolely nohy. Děkuji moc za váš názor. Martina XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Vaše potíže jsou asi vyvolány především z nesouměrné osy těla, vzniklé patrně po porodu neschopností páteře a jednotlivých kloubů se vrátit zpět do své osy nedostatkem přirozeného pohybu. To vyvolává trvalé spasmické ( křečovité) napětí celé svalové soustavy, která při přetížení (jednostranná námaha, snížený obsah kyslíku v tkáních) reaguje tzv. fantomovými projevy (střídající se silné bolesti na různých částech těla bez vnějších příznaků). To je i to krátkodobé částečné ochrnutí vyvolané postižením nervů ve spasmických svalech, křečovitě stažených. Jako spouštěče potíží lze pak označit zvýšené psychické napětí, stres apod. Tady pak má teprve pravdu ustálený názor na vznik bolestí např. v zádech vlivem tzv. psychosomatických potíží. Ty pak mají za následek např. spasmické napětí v hrudním koši doprovázené poruchami dýchání z utlačovaných plic, srdce, cévního systému apod. V této fázi to může spustit např. i zlý sen ve spánku! Ale počátky jsou především v porušené biodynamice těla. Podle mě tomu nasvědčuje i Váš nález latentní tetanie, což ale neznamená nic jiného než bezpříznakové ztuhnutí. Jak sama vidíte, medicína si pomohla pouhým konstatováním daného stavu a to je tak asi vše, CT máte jak uvádíte v normě a proto následuje většinou odkaz na prohlídku u psychiatra. Biodynamiku těla a její vliv na zdraví při event. poruchách zatím takto nevnímá. Podle mě ale nějak vážně zatím nemocná ale také nejste, já to usuzuji z těch silných reakcí Vašeho těla na dysfunkce, pokud by jste byla opravdu už nemocná, reakce by tak silné asi nebyly. Takhle také může reagovat tělo jinak zdravých sportovců, kteří provádějí usilovný strečink na vyosených kloubech, což se jim vrací v nejméně očekávanou dobu, právě tím, že jejich organizmus má sílu, krátkodobým ochrnutím příslušných svalů s pocity probíhajícího el. napětí ve svalech podle zákona akce a reakce. Každopádně by jste se měla naučit po ránu celkově uvolňovat

  • 30.10. 11:12, Miloš

    dobrý den, poslední tři roky mně mravenčí neustále chodidla. Můžete mi prosím říci o co se jedná a jaká je příčina, eventuelně co se s tím dá dělat? Děkuji a jsem s úctou Miloš XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Vaše chodidla budou pravděpodobně zablokována zejména v oblasti nártní, možná se to i projevuje zvýšeným nártem. Blokace je patrně příčinou snížené pohyblivosti kůstek zánártních (ty právě tvoří nártní oblouk) a zejména těch ve spodní části, sloužících jako momentální zpevňující klíny nártního oblouku. Mravenčení pak způsobují nervové přenosy v zablokovaných svalových spojeních. Dysfunkce může vzniknout nošením nevhodné obuvi, snížením přirozeného pohybu atd. Doporučuji pravidelnou chůzi v nízké obuvi a následně po chůzi silné masírování chodidel podél všech kostí po dobu cca 5 min, mělo by dojít k rychlému uvolnění. S pozdravem Veselý Jan

  • 26.10. 11:01, Lucie

    Dobrý den, měla bych dotázek. Je to tři týdny co jsem absolvovala atroskopii kolene. Měla jsem vykloubenou čéšku a přetrženou chrupavku, tedy utržený kousek chrupavky. Noha se mi stále špatně ohýbá, při ohybu cítím přeskakování, nezvednu nohu nataženou protože to strašně bolí, taktéž když sedím na posteli a zvedám nohu. Do určitého úhlu to je v pohodě, ale potom už to zase hodně bolí (jakoby kost). Je to normální? Přijde mi že od operace už uplynulo mnoho času.... na kontrolu jdu až za 14 dní a lékař je momentálně mimo republiku... děkuji Lucie XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX A já jsem zase mimo z Vašeho dotázku, pokud Vám to takhle opravdu řekli po artroskopii. Čéška se nemůže nikdy vykloubit, je volně zavěšená na úponech vazů svalů stehenních a bércových, tedy z vrchu a ze spodu jako korálek. Proto pokud je mimo kloub, tak patrně tím že kloub je mimo svou osu. Tedy kloub je vykloubený a jedna z jeho přečnívajících kloubních hlavic Vám vydírá onu chrupavku. Pokud mi nevěříte, Pavel Nedvěd by Vám o tom mohl povídat, ten to kdysi definoval jako že má dvoje kolena. Dysfunkce kloubu pak dále způsobuje to „přeskakování“, špatně napínané úpony svalů jdoucí okolo pak bolí. A je to normální. Váš „dotázek“ je potvrzením mé filozofie, že do kloubu se nemá sahat ani koukat, pokud je pravdou co Vy uvádíte, tak Vám to bylo absolutně k ničemu, akorát že výkon je pojišťovnami slušně honorován. Takhle se kloub do osy stejně nikdy nemůže dostat. Buďto si kolena naučíte rovnat podle „Pokynů“ a budete hodně chodit v nízké obuvi, aby mohla chrupavka zregenerovat a nebo to bude pokračovat následujícím způsobem: na bolesti si časem trochu zvyknete, jenom budete den ode dne mrzutější. Chrupavka bude dále vydíraná a mezery v kloubních hlavicích se vyplní artrózou. Koleno půjde do O, druhé se tomu bude muset přizpůsobit, tak kolem padesátky to odhaduji na endoprotézy. S uctivým pozdravem a přáním veselého dne Veselý Jan.

  • 22.10. 18:27, Darina

    Vaše články se mi líbí a bohužel mě často rozesmějí. Jako bych četla Švejka. V mnohém máte zřejmě pravdu. Teď se ale chci zeptat.J ak chodit a obouvat se v zimě? Chtěla by jsem začít chodit a máme období, kdy u nás není o sníh nouze.Děkuji a těším se na odpověď. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Děkuji za pochvalu ale nechápu proč píšete, že bohužel Vás rozesmějí. Já se k tomu klidně přiznám, bavím se tím, jinak bych to asi nedělal. Víte, povšimnul jsem si na webech lékařů, jak stroze tazatelům odpovídají, takže ti se většinou stejně nic nedoví o původu svého trápení. Pouze to, že se mají k nim objednat, ale oni by asi chtěli hlavně česky vysvětlit v čem je problém a jak se toho dá jednoduše zbavit. Jsem si vědom toho, že mi asi dost lidí má za zlé, s jakou lehkostí nebo možná až lehkomyslností vysvětluji problémy tazatelů v jejich pohybových trápeních, když oni s nimi možná už zběhali kdekterého lékaře a teď tady nějaký, ještě k tomu inženýr se tomu téměř usmívá a píše, že jejich trápení vlastně ani tak velkým problémem není. Ale všechno je vždycky trochu jinak, každá odpověď mi zabere nejméně půl hodiny, abych byl přesvědčen, že radím skutečně odpovědně. Mám to trochu usnadněné, že nejsem svázán lékařskou odpovědností. Ale právě proto snad jako inženýr si mohu dovolit na základě zkoumání významu a funkce biomechaniky lidského těla vynášet své názory, protože při vší úctě, medicína o účincích biodynamiky ví starou belu. Definoval bych to, že neustálou specializací se medicína dostala do pasti, pro větve (už ani ne pro jednotlivé stromy) mnohdy nevidí les. V jeho celistvosti, provázanosti ale zejména schopností umět si sám pomoci, když to potřebuje a lidské tělo se chová naprosto stejně. Je to vlastně o neustálém vyrovnávání rovnovážného stavu. Není to pak tedy jenom o poznání ale i o pochopení. Z tohohle pohledu je to pak docela jednoduché, běda ale, když se ta jednoduchost opomene. Jinak Vašemu dotazu, v hlubokém sněhu se chodit moc nedá, je třeba vybírat cesty které jsou alespoň trochu udržované. A tam pak boty s trochu vyšší kompaktní rovnou podrážkou, aby do nich nezatékalo. A být dobře oblečen včetně pokrývky hlavy aby tělo nemuselo místo své regenerace „řešit“ vyrovnávání tepelných rozdílů. S pozdravem Jan Veselý

  • 21.10. 10:30, Alena

    Dobrý den pane Veselý, měla bych na Vás dotaz. Je mi 55 let, nikdy jsem neměla problémy ohledně chůze. Je pravda, že v posledních dvou letech jsem přibrala asi 6 kg. Nyní mám 73 kg(výška 165 cm). Nemám sedavé zaměstnání – jsem neustále v pohybu, nenosím podpatky, většinou boty bez podpatku nebo jenom opravdu nízký podpatek. Mám už asi 3/4 roku problémy s bolestí pat, více než 3 měsíce mne bolí už i nárty a někdy i achilovka. Každé ráno chodím jako „kachna“ než to trochu rozejdu. Mírně mi uleví chůze po špičkách. Lékař mi zjistil patní ostruhy zespodu pat na obou nohách. Podstoupila jsem ultrazvuk, který nepomohl, poté jsem byla na radioterapii (6x), stále mne to bolí. Lékař řekl, že další radioterapie může být až po 3 měsících. Teď nosím většinou zdravotní obuv do které si vlepuji pod pady ortop. vložky pro změkčení, bolest je stále stejná. Děkuji za odpověď Alena XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Dobrý den, podle všeho budete mít zablokované kůstky zánártní, odtud pak bolesti v nártech. Pro názor svědčí i Váš poznatek, že chůze po špičkách od potíží uleví. To, že jste tzv. neustále v pohybu nic neřeší, spíše dále zatěžuje. Podle mě bude problém v tzv. zdravotní obuvi, které přenáší těžiště spíše na paty, a ty se se brání zesíleným zbytněním kůže s lymfatickou výplní. Několikrát denně si sedněte, nohy natáhněte v před, pouze opřeny na patách a chodidly protahujte na všechny možné strany, natahujte je špičkami v před a tak pod, zkrátka co Vás napadne aby se kůstky tvořící nárt co nejvíce uvolnily. Měla by jste také často chodit delší dobu, min. hodinu a pak si opět chodidla masírovat v teplé koupeli ve vaně. V práci pak chodit v obuvi s nízkou rovnou podrážkou aby při stání Vás to neustále nutilo přenášet váhu těla spíše do plosky chodidla. Veselý Jan

  • 15.10. 11:03, Piotr

    Dobry den, Chtěl bych Vás požádat o radu, či názor na můj problém. Již delší dobu (2-3 roky) mam problém s levým tříslem, neustále mě pobolívá, někdy ta bolest "střílí" jakoby do varlat, někdy do břicha. Oběhl sem prakticky všechny možné i nemožné lékaře s nulovým výsledkem. Hraji fotbal a hokej od pěti let (je mi 30), a vím , že na třísla pomáhá klid. Ale i když sem si dal skoro pul roku pauzu a navštěvoval různé rehabilitace, dokonce sem absolvoval i lázeňskou kůru, tak se mi to po case vrátilo i když ne tak intenzivně. Za Váš názor děkuji. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Váš problém z mého pohledu je dost banální, píši o něm vlastně neustále. Příčně vychýlená osa pánevní vlivem dysfunkce kloubů dolních končetin, křivost umocňovaná dále častými pády na zadek. Pánev tvoří uzavřený pružící oblouk, ve předu spojený stydkými kostmi. Třísla pak směřují z oblouků kostí pánevních ke stydkým kostem a slouží rovněž jako „kotevní lana“ ke zpevnění a dalšímu zpružnění pánevní oblasti. Na ně jsou u mužů např. připevněny chámovody vedoucí k varlatům. Už asi chápete, proč je to prosté, třísla jsou na křivo, chámovody tahají varlata. Na druhou stranu pak nepřirozeně natahují svalovou skupinu, jdoucí z trupu na pánevní oblouky a tak to „tahá“ v břiše. Musím se culit nad výrazem možní a nemožní lékaři, co takhle ještě všeho možní. Já si nemyslím, že v tomto případě pomáhá klid, ten problém pouze na chvíli utiší ale jak jste sám poznal, neodstraní, rovněž tak jako rehabilitační pobyt i když v lázních. Váš problém je vlastně problémem i všech hokejistů. Je to dáno tím, že nohy v bruslích musí vykonávat z pohledu biodynamiky těla nepřirozené pohyby (odrážení se do boků) ale ony jsou zařízeny na pohyby v podélné ose. To by pro dobře udržované a neustále regenerované nohy nemělo být absolutně žádným problémem, teď ještě co si pod tím představit. Protože se tak neděje, dochází následně k dalším dysfunkcím, z nichž nejobvyklejší je ta, že postupně dochází tím neustálým vykopáváním do boků na křivých kostech pánevních ještě k povysunutí kyčelních kloubů a je „vymalováno“ v podobě neustále se vracejícím problémům se svalovou bolestí svalů jdoucích z beder na kosti stehenní (tzv. sval bedrokyčlostehenní). Ty se také všeobecně označují jako bolesti v tříslech, ale to je zavádějící, pouze bolesti v tříselné oblasti. Podle toho pak vypadají zbytečně dlouhé tzv. „rehabilitace“. Dominik Hašek nebo Tomáš Rosický by o tomhle mohli psát knihy, pro fotbalisty to platí také beze zbytku. Takže rovnejte si klouby dolních končetin a pánev podle Pokynů a hodně choďte v nízkých botách bez podpatků po nerovných terénech, mělo by to odeznít. Veselý

  • 14.10. 11:32, Eva

    Dobrý den Vám i Vašim čtenářům. prosím o Váš názor na mé potíže - již třetím rokem mám oteklé zápěstí levé ruky, jsem pravák (již co pamatuji, levá ruka byla tzv. do počtu). Při zvednutí ruky nad hlavu otok mizí a při spuštění se opět objeví. Někdy mám v místě otoku i nepříjemný tlak, ale většinou je to bez příznaků. Ruka se mi zdá méně citlivá a méně obratná. Kolečko mezi lékaři jsem samozřejmě absolvovala, sice se objevil nález na krční páteři (onemocnění krční meziobratlové ploténky s radikulopatií), doporučena rehabilitace a autotrénik svalového korzetu. Absolvovala jsem několik rehabilitací, snažím se cvičit, pomáhá to na mnoho věcí, rozhodně to nic nedělá s mým otokem. Poslední dobou se mi zdá, že začínám mít i nepříjemný pocit v lokti (řekla bych, že problém se zhoršuje) Od mládí jsem měla špatné držení těla (kulatá záda, v pubertě náhle velká prsa, raději jsem se kulatila, měřím jen 157cm) není možné, že tento problém je spíš od nerovného držení celé páteře, nejen té krční? Jsem ročník 1953. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Přirozené následky absence přirozeného pohybu. Odvolání se na špatné držení těla není na místě. Pokud je páteř posilována NEUSTÁLÝM PŘIROZENÝM POHYBEM, nic jí nebrání v tom, aby tzv. nesprávné držení těla či dokonce nesprávné pohybové návyky nedokázala v pohodě eliminovat. To jsou jen floskule ortopedů, kteří od dob Gausse doposud nepochopili pravý význam biodynamiky těla a její závislost na přirozeném pohybu-chůzi. Jste právě ve věku, kdy tělo už přestává mít síly, aby nějakým způsobem dokázalo udržovat rovnováhu v celém organizmu. Patrně vlivem blokace svalů v pletenci ramenním (to jsou svaly v lopatkové oblasti zad a v ramenou), dysfunkce se pak promítají libovolně na všechny strany těla. Do oblasti krční páteře, přes ramena do paží, libovolně. Napětí z toho pak má za následek zánět šlach, které průchodem přes zúžené zápěstí (karpální tunel) pak blokují například i průchod krevního řečiště a odtud pak patrně otoky, snížení citlivosti ruky, její pohyblivosti. Toto napětí se přirozeně promítá i ve zvyšování napětí průchodem přes loketní klouby, takže tenisový loket. Nedávno jsem četl názor jednoho z ortopedů, který s vážnou tváří tvrdil, že syndrom karpálního tunelu postihuje hlavně ženy nižšího vzrůstu právě proto, že mají jako vše i drobnější zápěstí. Doufám, že snad proto pochopíte, že si budete muset především pomoci sama Vážená paní. Pouhé masáže krční páteře tady moc nezmohou, protože i ona je jen a jen důsledkem jiných příčin a navíc Vám je může dělat paní, která trpí nemlich stejnými problémy. Chtělo by to důsledně přehodnotit způsob trávení dosavadního života a trochu pozměnit. Nic dramatického ale zásadního. Po ránu se naučit uvolňovat a rovnat, často chodit, tím si upravit i váhu a dodržovat pitný režim v klidu 2,5 lt čisté odražené vody denně. I Vám dobrý den. Veselý Jan

  • 13.10. 11:15, Jaroslav Fiebrich

    Dobrý den, moje přítelkyně má zborcenou příčnou klenbu na obou nohách. Chůze naboso ji způsobuje značné obtíže, nejlépe se cítí, pokud má klenbu podepřenou různými ortopedickými vložkami. Poslední dobou se jí ale začínají objevovat na nohou otlaky (podobné kuřím okům). Oba rádi chodíme do přírody, koupili jsme si proto trekovou obuv. Podle Vašich rad ji nejspíš nechám doma ležet a vyrazím bosky Můžete nám prosím poradit, s čím by měla přítelkyně začít, aby jí chůze nezpůsobovala obtíže a bolest? Děkuji. Jaroslav XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Příčné plochonoží poukazuje na celkové ochabnutí svalové hmoty v chodidlech. Jednotlivé kůstky v chodidlech se systémem drobných svalků (malé svaly), které jsou ochablé vlivem nedostatku přirozené chůze, nejsou schopny udržovat potřebnou klenbu a klesnou jako koberec. Zchoulostivělost se pak projevuje obtížemi zejména při chůzi na boso, protože systém spinální dynamiky chodidel v přirozené reakci chodidel na drobné nerovnosti povrchů v pohybu bolí. Různé ortopedické vložky pak dynamiku v chodidlech dále matou a omezují. Chodidlo se dostává do nepřirozených rotací (změnou osy chodidel), následně chodidlo „vytváří“ různé novotvary, chráníce si tak nejvíce namáhané kloubky. Vyjděte si ještě ve Vaší nové trekové obuvi na zkušební pochod do milované přírody, ať přítelkyni už tak dost zkoušeným chodidlům v tvrdé a neohebné kolébkovité podrážce pod chodidly, s obrovskými podpatky ještě dále zamezí přirozený pohyb. Na to budou její chodidla pohotově reagovat dalšími novotvary, které jí opticky nožky dále zkrášlí. Aby bylo jasno co tím myslím, chodidla mající možnost chodit přirozeným pohybem, jsou po jakémkoliv pochodu naprosto čistá, bez otlaků, metliček, puchýřů, bez známek pocení atd. Prostě nic, čistá jako chodidla dítěte v kolébce. Pokud tomu tak není, je chyba v obuvi. Bota se musí vždycky přizpůsobit noze, nikdy ne naopak. Pokud jedete do Himalájí, nechte si treky, v hlubokém sněhu po pás, v kamenných lavinách a horských bystřinách Vám určitě službu udělají. Tady ale takové terény neznám, a proto stačí lehká obuv s nízkou podrážkou, jinak se vrátíte spíše v těžkém vyčerpání. Chodidla před a po chůzi přítelkyni masírujte pro povzbuzení dynamiky a jejím uvolnění. Mimochodem, bosý chodím pouze ráno po bytě, oni i ti masajové nosí pirrelky (kusy pneumatik pod chodidly) pro chůzi po tvrdém pouštním štěrku..

  • 07.10. 23:35, Věroslav Gregor

    Dobrý den, pane Veselý i já si dovoluji na Vás obrátit s jedním dotazem. Je mi 36 let, po nehodě jsem právě na začátku domácích rehabilitačních cviků po zlomenině chirurgického krčku levé paže. Ruku jsem měl 4týdny v ortéze. Při rehabilitačním cvičení cítím bolesti v ramenním kloubu. V kloubu mi jaksi přeskakuje, doprovázeno bolestí. To vzhledem k úrazu možná není nic divného, nicméně mám malé podezření, že se jedná o starší problém, nyní vystupňovaný celkovou ochablostí ruky. Bolesti jsem míval již dříve a to hlavně při cvičení v posilovně s větší zátěží. Jednalo se jak o cviky tahové (stahování kladky za hlavu), tak tlakové (tlaky nad ramena). Laicky mi to připadalo jako když dvě kosti vůči sobě přeskakují přes nějaký výstupek. Myslím si, že to může souviset s naražením ramene asi ve 13 letech při hokeji, které bylo bolestivé, ale nijak neléčené. Také při pohledu do zrcadla mám pocit menší nesouměrnosti klíčních kostí. U doktora jsem s tím dříve nikdy nebyl, i když jsem se několikrát chystal. Teď se zkusím zeptat v rámci kontroly s tou zlomeninou. Nicméně i když je mi jasné, že diagnostikovat po internetu asi není to "pravé ořechové", rád bych slyšel i Váš názor. Děkuji za pochopení. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx To místo zlomeniny se jmenuje anatomický krček kosti pažní, To pro pořádek, chodí sem na čumendu i lékaři, tak abychom jim nezadávali příčinu k úsměvům. Jinak v pohodě, stejně by si s tím neporadili jinak než pokusem o operaci, která zase dle mého úsudku by více poškodila než napravila. Vaše potíže je třeba rozdělit na dvě části. Ta první se týká následků po úraze, kde došlo patrně k povysunutí hlavice kosti pažní z jejího postavení v kloubu. Zlomenina je srostlá ale kloub by potřeboval zasunout. Ten druhý problém spočívá asi v tom, jak popisujete v souvislosti s naražením ramene ve 13 letech. Pokud jste si sám všimnul nestejné výše klíčních kostí proti sobě, tak to bude patrně dost posunuté z osy ramen. To mělo asi za následek i tu první změnu v nesprávném tlaku na pažní kloub, protože je to vlastně všechno propojeno. Bolesti pak budou způsobovat tzv. tíhové váčky, které chrání okolo probíhající šlachy před oděrem. Pokud jsou ale kosti srostlé, což se domnívám, chtělo by to Vás manipulačně srovnat tak, aby celý systém propojených lopatek s klíčními kostmi a zejména s kostí hrudní byl v rovnováze. Jinak by to mohlo způsobovat do budoucna i problémy ve svalovém korzetu, protože vlivem dysfunkcí přes kost hrudní dojde k určité změně v postavení žeberních oblouků a na ně napojených svalů. Hrudní koš bude asymetrický a ztěžovat následně dýchání. Tohle je podle mého názoru pravá příčina vysokého počtu infarktů a ne tzv. skrytých vad srdce, kouření a špatné životosprávy. Ale to víte, jsem pouhý laik. S pozdravem Jan Veselý

  • 04.10. 08:48, Luca

    Dobrý den, mám diagnostikovanou generalizovanou úzkostnou poruchu,beru antidepresiva. Po velkém stresu mě začala bolet krční páteř a oblast kolem levé lopatky.Můj největší problém je,že mám každodenní závratě. Nejsou to klasické závratě,ale při chůzi pociťuji tah do levé strany a občas mi zaléhá levé ucho.Neuroložka mi řekla,že to může být od té krční páteře. Velice mi to ale znepříjemňuje život.Čekají mě rehabilitace.Myslíte že to opravdu může být od toho a jak se toho dá zbavit? XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Vaše problémy lze přičíst na vrub porušené synchronizace těla vlivem kloubních dysfunkcí, tj. vlivem vyosení jednotlivých kloubů od dolních končetin jejich dysfunkce postoupily do lebeční oblasti a způsobují nerovnováhu mozkových polokoulí, odtud pak patrně změny v psychice. Pokud by jste o tomto pochybovala, nahlédněte do kterékoliv psychiatrické léčebny, všichni pacienti mají doslova příšerné poruchy v chodidlech! Na tom se přirozeně podílí krční páteř, která dále zpětně prostřednictvím šíjových svalů Vám blokuje lopatkovou oblast. Tím, že svaly, nesprávně napínané vlivem posunutých kloubních spojení jsou ve spasmickém napětí ( jsou téměř v křečích), zbraňují cévnímu systému v normálním průtoku krevního řečiště, což se zase projevuje zejména v nerovnoměrném zásobování mozku krví a odtud patrně ty závratě, tinnitus (zaléhání v uchu). V současné době je to poměrně časté postižení žen kolem středního věku vlivem sedavého zaměstnání se sníženým přirozeným pohybem těla a tohle je pravou příčinou tzv. CMP (cévní mozková příhoda ischemická-mrtvice). Chtělo by to celkové manipulační srovnání skeletu, kdy by jste mohla pocítit okamžitou úlevu. Obávám se, že pouze rehabilitace na krční páteř sama o sobě moc nevyřeší. Veselý Jan

  • 01.10. 10:35, Jana

    Dobrý den, prosila bych o radu. Začíná se mi občas zvětšovat hlavní kloub u palce na obou dolních končetinách, který je bolestivý. Nepřipadá mi, že by se mi tvořil kladívkový palec. Hodně chodím i jinak se pohybuji. Je mi 59 let a nemám jiné problémy s pohybovým ústrojím. Děkuji za odpověď Filipová XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Podle mě tam přece jenom trochu problém bude. Pro optimální došlap chodidla platí vztah, dotek na střed paty, přenos váhy těla setrvačností z chůze přes střed chodidla (celá ploska nohy, došlap ani ne z vnitřku ani ne po vnější hraně) a vymrštění nohy v před přes palec. Koleno při tom ve svislé ose přechází nad palcem. Ve vašem případě patrně kloub přebírá funkci palce a proto se pro něj zvýšenou námahou zvětšuje jeho pouzdro. Možná jste si toho nevšimla, ale chodidlo v podélné ose patrně vystřeluje při předkročení mírně od těla, dysfunkce se nazývá laterální rotace chodidla. Spouštěcím důvodem je chůze na paty, zkuste si bosýma nohama zjistit, zda v chůzi dupete jako ježek. Tvrdými nárazy do kloubů celé končetiny pak dochází ke změnám v jejich postavení. Nejsou zařízeny na dopady ale odvalování !!! Podle mě je změna především v jiném úhlu pánevní kosti, možná je kloub i trochu povytažený z hlavice kyčelní kosti. Celé to může vznikat především sezením s elegantně přehozenými nohami jednu přes druhou.To pak „vytahá“ jejich vazy a nedrží už tak pevně kloub v jeho správné poloze. Projevuje se to bolestí v kyčlích po dlouhém sezení v měkkém křesle nebo po jízdě v autě. Tím, že jak udáváte, hodně chodíte, se svaly dokáží s touto dysfunkcí vyrovnávat, ale přesto bych Vám doporučoval podle Pokynů si rovnat všechny klouby v končetinách i celou pánev. Dysfunkce je poměrně snadno vratná cílenou manipulací s klouby. Veselý Jan

  • 30.09. 15:03, Radek

    Dobrý den pane Veselý, náhodou jsem narazil na Váš blog a chtěl bych požádat o radu. Asi před 6 lety jsem si při pravidelném fotbale na umělé trávě natrhnul hlavu lýtkového svalu (gastrocnemius). Po týdnu to sice údajně srostlo, ale stále mě pořád hodně bolel lýtkový sval nad achilovkou . Mimochodem ještě před tímto úrazem mě často v oblasti Achillovy paty řízlo tak, že jsem se musel zastavit. S bolestí lýtka jsem chodil déle jak rok k doktorům, ale ti si nevěděli rady. Tak se k tomu přidala nesnesitelná noční bolest kdy se noha nad kotníkem a v chodidle se sevřely. Po dalších dvou letech se přidaly bolesti v kříži a následně i pod lopatkou. Pokud jsem někam šel tak po nějákých 15 minutách jsem tělo stěží táhnul. Byl jsem hospitalizován na neurologii. Výsledná diagnosa: spastická tripareza neznámého původu. Následovala vyšetření na MR. Jediné hmatatelné zjištění: spondylolisteza L5/S1. Nyní to zkrátím, další lékař - kratší noha = podpatěnka, rehabilitační cvičení na bederní a hrudní páteř. Vzhledem k tomu, že mi pořádně nikdo nic nevysvětlil, začal jsem si shánět informace sám, zejména na zahraničních webech. Díky popsaným trigger points jsem usoudil, že by se mohlo jednat o problém se Soleus m. a začal jsem jej protahovat a bolesti v kříži začaly ustupovat. Když jsem to popisoval doktorce tak se tomu jen usmívala. Křeče nad kotníkem a v chodidle už nejsou tak časté, ale jsou. Pomáhá nanesení masti IBU-HEPA na achilovku a chodidlo. Od doby protahování se to zlepšilo, přesto to ještě není ono. Do práce i z práce chodím už 2 roky pěšky (asi 4 km). Další příznaky - v kotníku mi praská (už od dorostu kdy jsem si zvrtnul kotník), při chůzi po ujití 15 minut začne postižená noha plácat o zem, pokud si vezmu polobotky tak po nějaké době mě začne bolet nárt a lýtko jde do křeče, ve spánku se mi natáhne chodidlo dopředu a ráno to bolí. Pravděpodobně ta bolest v chodidle je od plantar fascilitis. Je to příčina nebo opačně soleus? A jak to léčit. Děkuju předem za radu. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Pane Vy to tak ovládáte, že nechápu v čem já Vám mohu být užitečným. Ale přece jen, začněmež od konce. Pokud Vám „praská“ v kotníku po výronu a tak dlouhou dobu, nelze se divit tomu, že biomechanika Vašeho těla způsobuje všechny ostatní potíže. Nejprve se dysfunkce přenesly do okolních kloubů, tj. do celého chodidla a směrem vzhůru přes kolena do pánve. Tím by mohly být způsobeny potíže v kříži a výše. Protože je dolní kloub hlezenní mimo osu, natahuje nepřirozeně lýtkový sval a ten bolí. To co Vás „řezalo ještě před tím“, bylo podle mě napětí v tzv. retinákulech. To jsou laicky řečeno širší šlachy, obepínající kotník z několika stran a jejich účel je mimo jiné v tom, že přidržují natahovače a ohýbače prstů (včetně achillovky)směřujících až do lýtkové oblasti v „zatáčce kolem paty“. Přes den se daly trochu natáhnout, ale v klidu noci Vám to „začaly vracet“ svíravými až řezavými pocity v lýtku i v chodidlech a při chůzi se "vypínají". Už chápete, proč je např. strečink na křivých kloubech tak nebezpečný? Protože jste mohl chodit, biodynamika dysfunkci přenesla až do pánve, tím že horizontálně vinou rozdílných přenosů kostmi stehenními předsunula jednu pánev v před. Nebojte se, vsadím vše, že Vaše nohy jsou stejně dlouhé ale potřebovalo by to srovnat kosti pánevní do roviny. Protože i Vaše páteř se tím dostala z osy, tělo na to zareagovalo vychýlením na opačnou stranu a odtud dysfunkce v lopatkové části. Tím, že to neustále protahujete, si sice ulevíte ale od příčiny Vašich potíží Vám to neodpomůže. Ta mast jenom vypíná bolest. Chtělo by to chodit v nízké obuvi, hodně po nerovných terénech a případné bolesti tlumit prochlazováním studenou vodou pouze na bolestivá místa. Klouby si rovnejte denně podle Pokynů.

  • 24.09. 14:53, Simon

    Dobry den,rad by som sa na vas obratil a poprosil vas o radu. Je mi 20 a pred mesiacom sa mi roztrhla Achlyova slacha na futbale,bol som hned operovany . Mal som 4 tyzdne tazku sadru a teraz uz mam len ako dlahu kedze mi nohu pomaly natahuju do 90-stupn. uhla momentalne mam cca 30 stup. Rad by som sa na vas obratil ci je mozne vratit sa na futbalovy travnik. Som aktivny sportovec a rad by som sa vratil doktor povedal ze tento rok isto ale ja by som pockal aj 2 roky len ide o to ze ci je to dobry napad alebo nie ci tym nebudem moc riskovat.Dakujem xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx. Jakmile achillovka sroste, je možné ji pomalu trénovat chůzí. Zprvu opatrně, ale vytrvale chodit v nejrůznějších terénech v nízkých botách, bez podpatků a tvarovaných vložek. Z počátku to bude dost bolet ale posléze se uvolní a natáhne. Po chůzi masírovat ve vaně s teplou vodou a různě protahovat chodidlo, patu jedním směrem a špičku obráceným, aby došlo k uvolnění chodidla a achillovka měla volný pohyb. Po koupeli achillovky natírejte olivovým olejem. Nevidím důvod, proč by jste se neměl vrátit na trávník už příští rok z jara. Spíše přemýšlejte proč šlacha praskla? Podle mě dysfunkcí v chodidle, právě kvůli pohnuté patní kosti, ve Vašem věku bych to přičítal chůzí ve sportovní značkové obuvi se vzduchovými vrstvami v patě a zatočenými podrážkami směrem vzhůru a nebo prokopnutím paty (tedy jejím posunutím) od faulů a následně strečinkovým zatěžováním. Veselý Jan

  • 23.09. 11:11, Pavel

    Dobrý den, dovoluji se na vás obrátit s prosbou o radu. Je mi 50 let, před třemi týdny jsem pocítil akutní bolest v bederní páteři, po 3 dnech nastalo zlepšení, ale od té doby cítím brnění až necitlivost pravé nohy. Magnetická rezonance ukázala "v etáži L5/S1 zřetelnou paramediální až intraforaminální herniaci disku doprava se sekvestrací komprimující pravý kořen L5 i S1". Nabízí konzervativní terapie a rehabilitace nějaké řešení? XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Vlivem posunutí pánevních kostí došlo k jinému postavení kostí křížové a ta změnila své nastavení k 5 bedernímu obratli. Tím asi došlo k částečnému vytlačení plotýnky a ta následně tlačí na okolní nervy, kterých je tam poměrně hodně (tzv. nervové kořeny na konci míchy). Patrně v následné klidové poloze došlo k tomu, že se obratel mírně vrátil do své polohy srovnáním kosti křížové ale stále je drážděn ischiatický nerv, přes ní procházející. Odtud to brnění až necitlivost podle stupně vychýlení, které se patrně neustále mění. Cvičte cviky podle Pokynů zejména na srovnání pánve a co nejvíce choďte v nízkých botách. Tím by se měly kosti pánevní srovnat a následně dostat kost křížovou do optimální polohy. Vezměte prosím do úvahy, že Váš věk je přelomový v dalším přežívání, začíná se asi projevovat částečná ochablost organizmu patrně snížením přirozeného pohybu a potíže by se mohly event. stupňovat. Proto chodit ve volném čase co nejvíce. Sezení a převalování se například na velkém míči to příliš neupraví.

  • 21.09. 14:55, Petr

    Dobrý večer,moje matka má již tři měsíce problémy s levou nohou,ortopedi ji zjistili menší ostruhy na patě.Koleno a patu musí neustále chladit,protože jsou horké.Když dá nohu z postele dolů noha ji v kotníku zateče a zčervená.Noha ji v oblasti kotníku brní a vystřeluje do palce a po vnější straně nohy od kotníku směrem nahoru ke kolenu pocituje nepříjemné táhnutí.Koleno má též zateklé.K večeru mívá zimnice,od této nohy.Chtěl bych Vás poprosit o radu,zda jsou tou příčinou patní ostruhy a nebo ta příčina je jiného původu.Děkuji za odpovědˇ. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Problémy dle mého názoru jsou ve vodorovném posunutí pánevní oblasti, tím je jedna noha jakoby kratší a druhá, podvědomě v zájmu dosažení rovnováhy těla více dupe do země. Dá se to zjistit pomakem na stydké kosti, jedna z nich dost bolí. Odtud problémy v kloubech, jak uvádíte, protože ony jsou zařízeny na plynulé odvalování a ne na dupání z hora. Způsobuje to záněty kloubních pouzder, odtud ta horkost, brání normálnímu odtoku krve, odtud otoky, šlachy od prstů přes patu do bércové oblasti jsou křivě napínány a tím to nepříjemné táhnutí. Ostruhy bych příčítal jako následek nikoliv jako příčinu. Příčina se sama od sebe neodstraní, je možné, že časem si tělo na změnu přivykne, bolesti zmírní, následky ale pak mohou být dost obtížné, takto třeba může začínat polyneuropatie (degenerace periferních nervů).




<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se