Další pokračování dotazů na problémy s pohybovým ústrojím III.

Pokračování dotazů na problémy s pohybovým ústrojím II.


Dotazy na problémy s pohybovým ústrojím I.


Zde je možno se informovat na Vaše zdravotní problémy jako jsou


i dlouhodobé bolesti v zádech, v kloubech, hlavy,  migrény, tinnitus, závratě, poruchy páteře, syndrom karpálního tunelu, tenisový loket, bolavé paty, palce do X a další dysfunkce chodidel….


nadváha a problémy s ní spojené jako vysoký tlak, vysoké hladiny cukrů, tuků, cholesterolů,


poruchy imunitního systému,


problémy s neplodností,


dětská dyslexie, dětská bolest hlavy, astmatické  a alergické projevy,




korekce skoliózy, lordózy, kyfózy,


počátky RS, Parkinsonovy choroby, únavový syndrom,




pro sportovce pro rychlejší a bezpečnější  návrat po zranění do plného zatížení,


odstranění dysfunkcí v pohybovém aparatu pro zahájení optimálního tréninku,


odstranění pozátěžových astmatických projevů v zájmu zlepšení bilance rovnováhy respirace s pohybem pro trvalé zvyšování výkonu a jeho bezproblémové udržení, možnosti bezpečného zvyšování kondice atd…




Pokyny pro ranní rozcvičování



TERAPEUTICKÁ ORDINACE NOVÉ HRADY v jižních ČECHÁCH 


Knihu Dynamická chůze lze objednat u Nakladatelství Fontána-www.fontana.ws


Případné dotazy je nutno směřovat na IV. pokračování dotazů.


17.06.2010 16:11:09 | Autor: Jan Veselý



Komentáře

103 komentářů:
  • 04.02. 19:40, Jana

    Jsem 3 týdny po výměně kolenního kloubu. .koleno je stále oteklé a bez citu, kdy se vrátí citlivost kolena???

  • 09.08. 09:02, helena dlouhá

    Dobrý den,mám 15 let vnuka a stěžoval si na chodidla, že ho bolí. Dceři ortoped řekl že se mu hroutí klenba. Prosím co to pro vnuka znamená do budoucna? Nosí vložky do bot.Ale i já trpim bolestmi chodidel a mám na nártu mě od chodidel bolí, mám tam vylezlou kost je to hodně bolestivé. Děkuji za odpověď.

  • 17.05. 11:59, Šárka

    Dobrý den, je mi 27 let, hraji závodně florbal. Loni v srpnu jsem si při přátelském utkání vymknula levé koleno (nedošlo k žádnému kontaktu s protihráčkou, pouze jsem měla unavená stehenní svaly a při rychlém sprintu jsem tvrdě došlápla a koleno úplně opustilo kloubní jamku, hned se ale vrátilo samo zpět) hned poté jsem byla na artroskopii, kde mi zjistili přetržený přední křížový vaz, vše ostatní bylo v pořádku. Na konci listopadu 2011 jsem podstoupila plastiku křížového vazu (metodou STG). Po čtyřech měsících od operace jsem začala pomalu sportovat (kolo, plavání, lehký trénink), vše se zdálo být stále lepší, ale v poslední době (cca půl roku po plastice) mě koleno začíná bolet při běhu. Při každém dopadu se ozývá řezavá bolest pod kolenem na pravé straně mezi čéškou a jizvou od štěpu, stejnou bolest pocituji i při plném propnutí nohy. Nevím, zda-li je tato bolest normální důsledkem vyšší fyzické zátěže. Snažím se tuto bolest ignorovat a při vyšším zahřání trochu ustupuje, nejsem si však jistá, zda bych měla zátěž tedy pořád postupně zvyšovat či nechat nohu například 14 dní uplně odpočívat? Současně mi při propínání nohy v koleni jakoby něco přeskakuje, toto je sice bezbolestné, ale nepříjemné, mám obavy, abych si koleno ještě více nepoškodila. Děkuji za váš názor.

  • 09.02. 17:43, Monika

    Dobrý den. Je mi 14 let a mám potíže s chůzí do kopce a při delším běhu. Vždy mě začne bolet buď v koleni nebo v kotníku.Měla jsem nalomený kotník, ale zpočátku to bylo dobré , počase to bylo horší a horší.Nevíte co by to mohlo být ? Děkuji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vím Moniko vím, jsem tady vlastně takový Děd Vševěd (hahaha). Málo přirozeného pohybu, to jest pravidelná chůze, tím pádem ochablé svalstvo, ale zejména kloubní pouzdra. Jsi mladá dívenka takže někde možná i hypermobilní kloub ( umí se přetáčet víc, než je pro něj zdrávo), a další řada problémů. „Nalomením“ kotníku se pak kloubní dysfunkce zvětšily, tím jsou svaly v nohách křivě napínané a zpětně zase křiví kloubní hlavice a pak je to proto po „čase horší a horší“. Do kopce koleno nemilosrdně křiví špatně napínaný přední sval stehenní, při běhu, protože tutově běháš špatně „přes paty“ (dopadáš na ně) pak zase ten kotník, protože pata nemá odpružení. Začni si rovnat nohy podle Pokynů pro ranní rozcvičování a hodně choď v nízkých botách, něco jako balerinkách, uvede se to do rozumného stavu. Pokud budeš chodit v tzv. air botách či v těch šílených balančních podrážkách, bude to postupně jenom horší a horší včetně později „oblíbených“ ženských potíží směřujících k neschopnosti otěhotnět. Jan Veselý

  • 02.02. 10:41, Ondřej

    Dobrý den pane Veselý. Nejdříve bych vám chtěl poděkovat za předchozí rady. Stále každé ráno i někdy v průběhu dne absolvuji vaše cvičení na srovnání kloubů a zařadil jsem i masírování co jste mě v předchozím mailu doporučil. Musím přiznat, že došlo k velkému zlepšení u pravého kolene, už nedochází k nějakému zablokování,třeba při chůzi do schodů a i bolesti v zadní část kolene se neozývají tak často,velice výjmečně jen po velkém zatížení,ale to už si ani nepamatuji kdy to bylo naposled. Sice jsem moc nejezdil na kole, ale asi to opět zkusím,nebo mě to nedoporučujete? O MR tedy vůbec neuvažuji. Jak v některých článcích či mailu píšete, cítím jako by opět došlo k ustálení,usednutí a uvědomění pohybu kolene. V podstatě nebýt mírného lupání, přeskočení či jak to přesně popsat při ohybu kolene,tak je to úplně se skvělými pocity. Dochází k tomu jen v určitém úhlu ohybu.Není možné,aby tam byl menší odštěpek menisku? Při pohybu a dostatečném zahřátí ale nic nepociťuji, tak možná je to už opotřebováním. Začal jsem cvičit s balančními pomůckami,hodně mě to baví, je to zajímavější než v posilovně a myslím si ,že je to výborné k posílení stabilizačních svalových partií uložených v hlubších vrstvách a osvěžení koordinace. Navíc se po takovém cvičení dobře cítím a můžu to využít i při mém trénování dětí ve florbale. Jaký máte na takové cvičení pohled? Nebo je těžké až emožné děti motivat k pravidelné chůzi Nakonec bych vás poprosil o radu...v poslední době,už to bude asi měsíc,možná dva měsíce, mě na levé noze z vnější části lýtkové kosti, přesně 10- 15 cm od kole něco přeskakuje,někdy až hlasitě Nevím jaký je problém jestli ve svalu dlouhém natahovači prstů,nebo v dlouhém lýtkovém svalu,nebo v něčem jiném,ale je to dosti pocitově nepříjemné a chtěl bych tomu pomoct a zbavit se toho problému. Névíte v čem by mohl být problém a co bych měl dělat? Děkuji za odpovězení všech mých otázek,máte mou důvěru. S pozdravem a přáním příjemného dne Ondřej Janásek xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Také Vás zdravím. O nějakém kloubním opotřebování, natožpak odštípnutém menisku či podobné příhodě nemůže být ani řeči, to by jste jinak pískal. Mám radost, že jste se sám dokázal dostat do tak provozuschopného stavu, sám vidíte, že to až zas tak složité není, jenom je potřeba se trpělivě s tělem seznámit. To lupání a přeskakování je nejspíše doslova „práskání“ doposud nedostatečně promazaných natahovačů a ohýbačů kolagenem. Tělo si jej dokáže vyrobit v dostatečném množství, není potřeba jen k mazání kloubů, ale prakticky všude, kde je nutná elasticita a pružnost. Tělo to má zařízeno následovně, tím jak člověk rytmicky jde, nastaví se optimálně krevní oběh a na něm závislý lymfatický, který pak zajišťuje mezi jinými i efektivní promazávání. V běhu či v práci, natožpak v klidu to tak přirozeně fungovat nemůže. Patrně ještě málo chodíte, jinak by to bylo v normě, ale z toho se neumírá, takže klídek. Balanční pomůcky já beru s rezervou, na to už jste tady měl přijít sám, absolutní vyrovnaná koordinace těla se nejlépe osvěží právě a jenom koordinovanou rychlou chůzí a z toho neuhnu. Děti motivovat k chůzi je dost obtížné, ale je nutné zakomponovat do jejich těl potřebu přirozeného pohybu v zájmu jejich optimálního rozvoje. Ale na to se jich nemusíte ptát, odpověď je předem jasná – NE! Na to se musí trochu jinak, před tréninkem by jste měli pravidelně vycházet na cca 30 min. nejprve pomalejší chůzí, pak rychlejší a nakonec běh. Tím dojde k nastavení oběhu krevního s respirací, důkladného nasycení tkání kyslíkem a následně promázání kloubní sestavy a její vyrovnání. Garantuji Vám, že již po 1/4 roce Vy sám budete překvapen nad zlepšením jejich koordinace a kondice. Florbal je tvrdá dynamická hra, náročná na rychlost a koordinaci, proto ji také ti hoši tak milují. Jenže, celý den někde sedí, jsou neprodýchaní, nesrovnaní. V nevětraných halách je kyslíku nedostatek, takže další problém a to je podle mě důvod vysoké úrazovosti právě při tomhle jinak oblíbeném sportu. Naučte je, aby se sami dokázali rovnat, především klouby dolních končetin po ránu a vysvětlete jim nutnost dostatečné zásoby kyslíku ve svalových tkáních a máte o spoustu problémů méně. Ti, kteří to pochopí, začnou více chodit i ve svém volném čase a půjdou s výkonností nahoru, ti kteří ne, tak je nebudete stavět. Jsem přesvědčen, že do půl roku si k Vám soupeři budou vědomně jezdit tak akorát pro výprask. Tak se mějte, vážím si lidí, kteří jsou ochotni něco dělat na víc a zejména zde, u dospívající mládeže je to dvojnásob záslužné. Jan Veselý

  • 26.01. 22:37, marie

    Zdravím Vás p.Veselý a prosila bych o radu.Před 5 lety jsem byla na operaci umělé plotýnky,která se prováděla přes břicho.Hned po operaci začaly problémy s dýcháním a v zádech jak kdyby mě táhly svaly.Bolest vystřeluje do hrudi a to při každém pohybu.Zrána to ještě ujde, ale při sebemenší zátěži ,nebo i při chúzi nebo stání to začně,že si musím jít lehnou, najít vhodnou polohu a ani se nehýbat. To samé je i v noci.Mám taky divně velké břicho,ale také problémy s vyprazdnováním- zácpa-nebo prújem.Na vyš.žaludku,střev jsem byla,bylo to v normě,ale střeva byly velmi bolestivé pravděpod.srústy.Na veškerém vyš.jsem byla,-srdce,gynekologie,sono břicha,revmatologie,prostě všude,ale diagnoza za 5 let žádná.Bylo mě řečeno,že se s tím naučit žít, ale to nejde,protože tyto problémy jsou každý den stejné,které se čím dál víc zhoršují.Když jedu na kontrolu,kde mě operovali,/200km-cesta/,tak mě doktor řekne,že musím shodit kila a chodit na rehabilitace .Byla jsem na rehab. asi celkem desetkrát a doktorka mě to ukončila,že to nemá význam,že mám zada bolavá,at si radí,kde mě operovali a poslala mě do centra bolesti.Provedena M.R:hrud.páteře-RES:hemangiom v lok.Th7,bulding disků v etáži Th5-8,deg.chondrotické,spondylotické změny. M.R L páteře:polyetážové postižení v rozsahu etáži L1-S1, nejvýraznější nález nacházíme na sg.L3/4,v lok.sg.L4-S1 výrazné artefakty z pooperační náhrady disku.Doktorka z centra bolesti svažovala s chirurgy i operace hrudi,ale nedoporučeno.Obstřiky nesmím,provedeny testy-mám na ně alergii.Tak se to léčí jenom opiaty a silnými léky ,ale bolest je stejná.Začala jsem navštěvovat terapeuta,jdu po čtvrté, ale zatim úleva žádná.Tak už jsem bezradná,strašně bych Vám byla vděčna,kdyby jste mě poradil,jestli by mě něco pomohlo,a jestli bych Vás mohla navštívit.Mockrát Vám děkuji. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá Marie, navzdory Vašemu tragickému popisu svých zdravotních potíží, ze kterých musí pravidelnému návštěvníku zdejších dotazů naskakovat ne husí kůže ale rovnou broky po celém těle, já Vás potěším. Není to smrtelné, to mi věřte. Dle vyšetření která jste dále podstoupila jste jinak zdravá. Potíže vznikly asi takhle: usuzuji Váš věk mezi 50 – 60 lety, takže, dysfunkce chůze, odtud změny v pohybovém aparátu a změny v postavení svalů i v celém trupu. Z toho komprese (nerovnoměrné napětí) vyúsťující při nějakém nenadálém pohybu ve vytlačení disku (ploténky) v bederní oblasti, kde se trup ohýbá. Dokonce řeknu, že jste měla vlastně štěstí, mít třeba v tu dobu osteoporozu, tak prasknul rovnou některý z obratlů, Vám praskla „jenom“ ploténka, ale asi do takových rozměrů, že se lékaři rozhodli pro celkovou náhradu. Neposoudím, zda při té svalové kompresi i v krajině břišní byla operace přes břicho tím nejlepším řešením, ale na to ortopéd nedbá, on je odborník na klouby. K Vašim nálezům: opět důkaz, proč to vůbec běžným lidem dávají do rukou? Jenom Vás to vystresuje, že z toho nemůžete po nocích spát i když např. onen hrůzně znějící hemangiom v lok. Th7 říká jenom tohle: benigní nádor vzniklý z krevních cév. Tedy nezhoubný otok vzniklý z přetížených cévek, a ty Vy máte, máte přece napětí v celém těle. Dost často mají lidé tyto drobné červené hrbolky různě na kůži. Vy jej máte u 7 hrudního obratle ale to je přece normální reakce těla, musíte být zablokována na více místech. Bulding v etáži 5 – 8 vypadá opět děsivě, ale je tím pouze uvedeno, že stav Vašich plotýnek odpovídá tak nějak Vašemu věku, to jest někoho, kdo má sedavé zaměstnání, nijak výrazně nepečuje o své tělo a má proto většinu svalů v hrudi ochablých a plotýnky na změnu napětí v postavení jednotlivých obratlů reagují vyboulením. Nic víc to není a má to polovina lidí přes padesátku a ani o tom zatím nemusí vědět. Lékařská mluvnice je striktní a zdánlivě drsná, prostě degeneratívní stav, ale to neznamená, že Vy by jste měla zdegenerované vnitřnosti! Logicky, když máte cévní nádorek na 7 Th, tak okolní budou v pěkném napětí také, takže 5 – 8 alespoň vyboulení. Pokud vám někdo dokáže to napětí v páteři uvolnit, postupně se plotýnky vrátí do své původní polohy. Vy jste patrně nikdy správně nedýchala a po té operaci, s průnikem do svalové soustavy to muselo být ještě horší. Ony totiž ty svaly si navzájem všechno předávají, zní to sice naivně ale jak jinak by tělo dosáhlo koordinace když ne všeobecným propojením svalové soustavy prostřednictvím nervové sítě? U Vás to patrně způsobuje, že jednou průjem, podruhé zácpa, podle toho jak se napětí v těle stěhuje sem a tam. Jak došla paní doktorka z Centra bolesti k názoru operovat dutinu hrudní nepochopím, ale budiž to každému mementem, že než si nechat rozřezat tělo jenom proto, že to někde bolí je dost varující! Tím, že špatně dýcháte, ale tak Vy dýcháte vlastně celý život, pouze horní polovinou plic, trpí Váš imunitní systém alergiemi, viz nesnášelivost vůči obstřikům. To, že nezabírají ani opiáty a silná analgetika svědčí, že tělesné přepětí bude hodně silné. S váhou to nemá moc co do činění, ale z toho si nic nedělejte, doktor když neví kudy kam, vždy se uchýlí k nějakým vytáčkám, také Vám mohl říci, že to může být dědičné. Na tu rehabilitační paní doktorku se nezlobte, neustále zde upozorňuji, že česká fyzioterapie je achillovou patou české ortopedie. Takže, pokud máte zájem, klidně přijeďte, určitě se Vám alespoň uleví. Ale povím Vám... v tom nějakém Centru bolesti by se mi líbilo, asi bych ušetřil zdravotnictví hodně peněz, ale oni by mě ti dotoři určitě vyštípali (hahaha), jsou ješitní až hrůza a nechtějí si to navíc přiznat. Někdy mi to připadá, že ti doktoři jsou čím dál tím otrlejší díky svým úzkým specializacím, ale spíše to je pouze postupná ztráta úcty k lidskému tělu. Tak se mějte a hlavu vzhůru Marie, nic se nejí tak horké, jak se říkávalo.... Jan Veselý, inženýr lidského těla.

  • 26.01. 10:52, Ivan

    Dobrý den, Já našel na vás kontakt na vašem blogu, chtěl bych se zeptat ohledně jedné věcí. Já mám syna a tomu je 15 skoro 16 let a už delší dobu mu děla že když se zadívá že vidí dvojitě tak jsem se vás chtěl zeptat co by to mohlo byt. Děkují S pozdravem xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Chlapec má pravděpodobně vlivem ochablého a zablokovaného svalstva v zádové části, spasmus v pletenci svalů ramenních. Napětí se přenáší do krční páteře a promítá se dále do lebeční dutiny včetně očních důlků. Utláčené nervy od přetížených očních svalů pak takto mohou reagovat. Nedokáží sjednotit vnímaný obraz Může zkusit v sedě s očima pevně upřenými do jednoho bodu jemně otáčet hlavou okolo trupu, z počátku to bude patrně trochu v hlavě chrupat, ale mělo by se to uvolnit. Pokud se napětí neodstraní, takhle nějak začínají oční zákaly, ať již šedý nebo zelený. Je to vytrvalým vysedáváním třeba u PC s očima upřenýma dlouhodobě do jednoho místa. Je nutné ho následně celého srovnat, viz. např. Pokyny pro ranní rozcvičování a měl by se začít bezpodmínečně každý den pohybovat přirozenou chůzí, min. hodinu denně. Jak vidno, už se začíná kácet i v tak mladém lese, přes veškerá varování. Jan Veselý

  • 25.01. 17:51, Pavla

    Dobrý den, zaujal mne tento blog, protože v poslední době hledám odpověď na moje potíže....mám sedavé zaměstnání denně min. 8 hodin u počítače, třikrát v měsíci i 1 a více. Z pohybu denně do práce cca 2 km pěšky, dvakrát týdně půl hodiny plavání. Moje obtíže: bolest pravé poloviny hlavy, od lopatky, přes krk, do ucha, spánek a bolest až za oko. Občas bolest sanice, při pohybu do strany opět bolest až za oko. Prosím o radu, budu se snažit udělat cokoliv pro odstranění bolesti bez chemie. Děkuji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Domnívám se, že těch poruch bude daleko více aniž je vnímáte, protože jejich negativní účinky jsou plíživé a člověk jim postupně přivykne. Takže k tomu můžeme dále klidně připsat, jedno rameno pokleslé, klíční kosti v nestejné rovině, patrně vystouplá pravá lopatka proti levé, hrudník do vrtule, odtud nedostatečné dýchání pouze horní polovinou plic. Hrudní svaly, jdoucí k pánevní oblasti nestejnoměrně napnuté vytváří tlaky na místní obratle, takhle vznikají tzv kompresní zlomeniny např. bederních obratlů při nenadálém pohybu zatuhlého svalstva, jedna pánevní kost proti druhé posunutá, odtud pak nepřirozený tlak na kyčelní klouby a následně špatná funkce kloubů dolních končetin, takže minimálně bolavá kolena po ránu. Také se mohou ozývat pocity přesycení, pálení žáhy, kyselý zápach z úst atd. od přepnutých břišních svalů. Ty bolesti v hlavě jsou z naprosto stejných důvodů, i lebka začíná být na křivo, ta sanice to jednoznačně avizuje! Ona totiž svým tzv. „letmým uchycením“ jinak nemá proč nějak „překážet“. Mimochodem, tohle je také příčina, proč se některým lidem nevlezou všechny stoličky do dutiny ústní. Něco o „zubech moudrosti“ je pak dost k smíchu, kdyby to postižené tak nebolelo. Tohle je také pravý důvod předčasných porodů!!!! Důvod, proč je to všechno zejména na pravé straně je pro mě jednoduchý. Ortoped by Vám řekl, že je to tím, že je člověk pravák. Nevěřte mu. Tím, jak máte svalstvo ochablé, vlivem otáčení zeměkoule směrem do leva se svaly jemně opožďují a způsobují přetížení na pravé straně ( jak jednoduché milý Watsone). Denně 8 hodin u počítače bez přirozeného pohybu v nedostatečně větraných místnostech je pro tělo postupně obrovská zátěž, s kterou se těžce s postupujícím věkem vyrovnává. Ta chůze pak není dostatečná, pouze zejména lepším prokysličením tkání potíže zpomaluje, plavání křivé svaly zase pak utahuje. Jak zajisté chápete, copak by to asi muselo být za léky, aby tohle vše vrátily zpět??? Potřebovalo by to všechno jemně natlačit zpátky a bylo by po starostech, cože tak ještě s postupujícím věkem může člověk očekávat za „radosti“. Zatím to jsou mechanické problémy těla, ale nemoci se brzy „ozvou“ to mi věřte.Víte, v čem je zásadní problém, ortopedie „jede“ podle poznatků starých 200 let. Tak dumejte. Jan Veselý

  • 15.01. 14:27, Eva

    To mi je líto ,že si o mě asi nejspíš myslíte něco špatného ,mě se ortoped díval na kyčel z toho důvodu,že mám od narození nedorostlé jadérko,dělal mi kvůli tomu rengen, jestli je pořád stejné ,mojí bouličce nevěnoval žádnou pozornost a to vím jistě ! Děkuji za váš názor ,určitě na tom něco bude ,nevím proč si myslíte ,že jsem se z bouličkama naučila žít,když jsem vám kvůli tomu napsala ,mám z toho strach a snažím se zjistit co by to mohlo být ,když mí lékaři si nejspíš myslí ,že si vymýšlím ,ale přece Vám moc děkuji (myslela jsem si ,že to bude v Lymfatickém systému ,jen jsem si to chtěla někde potvrdit ) Děkuji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak za 1. Nechápu, kde jste vzala pocit, že bych si měl o Vás myslet něco špatného? Ten trochu nadlehčený tón používám záměrně, abych pomohl tazatelům v přemýšlení, že jejich potíže nemusí být tak bezvýchodné, jak se třeba už delší dobu domnívají. U Vás jsem jej vlastně ani nepoužil, jenom jsem po svém konstatoval, že těch informací od Vás bylo dost málo na kvalifikovanou odpověď, to je vše. Přesto si za svým názorem stojím, bude to skutečně z vychýlení pánve a napětí, které může, mezi jinými, zaviňovat špatnou průchodnost lymfatického systému Za 2. Přečtěte si moji odpověď ještě jednou prosím, kde píši, že jste se naučila s těmi bouličkami žít? Já povídám, že těch problémů bude patrně víc (viz zablokovaná páteř včetně krční), než jen objevující se a mizící bouličky a s tím jste se patrně naučila nějak žít. Bude to zejména tím, že pokud jste měla v dětství poruchy v kyčelních kloubech tak nějaké dysfunkce ostatních kloubů musíte mít naprosto jistě. Přitom, ve svém dotazu jste to neuvedla a přesto jsem si dovolil názor, že tam něco takového patrně bude.Teď se Vás nechci ale vůbec dotknout, leč Vaše odpověď mi jako terapeutovi signalizuje možná i dysfunkční průnik až do mozkové symetrie podle Vaší reakce na můj názor. Takže za 3. potřebujete celá srovnat a mohlo by se třeba stát, že se ty bouličky už objevovat nebudou a dojde i k dalším zlepšením. Toť vše. I tak děkuji za projevený zájem. V dokonalé úctě JV

  • 14.01. 23:44, Romana

    Děkuji za opdověď. Jinak distorzi jsem si přivodila mou nepozorností a sice, že jsem telefonovala při chůzi a noha resp. kotník se mi svezl do rygolu na po mokré posekané trávě... Jinak denně chodím cca 2-3 hodiny docela svižnou chůzí,ale teď jen v té kotníkové obuvi, a pokud jsem ještě mohla běhat, byla jsme každý týden na závodech či tréninku. A jestli stačím borderce? Samo, že nestačím, chtěla bych vidět někoho, kdo stačí...... Díky za rady, zkusím masáže chodidel a změnit boty zdraví Romana

  • 14.01. 22:37, Josef

    Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na křupání v kloubech. Je mi 19 let a vím, že jsem udělal chybu v období 15-17 let, kdy jsem hodně času trávil u svého PC a nevěnoval se sportu. Nyní chodím minimálně x2 do týdne plavat, chodím do posilovny a běhám. Chce to asi čas, ale mám strach, abych si víc neuškodil než pomohl. Někdy mi příjde, že je to horší. Na internetu je hodně článků o kloubní výživě, ale tomu já nevěřím. Může za křupání kloubů i špatná technika při cvičení a běhu (tzn. měl bych si radši dělat procházky, když vím, že má technika běhu není ideální - nebo třeba běh kombinovat s chůzí) a postupně zvyšovat výkony? Jednu dobu jsem dělal shyby s vlastní vahou a teď zkouším na stroji a s lehkou vahou. Říká se, že cvičení s vlastní vahou si nemůže člověk uškodit, ale když jsem jednu dobu jen seděl u PC. Nemůžou mi cviky (shyby nebo třeba i kliky) s vlastní vahou uškodit?Ještě mě zajímá jedna věc. Sice to není nějak moc důležité, ale chtěl bych se na to zeptat. Mé mamce křupe palec u nohy a mě to dělá taky. Bude to geneticky, ale zajímá mě jestli se toho můžu nějak zbavit? Je mi to nepříjemné a dělá to rámus.PS: Děkuji za váš blog, pomohl mi dívat se na věci jiným pohledem. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý Josefe, Váš dotaz je unifikovaný jako od většiny Vašich vrstevníků. Přitom já už tu delší dobu píši, jak je na tom dospívající generace ve svém zdravotním stavu proti svým rodičům bídně. Ano, děláte chyby v tom vysedávání u PC a TV a chybí vám přirozený pohyb na čerstvém povětří, tak se nedivte. Informace, které jste schopni si na webech přečíst o svých zdravotních potížích Vám bez patřičného vzdělání dělají v hlavách jenom další chaos. Tím, jak vedete trvale sedavý způsob života, máte především nedostatek kyslíku v tkáních, takže Vaše těla nejsou schopna efektivně překonávat zátěže z posiloven, tělocvičen a krytých bazénů. Víte, lidské tělo se bez kyslíku neobejde déle jak 3 minuty, venku je ho ve vzduchu 23% ale ve vydýchané místnosti s bídou tak 17%. Myslíte si, že ty posilovny a haly jsou větrány? Ani omylem, teplo je drahé. Ale svaly ke své činnosti ten kyslík potřebují. I Vy sám píšete, že se Vám to pak zdá ještě horší, tak to je ten důvod. Když pak poslouchám ty kecy těch tzv. osobních trenérů, musím se chytat za hlavu. Běhání pak milý Josefe, je vůbec nejtěžší zátěží pro lidské tělo. Pokud je dobře prodýchané a s rovnými klouby, je běh pro zdravého a trénovaného člověka euforistickým zážitkem. Je takovým i pro Vás? Patrně ne. Sedíte, pak vyběhnete, troufám si říci, že dýcháte jako závodní holub, kde by se to taky Vaše plíce jinak naučily když se nepohybujete přirozeným pohybem a pak dumete, zda to není třeba ve špatné technice běhu. Na těch stránkách o technikách běhání se také bavím, připomíná mi to povídání slepých o barvách. Koukám, že jste i „erudovaný“ genetik, ten Jenda Mendel musí chudák rotovat, co všechno se na tu genetiku svádí. Josífku, to křupání z palců, co máte s mamkou společné, to není dědičné, Vy se prostě nedostatečně pohybujete přirozeným způsobem a máte zablokována chodidla a všechny klouby až po kolena. A to pak práskají dlouhé natahovače a ohýbače prstů, které se musí odvíjet přes nesrovnané a zablokované klouby a jdou i od palce až po kolena. A protože málo chodíte, tak nejsou ani správně promazané. Jistě že se toho lze snadno zbavit, o tom tady už nějaký pátek vyprávím. Stáhněte si Pokyny pro ranní rozvičování a rovnejte se s mamkou každé ráno, hodně choďte v nízké obuvi a dodržujte pitný režim. Nevím jak u Vaší paní matky, ale u Vás to zapůsobí velice rychle, devatenáctileté tělo je setsakra vitální. Tak se mějte, Josefe. JV

  • 14.01. 10:46, Romana

    Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. V září 2010 jsem si na nerovném terénu přivodila distorzi kotníku.1. dr mi udělal RTG, tam to bylo o.k., stáhl to obinadlem a kontrola za 3 týdny.Nedalo mi to a šla jsem ještě k jinému chirurgovi, ten mi to dal do "škrobáku" na 14 dní s tím, že tam budou trochu pocuchané vazy.Nohu jsem musela zatěžovat chůzí do zaměstnání, ale jinak jsem se snažila jí šetřit, dávat na vyvýšená místa apod.Po sundání a kontrole jsem absolvovala 10 RHB a sice tělocvik, vířivka, lektromagnety,biolampa. Po těchto RHB mi jeden dr řekl, že vlastně bych mohla už sportovat/běh se psem se změnami směru, různé povrchy/, druhý mi řekl, že bych měla raději počkat ještě 2 měsíce. Od září nosím kotníkovou obuv pro zpevnění kotníku. Noha je pohyblivá, zatěžuji jí chůzí, dlouhými procházkami, teď i rotopedem, jen ten kotník je pořád na vnější i vnitřní straně trochu oteklý. Chtěla bych se zeptat, zda třeba koncem února bych mohla naplno sportovat /po 5 měsících od úrazu/, a co všechno bych mohla udělat pro úplně doléčení. Moc děkuji za Váš čas Romana Fajmanová xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá Romano, pokud si dokážete na nerovném terénu přivodit vymknutí kotníku /distorzi/, tak mně to říká, že Vy se moc pravidelně nepohybujete, byť tvrdíte opak. Je prakticky nemožné pro pravidelně chodícího člověka si takovýto úraz přivodit chůzí po trávě. Měla jste věřit tomu prvnímu dr. Při chůzi to obinadlo, na večer octanový obklad, pouze a jenom chodit a v listopadu jste nevěděla, co že se Vám to stalo. Leč Vy, nevěřící, jste šla ještě jinam a to co Vám uškodilo, byl právě ten klid ve „škrobáku“. Myslela jste si snad, že ten první dr. byl slepý, když Vás rovnou neoperoval? Vždyť to viděl na RTG a tak jste mu měla věřit. Kdyby tam bylo poranění většího rozsahu, tak se o to určitě postaral. Ty rehabilitační tanečky jsou spíše k smíchu, to jste snad poznala sama, ale alespoň měl ten druhý pan dr. nějaké výkony pro pojišťovnu. A píšete jak se liší v názorech co máte dělat dál? Takže z mé strany, pokud o to ještě stojíte, silně si masírujte chodidla ve vaně a hodně choďte ale neběhejte. Ten kotník potřebuje dlouhodobý plynulý ale hlavně přirozený rytmický pohyb v nízké obuvi, žádné procházení! Z počátku to bude trochu nepříjemné, ale to rychle odezní, otoky se vstřebají a bude to skutečně o.k. A netvrďte mi, že Vy dokážete běhat vedle border colie? Kdyby to četla asi by se potrhala smíchy. Tak ať se Vám daří kynoložko. Jan Veselý

  • 14.01. 10:16, eva

    Dobrý den vedle bederní páteře se mi vytvořila boulička docela to občas bolí ,byla jsem u ortopeda a na záda se mi ani nepodíval ,místo toho mi zkoumal kyčel :) prosím o radu ,někdy mívám bolestivých bouliček více na těle ,mívala jsem dlohodobě zvýšenou teplotu a v noci se občas zpotím děkuji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vy se snad domníváte Evi, že si ty odpovědi tady cucám z prstu a k tomu mám věštěckou kouli. Leč přesto, ten ortoped se Vám na ty boule nepotřeboval dívat, spíše ho zajímalo, odkud že se tam mohly vzít. Patrně někde zablokovaný lymfatický systém a to nejspíše v mízních uzlinách v tříselné oblasti a proto se díval na ty kyčle. Pokud míváte těch bouliček více které zase zmizí, budete patrně pěkně zablokovaná především v páteři a to až do krční. To zase dělá problémy štítné žláze a proto i lymfatickému systému. Blokády pak způsobují napětí v těle, následně zvýšenou teplotu a pocení, někde totiž budou záněty a Vaše tělo se „snaží“ si nějak pomoci. Bylo by potřeba Vás vidět komplexně a pak by se dalo odpovědně říci, z čeho že ty Vaše problémy pramení. Osobně si myslím, že jich bude daleko více, ale Vy jste se s nimi možná již naučila žít a proto jim nevěnujete pozornost. Ale zejména ženy mají lymfatický systém velice citlivý a bylo by třeba s tím něco podniknout. Z čeho pak si myslíte, že vznikají tzv. „neléčitelné“ bércové vředy? Jan Veselý

  • 13.01. 17:41, Pavel

    Dobrý den, psal jsem již 10.01.2011 12:09, mnohokrát děkuji za odpověď :). Chtěl jsem se ještě dodatěčně zeptat, kolik hodin denně bych měl provozovat onu rytmickou chůzi? A je možno nechat si to vyosení kloubů, někde potvrdit, či změřit? Děkuji a nezlobte se, že píši druhý dotaz :) Pavel xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vyosení kloubů si nepotřebujete nikde potvrzovat Nevěřící Pavle. Bolí Vás klouby? Máte chondropatii? Hm, tak co by jste chtěl ještě víc? Vy totiž nevěříte, že by to mohlo být tak snadné, v tom to je! A to možná nevíte, že současná ortopedie chondropatii ani uspokojivě léčit neumí, neví totiž ani pořádně, z čeho ono že to vlastně vzniká. Vaše svalové bolesti svědčí, že kdyby byly klouby rovné, nemůžete ty problémy mít. A potíže máte z dysfunkční chůze, jiná možnost tam není. Tak o čem ještě dumete? Napsal jsem Vám, rovnejte si po ránu a ev. během chůze klouby a pravidelně choďte. Z počátku třeba měsíc co nejčastěji, aby jste sám na sobě poznal, co to dělá a posléze třikrát týdně, u Vás tak hodinu a půl nejméně a pijte hodně mléka. To je všecko, zbytek si „zařídí Vaše tělo samo“. Ale jinak se Vám nedivím, renomovaný, velice dobrý chirurg, mi po nápravě svého bolavého ramene řekl: „ víte pane inženýre, o tom, že chůze je důležitá já nepochybuji, ale že by měla zas až takový význam?....Tak se nedivte, že Vás něco bolí. Co myslíte, že dělá ten artrodar? Tlumí bolest a vedle toho může způsobovat např. průjmy...hm...tak to bude určitě „zázračná“ pilulka. JV

  • 12.01. 11:39, HELENA

    Dobrý den, našla jsem Vaše stránky, které mne velmi zaujaly a chtěla bych se zeptat, zda by Vaše terapie mohla být účinná na krční páteř - kdy třetí a čtvrtý obratel má vyhřezlé plotýnky a obratel tlačí na nervy, takže v rukou je cítit mravenčení a neurochirurg navrhuje operaci, u které se musí kousky obratlů úštípnout, nervy uvolnit a obratle zabrousit. Dokonce je operace rozdělená na dvě fáze - jedna strana nyní a druhá strana za rok. Jde o muže, 57 let. Lékař tvrdí, že bez operace se to zhorší natolik, že bude mít bezvládné ruce. Děkuji moc za odpověď Helena xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Poruchami krční páteře trpí většina lidí následkem sedavého zaměstnání s absencí přirozeného pohybu, málokdy je to vlivem například úderu do hlavy a nebo po havárii v automobilu bez airbegů. Je to následek velkého svalového pnutí z oblasti zad, kterým se krční páteř složená ze sedmi obratlů musí bezpodmínečně podřídit a následná komprese v krčních obratlech vytlačí některou plotýnku. Projevuje se to pak především bolestmi hlavy migrenického charakteru, tinnitem, tlakem v očních důlcích, depresemi apod. Tyhle poruchy Vy ale neuvádíte. Mravenčení v rukách je spíše vyvoláváno přenosem spasmického napětí ze svalů pletence ramenního, vzniklé opět celkovou ochablostí a změnou náklonů jednotlivých hrudních obratlů. Přes 50 % lidí po padesátce má nějaký výhřez a ani o tom neví! Pokud by to bylo jak uvádíte, musely by být spíše dysfunkce mezi 7-5 C, C 3-4 se mi zdají příliš vysoko, aby to jednoznačně postihovalo nervové dráhy horních končetin. Jde spíše o spasmické sevření svalů a tedy podráždění nervů horních končetin vlivem dysfunkcí z hrudního koše. Takže odpověď na Váš dotaz je jednoznačně ano, vertebrogenní terapie musí okamžitě přinést úlevu, neboť se zabývá právě neinvazivním rovnáním posunutých kloubů a uvolňováním i dlouhodobých spasmických potíží. Každopádně by Vám to za pokus mělo stát. To není manikůra, kdy dnes obrousíme levou ruku a zítra pravou, ten navrhovaný zásah do krční páteře je závažný a hlavně...nevratný. Obdivuji se panu neurochirurgovi, kdyby to bylo roztříštěné po havarii, mlčím jako pěna ale tady???? Co když to není tak jak se domnívá a co to způsobí dále? Také pacienti před těmito operacemi podepisují prohlášení, že byli seznámeni s tím, že se to nemusí povést. No, pěkně děkuji. Veselý Jan

  • 10.01. 12:09, Pavel

    Dobrý den, mám 19 let a již od roku 2007 mám problémy s koleny, byla diagnostikována chondropatie patellae. Dostal jsem chondrosulf a po 2 tříměsíčních kůrách bolesti téměř ustoupily. Jelikož se mi ulevilo, přestal jsem s léčbou a kolenům něvěnoval pozornost :(, dnes vím, že to byla chyba. S menšími obtížemi jsem tudíž přežíval, navíc jsem minulé léto začal jezdit rekreačně na kole, najeto cca 1500km. V listopadu nastaly problémy, kdy mi začalo více prokřupávat v kolenou, při dřepu slyším zvuk, jakoby se o sebe třely 2 nerovné povrchy. A občas, hlavně po delším sezení, se ozve ostrá bolest, která se ozývá při každém dalším kroku. Před pár týdny, mi začly prokřupávat vpodstatě všechny klouby - kromě kyčlí a páteře. Navštívil jsem ortopeda, dostal léky artrodar, a mám se objednat na revmatologické vyšetření. V kolenech mi křupe a ozývají se něpěkné zvuky čím dál víc, začínám být zoufalý. V ostatnch kloubech prokřupávání přetrvává. Jaký byste navrhoval postup? Děkuji Pavel xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý hochu, já to vidím asi takhle: vlivem postupující absence přirozeného pohybu u stále mladších a mladších generací se dostavují poruchy pohybového aparátu, nad kterými starší generace nechápavě kroutí hlavou, viz např bezlepková dieta. Chondropatie pately, měknutí čéšky kolenní je další v řadě postižení, která u mládeže začíná gradovat. Chondropatie je degenerativního charakteru, česky řečeno, dnešní mládež má klouby ve stavu jako kdysi hodně staří lidé. Začnu od zadu Vašeho dotazu. Pokud Vám chrastí většina kloubů, dávají tím najevo že jsou vyoseny. Stehenní sval, jako nejsilnější vůbec pak masivně tlačí čéšku na křivé kolenní klouby a ta se vymačkává, jiná možnost tam podle mě prostě není! Tím kolem jste tomu dal další ránu, kolo vůbec není nějakým ozdravným prostředkem pro lidské tělo jak se většina lidí mylně domnívá, pouze zvyšuje tělesnou kondici, ale především u zdravých lidí. Jinak ale vůbec nic, tím méně pak např. spinink a další voloviny v nevětraných posilovnách. Proto také ta ostrá bolest po delším sezení, svaly se podvolí křivému napínání ale v klidu to „vrací“ právě bolestí v logice akce-reakce. Přesto nezoufejte, jste mladý a Vaše tělo má v sobě skrytou vitalitu pro rychlou regeneraci. Jenom mu to musíte umožnit v jeho filozofii a ta není např. v adrenalínových sportech leč v dloudobé rytmické regenerační chůzi na čerstvém povětří s dobrou respirací, dostatečnou hladinou tělesné vody a dostatkem vápníku především z mléka. Naučte se rovnat si klouby podle Pokynů pro ranní rozcvičování a choďte v nízké obuvi s plochou podrážkou a do půl roku na tyhle trable zapomenete. Jan Veselý

  • 30.12. 10:38, Kovaříková Marie

    Pane inženýre, chci Vám popřát vše nejlepší v Novém roce, hlavně hodně zdraví, energie k psaní článků na Vašem blogu. Váš blog sleduji neustále už víc jak rok, jen prosím nepřestávejte psát, pomáháte tím lidem jednak od bolestí, ale co je hlavní, otvíráte tím lidem oči, že zdraví si nevysedí v čekárnách u lékařů a pojídáním různých prášků, ale pravidelný přirozeným pohybem-chůzí. Navštívila jsem Vás ve Vaší ordinaci v září 2009 se svým syndromem karpálního tunelu. Odblokoval jste mi spasmy v pažích a pletenci ramenním - operaci rukou jsem nemusela díky tomu podstoupit, ruce nemám úplně v pořádku, ale je to únosné. Podle Vaší knihy pravidelně chodím, v únoru tomu bude už dva roky, co jsem s chůzí začala, od září po návštěvě u Vás chodím téměř denně. Díky tomu jsem v dobré kondici, vypozorovala jsem na sobě, když začnou táhnout např. záda nebo se ozývat to levé koleno - hned si vyšlápnu tak na hodinu až hodinu a půl a záda se srovnají a povolí. Ano, máte pravdu - tou chůzí se to nějak porovná a člověk může fungovat dále. Děkuji Vám touto cestou za toto poznání. Marie K. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Pěkně děkuji paní Kovaříková. Přeji i Vám hodně krásných dnů do Nového roku. Trochu Vás pobavím, zdraví já nikomu nepřeji, jak jste sama Vy a mnoho dalších seznali, zdraví se nedá koupit či jinak opatřit, za zdravím si musíme dojít každý sám. Tak ať se Vám krásně chodí. V dokonalé úctě Jan Veselý

  • 13.12. 21:01, Tomáš

    Dobrý den , zajímalo by mne , zda se mohu srovnat jen pouhou chůzi , aniž by mě někdo musel srovnávat a odblokovávat. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Jistě že ano, o tom to tady totiž celé je. Na nic nečekat a začít pomáhat svému tělu, aby mohlo být zdravé. Jenom se k tomu naučit ráno trochu rovnat a uvolňovat, správně dýchat a pít a pak pravidelně chodit. Vše ostatní si zařídí samo. JV

  • 10.12. 10:03, Darsalam

    Dobrý den, zaujala mne Vaše odpověď níže pánovi, který má problémy s údajnou obrnou lícního nervu. Já letos měla několikráte pocit ochablé levé půlky obličeje, která skutečně vygradovala v následnou obrnu, kdy jsem vůbec nemohla hnout půlkou obličeje a necítila chuť. Byly mi zjištěny protilátky proti borelioze, takže sem byla léčena antibiotiky. Obrna se tak na 80 spravila, bojím se však, že pokud nenajdu správnou příčinu, problém se vrátí. Snažím se zvážit různé možnosti, od čeho by to mohlo být. A mám podezření na páteř. Mám od narození skoliozu, která mi ale nikdy nezpůsobovala výraznější problémy - hodně sem sportovala-turistika, atletika, koně, ale před šesti lety sem prodělala mononukleozu, která mě na dva roky s únavovým syndromem vyřadila z provozu a já na sport nemohla ani pomyslet. Další problémy jsou záškuby svalů, bolesti kloubů, motání hlavy, štítná žláza, astma, tinitus, cvakání v levém uchu. Podle CT je vše v pořádku. Sem hodně často nemocná a to i s těmito problémy mi znemožňuje vrátit se ke sportu alespoň na lehké rekreační úrovni. Vždy, když se můj stav zlepší, zkouším to (jízda na koni, kolo), ale stačí to trošku přehnat a jsem zas tam, kde jsem byla. Připadám si jako v začarovaném kruhu. Jako studentka trávím mnoho času za počítačem a nad knížkami, takže možná i z toho pramení mé problémy. Pár let zpět sem navíc spadla z koně, pochroumala si bederní páteř (i když na RTG nebylo nic vidět), ta často bolí, plus bolí levé koleno. Všem radíte, že je potřeba tělo srovnat. Jakým způsobem? Je třeba vyhledat chiropraktika apod., nebo to člověk zvládne speciálními cviky sám? Cvičím cviky na páteř doporučované doktorem, chodím na masáže-pravda, značně nepravidelně. Pokud by Vás napadlo něco, jak by bylo možno zlepšit můj stav, budu ráda za Vaši odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Mě zase zaujal ten Váš dotaz. Z Vás musí doktoři dostávat kopřivku už jen když Vás zahlédnou ve dveřích, to já miluju. Při tom se vyznat ve Vašich problémech nevidím až zas tak složitým. Jste zkrátka a dobře neposedné děvčátko, což by nemuselo být ničemu na škodu, ale sem tam tam budete mít nějaký ten kloub hypermobilním a to je při velkých zátěžích a nulové regeneraci pak dost problém. Jistě že je to od páteře, ono to tak nějak všechno je od zablokované páteře. Tu skoliozu berte pouze jako vyjádření celkového stavu, to není postižení. Máte křivý hrudník a obratlům nezbývá nic jiného, než se těm jiným tlakům přizpůsobit, od toho tam vlastně jsou. Bolesti v kloubech dolních končetin a následně v bederní oblasti signalizují, že se to vše přeneslo po páteři až do lebky. Takže po pořádku, zablokované obratle v oblasti ledvin zavinily možná tu tzv. mononukleozu (kdoví, co to třeba bylo), křivý hrudní koš pak ty astmatické potíže atd. Vzhledem k tomu, že se domnívám, že jinak budete křehčí typ, odtud pak ta hypermobilita, tak snadný průnik dysfunkcí obratlových kloubů do krční páteře a je „vymalováno“. Záškuby svalů po celém těle, uškrcená štítná žláza, spolu s posunutou pánví hormonální problémy jako nepravidelné cykly apod. Leč postoupilo to dále do hlavy, takže vinou křivých krčních obratlů přiškrcené vertebrogenní arterie ( ty zásobují mozkové pleny) a odtud ten tinitus a cvakání v uchu, motání hlavy a konečně i ten únavový syndrom. Protože jsou lebeční švy posunuty, přirozeně to působí asymetrii celé lebky a tam hledejte důvod oněch ochrnutí lícních nervů a dalších. Možná Vám přeskakuje spodní čelist. Nerovnováha mozkových hemisfér, kdy jedna je třeba překrvována a druhá nedokrvená a následně nedostatečné zásobení mozku kyslíkem. Vždyť špatně dýcháte! Tomu nasvědčuje i nedostatečnost imunitního systému. Takže mě napadá, nezpůsobila jste si to všechno nějakým preventivním očkováním pro případné cestování do exotických krajin? Pokud to ode mě vezmete tak vězte, že chiropraxe(trakční manévry aneb násilné prolamování kloubních blokád) je skutečný omyl ortopedie a mělo by se za to už začít trestat. Kdyby Vám pomáhaly masáže, tak by jste na ně určitě chodila pravidelně, ale asi i ty jsou spíše k ničemu. Takže přijeďte, nemáte to tak daleko jak se dívám. Narovnáme Vás a naučíme jak se dál udržovat. Jinak na exotické země zapomeňte, prázdninové cesty se konat nebudou, Vy ochoříte, jen když se budete dívat do atlasu. Tak hodně zdaru Darsalam, salam alejkum. JV

  • 06.12. 11:15, Martin

    Já bych se Vás chtěl prosím zeptat, jestli byste mi taky neporadil, co mám dělat. Já už asi rok trpím bolestmi kloubů dolních končetin, hlavně kolen, ale někdy mě bolí i kyčle a taky paty. Byl jsem s tímto problémem u ortopeda, který mi různými pohyby dolními končetinami a ze snímku RTG diagnostikoval chondropatii patel. Předepsal mi léky na podporu chrupavky Profichondro a magnety, ale obojí bylo bez efektu. Když jsem u něj byl podruhé, tak mi řekl, že bych měl cvičit quadriceps femoris cviky jako při sedu na židli zvedáním chodidel a lýtek vzhůru a tak. A ještě mi řekl, že v mém případě by mi pomohla artroskopie. Ono se to tím cvičením vůbec nezlepšovalo, ale protože se té artroskopie dost bojím, tak jsem radši potřetí za panem ortopedem radši nešel. Mám právě takový dojem, že si mě pan doktor hned zařadil mezi tu skupinu aktivních sportovců, kteří tyto problémy většinou mají, ale já moc sportovec nejsem. Jestli něco dělám, tak občas jezdím na kole nebo plavu v bazéně. Moje problémy hlavně s koleny mi začali, když jsem začal chodit na vysokou školu. Celé dny jsem seděl na přednáškách ve škole a zbytek dne zase na koleji na židli. Ale já právě nevím, jestli si to jen já dávám do souvislosti nebo mezi tím nějaké spojení je, předtím než mi začala bolet kolena, tak mě bolela bederní páteř hlavně při chůzi. Myslím si, že asi budu mít "rozhozené" ty osy kloubů a proto mám tyto potíže, ale chtěl bych se vás zeptat, jestli by mi ta obávaná artroskopie mohla pomoci. Děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne, Martin. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Váš odhad vzniku potíží je patrně správný. Vlivem dlouhodobého sezení Vám ochably svaly a následně držení páteře. Došlo k nerovnováze svalů v zádech, a ty ji při chůzi přenesly do bederní části. Proto to tam bolelo. Tím se ale nerovnováha dostala do pánevní oblasti a změnila osy dolních končetin. Nikdo to ale „neřekl“ tomu čtyřhlavému femuru (čtyřhlavý sval stehenní) a ten tak dál trpělivě ale hlavně rovně napíná přes vychýlené osy kolenních kloubů kolenní čéšku (patellu), která je tím drásaná a proto to bolí. Plavat můžete jak chcete, to Vám tělní osu nesrovná zrovna tak jako jízda na kole. Že máte změněny osy nohou „avizují“ i patní kosti, od toho tam vlastně hlavně jsou. Opravdu Vám pan ortopéd „poradil“ v sedě ten quadriceps femoris procvičovat zvedáním chodidel? Hm, také bych k němu přestal docházet. Pobavím Vás, artroskopicky do kolen by mohl čumět jak dlouho by chtěl ale stejně víc, jak podrážděnou tkáňovou výstelku by tam vidět nemohl. Zkuste si začít rovnat klouby podle Pokynů a začněte chodit. Vaše tělo si dokáže pomoci samo. Jinak chodropatie patelly (měknutí) začíná být ve studentských kruzích evrgrínem. Tak si na to dejte pozor Martine, být mladý a „trop“ na kolena moc velká radost není. Mějte se a díky za pochvalu. Jan Veselý

  • 05.12. 19:36, Brodilová

    Dobrý den pane Veselý,již několikrát jsem na Váš blog přispívala..jsem totiž "fanatička" chůze v každém ročním období, počasí , a svých 8 km denně si málokdy odepřu..myslím, že jsem díky tomu v bezvadné formě...ale dnes prosím o radu ohledně mého muže, který jako většina mužů nechodí, necvičí, nepije/vodu/, sportuje jen nárazově, ale hlavně je nucen ve svém zaměstnání jezdit výhradně autem...chronické potíže se zády má již cca 7 let, byla to vždy bolest bederní páteře, měl omezenou hybnost, ale potíže vždy vymizely, aby se asi za třeba 3 měs vrátily, ale v současné době opravdu trpí, nemůže de fakto nic, začalo to asi před 3 měsíci intenzivní bolestí beder, nastoupil na neschopenku, praktický lékař mu předepsal troje léky a dvoje injekce , ale protože v té době muž neměl ještě intenzivní bolest co mám teď, hrdinně léčbu odmítl s tím, že dává přednost léčbě kauzální, byl tedy poslán na neurologii, kde tedy taky vyjádřil své přání, dostal tedy elektroléčbu a vitamíny, během té doby se situace velmi zhoršila, začala ho intenzivně bolet levá noha, bolest jde po zadní straně nohy a cestuje, kyčel lýtko, noha je studenější a trochu prý necitlivá, na RTg páteře byl, nechal si ještě od neurologa napsat Meloxikam/ nesteroidní antirevmatikum/ vůbec to nezabírá, Dg. zní Li syndrom s kořenovou symptomatologií L4 L5, nyní čeká na vyšetření Ct, muž je psych velmi vyčerpaný, v noci nespí , analgetika nezabírají a že jich teď/ navzdory svému názoru, žádná chemie do těla /spolyká, říká že udělá už cokoliv aby se té bolesti zbavil....Takže nyní čekáme na výsledky Ct a pak na kontrolu u neurologa a další léčbu..... co jsme pátrali po netu.. potíže připomínají vyhřezlou či posunutou plotýnku.. spíš mě jde p inženýre zatím o to zbavit ho bolesti... dál se uvidí až podle výsledků.. mohl by jste se k našemu problému vyjádřit?, Děkuji Brodilová XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Jistě že se pamatuji paní Zdeňko, chodící rozesmátá holka. Ještě tak tu Vaši filozofii natlouci do Vašeho chotě, jiná šance tam není. Měl by začít chodit s Vámi, když je v neschopnosti, vycházky snad má. Jeho potíže vznikly asi takhle: tím, že se málo přirozeně pohyboval, svalová soustava je ochablejší. Dlouhodobým sezením v autě jemné otřesy ochablého svalstva uvolňují v pánvi kyčelní klouby a pak je každý jinak vysunutý. Následně dojde k poruše přenosů nervových vzruchů z těla přes vychýlenou osu pánve do nohou, nutných pro dobrou chůzi. Tím, že jeho tělo ztratilo synchronicitu (rovnováhu) v přenosu nervových vzruchů do obou dolních končetin, začíná se to projevovat neurologickými poruchami. To je to „problikávání“ bolestí v postižené noze, na svědomí to má ischitaický nerv, jdoucí od beder až do bříška palce na noze. Je pro tělo nesmírně důležitý a jakmile jeho dráha není v pořádku, začne nemilosrdně bolet. Na v podstatě jenom další zbytečné dráždění jakousi tzv. „elektroléčbou“ podrážděně reaguje. Tohle co má, je zatím podle mě ještě málo. Může se to i stupňovat, schopnost bezproblémové chůze si mozek „bedlivě“ hlídá. Ale zase je to alespoň známka toho, že jinak Váš choť je zdráv, když mu to takhle „funguje“. Ta diagnoza s kořenovým syndromem L4 L5 je úsměvná. A co jako tedy? Prostě ho to tam bolí ale co dál? Jistě že na to léky nezaberou, pouze zpočátku utlumí bolesti. To CT bych klidně vypustil, jenom další zatížení RTG, které nic neřekne, vždyť žádný úraz neutrpěl a nervy jsou jinak na svých místech. Takže, myslete si o mně co chcete ale já radím tohle: ať ho to bolí sebevíce, měl by jít chodit v nižších rovných botách po ujetém sněhu. Ten je správně hrbolatý. Zpočátku to bude sice martyrium ale postupně, jak se klouby začnou rovnat bolest ustane. A ať se nezapomene dobře teple obléci včetně čepice. Tělo si bude muset řešit důležitější věci než vyrovnávání teploty. A pak nám napište, fanatičko. Jan Veselý

  • 16.11. 14:14, Eva Stříbrná

    Pane inženýre, pročetla jsem celý váš blog a jsem uchvácena vaší fundovaností, ale hlavně nadějí, kterou všem postiženým dáváte. Týká se mě to taky, je mi šedesát a před deseti lety mi artroskopicky vyčistili pravé koleno od rozdrceného vnějšího menisku. Poslední dva roky mě koleno vždycky v zimě rozbolí, z RTG nálezu mi ortoped diagnostikoval artrózu s výhledem na umělou náhradu během pár let. Já chci ale dochodit v tomhle životě po svém koleni! Ihned jsem si na chození venku nazula boty s tenkou rovnou podrážkou a taky jsem začala cvičit podle vašich pokynů, jen mi některé cviky nejsou úplně jasné: Při kývání pánví jde jen o předozadní pohyb s nataženýma nohama? Bez rotace mi to moc nejde a musím přitom i trochu pokrčovat nohu v koleni, ale nevím, jestli to cvičím dobře. Při všech těch cvicích ve stoje by měla být obě chodidla celou plochou na zemi? Jak mám nohy děsně do písmene X, někdy při tom prvním cviku na usazení kloubů hlezenních chodidlo celou plochou na zemi neudržím! Chodím moc ráda pěšky, jen jsem teď, jak mě to koleno bolí, trochu chůzi omezila, ale z vašich naučení jsem pochopila, že jsem prohloupila. Dokud jsem víc chodila, bylo koleno lepší. Určitě hned dneska začínám zase víc chodit a "jdu" si hned koupit vaši knihu. Možná by bylo dost užitečné zajet na váš terapeutický víkend a naučit se cviky přímo pod vaším dohledem. Děkuji tisíckrát za váš čas, který věnujete nám všem pokřiveným, a zdravím vás, Stříbřenka xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní, to že se koleno začalo „připomínat“, bude nejspíše Vaší zimní obuví se silnějšími podrážkami s jiným sklonem, když před tím bylo v „klidu“. Jsou to zkrátka klouby a ty reagují na změny tlaků, od toho tam jsou. Pokud jsou vychylovány ze své osy, pak vydírají třeba i chrupavky, kterými jsou obaleny. Váš valgozní postoj (to jsou ty nohy do X), naznačuje, že máte těch dysfunkcí v kloubech více, patrně od kyčlí až po chodidla. Tomu nasvědčuje i to, že při kývání jak jste trefně poznamenala předozadním pohybem s nataženou nohou, k žádnému bočnímu vychylování či rotaci by tam docházet nemělo. To ukazuje na vychýlení pánevní oblasti s kyčelními klouby. Chodidlo při veškerých cvicích pro srovnávání kloubů dolní končetiny se musí dotýkat svojí celou plochou země. Kvůli tomu se to přece dělá, ploska nohy je rovná, podle ní se rovnají hlezenní (kotník) klouby a následně koleno. Ve vašem případě to provádějte častěji a ještě s tím, že při pohybu kolene vpřed a vzad jemně více tlačte v kolenním kloubu z vnitřní strany aby se jakoby rovnal. Nebojte se ničeho, šlo to „ven“, musí to jít zpět. Pomalu, jemný pohyb, oběma dlaněmi koleno v pohybu pevně přidržovat, jemně celou nohu při pohybu vzad propínat a přitlačovat na závěr kyčelním kloubem. Proto je tak důležité chodit v nízkých rovných podrážkách, nejdříve se srovnají chodidla a následně se podle nich při delší chůzi srovnávají i ostatní klouby. Čas, který zde věnuji lidem jako jste Vy, považuji za účelně vynaložený(snad), mám radost, pokud někdo napíše, že mu mé rády pomohly od dlouhodobých potíží. Celý smysl je v tom, že bolesti pohybového aparátu jsou největší a při tom, pokud se nenaučíme si sami tyto v podstatě mechanické poruchy odstraňovat a čelit jim do nejvyššího věku, stejně nám nikdo nepomůže. Umělé klouby nejsou nové boty! A není problém kliknout na vzkaz autorovi a domluvit si osobní návštěvu. Tak ať se Vám daří stříbrná dorostenko. Jan Veselý

  • 05.11. 14:08, Petr

    Dobry den pane Vesely, pred 14ti dny jsem se vratil z vyletu do Himalaji, kvuli kteremu jsem Vam na jare poprve psal. Od nasi posledni komunikace jsem kazdy den az do pulky zari (kdy jsem odlital do hor) dynamicky chodil v nizkych mekkych botach s dostatecnym mistem na palec. Kazde rano jsem cvicil podle Vasich pokynu. K zadnemu fyzioterapeutovi jsem nesel, koleno, ktere predtim 4 mesice bolelo, se spravilo "samo". Opticky se i lehce vyrovnala kostra. Pred odjezdem jsem vyzkousel i "boty petiprsty", na ktere je ale prece jen treba teplejsi pocasi a mekky povrch. V horach potom jsem nemel s koleny a celym pohybovym aparatem jediny problem - vyjma dlouhych prudkych sestupu posledni den treku. Chodil jsem v klasickych goretexovych celokozenych pohorkach s tvrdou podrazkou za nekolik tisic korun, po prichodu do tabora ale vzdy stacilo nazout jednoduche paskove sandale a nohy relaxovaly jako dive. Neustale jsem si gratuloval, ze jsem vydrzel cele prazdniny chodit i pres obcasne podivne pohledy od lidi kolem. Dekuji Vam tedy timto za inspiraci a reseni mych hlavnich problemu. Doporucuji Vas kde se da, ale obycejna chuze proste dneska neni in a lide nechapou. Doktori, fyzioterapeuti a treneri vseho druhu maji vetsi autoritu nez obycejny selsky rozum a reseni dusledku misto priciny je vsude kolem me. Vidim to vic nez predtim. Petr

  • 03.11. 12:51, Alena

    Zdravím pane Veselý, již asi 2 měsíce mám tyto problémy.Tlak na hrudní kosti střídavě i v krku,někdy i tlakem do hlavy,až na omdlení.Cítím i někdy bolest mezi lopatkami.Také hrudní kost je na dotek citlivější.Krční páteř při procvičování mi dost křupe,mám sedavé zaměstnání.Snažím se cvičit,procházky,masáže,ale zatím stále stejné.Před 2 roky zlomenina pravého ramene po pádu z kola.Tím pádem nezvednu pravou ruku tak jak levou.Absolvovala jsem nějaká vyšetření u doktorů, a nakonec mi řekli, že to mám od páteře, ať cvičím, i když jsem nebyla na žádném rengenu páteře.Děkuji za odpověď xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vinou nedoléčení úrazu ramene došlo k vychýlení tělní osy (hlava - kost křížová). Působením postulárního mechanizmu těla jako způsobu pro přirozené narovnání svislé osy pak muselo dojít k posunutí horizontální osy ramenní ve spojení - lopatky, nadpažky ( spojení lopatkové a klíční kosti nad ramenním kloubem) a napojení klíčních kostí na kost hrudní. Ty pak nejsou vyvážené v rovině a proto je hrudní kost křivě napínaná a citlivá na dotek. Nerovnováhou pak dochází ke spasmickým (křečovitým ) stahům na ně upnutých svalových skupin, které následně způsobují Vámi uvedené potíže. Pletenec svalů ramenních je v napětí, utlačuje cévní systém až do lebeční oblasti a způsobuje poruchy prokrvení především mozkových plen vyvolávají pocity omdlení. Dále tím napětím jsou ovlivńovány jednotlivé obratle hrudní páteře, odtud ty bolesti mezi lopatkami. Napětí z pokřiveného hrudního koše se promítá spasmickými stahy do krční páteře, takže celá krční páteř je prohnutá do oblouku a obratle tím napětím nepříjemně křupou a vyvolávají další tlaky v hlavě. Napětí v krční oblasti dále utlačuje štítnou žlázu a vyvolává hormonální nerovnováhu a následně i kolísání nálad včetně depresí. Dále pak směrem v žaludeční krajině směrem k jícnu pocity přesycenosti, nevolnosti, pálení žáhy apod. Napětí se pak může přenášet i do pánevní oblasti, způosobující pak i její nerovnováhu doprovázenou premenstruačními bolestmi včetně až krvácením dělohy. Tohle Vážená paní Aleno rozcvičit ani rozmasírovat nejde, musí se to celé do posledního kloubu trpělivě několikrát po sobě srovnat. Takže Vašim doktorům uctivé pozdravení, ještě že Vám neřekli, že to máte třeba po rodičích, s odchodem některých lékařů do Němec by to nemuselo být zas až tak dramatické, není čeho litovat. Ale Vás srovnat není problém, na Vánoce by jste mohla být jako rybička. Veselý Jan

  • 26.10. 20:10, Jirka

    Vážený pane Veselý, již v zoufalém stavu jsem natrefil na Váš blog a velice mne zaujal. Je mi 46 let a do svých 43 jsem skoro denně sportoval. Od tenisu, přes fotbal, volejbal, kolečkové brusle, lyže až po pravidelnou chůzi. Od roku 1997, kdy jsem měl úraz levého kolene, mě jemně pobolívalo, ale vždy stačilo dát pauzu a vše bylo ok. V roce 2003 mě párkrát vypadlo, tak jsem se nechal přemluvit a šel jsem na artroskopii. Výsledkem bylo odebrání dost velkých částí obou menisků, broušení a jiné zákroky (Gonartróza II.-III. stupně tzv. brutální artroskopie). Plastiku předního zkříženého vazu již nedoporučili. Co se týče sportování, tak jen kolo a plavání, a co nejméně chodit pokud chci, co nejvíce oddálit endoprotézu. Po celých 8 týdnů jsem nesměl došlápnout na nohu (z toho čtyři týdny bez jakéhokoli ohybu - 16x za tu dobu byla provedena punkce, takže noha dostala zabrat, bohužel ne sama, ale i ta druhá). Doktoři to tipovali 100 na menisky, takže následovala artroskopie pravého kolene. Jenže menisky byly v naprostém pořádku, urvaný byl přední zkřížený vaz. Po měsíci jsem absolvoval plastiku pravého kolene, ale očekávání, ze stav bude ok bohužel také nevyšlo a znova po roce následovala artroskopie levého kolene (sešití zbytku znovu prasklého menisku) a pět týdnů pajdání po pravé noze. Bohužel jsem po třech týdnech ucítil bolest v oblasti menisků zatěžovaného pravého kolene. Jelikož jsem se zapřisáhl, že to bude již poslední artroskopie, snažil jsem se to, po odložení francouzských holí, rozchodit (hlavne, asi bohužel, rozhýbat na kole strečing). Je to již přesně pět měsíců a bolest je sice snesitelnější, ale spíše jsem si na ni jen zvykl. Před čtrnácti dny jsem byl na magnetické rezonanci a závěr: chrupavky ok, stp.plastice LCA ve správném postavení, normální konfugurace LCP a holaterálních vazů, ale degenerativní změny obou menisků, bez přesvědčivé receptury. Gonartróza I.stupně. Po tomto zjištění mám dilema zda jít či nejít na znovu doporučenou artroskopii, která je prý nevyhnutelná, pokud si nechci ničit menisky. Bolest v oblasti menisků je stálá, ale nejvíce se projevuje při chůzi do kopce nebo schodů. Levá noha na tom není o mnoho lépe, dá se však rozchodit, přestože si myslím, že zbytky znovu sešitého menisku nevydržely, ale "díky" chybějícímu přednímu zkříženému vazu nejsou v takovém sevření jako na pravé noze s plastikou. Během těchto tří let jsem navštívil několik fyzioterapeutů a závěrem je celková ztuhlost, avšak dobrá ohebnost, přestože jsem za celou dobu nedokázal udělat dřep. Dle jejich vyjádření mi nesedla žádná operace a plastika pravého kolene rozhodila držení celého těla. Je to asi týden, co se snažím cvičit a chodit dle vašich rad a je to možná jediná pozitivní injekce za poslední tři roky. Bolest však zatím v oblasti menisku neustává. Po psychické stránce jsme já i celá má rodina v dost zoufalé situaci, proto se strasně omlouvám za zdlouhavý email a prosím Vás tímto o Vaše vyjádření a radu ohledně možností, co dál. Mnohokrát d xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Není zač děkovat ale odpověď zde by byla příliš dlouhá a proto je jako článek. Bolavá kolena díky brutální artroskopii? Veselý Jan

  • 21.10. 12:01, Petr

    Dobrý den Je mi 33 let. Vždy jsem pěstoval turistiku jezdil na kole apd ,ale mám kancelářské zaměstnání. Poslední 3 roky mám problém, že po po větší zátěži na kole, víc než 30km nebo při delším výletě 15km a víc mi po sestupu z hor začne bolet nesnesitelně v pravém koleni. Začne to malým píchnutím a pak vím, že do třičtvrtě hoďky neujdu ani metr. Bolest je na přední části kolene na vnější straně u češky a v zadní části v uponech. Dnes už používám trekové hůlky a pak jdu jen po jedné noze a druhou zatěžuji jen lehce ať dojdu cíle. Chůze jsem potom schopen jen po rovině. Do kopce ani s kopce to vůbec nejde. Bolest přejde až na druhý den a ozývá se hlasité lupání v koleně. Vše se srovná do 3-4 dnů. Ale, že je koleno slabší citím pořád. Doktory jsem nějaké navštívil, ani jeden mi nestanovil diagnozu. Prodělal jsem rázové vlny a bral proenzi. Zdalo se mi, že to pomohlo, ale za půl roku to bylo zase zpět. Neporadítemi nějaké diagnozu, cvičení, preparát nebo mám jít znova na rázové vlny? Není to ovšem levná záležitost absolvovat to každý rok. Děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Máte patrně dysfunkce v pánevní oblasti, tedy jednu stranu pánve více ve předu než druhou, tedy tím i zdánlivě pro tělo jednu nohu delší. Podle toho co píšete to bude patrně pravá strana a tím jsou svaly v pravé noze více a hlavně křivě namáhány. Nerovnoměrné zatěžování těla se přenáší předním svalem čtyřhlavým (což je vlastně nejsilnější sval v těle, zařízený na přenos obrovské síly, např. při chůzi ze schodů přenáší minimálně dvojnásobnou váhu člověka /zatížením G/ ) a ten tím pokřivením zase pohodlně vykřiví kolenní kloub. Tím dojde k jinému napínání např. předního svalu křížového uvnitř kolene a ze zadu zase třetí hlavy svalu lýtkového (ten je připojen v podkolenní jamce na kost stehenní). Otázkou zůstává, odkud posunutá osa pánve pochází, zda z hrudní oblasti a nebo z dysfunce dolních končetin. Tím, že se to projevuje zejména při jízdě na kole a cestě z kopce, bych soudil, že to jde z lopatkové části hrudníku. Takže Petře úředníku, Vašich dysfunkcí bude značně více, ostatně, máte sedavé zaměstnání a tak se není čemu divit. Celková ochablost těla a následné dysfunkce kloubů a svalové spasmy. Užívání Proenzi v tomto případě vzbuzuje úsměv jak doufám že chápete, rázové vlny na to mají význam jako vlny v Pacifiku. Potřebujete srovnat a pak trochu chodit, to je všechno, ale co nejdříve, než se kolenní kloub moc vydře, ostatně sám jste zjistil, že pokud chodíte po rovině, potíže se zmírní. Někteří lidé mi vyprávějí, jak se dokázali chůzí s hůlkami NW pěkně zničit. Oni totiž norští lyžaři se s nimi odrážejí při běhu, u nás se vyučuje na mnoha webech, jak se jimi podpírat a to je sakra rozdíl. A když je k tomu člověk ještě trochu křivý, tak se vše jenom urychlí. Takže preparát - Pokyny pro ranní rozcvičování, ten máte zdarma.. Jan Veselý

  • 21.10. 11:49, Petra

    Dobrý den, pane doktore trpím neustálou bolestí krční páteře,když už je nejhůř přidává se motání hlavy,bolest hlavy a návaly...hodně mi za krkem křupe až mám pocit že mi v hlavě.2krát jsem měla otřes mozku po dopravních nehodách..ale mr v pořádku.I když se snažím cvičit a chodím na masáže tak je to pořád stejné.Je mi 24 let.Děkuji za vaši odpověď.Petra H. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Znovu a trpělivě upozorňuji, že nejsem ani lékař, ani léčitel. Jsem inženýr, který studuje chování lidského těla z pohledu fyzikálního působení na jeho biomechaniku a ta je pro lidské klouby stejná jako třeba na přední nápravu automobilu. Je dobře možné, že po uváděných dopravních nehodách máte patrně dysfunkce hrudní páteře, které se snadno přenesou křivě napínanými svaly do krční páteře. Krční svaly se směrem do lebeční části modifikují na ploché úpony, které se pak připínají k jednotlivým lebečním kostem. Potřebujete srovnat prakticky celou hrudní oblast včetně ramen, klíčních kostí a kosti hrudní, ze zadu pak srovnání lopatek a pánve. Následně je třeba uvolnit krční oblast, která Vám možná způsobuje další potíže jako přeskakování dolní čelisti, pálení očí, nerovnováhu hormonálního systému díky uskřinutí štítné žlázy, samozřejmě že poruchy rovnováhy a další. Postupně se k tomu může přidat např. šumění nebo hučení v hlavě tzv. tinittus, migrény a atd. Jan Veselý

  • 13.10. 17:44, Jozef

    Dobrý den. Chtěl bych se zeptat a požádat o radu s mým problémem. Je mi 18 let a mám potíže s pravým kolenem. Cítím permanetně koleno slabé a při propnutí a nebo nepřirozeného pohybu do stran pociťuji nepříjemné píchnutí. Píchnutí je přímoúměrné síle propnutí. Když je noha více namáhána, například sportem, cítim nohu velmi unavenou a také cítim bolest. Tímto bych se chtěl zeptat a co jde a jak proti tomu zakročit. Předem děkuji a s pozdravem Jozef N. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Máte podle všeho vyoseny klouby dolních končetin s průnikem až do pánevní oblasti. Dysfunkce vznikají nošením nevhodné např. modní sportovní obuvi se vzduchovými či gelovými výplněmi s trekingově prohnutými podrážkami směrem vzhůru, které tím zabraňují přirozené funkci spinální dynamiky v chodidlech. Projevujete se to pak zejména vybočováním chodidel při chůzi do stran, našlapováním po krajích chodidel, dupáním na patu apod. Dále se uvedené dysfunkce ještě zesilují např. strečinkem, což je poměrně častý jev u mladých sportovců, že si klouby ještě dále manuelně vykřivují a na nich natahují nerozvičené a hlavně nezahřáté svaly. To má pak za následek záněty např. křížových vazů v kolenech , bolesti v tříselné oblasti apod. Zkuste si rovnat dolní končetiny podle Pokynů pro ranní rozvičování a hodně choďte v nízké rovné obuvi pro celkové posílení veškerých vnitřních křížových vazů. Veselý Jan

  • 13.10. 17:32, Petr

    Dobrý den pane Veselý. Je mi 19 let a mám skoliozu páteře , křívá kolena a také problémy s chodidly , ale nejvíce mě trápí krční páteř , pociťuju totiž , že mám částečně ochablou pravou polovinu obličeje, když se usměju tak mi upadá pravý koutek atd , prostě v pravé části nemám takový cit jako v levé , někdy je to znát více a někdy méně, myslím si , že je to právě tou krční páteři. Doktorka mi k tomu zdělila , že je to obrna lícního nervu , což mě docela vylekalo. Dá se s tím tedy něco dělat? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Petře, tak jak to popisujete, pokřiveného toho musíte mít daleko více, mezi jinými zejména hrudník a proto to vizuelní upozornění ve formě skoliózy. Podle mě je to všechno především následek dysfunkcí v končetinách, to jest ta kolena, chodidla, odtud pak zákonitě jinak nakloněná celá pánevní oblast a následně páteř až do lebečních kostí. To bude patrně i pravá příčina ochabnutí Vaší poloviny obličeje. Takže si to myslíte dobře, je to od krční páteře. Svaly z ramen, křivě napínané z pánevních oblouků do hrudníku hrudními svaly pak vychylují krční obratle, z toho pak může přeskakovat např. i dolní čelist při žvýkání, tady někde začíná šumění nebo hučení v uších, zákaly zraku, migrény, únavový syndrom atd. Ale abych Vás alespoň nějak uklidnil, jsou to mechanické poruchy biodynamiky těla a ty jsou vesměs vratné k spokojenosti takto postižených. A že Vás mezi teeneagery přibývá geometrickou řadou, z toho jde hrůza a děs. Jejich prarodiče místo „Pohlavní výchovy“ nacvičovali povinně Spartakiádu a tak takovými poruchami netrpěli, holt, každá doba má své. Z toho se zase křiví koutky mně. Potřebujete celičký srovnat a uleví se Vám a pak se hodně pohybovat přirozeným pohybem, ale ne chůzí na trenažéru ve vydýchané posilovně, to je zase všechno špatně. Hodně chodit v teniskách na čerstvém povětří. A vyřiďte prosím mé uctivé pozdravení paní doktorce. Klidně jí to tady ukažte, třeba zas až tak obrněna nebude. Veselý Jan. Ještě mi vadí, že neuvádíte skutečnou mailovou adresu.

  • 02.10. 10:18, Petr

    Dobrý den. Hledám na netu jak si pomoci a narazil jsem na Váš ,musím říci velmi zajímavý,blog . Je mi 39 let.V únoru 2010 jsem začal pociťovat svíravé bolesti v pravém podžebří které se přesouvají do zad k páteři.Občas taky ze zad dopředu.Prostě blí celý bok.Obvodní lékař mi udělal vyšetření sono,krve a rentgen páteře.Vše je prý jak má být a problém bude od páteře a měl jsem vyčkat až to přejde.Chodím plavat,začal jsem chodit na masáže,ale úleva se nedostavila.Bolest je trvalá a jediné co ji opravdu jen trochu zmírní je ibuprofen400.Léky jako tramal atd. nezabírají vůbec.V květnu mi to už nedalo a navštívil jsem neurologa,který mi doporučil fyzioterapeuta.Následovaly elektrody do podžebří a tuším ultrazvuk do zad.Nic nezabralo,následně byl přidán laser do místa bolesti po kterém přišlo zhoršení.Bolest trvá a nikdo neví co dál.Připadá mi,že se přidává časté jako by brnění pravé nohy a bolest se rozšířila pod pravou lopatku a do ruky.Každý pohyb bolí a je to hrozně únavné.Cvíčím dýchání do břicha podle "předpisu" .Netušíte co by to mohlo být,případně kam zajet či jak si pomoci?Zapoměl jsem zmínit,že mám osteoporozu na kterou se léčím.Předem děkuji za případné informace. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tož vítajte Petře, jste tady dobře, tak říkajíc mezi svými, Váš problém je nemlich ze stejného soudku, jako většina těch ostatních zde, co se pídí po příčině svých potíží. Máte hrudník do vrtule, nic víc, nic méně. Akorát se musím culit nad tím, jak Vás odborníci „léčili“ je to tady opět jako vyšité, už ne pro stromy ale pro větvičky nevidí les „specialisté“. Pokud jste avizoval problémy tak jak je uvádíte zde, tak ať jdou fakt do háje. Tím, že musíte mít i vizuelně na pohled hrudník do spirály tak si už asi sám dokážete představit původ Vašich obtíží a z čeho Vás tedy bolí pod žebry. Onen fyzioterapeut, pokud to nerozeznal, tak ať se ti ostatní fyzioterapeuti co sem chodí očumovat na mě nezlobí, že tady do nich tak „šiju“. Klidně do Vás mohl pustit 220 V, účinek by byl stejně nulový. Ten laser, to už je pak opravdu síla. Co na Vás vynaložili peněz za ta různá vyšetření, pak se divme, že nejsou peníze ve zdravotnictví? Tak na rozdíl od nich se já, možná že naivně domnívám, že vím co a jak dál s Vámi. Do té spirály můžete dýchat do sytosti, ale tím se to také nesrovná, o plavání a masírování jakbysmet. Jenom to rozviřuje další bolesti křivě napínaných svalů a to zejména těch tzv. hlubinných, skrytých v hrudním korzetu. Potřebujete několikrát po sobě srovnat a ujišťuji Vás, že budete mít po problémech. Tohle je svým způsobem spíše lapálie, mechanická porucha, to není onemocnění. Spíš dumu, kde jste v 39 letech přišel k osteoporóze. Pokud je tomu opravdu tak, tak chlape, Vy se snad vůbec nepohybujete a pak se nedivte, že Vám tělo ochabuje a stáčí se pomalu do ruličky. Tak je to vlastně jednoduché. Tak se mějte Jan Veselý.

  • 29.09. 16:14, Eva Matějková

    Dobrý den pane Veselý, Jiz 10 let mám zdravotní potíze jako je únava,malátnost,bolesti a točení hlavy,Tupý tlak do levé části hlavy pod oko a kořene nosu,točení hlavy pri ulehnutí .... Je toho hodně a zřejmě vypadám jak hypochondr probehla spousta vyšetření vse negativni i LB punkce v r.2004,pouze hranicni hodnota borelii v Igg to mi ale bylo řečeno ze to je v pořadku.Prosim o radu sem uz opravdu zničena a vyzkousela jsem snad vse co jsem moha .Potiže jsou teměř pořad někdy na nejaky čas ustoupi ale opravdu jen na kratko a je vše zpátky.Moc dekuji za odpověď s pozdravdm Eva. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní, jste živoucím dokladem mých tvrzení jak negativně působí dlouhodobé kloubní dysfunkce v těle, pokud proniknou až do lebky. Vzhledem k tomu, že se jedná o mozkovou část, takto postižený člověk není při nejlepší vůli schopen racionálně čelit potížím z toho vzniklých. A projevy malátnosti a únavy zbraňují aktivnímu pohybu, který by dokázal problémy alespoň z určité části eliminovat. Začarovaný kruh. Tlaky v levé části hlavy přičtěte ke křivě napínaným modifikovaným svalům, jdoucím z krční páteře na lebeční kosti. To alespoň pro mě ukazuje, že musíte mít utlačenou i štítnou žlázu, která zejména v ženském těle působí následně hormonální nerovnováhu, přispívající pak k celkové stále trvající psychické rozladěnosti. Ty dysfunkce v lebeční oblasti nevznikly samy od sebe ale je možno usoudit, že jsou takového rázu, že ostatní potíže ani neregistrujete. Potřebujete několikrát po sobě celičká srovnat a pak hodně chodit, aby srovnané klouby přenesly správnou tělní osu přes páteř do lebky. To je vše, jak jste asi sama zjistila, zázrační lékaři neexistují, toho si nosíme každý sám v sobě. Věřte mi prosím, že po srovnání Vaše tělo dokáže samo bez větších problémů dosáhnout velice rychle optimálního stavu k Vaší spokojenosti. Od toho má 180 kloubů ale ty musí být co nejčastěji v přirozeném pohybu. Veselý Jan

  • 28.09. 19:24, Jitka Holubová

    Dobrý den pane Veselý, zaujaly mě vaše znalosti a prosím také o vaši radu. V mládí jsem měla úraz - výron v koleni, nohu v sádře. Před asi 10 lety jsem byla na artroskopii s meniskem a zjistili mě začínajíci artrozu. poslední 2 roky jsem musela brát každý den prášky od bolesti, abych mohla chodit do práce.Chrupavku už jsem neměla žádnou. Ortoped mě navrhl jít na TEP.Dnes jsem necelý rok po operaci a ortoped mě už několikrát vytahoval vodu z operovaného kolene. Byla jsem na kontrole u operatéra RTG kloubu je prý v pořádku.Ohnu koleno na 110st. Ale pořád mám pocit zatuhnutí ve stehně a v kolenu.Taky mě bolí nad patou na oper. noze. Šlapku si různě masíruju, bolest je trochu menší, ale není to ono. Mívám bolesti v zádech- bederní i krční páteře. Občas bolí i kyčel na zdravé noze a bolest jde i do stehna.Je možné aby se udělala voda v koleni od páteře ? Může to mít souvislost ? Někdy mě připadá, že mám narušenou stabilitu. Většinou nosím rovné boty, botasky nebo polobotky. Prosím Vás můžete poradit ? Děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vaše koleno nebylo po úrazu dostatečně srovnáno a skřípnuté hlavice kloubu postupně zničily chrupavkovitou část včetně menisku. To způsobilo zmíněné bolesti a artrozu. Domnívám se ale, že tím, jak byl kolenní kloub (a dosud patrně je) dlouhodobě mimo osu, následně se tomu přizpůsobila i základní osa těla a postupně všechny ostatní klouby v těle. Tyhle změny zase zpětně působí i na náhradní kloub, protože by jste potřebovala současně po jeho výměně srovnat všechny ostatní kloubní dysfunkce včetně hrudního koše. Kloubní pouzdro kolene neotéká vlivem páteře ale vlivem nesprávných tlaků při jeho zatěžování, kdy pak do kloubu proniká většinou lymfatický výpotek, který je nutné vytahovat punkcí, protože v uzavřeném kloubu nemá kam odtéci ani jak se vstřebat. Ty nesprávné tlaky dosvědčují Vámi uváděné bolesti v bederní páteři, které ovlivňují špatný náklon pánve do druhé nohy a následně bolesti vlivem křivě napínaných svalů. Samozřejmě, že svaly nesprávně namáhané se pak projevují křečovitou ztuhlostí. To má pak za následek i dysfunkce v chodidlech a zejména pak v patní části v oblasti kloubu hlezenního vinou křivě napínaných dlouhých šlach. Logicky dysfunkce působí i na druhou stranu, tzn. do krční páteře včetně lebečních kostí se všemi negativními důsledky na další zdravotní stav včetně poruch dýchání. Sem pak můžete zařadit i ty pocity nestability těla. Jak jste seznala, pro doktory jste v „pořádku“, to je na zbláznění. Zejména tady, po operaci kloubní náhrady je potřeba udržovat ostatní klouby v co nejlepším stavu! Musí totiž svojí dobrou činností eliminovat nedostatečnost kloubní náhrady. Umělý kloub nebude patrně nikdy rovnocennou náhradou pravého kloubu, tak jako roboti nikdy podle toho nebudou schopni kráčet plynule jako lidé. Nechápu, že někteří lidé se domnívají, že výměnit kloub je totéž jako si obout jiné boty. Potřebujete celkově srovnat a naučit se neustále si klouby sama vyrovnávat a uvolňovat svalová napětí. Veselý Jan

  • 24.09. 21:52, Lenka Průšková

    Dobrý den,je mi 35 let dva roky nazpatek jsem mela bolesti hlavy a krčni pateře po ibalginu bolesti ustali postupem doby bolesti byli častější a ibalgin nezabiral.Letos v dubnu se přidalo motani hlavy při chuzi a silne bolesti a brněni hlavy a stuhlost krčni pateře.Mám sedavou praci u počitače již 15 let a pohyb je občasný.Diagnoza obvodni doktorky zněla: Vertigo - a hrube požkozeni pateře,spazmy a skolioza.Leky na bolest nezabiraji ulevu citim pouze po Miolastanu beru pulku denně -motani ustane asi na dvě hodiny.Cvičím denně protahuji,posiluji a zmeny necitim . Na ortopedi proběhlo odblokovani krčni pateře ,ale stuhlost se vraci ,rehabilitace nepomaha .Stale pracuji ale nevim co bude dál..Dá se něco poradit? Děkuji za odpovedˇ. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vertigo zní sice zlověstně leč je to pouhá závrať, Myolastan patří mezi myorelaxancia, to jest léky uvolňující svalový tonus (napětí). To hrubé poškození páteře bych si dovolil zpochybnit, Vy nic neděláte a tak z čeho by měla být opotřebovaná? Skoliozu pak vidím spíše jako vizuelní výraz celkově neutěšeného stavu, nic víc. Milá Lenko Průšková, klasický případ jak to dopadne, když se opomene přirozený pohyb a to je Vám teprve 35 a to prosím po pouhých 15 letech sedavého zaměstnání. Hasiči a horníci v dolech by se chvěli blahem, přes ukrutnou dřinu tak dopadají daleko později, proto chodí horníci do důchodu v 55. V kolika chcete jít Vy? Ale nevěšte hlavu, nebude to tak horké. Prostě jste zablokovaná, kam se asi člověk podívá. Na ortopedii jim příště vyřiďte, že pokud neuvolní především tonusy v zádových svalech, krční páteř mohou odblokovávat třeba do nekonečna ale za tři dny se to tam vrátí. Ochablé svalstvo bude v pěkném napětí, když myolastan ho uvolní na pouhé dvě hodiny. Pak se vše „vrací“ zpět, cévní systém je přiškrcený, krev do hlavy jde nerovnoměrně a proto se Vám motá hlava. Myslím si ale, že těch tělesných problémů musíte mít daleko více, tak jednoduché to zase není a troufám si napsat, že dýcháte určitě také nedostatečně. Cvičením bez předešlého srovnání a uvolnění se to spíše zhoršuje. Potřebujete celkově několikrát po sobě srovnat od hlavy až k patám a úleva se dostaví okamžitě. A pak Lenko Průšková chodit, chodit chodit. Mimochodem, myorelaxancia by se měla brát omezenou dobu, to Vám asi nikdo neřekl, tak aby jste si ještě nezničila žaludek. Tak to je moje rada. Veselý Jan

  • 23.09. 14:05, Naďa

    Dobrý den pane Veselý, prosím o radu, neboť mě uchvátily Vaše znalosti. Trpím dlouho bolestí bederní páteře, bolest je vždy různá. Někdy bodavá, jindy tupá, někdy až pálí. Jsou dny, kdy mi bolest jde do stehna a kolena, někdy i do třísel a břicha. Když dlouho stojím, kříž mi ztuhne a nemůžu ani pořádně přenést váhu na pravou nohu, protože mi v kříži hrozně píchá, píchání pociťuji také občas při chůzi. Pdle vyjádření lékaře jsem mírně hypermobilní, když nemůžu vydržet, dostanu obstřik a nějaký léky. Můžete mi pomoci nějakou radou? Děkuji. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Ou, no hlavně aby Vám to uchvácení vydrželo paní Naďo až se vyjádřím k Vám, a věřte, příliš veselé to nebude. Klasická ukázka tělesné kondice většiny žen ve středním věku zaviněná absencí přirozených pohybových aktivit, to jest pravidelné chůze nutné k tomu, aby se tělo vlivem působení zemské přitažlivosti za pomoci fyzikálních zákonů dokázalo samo neustále srovnávat. Tedy aby se vyrovnala kostra s 210 kostmi za pomoci 180 kloubů, došlo k vyrovnání respirace (dýchání) se svalovou potřebou, posílil Imunitní systém těla ve všech 4 okruzích (kůže, dýchání, trávení, krevní řečiště) a tím se optimálně srovnala tělesná fyziologie to jest trávení, vyměšování atd. A k tomu naše tělo nepotřebuje nic víc než pravidelně chodit a dostatečně pít (VODU !!! ), strava zde vůbec nějakou zvláštní roli nehraje. Pecka co? Jak jednoduché a hlavně prosté. Ještě Vás to uchvacuje? Tohle vše, pokud to někdo činí, umožňuje následně do nejvyššího věku v pohodě pracovat, sportovat, stát nebo tančit, jak komu libo. Tomu, kdo tak nečiní pak začnou problémy, tak jak je popisujete. Bolesti pohybového aparátu spojené s poruchami respirace jsou také v čele příčin více jak 90% onemocnění a pracovní neschopnosti. Jako první varování se objevují právě bolesti pohybového aparátu, s nejasným určením místa bolesti. Trpí všechny ochablé svaly posílené kloubními dysfunkcemi a takový člověk si připadá jako hypochondr, zhusta od lékařů takto podezříván. Ve vašem případě budou poruchy zejména v pánevní oblasti, tedy patrně každá kost pánevní má jiný náklon a tedy i kost křížová není rovně a proto to jde do bederních obratlů. Máte patrně zablokována chodidla, svaly nohou nemohou dobře reagovat na nervové podněty z jemného přenášení váhy těla nutné při stání v celém těle a proto se napětí promítá do křížové oblasti. Tato oblast páteře je velmi hustě propojena nervy a ty poruchy přenášejí prakticky kam se dá. A tak to bodá jindy pálí, jednou do břicha pak zase do nohou. Jak vidno, pan doktor se prodefinoval k jinému názoru, mírná hypermobilita to možná celé jenom urychlila ale můj názor je celková ochablost těla vlivem absence přirozeného pohybu, kterým je jenom a pouze přirozená rytmická chůze, prováděná pravidelně a na čerstvém vzduchu! Takže trochu veseleji, nermuť te, to jsou zatím jen výzvy, aby jste věděla, jak to tak asi bude pokračovat dále, pokud nezměníte svůj způsob trávení života. Zkuste se začít rovnat podle Pokynů a měsíc věnujte intenzivní chůzi v nízkých rovných botách co nejčastěji. To proto, aby jste si sama mohla uvědomit, jakým způsobem a co vše se změnilo ve Vašem zdravotním stavu. Věřte mi, že budete překvapena, jakým rychlým způsobem si Vaše tělo dokázalo samo pomoci. Po tisící zde upozorňuji, je to tak prosté, to až následky opomenutí jsou strašlivé. Ale to je volba každého z nás....můžeme, ale nemusíme, leč i následky si nese každý sám. Tak hlavu vzhůru a vykročme...držím Vám palce. Jan Veselý

  • 22.09. 23:44, patrik

    dobry den chci se zeptat kdyz mam bolesti na hrudi a pritom se mi spatne dicha a mam i zimnici co to muze byt. dekuju xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tělesné dysfunkce pravých i nepravých kloubů prakticky v celém těle. Například od dětství nošením nevhodné obuvi jako je sportovní se vzduchovými vrstvami v podrážkách, trackingovými podrážkami atd. Ty jsou pak umocněny jednak nedostatečným přirozeným pohybem spojeným následně s ježděním na kolečkových bruslích, skatebordech a obdobnými, zkrátka s adrenalinovými sporty doprovázeny četnými pády. Vzniknou dysfunkce v chodidlech, které jsou pak přenášeny vlivem postulárního mechanizmu lidského těla přes bederní páteř do hrudního koše, krční páteře, hlavy a rukou. Ramena jsou pak v nestejné výši, proti nim se mohou obráceně vychýlit klíční kosti, žebra v nepravých kloubech jsou křivě posazená a je to tady. Plíce jsou utláčeny a nedokáží se nadýchnout celou svojí kapacitou. Společně s nedostatečným přirozeným pohybem pak kolabuje Imunitní systém doprovázený astmatickými a alergickými reakcemi. Myslím, že už ani nemusím pokračovat i když je toho daleko více a upozorňuji, to jsou teprve začátky. Tuhle si povídali lékaři, že do deseti let bude každý druhý mladý člověk trpět astmatickými poruchami. Zastavit to by bylo přitom tak prosté...Potřebuješ srovnat Patriku a hodně chodit v nízkých botách, zkus se poptat v rodině, třeba někdo bude mít ještě někde na půdě botičky zvané pionýrky. Ty by Ti pomohly. Nízké, měkké, pro chodidla absolutně poddajné. Tak to zkus nějak „vydichat“. Veselý Jan

  • 20.09. 15:53, Veronika 180

    Dobrý den, letos v březnu při lyžování mě začlo bolet koleno (spíše šlacha na zadní straně nohy, v úrovni kolene). Bolest se objevuje dodnes - když delší dobu sedím a poté vstanu, cítím bolest při chůzi - zejména při napnutí nohy. Tušíte, prosím, o co by se mohlo jednat? Děkuji za odpověď, V. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tuším Veroniko, tuším...podle všeho budete mít posunutou horizontální rovinu pánevní oblasti a jedna z pánevních lopat bude více vzadu. To může být například i od dysfunkce v hrudní oblasti a žeberní svaly jdoucí směrem k pánevním obloukům pak „dílo dokonají“. Odtud pak směrem dolů vlivem křivého natahování přes stehenní svaly, ve Vašem případě patrně tři tenké dlouhé svaly jdoucí od boku přes čtyřhlavý sval stehenní šikmo pod koleno na vnitřní stranu pod kolenem (tzv. husí noha). Když chodíte trochu se to „povolí“. Když pak dlouho sedíte zejména na měkkém nebo třeba v autě, dojde k povolení vazů kolem kyčelního kloubu, ten se jemně povysune a „spustí“ se to znovu. Je možné, že je ještě křivě napínána třetí hlava lýtkového svalu, která je upnuta právě vedle té husí nohy v podkolenní jamce a pak při propnutí nohy to bolí. Problém bude ale větší, než Vy sama myslíte. Ne v tom, že by se to nedalo snadno odstranit ale v původu vzniku. Bylo by potřeba srovnat i hrudní koš, jinak se to bude vracet. Jan Veselý

  • 19.09. 20:14, Jan

    Dobrý den pane Veselý, tak jsem si pročet váš blog a začal se sebou konečně něco dělat, jsem totiž pokřivený od paty až k hlavě , nejvíce v bederní části páteře, kde je páteř vykřivená doleva s rotací dozadu a dále se pak křiví až ke krční páteři na druhou stranu , prostě esovitá skolioza. Co se týče přímo krční páteře , tak na pravé straně asi tak 2cm za uchem v oblasti šíje jsem si nahmatal takovou malou bouličku, což právě připisuji vykřivené krční páteři. Dále mám pak také vykřivené koleno na pravé noze , která je zhruba o půl cm delší , při chůzi např cítím ,že o hodně více namáhám lýtko na pravé noze a také mám dysfunkce v pravém chodidle. Tyhle problémy mi začaly zhruba od 15 let , kdy jsem je ještě ale ani nějak neregistroval, jako první jsem začal mít potíže s krční páteři , která se mi občas zablokovala a nemohl jsem pohnout krkem , pár týdnu na to , ale přišly úplně jiné problémy. Začal jsem mít potíže s očima, začaly se mi před očima objevovat černé tečky (tzv. zákalky), jiskření, šum a také jakoby takové pomalu mizící obrysy věcí nebo taková aura , zvlášť když se na ně dívám déle nebo to jsou výrazné zdroje světla, pár dnů na to mi pak bylo šíleně špatně, hrozně mi bilo srdce a myslel jsem , že zkolabuju , ale nakonec se to utišilo a zase zhruba dva týdny na to , mi částečně ochabla pravá část obličeje , což bylo způsobeno obrnou lícního nervu, zvlášť jsem to hodně pociťoval v pravém oku které mě hodně řezalo a pálilo, někdy to bylo intenzivnější a někdy zase méně, nyní už mám tento problém jen vyjímečně , ale pravá část obličeje je stále méně citlivá. A abych ještě nezapomněl , tak mám také problémy s dýcháním, nemohu se jakoby pořádně nadechnout. To vše je nejspíš následkem mého dřívějšího stylu života - minimum pohybu, dlouhé vysedávání u počítače a popřípadě kompenzováno intenzivním cvičením v posilovně, navíc ve 14 letech jsem šíleně zhubnul a z velké nadváhy jsem měl najednou hodně velkou podváhu , což byl pro organismus také jistě velký šok. Teďka mám normální postavu a udržuje se ve formě , akorát jsem po přečtení vašich stránek přestal cvičit, jelikož kvůli své pokřivenosti svaly zatěžuji nerovnoměrně, ale nevěděl jsem , že se tím křivím ještě více. A tak jsem místo cvičení teďka začal pravidelně chodit, minimálně hodinu denně , akorát ještě nemám správnou obuv, až doteď jsem totiž chodil ve sportovní obuvi , navíc AIR ...nekřívím se v těchto botácht při chůzi tedy ještě více? Samozřejmě hledám nějaké nové boty s rovnou podrážkou , které doporučujete. ..toť je všechno. Předem děkuji za odpověď, mějte se hezky. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý Jene, já si „přečet“ Váš dotaz a tak čtěte zase dál. Když si dáte prostřední prsty dva cm za uši, zacvakáte zuby a trochu zatlačíte, určitě Vás tam bude dost bolet na pravé straně. To značí posunutí krční páteře a tím pádem přiškrcené vertebrogenní arterie (tepny zásobující mozkové pleny procházející C,1,2 atlas – to bude ta Vaše boulička a axis) které způsobují nerovnováhu v mozkových polokoulích a tudíž ty migrenické bolesti v hlavě, posunutí lebečních kostí a tím necitlivost až ochrnutí lícního nervu, řezání v oku, uskřinutá štítná žláza – potom pak kolísání váhy atd.. Tuhle mě pobavilo jak prý angličtí lékaři jsou na stopě genům, způsobujícím migrény. Kdysi prý sovětští komsomolci zase rozdojili kozla, to je tak asi na stejné úrovni. Problémům s dýcháním se nedivte když jste schopen si definovat, že máte hrudník do vývrtky, akorát se nerozčilujte, mohlo by Vás to ještě třeba „trefit“ od křivě natahovaných hrudních svalů. Trochu jste mě zaskočil, když já nevím co je to normální postava. Každý človíček je totiž tak trochu jiným. Skoliozu posuzujte spíše jako vizuální vyjádření stavu Vaši zakroucené hrudi. Pokud by jste byl celostně srovnán, páteř by se logicky srovnala sama, vždyť jsou to vlastně samé klouby a natáčet se proti tlakům do stran při přenášení pohybu je jejich první úkol. Ale nechte si to pro sebe, lékařská věda to přičítá idiopatii, jako že původ vzniku doposud neznámý, tak abychom je zbytečně nemátli. Každopádně ale nedoporučuji nějaké trakční manévry (prolamování zpříčených obratlů), nějakého fyzioterapeuta by to mohlo motivovat a přitom následky nejsou nic moc! Lidi, kteří prošli trakcí si odmítají u mě lehnout na stůl a to je při tom všem já chci pouze hladit. Logicky, když jste křivý nahoře, musíte mít dysfunkce i dole, tak proč ne v pánvi, při které se zdá že je jedna noha kratší, jistě že musí bolet kolena, lýtka i chodidla. Ta totiž budou zablokována v nártní oblasti patrně vlivem AIR obuvi a takhle bych mohl pokračovat do nekonečna. Potřebujete několikrát po sobě srovnat, spasmické svaly hloubkově uvolnit a bylo by po největších problémech. To je všechno milý Jene a vězte, že takových, jako jste Vy je mnoho a bude Vás ještě víc. Toť vše a i já Vám přeji, aby jste se měl také hezky, i když....nevím, nevím.... Jan Veselý

  • 10.09. 14:28, Mirka

    Dobrý den p. Veselý, již jsem probrouzdala mnoho webovek ohledně páteře a bolestí kloubů, ale Vaše mě oslovila nejvíce, odpovídáte lidem a vše vysvětlíte, je vidět, že zdravovědě rozumíte. Nevím, zda se dá se mnou ještě něco udělat, já říkám, že jsem snad úplně rozklížená, prostě mně bolí "celý člověk", je mi 56 let, bolí mně svaly, kosti. Začala jsem chodit k čínskému lékaři, který řekl, že mám únavový syndrom, je pravda, že jsem se zbavila po jeho čajích horkosti v těle. Prochodila jsem doktory všechny-neurolog spolu s ortopedem řekli - že má páteř je v hodně špatném stavu - .na krční jsou těžké spondol.změny, na bederní už osteofyty. V koleni už artroza II.stupně. Osteoporozu nemám, trpím na extrasystoly- srdce je v pořádku, mám zvýšené ASLO, revmatologický faktor je v pořádku, štítka produkuje hormony v pořádku, jen je autoimunitní. To prý se v klimakteriu stává. Začala jsem trochu chodit na procházky, uvidím, zda mi to bude pomáhat. Možná je to všechno hormony a psychikou, všechno si hodně beru, ale nechci Vás unavovat svými problémy. Děkuji za zprávičku, zdraví M. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Vážená paní, chvalme s mírou ( i když jste Mirka), ale domnívám se, že Vám by se pomoci dalo určitě. Vaše potíže budou patrně obvyklé jako u všech Vašich vrstevníků v důsledku celkové ochablosti ze snížení přirozeného pohybu a nedostatečného dýchání. Ale v zásadě to jsou díky regenerační vitalitě lidského těla vratné procesy. Tím, jak postupně ochabují svaly, mění obratle své postavení a vytvářejí určité změny v páteři. Ty osteofyty bych bral s rezervou, pokud se nepotvrdily na rentgenu, jinak jsou diagnostikovány více méně z rutiny. 50 lidí po padesátce má vystřílené ploténky a ani o tom neví! Takže já to vidím spíše na dysfunkce kloubů, odtud především ty bolesti v nich a rovnou to můžete přičíst i krční páteři. Proto třeba potíže se štítnou žlázou, která díky přepjatému svalstvu v krku je utlačená a nemůže efektivně pracovat. Svádění těchto potíží na přechod považuji trochu za přehnané. Z celkového napětí těla pak mohla být ta horkost v těle, rovněž tak i ty extrasystoly. Máte svaly v hrudním korzetu spasmické vlivem změn v páteři a odtud některý z nich může přes osrdečník utlačovat částečně srdce (např, při rozčilení nebo zvýšené námaze), sama uvádíte, že jinak srdce je v pořádku. Takže, mě rozhodně neunavujete, právě odstraňováním těchto potíží se zabývám. Třeba Vás to i potěší, ale je vždy příjemné si povídat s člověkem, kterého se mi podařilo uvolnit a on sedí, nevěřícně kroutí na všechny strany hlavou a užívá si pocit naprostého tělesného uvolnění. Zvláště pak ti, kteří i několik let trpěli velkými problémy z nepřirozených tlaků v hrudi, hlavě, končetinách a byli utvrzování v tom, že to je nezbytný doprovod vyššího věku a měli by se s tím naučit žít.. Není a proto to zde všechno píšu. Vždycky je čas a prostor to vše uvést do přijatelného stavu, to nejsou nemoci ale pouze mechanické poruchy a ty se dají většinou vrátit zpět. Tak se mějte. Jan Veselý

  • 08.09. 18:14, Žaneta

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné, že keď aktívny športovec prestane zo dňa na deň športovať a zmení životosprávu k horšiemu ( mám na mysli nezdravé potraviny ako príliš veľa sacharidov – aj z ovocia, zníži príjem bielkovín, ....) môžu u necho nastať nejaké problémy ako bolesti svalov, spomalené trávenie, malátnosť, ......., teda u mňa konkrétne to bola snaha o prechod na vitariárnstvo, najskôr som aj športovala, ale momentálne mám sedavé zamestnanie a klesla mi váha tak som vylúčila aktívny šport a venujem sa rekreačnej chôdzi, cca 3 km denne. Ale mám problémy s bolesťami svalov, celkovou stuhnutosťou tela, akousi apatiou a pod. Ďakujem za odpoveď. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Milá Žanetko, pokud si chcete skutečně podkopat zdraví, klidně pokračujte. Ze dne na den změnit jídelníček, sportovec se zvýšeným metabolismem (trávením) k pokrytí energetických nároků těla ve výkonu a naráz přestat, jak se sportem tak s vyrovnanou stravou, to nemůže dopadnout jinak, než jak popisujete. Tělo tak rychlou změnu nedokáže vstřebat bez postupného přechodu. A navíc, vstřebala jste do sebe názory, které když si pročítám mi nahánějí trochu hrůzu. Kdo Vám nakukal, že vela sacharidov z ovoce je nezdravé? A co je to nezdravá potravina? Kdyby byla nezdravá nemůže se řadit mezi potraviny. Tak tedy vitariánství je výživový směr založený na přijímání jen tepelně neupravených potravin. Nejčastěji pouze rostlinného původu, tedy zeleniny, ovoce, ořechů, semen a naklíčeného obilí. To je dost hrůza. Třeba krávě by to chutnalo ale ona je býložravec a navíc přežvýkavec. Vy máte sedavé zaměstnání, určitě sníženou peristaltiku trávicího ústrojí a to nebude schopno účinně rozložit zejména celulózu (základ rostlinných buněk). Proto lidé začali rostlinnou potravu tepelně upravovat, usnadnili tak její příjem člověku, který se řadí mezi všežravce protože ji tím i schutnili. Nevím jak Vy, ale já rozeznávám dost podstatný rozdíl třeba mezi syrovou a vařenou kapustou (karfiol po Vašem). Uvařená s vařeným kolenem (chachacha), to je majstrštyk kulinářství, a toho potřebného kolagenu, co tam je (hihihi). Ta kráva ji může i syrovou, ale ona ji sežere, pak znovu přežvýká a pak teprve fermentuje celulózu v trávicím ústrojí se čtyřmi žaludky. Z té rostlinné potravy se totiž nekrmí ta kráva (to jaksi těm všem příznivcům syrové rostlinné potravy uniká), ale její vnitřní tzv. bachorová mikroflóra (mikroorganizmy), které následně produkují dusík a ten vstřebává kráva. Takže té chůze by jste potřebovala k aktivnímu strávení výlučně syrové rostlinné potravy tak možná desateronásobnou vzdálenost. Pak by Vaše tělo snad dokázalo vše efektivně využít. Jinak Vám to zatěžuje akorát trávicí trakt, musí tam být jako doprovod zvýšená tvorba metanu ( to musí být společensky dost náročné) ale co je hlavní, tělo je ochuzováno o základní výživové prvky, takže problémy. Pro tělo je rozdíl přijímat vápník z mléka a nebo třeba ze zelí. Určitě chcete mít děti a jako matka s poškozeným metabolismem (výměna látková) budete nepoužitelná pro zdravý vývoj plodu. Řeknu to asi takhle, bez dechu nevydržíte minutu, bez vody tři dny ale bez jídla vydrželi lidé tři týdny a neumřeli. Pravidelný přirozený pohyb, provzdušněné tělesné tkáně a dostatečný pitný režim a jíst, na co Vaše tělo dostane chuť.Věřte mu, je no to „zařízeno“. Tak....dobrou chuť Žanetko, začíná sezóna husích hodů ve Slovenském Grobu..nenechte si ji ujít, je to zááážiteček. Škoda, že to mám tak daleko. Jan Veselý.

  • 05.09. 15:52, Miroslav

    dobry den.mam problem takovy, zeme boli za krkem. ale cvicím pravidelne a vysledky zadne .mam vysoky tlak ale beru leky a tritace isoptin. skousel sem je vysadit a nema to zadny efekt .vydim ocima jako opily clovek.a dost me to omezuje v zivote vadi me to dostmam spomalene reakce a rozhodovani.nevim si uz rady prosim pomozte mi.dik xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vaše problémy způsobují především zablokované svaly v zádech a v krční páteři. To má za následek vysoký tlak, bolesti za krkem. Vzhledem k tomu, že bude rovněž utisknutá štítná žláza, přidávají se k tomu bolesti v očích. Můj názor o blokádě krevního řečiště spasmickými svaly směrem do hlavy potvrzuje Vaše informace o zpomalených reakcích, mozkové hemisféry jsou nerovnoměrně zásobovány a nejsou synchronní. To může dále přinášet špatnou schopnost soustředění, depresivní stavy, poruchy dýchání a další následky ve fyziologii těla, to znamená zpomalení funkce vnitřních orgánů. Potvrzuje to i Vaše informace, že léky proti hypertenzi na Vás neúčinkovaly. Potřebujete srovnat od hlavy až k patě k uvolnění celého těla. Až pak teprve může nějaké cvičení být prospěšné, do té doby dysfunkce pouze dále utahujete a prohlubujete. Abych Vám mohl pomoci, musíte přijet. Veselý Jan

  • 05.09. 11:16, Marie

    Dobrý den, Chtěla bych se vás zeptat ohledně pateře asi ten můj dotaz může být od ni nebo jestli ne. Já mám takovy dotaz mě jako boli vzadu hlavy a mám pocit že tam něco citim a jsem chvilkama unavena tak se vás chci zeptat co by to mohlo být je mi 34 let. Děkují Dvořakova xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Ano, bude to od páteře. Většinou tím, že je zablokován pletenec svalů ramenních a zejména pak lopatkové svaly a jejich vazy. Přes krční páteř se pak některé upínají až na lebeční kosti v plochých tvarech v tzv aponeurózách. Jejich napětí, zesílené dysfunkcí krční páteře pak vyvolávají až křupání v hlavě doprovázené někdy i bolestmi a napětím. Mozkové hemisféry se stávají asynchronními a může se dostavovat pocit únavy nebo až depresí. Je to také většinou důvod poruch jako je migréna, hučení nebo šumění v hlavě (tinnitus) apod. Tohle podle mě bude rovněž základním důvodem při zánětu trojklanného nervu. Začněte cvičit uvolňující cviky na záda podle Pokynů a více choďte k celkovému uvolnění páteřních bloků. Jan Veselý

  • 03.09. 18:38, Jana

    Dobrý den pane inženýre, děkuji Vám za Vás blog, za Vaši knihu a za Vaši trpělivost. Chodím dynamicky pravidelně a cvičím podle Pokynů a mohu říct, že moje zhuntované tělo (např. po 4 dětech) se dostalo do kondice, že jsem na tom tak dobře nebyla snad ani ve 30ti. Mám na Vás 2 dotazy. Je možné, že se zbavím užívání léků na snižování vysokého tlaku (léčím se 8 let a nepatřím do typicky rizikové skupiny pacientů, patřím ke generaci, kdy se od dětství zanedbával pitný režim a musím přiznat, že do pití se musím nutit, to už asi nedohoním)? A druhý dotaz se týká obuvi. Mám takové ty šlupičky, co doporučujete, ale až je dotrhám, v čem budu chodit, já snad ty boty neseženu. Koupila jsem si "fivefingers" obuv, ale netrefila jsem číslo, tak jsem je věnovala dceři, ale v zimě bych v nich stejně asi chodit nemohla. Myslíte, že by byly vyhovující klasické "botasky" - prodávají se v tzv. retro kolekci, jsou kožené a na rovné podrážce? Děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Děkuji za pochvalu, to vždycky potěší a zvláště, když konstatujete, jak vám pravidelná chůze svědčí. Jinak Vám nemám co radit, v podstatě si odpovídáte sama. Pravidelně pít každou hodinu cca 2,5 dcl čisté vody na 2x, bez ohledu zda je či není žízeň. Boty na chození buďto v Reno, většinou sídlí v pasážích Globus, CrissXCross se jmenují, levné ale hlavně rovné, sám je nosím už několik let. Botas jsou patrně kvalitnější ale jejich cena je rovněž tak vyšší. A po ránu se naučit uvolňovat zejména v zádových svalech podle Pokynů, tlak krve je natolik proměnná veličina, že se rozhodně ustálí na přijatelné úrovni. Veselý Jan

  • 03.09. 12:20, MARTIN

    Dobrý den, Po prostudování Vašeho webu, jsem se rozhodl Vám napsat o radu. Vaše metoda mně technikovi dává smysl . 1) Moje dcera (14 let) dává při chůzi špičky k sobě – pluží. Není to moc, ale vidět to je. Nějaký ten rok chodíme k ortopedovi, ten předepisuje vložky do bot. Dle mého soudu se situace nijak nezlepšuje ani nezhoršuje. 2) Můj synovec (14 let) má ploché nohy – rovněž ortoped již několik let předepisuje vložky. Situace rovněž stále stejná. Jestli jsem Vás dobře pochopil, tak bychom ty vložky měli vyndat a koupit „správné“ boty??? Otázka je co jsou ty správné boty, takové jak je popisujete, neexistují. Tenká rovná podrážka vložka, spíše tvrdá – tomuto se nejvíce přibližují boty našich vietnamských spoluobčanů. „Normální“ sportovnější boty – teenageři hned tak na nohy něco nevezmou, mají vždy lehce zvýšenou patu, jsou měkčí a vytvarované na patu, zvednuté na klenbu a vpředu taky prohlubeň na nohu. Je tedy lepší než takovouto sportovnější botu, podotýkám bez bublin a podobných vymožeností, koupit klasické kožené boty, které mají tvrdou vložku??? V otázce výběru bot, vše co tady píšete jde zcela proti současnému trendu v obouvání - což vytváří problém, že jiné než mainstereamové boty těžko seženete. Včera jsem dokonce viděl reklamu na boty, která je inspirována chůzí tak aby co nejlépe snižovala tuk na sedacích partiích ... "...Boty Reebok EasyTone se podílejí na formování postavy, a k tomu stačí je pouze nazouvat místo obyčejných tenisek. Ať už v botách Reebok EasyTone provozujete jakoukoliv aktivitu, hýžďové svaly se zapojují až o 28 více, než při nošení obyčejných tenisek. Vše funguje díky jedinečné a specifické konstrukci bot. ..." za odpověď děkuji Martin xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý techniku Martine: Vaše dcera, stejně jako téměř všichni její vrstevníci, má hroutící se nárty, mediálně vychylující se patní kosti, následně povolují kolena do X, osa chodidel míří do středu osy těla v tzv. mediální rotaci a našlapují na vnitřní stanu, tzv. pronace. Celé se to může nazvat jako totální porušení spinální dynamiky chodidel. Totéž ve fialovém platí patrně i pro synovečka. Máte pravdu v tom, že teenageři hned tak něco na nohy nevezmou, o to je to všechno horší, výrobci obuvi pro ně s tím patrně přímo kalkulují. Určitě jste zaznamenal i informaci, že do 10 let každý druhý z nich bude trpět astmatickými a alergickými potížemi. Tak moc je lidské tělo odkázáno na přirozený pohyb s dokonalou činností spinální dynamiky chodidel a pokud tomu tak není, jako první negativně reaguje Imunitní systém. Jenže oni se přirozeným pohybem pohybují minimálně, většinou spíše sedí a když pohyb, tak v naprosto nevhodném obutí a něco z adrenalinových zábav. A to rozvíjejícímu se tělu nestačí, spíše mu to dále škodí. Tomuhle tématu je v Dynamické chůzi věnována zvláštní kapitola. Boty podle mých představ je na přesyceném trhu s obuví horor, dá to velké úsilí koupit boty s tekými rovnými podrážkami a s rovnou výplní. Několikrát jsem již tady psal, že platím při nákupu botů u prodavačů za blbce. Zvláště, když zákazníci jsou zahlcováni neustále informacemi o nových, vědecky zaručeně těch nejzdravějších botů, zrovna tak jak popisujete. Techniku, přemýšlejme spolu nahlas, proč ausgerecht by člověk měl zapínat zrovna hýžďové svalstvo, když jeho tělo v přirozeném pohybu je zařízeno na koordinaci všech kostí, kloubů, nervů a svalů za současného působení zemské gravitace? A pokud ta koordinace nefunguje, dostavují se okamžitě dysfunkce kloubů pro jakés takés vyrovnání v závislosti na tzv Postulárním mechanizmu těla. Z čeho si myslíte že vznikly dysfunkce chůze u Vašich dětí? A budou pokračovat, pokud se něco nezmění! Ramena v nestejné výši, zrovna tak jako boky (pánevní oblouky), odtud změny na páteřní ose ( a že je má přes 50% dětí!!!), posuny nepravých kloubů žeberních oblouků, tím stlačený hrudní koš, poruchy respirace, ochabování svalů, hroucení jednotlivých obratlů.....mám pokračovat techniku? Je to příšerně jednoduché, až z toho mrazí, mě tedy určitě a už hodně dlouho, stačí pouze a jenom se přirozeně pohybovat, tedy rytmicky chodit a dýchat a pravidelně pít. To až pak ty následky, pokud tohle není jsou strašné....víte, kterým nemocem lékaři říkají tzv. Idiopatické choroby? Takovým, u kterých se neví původ jejich vzniku, Parkinsonova, Alzeihamerova, Roztroušená skleróza, teď k nim přidružili i únavový syndrom...Podle mě to není Idiopatie, to je jen to zanedbání tak jednoduchých požadavků našich těl...a ty jsou tak prosté... Mnoha lidem mé články mohou připadat patetickými, je mi líto, ondyno jsem zaznamenal, že studenti dávající sperma do spermobank nevyhovují v počtu 9 z 10 přihlášených. Techniku Martine, bílá rasa vymírá, a podle mě to začíná omezeným pohybem a nevhodnou, byť módní obuví. Že by to bylo díky jedinečné a specifické konstrukci bot???? Veselý Jan

  • 03.09. 11:09, Ivana

    Dobrý den, mám 3 měsíce po operaci menisku. Byla mi ostraněna třetina a očištěna chrupavka při opotřebení II.stupně. Rahabilituji jak mi ukázali v nemocnici ale noha mě bolí denně, nejvíce při chůzi a v klidu. Dá se říct, že stejně jak před operací.Co by jste mi doporučil aby se mi ulevilo od bolesti.Děkuji xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podle mě budete mít zablokováno chodidlo a blokáda se přenesla přes patu pomocí kosti lýtkové do kolene. Tím došlo k jeho sesunu a uskřípnutí menisku. Kdyby se spíše uvolnil celý kloub, nemusel se operovat meniskus. Vidíte, že samotná operace úlevu nepřinesla. Potřebujete uvolnit jak chodidlo, tak dlouhé natahovače a ohýbače prstů, tibiofibulární spojení (napojení kostí lýtkové na kolenní kloub) a srovnat kloub. Vlastní uvolnění je v podstatě nesmírně jednoduché a přináší okamžitou úlevu. Zkoušejte si kolenní klouby neustále při bolesti rovnat podle Pokynů a hodně chodit v nízké rovné obuvi po nerovných terénech. Veselý Jan

  • 03.09. 10:40, Blanka

    Dobrý den, po přečtení příspěvků na Vašich stránkách bych chtěla i já požádat o radu, zda i v mém případě by byla řešením zdravotních problémů dynamická chůze. Problémy se zády mám už hodně let, teď je mi 60 let, kdy mám už chronické degenerativní problémy se zády. Ale už před asi 30 lety jsem měla ochrnutou pravou nohu od skřípnutého nervu. Bolesti v zádech se objevují teď stále častěji, popis diagnozy z rentgenu uvádím níže. Před 4 měsíci jsem měla akutní problémy, kdy jsem nemohla ležet na zádech ani na břichu a bolestí jsem se budila v noci. Bolest vystřelovala do pravé nohy po koleno. Rahabilitace mi nepomohla a podle neuroložky mi nezbývá nic jiného než brát léky proti bolesti. Na operaci to není. Bolesti v zádech mi způsobovaly i problémy se zažíváním, takže jsem si myslela, že problémy jsou úplně jinde, než v bederní páteři.Navštívila jsem však jednoho léčitele, který mi páteř srovnal tak, že můžu se narovnat a spím v noci i bez léků. Ale pokračují další problémy, objevil se zánět močového měchýře, bolestí svalů. Snažím se pohybovat, když však ujdu větší vzdálenost (cca 2 km), cítím velkou tíhu v celém těle, jako by mě svaly nechtěly udržet a musím se narovnat na zemi a procvičit se, aby se záda zase srovnala nebo si aspoň sednout. Stejný pocit tíhy v zádech mám i při delším stání třeba při vaření. Nevím, jestli mi sesedají obratle a problém je v kostech nebo svaly nedokáží udržet tělo v činnosti. Svalovou únavu mám i po jakékoli menší zátěži. Při pohybu bolest necítím,i když pracuji na zahradě, ale následně když se posadím jako by se něco na pravém boku chtělo zablokovat. Přitom cvičím celá léta, každý den ráno, taky navštěvuji jogu, cvičila jsem taiči.Tak nevím, jestli chůze je i v tomto případě lékem. Mám taky sníženou činnost štítné žlázy, beru léky už 15 let. Prosím o radu, nerada bych skončila tak, že se nebudu pohybovat vůbec. Pokud myslíte, že by bylo vhodné páteř nějakým způsobem napravit, ráda bych k Vám přijela, eventuelně i na víkend. Děkuji mnohokrát. S pozdravem Blanka Popis diagnozy z rengenu byl tento (je to staré 3 roky) sinkonvexní skoliosa, lordosa vyrovnaná, pokročilé degenerativní změny, osteochondrosa disků L3-4, L4-5 a L5-S1, s výrazně zúženými meziob. štěrbinami a vak.fenomenem. Def. spondylosa, spondyartrosa, baastrupův sy. Výška obr. Těl zachovaná, pedikly intaktní. Vyšetření CT: L4-5 - pokr.degener.změny, osteochondroza disku s vakuovým fenom.Spondyarthroza redukce later.recessů.Dorzální a levostranná spondylosa. Š.P.k.ventrodorz. 14mm. L5-S1 - pokr.degener.zm.ostrochondroza s vakuovým fenom. výrazná spondylaltroza, spondyloza. Nelze vyloučit laterální levostrannou protrusi, v terénu degener.zm.omezeně hodnotitelné. Š.p.k. ventrodorz.15mm. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní Blanko, neveselé čtení pro Vás a Vám podobným a že takových je! Právě kvůli tomu jsem si dovolil „z vesela“ sepsat Dynamickou chůzi, jejíž hlavním mottem je, že nikdy není nic ztraceno a vždy může být zase lépe. Diagnozy, tak jak je uvádíte vypovídají, že máte potíže hlavně v bederní páteři, proto podle mého názoru budou dysfunkce i v pánevní oblasti a v kyčlích ale současně i v zádech a krční páteři. Proto ty svalové bolesti zejména v období klidu. Svaly se v práci uvolní, ale podle zákona akce reakce se po špatném napínáním rozbolí. Až na tohle přijde neurologie, postoupí o hodně kupředu. Jak se zdá, kloubní dysfunkce Vás provázejí celý život, podle mě problémy se štítnou žlázou jsou zejména od jejího uskřinutí spasmickým svalstvem od dysfunkce krční páteře. Odtud pak kolísání hmotnosti, menstruační problémy, zhoršování zraku, migrény a celá řada dalších potíží. Dysfunkce v pánvi se asi dále zvětšily a následně i pravý kyčelní kloub svým vychýlením křivě napíná stehenní sval a ten opět v klidu bolí. Logicky směrem vzhůru je i svalstvo v břichu křivěji napínané, to je ztuhlé a nepružné a proto ty problémy se zažíváním apod. Celá Vaše tělní osa bude vychýlena, páteř je zatuhlá, nedokáže se uvolnit a přizpůsobovat zemské gravitaci a následně rychlé únavy jak při chůzi tak i v klidném postoji. Tím, jak se dokážete alespoň trochu srovnat, svalová soustava se částečně může uvolnit z trvalého přepětí, leč dysfunkce kloubních spojení to okamžitě vrací zpět. Navíc se domnívám, že máte patrně nízký pitný režim a nesprávně dýcháte. Když pracujete na čerstvém vzduchu tak se zlepší respirace a Vám se vzápětí uleví. To současně dokazuje, jak důležité je neustále pravidelně pít a umět dýchat celou kapacitou plic. Možná Vás a další pobavím, podle mě tyhle potíže jóga, přes veškeré proklamace jenom dále zhoršuje! Takže paní Blanko, i pro Vás je pravidelná, uvolněná a rytmická chůze jako ten nejlepší pohár zdraví. Degenerativní změny jsou degenerativními z nečinnosti, pokud započnete s pravidelnou chůzí, tak i Vaše tělo dokáže okamžitě regenerovat, buďte bez obav, je na to zařízeno. Chce to Vás před tím několikrát srovnat a nevidím nejmenší důvod, proč by z Vás nemělo být opět svižné děvče. Možná, že si to ještě užijete víc než když Vám bylo 30 a bolely Vás záda. A paní neuroložce uctivé pozdravení a ať si sama těmi prášky od bolesti nezničí zažívání. V USA prý na to ročně umře 15. 000 lidí. Jan Veselý

  • 03.09. 09:30, Šárka

    Dobry den.Prosila bych o vysvetleni meho nalezu z MR. Degenerativni zmeny C patere kostni etiologie, prec.dorsalniosteofyty s viceetazovou diskopatii dale stenosujici kongenitalne uzky kanal paterni. Rengen-kyfoticke postaveni,osteochondroza CC3-6 s predni i zadni spondylozou, dors.spondylofyty zejm.C4-6 Prosim o vysvetleni meho nalezu a a za vas nazor o další mozne lecbe.Predem moc dekuji Sarka 41 let xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Etiologie = původ onemocnění, osteofyt = kostní výrustek, dorzální = dozadu, diskopatie = onemocnění ploténky, xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, jste typickým úkazem proč někteří lékaři jsou proti tomu, aby se pacientovi tohle vůbec dostávalo do ruky. Vy si s tím neporadíte, pouze Vás to vystraší a ono to vlastně pouze popisuje momentální stav Vaší krční páteře (C- cervikale) úměrný Vašemu dosavadnímu konání. Zkrátka a dobře, tím, že jste se celý život patrně málo pohybovala přirozeným způsobem, jinými slovy jste málo chodila, tak Vám ochablo zádové svalstvo, povolilo postavení jednotlivých obratlů a celé se to přeneslo do krční páteře. Ale nebuďte smutná, po několikáté zde píši, že 50 lidí po padesátce má vystřílené ploténky a ani o tom neví. Vy už asi patrně ano, to kyfotické postavení naznačuje, že máte tzv. vdovský hrb, jinými slovy pěknou bouli za krkem a od toho také pěkné napětí v ramenním svalstvu a možná až brnění v prstech. K léčbě se nevyjadřuji, nejsem lékař a navíc, tohle se léčit nedá, pouze operovat a to vždy s výsledkem nejistým. Potíže s krční páteří nevznikly samy od sebe ale jsou pouze důsledkem dalších dysfunkcí páteře a kloubů. Já Vám doporučuji zahájit intenzivní a hlavně pravidelnou chůzi v nízkých rovných botech po nerovných terénech, s obnovou dostatečné respirace (dýchání celou kapacitou plic) spojenou s dobrým pitným režimem min. 3 lt čisté vody denně. Zkuste omezit na měsíc všechny ostatní aktivity, pouze pracujte a pak alespoň hodinu a půl denně choďte, aby jste po měsíci mohla vyhodnotit změny ve Vašem těle. Věřte mi, že Vaše tělo si většinu uváděných potíží v pohybovém aparátu pravidelnou chůzí „vyřeší“ samo, má na to mechanizmy, od Vás potřebuje pouze přirozený ale hlavně pravidelný pohyb, správně dýchat a pít. A naučte se rovnat a uvolňovat podle Pokynů. Ta krční páteř by si ale zasloužila ručně srovnat, celé by se to urychlilo. Jan Veselý

  • 02.09. 10:49, Eva

    Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu... Četla jsem Váš blog, ve kterém jste ochotně radil všem, kteří měli nějaký problém a proto jsem se rozhodla Vám také napsat a upnout se k Vašim radám...Moc Vás prosím, můžete mi také poradit? Jako každý jiný večer jsem šla spát( je možné, že jsem usnula i na gauči u televize vsedě, to nevím), ale ráno jen jsem otevřela oči,tak jsem měla pocit, že jsem jako na kolotoči, protože se to semnou vše točilo, motala jsem se, nemohla jsem ani chodit rovně..bylo mi i na zvracení....Dostala jsem Torecan a mám pocit, že mi moc ani nezabíral...Absolvovala jsem neurologické vyšetření, interní vyšetření, EEG, vyšetření moče, krve...vše bylo v pořádku....potom mi byly napsané rehabilitace, mobilizace hlavových kloubů 5x.Bylo mi řečeno, že jsem spíše hypermobilní, že mám špatné držení těla a výrazné předsunutí hlavy....potíže mírně ustoupily, ale motání stále přetrvává..nevím, jak to popsat, už se to semnou netočí, jde spíše o takový divný pocit, vše ale spíše při prudších pohybech hlavou.... Jsem už bohužel z toho zoufalá, protože je to opravdu dlouhá doba, Občas propadnu těm depresivním stavům, zvláště když jsem si na internetu přečetla vzkazy lidí, kteří mají podobné problémy jako já a píšou že je to trápí několik let a nikdo neví co s nimi...opravdu jsem z toho zoufalá.Je mi 32 let, mám 2 malé dětičky a neumím si představit, že by to neustoupilo.... Co se týká nějaké tělesné aktivity, tak jsem sportu opravdu moc nedala, spíše jen takové ty domácí práce, kde pohyb asi je, ale ne ten správný...jsem si toho plně vědoma.... Moc Vás prosím, můžete mi poradit? Doporučit něco, co by mi opravdu pomohlo? Ustoupí ty moje potíže někdy?Nemůžu se smířit s tím, že něco, co tak najednou začalo, vlastně přes noc, by už nikdy neustoupilo.... Opravdu Vás prosím o odpověď Hezký den přeje Eva z Litvínova xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní Evo, kdyby jste si tady více početla, určitě by jste se našla ve více dotazech, je to neustále dokola. Ženské tělo po více porodech při nedostatečném přirozeném pohybu, to není o sportu se nedokáže po porodu vrátit do optimální osy. Černošky v Africe hodně chodí a tak mohou rodit do nekonečna. Jejich kostry a svaly zejména v pánevní oblasti jsou pružné, svaly elastické, houževnaté a pevné, žádný problém. Ženy v civilizovaných oblastech se nedostatečně přirozeně pohybují, buďto sedí nebo se vozí, svaly jsou přetížené a spasmické, těhotenská cvičení jsou spíše pro pousmání, kam na to ty holky cvičitelky chodí? Plod v těle matky se neustále přetáčí, mění těžiště, tomu se musí přizpůsobovat kostra matky a po porodu se nedokáže srovnat. A pak, jednoho dne, jde si mamina odpočinout a ejhle, po probuzení si připadá jako do oblouku. Jistě že z toho napětí v celém těle se chce asi zvracet, leč ten lék tělíčko nesrovná. Při tom, jak uvádíte, po podrobných vyšetřeních jste jinak v pořádku. Až zase na ty rehabilitace, ale z toho si nic nedělejte. Měla jste jim říci, že když máte tělo do oblouku tak proto to špatné držení a výrazné předsunutí hlavy a na nich tedy je, Vám tělo srovnat a ne žvanit o nějakých nesprávných pohybových návycích a rovném držení těla. Vy stojíte tak, jak Vám to tělo dovolí, i kdyby jste stála seberovnějí, nic se tím nezmění. A mimochodem, těch mobilizací hlavových kloubů bych se asi bál....proč je, když křivení jde z těla? Takže podle mě máte tělo pokřivené kam se člověk podívá ale to není tělesná vada či nemoc, pouze mechanické závady hybnosti nepravých kloubů a ty jde snadno srovnat. Jen ještě vědět jak...“to je to, oč tu běží??? ....Deprese jsou přirozeným vyústěním napětí v zádových svalech, tím je utiskován krevní oběh a špatně zásobovány mozkové hemisféry, dysfunkce budou i v lebečních švech, nelze se čemu divit. Že podobně postižení lidé, zejména mladé ženy po porodech jsou na tom obdobně vím, tak jako že medicína je spíše považuje za hypochondry, ale s tím nic nenaděláme. Vy máte možnost se nechat srovnat a nebo začít cvičit podle Pokynů a hodně chodit. Víte jak poznáte že jste zase v pohodě? Dostaví se pak i chuť na skotačení.....(hihihi), to vím od těch holek, které jsem už rovnal, psaly mi to.....Jan Veselý

  • 01.09. 17:18, Anna

    Vážený pane Veselý! Na Váš blog jsem se dostala čirou náhodou a jsem za tu náhodu opravdu vděčna. Nemám ještě všechno přečtené, tak nevím, čemu všemu se ve svém blogu věnujete, přesto mám na Vás jednu otázku. Ze zdravotních důvodů jsem začala mnohem více chodit, než tomu bylo ještě před krátkou dobou. Už vím, jak těžké je najít na našem trhu dobré boty, obzvlášť, když mám problém s kloubem na palci. Chci se zeptat na tzv. "masajské" boty. Jsou to boty, které řešením podrážky simulují chůzi naboso v písku, tím ovlyvňují práci všech kloubů dolních končetin, postavení páteře a práci svalů nohou a zad - podle informace výrobců. Měla jsem možnost si je i vyzkoušet, ale ne dost dlouho na to, abych mohla jejich vlastnosti dostatečně posoudit. Nepříjemné rozhodně nebyly, i když je pravda, že je potřeba se v nich naučit chodit. Díky mému dobrému dojmu jsem začala uvažovat o jejich koupi, ale nejsem si zcela jista, jestli je to dobrá investice. Proto se chci zeptat, jaký je Váš názor na tuto obuv. Děkuji Vám předem za Váš čas a budu netrpělivě čekat na odpověď. S pozdravem Anna V. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Paní Anno, proboha kolik je Vám let že věříte takovým nesmyslům??? Chcete si koupit drahé boty pro zdravou chůzi a nejdříve se v nich musíte naučit chodit? To Vám připadá normální? Nedávno mi jeden renomovaný prodejce vysvětlil mojí naivitu při oslovování výrobců obuvi. Oni si vyrobí jak to potřebují, hlavně se musí nějak lišit od konkurence a pak k tomu dodatečně vymyslí pohádky, jak jsou zrovna ty jejich botky úžasné. A že to vymýšleli „odborníci“ lékaři a světoví ortopédi blablabla,..jak jinak, že jo? Nedávno jsem se díval v prodejně na boty s podrážkami do oblouku a dokonce jsem si do nich i naskočil. Tak tohle musel vymyslet debil, a magor který v nich chodil a namohl si svaly až do hlavy mu podle toho sepsal , že zrovna tyhle svaly to posiluje. Zíral jsem do přibalené knížečky jako omámený, panečku, a proč vlastně ne? Chtěli za ty nesmysly pěkných pár tisíc! Masajské boty říkáte? Paní, oni chodí generace v savaně bosí a když jdou do tvrdé pouště, tak si chrání šlapky před ostrými kamínky podrážkami z pneumatik. Nechci Vám brát Váš „dobrý dojem“, to rozhodně ne, ale paní Anno, boty se musí vždy přizpůsobit chodidlům, nikdy ne obráceně. Z čeho si myslíte, že je tolik astmatických dětí? No přece z chůze v těch „nejlepších“ botičkách s tím dlouhokrkým zvířátkem v logu s pevně fixovanou patou a tvrdpou neohebnou podrážkou. Tak přemýšlejte a zkuste si při tom zachodit v nízkých rovných botkách, po trávě a nerovných chodnících a sama zjistíte, jak se Vaše nožky postupně srovnají. S palci po chůzi pak otáčejte na vše strany, ony se usadí a uvolní ten bolavý kloub. Veselý Jan

  • 01.09. 16:43, dana

    pane Veselý, prosím o posouzení: magnetická rezonance mi odhalila fixovanou míchu nad 2. bederním obratlem a posun 4. beder. obratle o 4 mm ventrálně. Informace z Motolské nemocnice operace páteře ihned jak začnou nohy brnět neb ztrácet cit. Zatím coxartroza v pravé kyčli, bolesti paty, neurogenní moč. měchýř. Děkuji za Váš názor. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podle všeho máte jako většina lidí posunutu vodorovnou osu pánve a asi dost, když to takhle hýbe s obratli až v bedrech. Bolesti paty svědčí o tom, že máte zablokována chodidla, jsou z osy a patě to vadí. Noha se tím vytáčí, odtud pak ta coxartroza v kyčli, kyčel je z toho nakřivo, dalo by se říci, že i močový měchýř je z toho taky na nervy. Tím, jak je to celé posunuté, začíná okamžitě problikávat ischiatický nerv. Potřebovala by jste několikrát po sobě srovnat a páteř by se „ochotně vrátila“ do optimální polohy. S tou operací bych silně váhal..... znám jednoho, co si to nedal vymluvit, už tam byl na třech operacích jenom proto, že ho z počátku bolela záda, dnes je na morfiu....Jan Veselý

  • 01.09. 16:28, Josef

    Chtěl bych se zeptat ohledně jedne věcí. Já jsem chodil na rehabilitaci kterou mě doporučíl ortoped a asi po 4 rehabilitaci a vasku mě ještě dělali se mě udělalo špatně šel jsem a najednou jsem blbě viděl na oko a za chvili mě začla brnět ruce obě cele a pusa a zvracel jsem a nemohl jsem mluvit chvilku a bolela mě hlava bylo me pred 1 dnem 18 a chci se zeptat asi se nemuze jedna o mozkovou prihodu nebo neco takoveho ? děkují xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý Josífku, tak na mozkovou příhodu z toho jsem spíše já (chachacha). To jen vlivem necitlivých rehabilitačních manévrů ti zablokovali cévní systém v pletenci svalů ramenních a už to šlo vše jako po másle. Tak moc je lidské tělo citlivé na souměrnost, uvolněnost a jemné uvolňování. Patrně budeš pěkně pokroucený, ostatně takových jako jsi Ty je dnes spousta mladých, a vracet dysfunkce zpět, aby to člověku neublížilo chce přece jenom nějakou zkušenost. Buď rád, že jsi jim u toho neexnul, ještě by napsali že jsi měl skrytou srdeční vadu démone. Koukni se na Pokyny pro ranní cvičení a podle nich se začni uvolňovat. Veselý Jan

  • 30.08. 18:32, Jana Adamcová

    Dobrý den, pane Veselý, zdravím Vás ze severu Čech. Při návštěve Nových Hradů jsem slíbila, že se ozvu a podám informaci jako to se mnou vypadá. Tak tedy: Pane Veselý, máte můj obdiv. Nejenom že jste se moc snažil "křupajícího exota" (jistě si vzpomenete) dát "do latě", ale také jste měl s největší pravděpodobností pravdu v tom, že když se Vám povedlo mé tělo dát do té správné osy, tak jste řekl, že z Vašeho hlediska, tedy z hlediska souměrnosti je vše v pořádku. A doporučil jste mi, abych si vymohla u lékaře alespoň rentgen. Tak jsem učinila a opravdu nález na páteři nebyl žádný. Vše v pořádku. Podstoupila jsem tedy ještě vyšetření u osteopata a ten učinil závěr - vazy-lumbální alg. syndrom, hypermobilní bederní páteř. Pro čtenáře blogu musím říct, že z vlastní zkušenosti se potvrzují slova pana Veselého, nikdo Vám nepomůže, nikdo se s Váma moc nebaví, co lékař to jiný závěr. Takže nevíte stejně nic moc a hlavně, nevíte co máte dělat. Jeden říká cičit, druhý necvičit a přijít za dva měsíce, když bolest nepřejde (nejsem si jistá jestli přejde, když mě bolí záda pomalu rok.....v hlavě zmatek a bolesti zůstávají. Jak praví pan Veselý "Pomož si sám". Pane Veselý, abych se vrátila. Po Vaší terapii můžu dobře dýchat, chodím v placatých botkách a dokonce jsem si na ně zvykla tak, že se mi do jiných ani nechce. Vyšlápnu pět pater domů už bez větších obtíží. Podařilo se mi i nějaké to kilčo shodit, zlepšil se zrak, lépe vidím na dálku, i to pokřupávání v zádech je menší. Poctivě cvičím podle Pokynů a přidávám cviky, které jste mi ukázal. I ta zatracená bolest v kříži je jiná, ale prostě je, zůstává. Jak jsem se zmínila, dozvěděla jsem se, že mám kosti v pořádku, že se jedná o problém vazů. Prosím, řekněte mi svůj názor. Mohou vazy opravdu takhle vytrvale způsobovat takovou urputnou bolest? A mohu přidat nějaké jiné cvičení? Vím, že vzhledem k hypermobilitě nemohu různé cviky "natahovací", ale co by bylo vhodné cvičit, abych se té zatracené bolesti vůbec kdy zbavila a jestli mám záda zahřívat, nebo třeba chladit.Chůzi beru pochopitelně dnes už jako samozřejmost. Ta bolest mě štve a s bolestí rozhodně umřít nechci, i když někdy si říkám, jestli mám skočit z toho okna dnes, nebo ještě chvilku vydržet. A ještě něco. Vaše kniha Dynamická chůze koluje mezi příbuzenstvem a je nazývána Inteligentní knihou a svou sedmdesátiletou tetu jsem přistihla jak na zahradě trénuje bosa "správnou" chůzi. Mějte se moc hezky, přeji Vám hodně úspěchů a děkuji ještě jednou za pomoc a třeba někdy nashledanou. Jana A.

  • 29.08. 15:10, Tomáš

    Toto jsem dnes našel na stránkách jednoho obchodu s obuvi. Jaký na to máte názor pane veselý? Chci si totiž koupit právě obuv s rovnou a měkkou podrážkou jak doporučujete vy , ale nikde prakticky takovou obuv snad ani nemohu najít. Sportovní obuv Sportovní obuv mnohdy doporučuji pacientům, kteří mají problémy s koleny či páteří, zkrátka s pohybovým aparátem, říká ortoped Luboš Hrazdira, který je zároveň předsedou České společnosti tělovýchovného lékařství. ?Takové boty mají v podrážkách vzduchové komůrky, které tlumí nárazy a zároveň nohu při došlapu odpruží; u některých typů nahrazuje vzduch gelové jádro. Příkladem dobré obuvi všedního dne je značka Prestige; pro intenzivní sport se však nehodí kvůli vyšší hmotnosti. Naopak u vyloženě sportovní obuvi záleží na tom, čemu má sloužit. Kvalitní boty pro sálové sporty mají například úplně jiné parametry a vlastnosti než boty běžecké a ty se zase zásadně liší od tenisových bot. Jedno však mají tyto speciální boty společné: vůbec se nehodí pro běžné nošení. Na co si dát při nákupu pozor Podrážka Podrážka je základ stability.Ten, koho bolí kolena či záda, by měl vyhledávat boty s měkkou podrážkou. Tvrdá podrážka či podpatek je nevhodná pro ty, kteří mají začínající artrózu, bolavé kolenní klouby, ale také bolesti zad. Důležitý je i protiskluzový vzorek na podrážce. Vložka a vrstva nad podrážkou Měla by být anatomicky tvarovaná a podpírat podélnou, u kvalitní boty i příčnou klenbu chodidla. Musí rovněž izolovat proti chladu, neměla by se shrnovat. Pravou pohromou je pro klenbu nožní úplně rovná plocha došlapu; k takové botě je nutné dokoupit anatomické vložky. Vnitřek boty Správná obuv musí být dostatečně prostorná, hlavně v přední části. Kulaté boty jsou vždy lepší než špičaté, protože špička stahuje příčnou klenbu a deformuje prsty.Zejména u turistických bot je třeba ponechat 12 centimetry vůle (nejen kvůli silným ponožkám). Švy Jsou bránou vlhkosti, takže čím méně, tím lépe – zvlášť takových, které procházejí celým svrškem boty. Prodyšnost Neprodyšných bot sice ubývá, ale kůže přesto pořád patří k nejlepším a nejpoužívanějším materiálům. Nejlepší boty umějí ?dýchat? jedním směrem. Speciální vodoodpudivá impregnace zajistí to, že bota zvenku nenavlhne. Prodyšnost má význam hlavně u turistické obuvi. Opatek Opatek, tedy část obuvi, která drží nohu zezadu, nesmí být ostrý a nesmí tlačit. Zvýšený opatek s bočními zářezy, který zabraňuje tlaku na úpon Achillovy šlachy, je typický pro sportovní obuv. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý Tomáši, zdá se, že jsi našel pravý poklad. Teď ještě jakto, že čeští sportovci jsou na tom se svými výkony stále žalostněji? Když o jejich regeneraci pečuje takový předseda démant? Vidíš v tom nějakou logiku? Já ano, jedna pitomost za druhou. Tisíce generací od počátku světa musí lkát v hrobě, jak to, že jsme na to nepřišli sami? Většina z nich když už vůbec měla nějaké botky, tak nanejvýše jedny. Ale pouze chodili, na rozdíl od pana předsedy. Ten se spíše vozí autem a tak vůbec neví, jak to v těch chodidlech vlastně funguje. To, že je zná z anatomického pohledu není pochyb, je lékař, ale o jejich funkci, tak jako ostatní ortopedie ví kulový. Není to totiž jen o poznání ale i o pochopení. Já například boty rozděluji podle specializace asi takhle: zimní, letní, do sucha a do vodičky a doma pantofle. Hotovo. A podrážky zásadně rovné o vnitřních výstelkách ani nemluvě. Proč? Protože klenba chodidla je tvořena kůstkami zánártními, které se při každém kroku vymezují k sobě navzájem a k tomu musí mít absolutní volnost v pohybu. Pokud se pod ně dá anatomická vložka ( panečku, kde na to démant předseda přišel?), tak ta jim v tom pohybu logicky zamezuje, dalo by se říci, že je odstínila. A pak nastane to, o čem zde neustále píši, zablokovaná chodidla a následně: otlaky, kuří oka, palce do X, zbytnělé paty a na nich ostruhy, studené nohy, páchnoucí chodidla potem, plísně, blbá nálada....mohl bych pokračovat do haleluja, je to stejně zbytečné. Když chodit, tak spíše po tvrdém, když běhat tak spíše po měkkém. Proč? Protože klouby při přenosu dynamiky chůze se musí odvalovat, ne dopadat! To je to, co jim škodí. Dupání na paty pak duní až do páteře, protože pata není nášlapným orgánem a nemá odpružení, to je až v zánártí a v nártí (ploska nohy). A při správné funkci je absolutně fuk, zda kráčí po rovném či nerovném povrchu, umí se vyrovnat se vším. Gelové výplně pak škodí úplně ve všem, zdravé lidské chodidlo nic takového nepotřebuje, umí se o sebe postarat samo. Jinak by totiž lidstvo už dávno před námi vymřelo. Pěkná blbost je např. ta, že po delší chůzi noha trochu oteče. Tak tohle zdravé chodidlo nikdy neudělá, nemá k tomu nejmenší důvod, veškeré kůstky v chodidlech uvolněné, krev a lymfa vesele proudí tak jaképak otékání? To spíše ti, kteří si zakoupí zaručeně nepromokavé, prodyšné všemi směry, s podrážkami zatočenými k obloze drahé botky na vysokohorskou turistiku pro procházku po českých luzích a hájích po chvíli zjistí, že chodit se v nich moc dobře nedá. Večer při příchodu je to spíše pochod smrti, bolavé šmajdavé nohy, neprokrvené obličeje...hůlky na odrážení kdesi v batozích. Budiž jim alespoň útěchou, že za výlohou ty jejich drahé speciály vydržely máčené ½ roku v akváriu (chachacha). Bolavá kolena, pálení v kyčlích, bolavá záda a boule za krkem je pouze bonus za naivitu. O fenoménu Přírody kterým je lidské chodidlo, nemající obdobu píši i v Dynamické chůzi. Co se stane, když se člověku dostane do boty malý téměř neviditelný kamínek? Nikdo to nevydrží, okamžitě se dostavuje stav na pokraji nervového záchvatu. Je třeba ten kamínek, desettisíckrát menší než člověk okamžitě odstranit! Tak moc záleží chodidlům na jejich volnosti. Pochopí to už konečně ortopédie? Lidská chodidla jsou vysoce sofistikovaným útvarem, v podstatě lze říci, že každý člověk má v nohou dvě samostatně uvažující kybernetické jednotky a ne kopyta! A rozhodně si nezaslouží, až se nějaký předseda čehosi probudí a v zájmu vyššího prodeje a asi i za tučnou úplatu se podepíše pod nějaké nesmysly, které jim brání v jejich funkci. Tak se měj Tomáši. Jan Veselý.

  • 26.08. 11:47, Jaroslava Šidlová

    nohu o 2cm kratší. Kříž mě bolí úplně neskutečně, ale hýbat se moc nemůžu, velice mi tvrdne břicho. A taky i když se mi nedýchá nějak extrémě špatně, mám pocit, jako by byl vzduch o hodně řidší. Ještě jsem neuvedla, že mě neustále brní ruce a nohy. V noci je mám permanentně přeležené a necitlivé. Ráda bych s tím vším něco po porodu udělala, ale mám pocit, že už ztrácím i zdravý rozum. Informace, dost často hodně rozporuplné se na mě valí a já je nějak nedokážu zpracovat. Asi jsem to na Vás šíleně rychle vysypala, ale nikdy se mi nepodařilo žádnému lékaři sdělit svoje prblémy komplexně všechny najednou. Většinou mě po třetí větě zarazili. Přesto si myslím, že to všechno spolu musí nějak souviset a Váše články mě v tom utvrdily. Mám také strach o svého devítiletého syna, který je stejně hubený, jako jsem byla já a už na něm začínám pozorovat špatný postoj, vystouplé lopatky,... Jestli se to nebude moci zvrátit u mne, doufám alespoň v jeho lepší budoucnost. To ale ptřebuji přesně vědět co a jak (((((((-: Velice Vás prosím o radu jak postupovat. Je to k Vám přes 220km, ale podstoupím tu cestu, až se mimčo narodí, pokud nebude zbytí. Děkuji Vám a přeji hezký zbytek léta. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx To je hezké, že máte pocit, že Vám je pomoci, a já to také nevidím nijak bezvýchodně. Je však ale třeba říci, že jste pokřivená jak to asi jen jde. Trochu mám obavu z toho všeho právě vzhledem k Vašemu dalšímu těhotenství. Všechny obtíže započaly v dětství, ale zejména pak po porodech, kdy se Vaše kostra už nedokázala srovnat. To je např. ta blokáda štítné žlázy s přírůstkem větší hmotnosti, která nastala vlivem zablokování krční páteře, tam zkrátka a dobře jiná možnost ani snad není. Uskřinutí štítné žlázy poruší hormonální rovnováhu, dramaticky se zvýší váha, doprovázená např. bolestmi očí atd. Ale pobavím Vás, ten seskok se stromu a tím částečná úleva v napětí hrudního koše potvrzuje to, co zde neustále vysvětluji. Se zablokovanými nepravými klouby ( např. uchycení žeber na obratle) jde docela dobře pohnout a srovnat je. Ale raději už neskákejte, jde to odstranit efektivněji. Tím, jak máte kostru prakticky celou vychýlenou, jsou pak přirozené Vaše potíže. Nohu kratší o 2 cm určitě nemáte, to u normálního člověka není dost dobře možné, jenže jak to těm doktorům kruci říci? Na inženýra oni nedají. Máte vytočenou pánev, takže logicky jinak kost křížovou a proto bolesti v kříži, pánev nakřivo, hrudník do spirály takže proto tvrdnutí břicha.Určitě máte zablokovaná i chodidla a následně i ty pocity únavy, ona je tam totiž přímá spojitost rovnou do mozku. To, že jste dysfunkcemi pohybového aparátu trpěla od dětství, prokazuje výčet Vašich alergií, tělo nedostatečně respirovalo (dýchalo) a proto imunitní systém v kolapsu. Takže Vážená paní, vzduch rozhodně řidším není, to jen Vy máte hrudník do spirály a Vaše plíce se proto nemohou pořádně nadechnout a to je vzhledem k Vašemu těhotenství dost problém, tady by mohlo tělo samo zareagovat až třeba předčasným uvolněním plodu! Neustálé brnění v končetinách jde na vrub dysfunkčnímu hrudníku, opět je třeba to okamžitě uvolnit! A dysfunkce jdou krční páteří do mozkových hemisfér, ty jsou nesynchronními, špatné dýchání dále mozek limituje takže deprese jako když vyšije. Jestli tohle vše Vaše gynekology nechává v klidu tak jsou fakt odborníci. A Vašemu závodnímu uctivé pozdravení, výrůstky na páteři vidí bez rentgenu a dysfunkce kloubu přehlíží? Budiž Vám jakousi zvrácenou útěchou, že takto postižených je čím dál tím více žen. Pak se diví např. U Apolinářů, že za ¼ roku mají 150 předčasných porodů a potřebují nutně další inkubátory. Paní drahá, Vám nelze takhle poradit, Vás je třeba pomalounku tam kde to jen půjde nejprve několikrát po sobě uvolnit, srovnat a pak teprve něco radit. Ale jak jsem psal, nevidím to nijak ztraceně. Veselý Jan

  • 26.08. 11:01, Jaroslava Šidlová

    Dobrý den pane Veselý. Obracím se na Vás po náhodou objevení a přečtení Vašeho blogu. Velice mne články tam umístěné zaujaly a najednou mám pocit, že mi ještě je pomoci. Jsem 71 ročník a jsem momentálně potřetí těhotná 34tt. Po narození jsem měla do jednoha roku dečku. Pak jsem začala ihned bez problémů chodit. Na prvním stupni základní školy mi řekli, že mám skolióu páteře. Na druhém stupni jsem dostala dvoje učebnice, abych nenosila nic těžkého a snažili se mi zakázat tělocvik. Byla jsem dítě velice živé a můj "rachitický" zjev nic nezměnil na tom, že i dost odbojné ((-: Tělocvik jsem si vzít nenechala a hlavně jsem hodně běhala. Na druhém stupni a střední škole i závodně. Měla jsem těžké alergie skoro na všechno včetné potravin, ale hlavu jsem si s tím moc nelámala. Prosadila jsem si zemědělskou školu. V té době jsem měla veliké bolesti nad levou lopatkou. Ty vlastně začali už na základce. Bolelo to prakticky denně, začalo to mravenčením, pálením a přerůstalo v neustálou bolest. Od dětství mě také bolely kyčle, ta bolest se pak rozlila do celé nohy. Běhat jsem přestala až když mi to astma nedovolilo. Diagnostikovali mi ho však až ve 24 letech. Do té doby mě nikdo na žádná vyšetření neposlal, pouze jsem se natírala kortikoidy. Bolesti zad a nohou se stupňovali. Dost často mě bolívaly klouby na rukách, někdy lokty, jindy malé klouby u prstů ruky nebo nohou. Vždy mi řekli, že k tomu není žádný důvod...tím má vyšetření skončila. Hodně se to zhoršilo po prvním dítěti, kdy jsem i jedinkrát dost přibrala na váze (15kg), měla jsem zánet štítné žlázy. Chození po doktorech nabralo nové otáčky. Jedna paní doktorka mi dokonce řekla, že mám bechtěrevovu chorobu (i když testy dopadly negativně) ...a že mám přijít za půl roku na kontrolu. V té době jsem už měla něco načteného a tak jsem k ní přestala chodit. Závěrečný verdikt mého obvodního lékaře byl, že mám na páteři výrůstky a že se s tím nedá nic dělat. Neustále jsem se snažila se hýbat a alespoň trochu cvičit, protože v zaměstnání jsem skončila u počítače a to byla veliká muka. Po druhém těhotenství mi řekli, žemám velice oslabené mezižeberní svaly. Rok po druhém porodu jsem skočila ze stromu a hrozně mi louplo v levé půlce zad. Jako by se mi něco roztrhlo mezi týlem a lopatkou. Brzo po té jsem ale ucítila velkou úlevu a bolesti nad lopatkou trvající od dětství se vypařili. Problém byl ale přetrvávající neskutečná únava. Jako bych měla v kříži díru a tou mi uniká veškerá energie. Dost špatně se to vysvětluje. Je to jako by mi něco tamtudy odsávalo sílu z rukou a nohou. Musím říct, že snad i z mozku. Nikdy jsem nemusela tolik bojovat s vlastní, jak to říct, leností, až nemohoucností. Diagnostikovali mi chlamydie, ztrátu imunity, únavový syndrom,.... Musím říct, že jsem většinu alergií, včetně té na lepek, ekzémů, astmatu a jiných problémů překonala. Většinou to dopadlo tak, že jsem hory prášků spláchla do záchodu. Jen ta únava a problémy se zády a klouby zůstaly. Poslední zjištění bylo, že mám levou

  • 17.08. 19:57, Helena

    Dobrý den pane Veselý, jsem po částečné operaci levého prsu pro Ca a ozáření. Během ozařování mě začalo bolet levé rameno. Teď měsíc po skončení ozáření mě rameno rozbolelo tak, že nemohu paži upažit, ani předpažit. Měl by jste pro mne prosím nějakou radu? Moc děkuji a přeji krásné dny. H.B. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podle všeho jste musela již dříve mít s ramenem trochu potíže, např.ženám po 50 se to stává, jde o záněty tzv. tíhových váčků, které jsou pod dlouhými šlachami v přechodech přes ramenní klouby směrem k prstům ruky. A jak se zdá, patrně ozařování záněty vybudilo. Potřebovala by jste rameno terapeuticky srovnat a bolest by měla odeznít. Bohužel, Vy sama to zaručeně nezvládnete, zkuste se ve svém okolí popídit po nějakém dobrém terapeutovi, zvládajícím dobře Dornovu metodu. JV xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane Veselý, moc děkuji za bleskovou odpověď.Máte pravdu, že rameno už kdysi bolelo. HB.

  • 17.08. 19:48, Tomáš

    Dobrý den , náhodou jsem narazil na tyto stránky a některé odpovědi mě dost zaujaly , chtěl bych se tedy zeptat jak byste posoudil můj problém. Je mi 19 let , pravidelně cvičím , plavu a zhruba od 16 let mám problémy s páteři (křivou páteř) , nějakou dobu jsem to vůbec neregistroval ale poté se mi nějak zhoršilo dýchání , když dýchám mám takový pocit jako bych se trochu dusil a když se chci nadechnout pořádně , musím se na to více soustředit, dále také zrovna při cvičení pozoruji , že nedokážu různé partie cvičit rovnoměrně , zvlášť při posilování břicha nebo bicepsů , pravou rukou zvedám závaží mnohem lehčeji než levou atd. V poslední době taky pozoruji , že pravou nohu mám nějak méně citlivou , pružnou jakoby kratší (pozoruji to zhruba od doby co jsem začal jezdit autem) a i pánev se mi zdá vychýlená . Dosti mě to stresuje , na druhou stranu ale nemám naprosto žádné bolesti. Musím dodat, že nemám příliš mnoho přirozeného pohybu a dost času trávím v sedě , hlavně u počítače a poté si to celkem rázně nahrazuji sportem a hlavně cvičením. Občas se to zlepší a to i o dost a pak zase zhorší , jsem z toho opravdu nesvůj. Předem děkuji za vaši radu. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý Tomáši, Váš dotaz je v podstatě výpovědí současné generace, jde z něj dost hrůza. Díky neustále se snižující potřebě přirozeného pohybu, ( prostě jste přestali chodit), se dají u 50% mládeže a dětí najít změny na páteři, nejčastěji skoliózu a kolena do X. To může také znamenat, že takových jako jste Vy, je okolo půl milionu! Šílenství. Vás to nemusí zajímat, leč v loňském roce jsem si na to dovolil upozornit bývalého ministra školství pana Lišku, bez odpovědi, inu, co se dá dělat, asi byl příliš ještě zeleným a Vy se nedivte. To že jenom sedíte a pak cvičíte znamená, že své tělo pouze a jenom zatěžujete, ale nedáváte mu sebe menší možnost regenerace. A tak se Vám hrudníček pěkně skřivil, do vrtule (to je pecka co?) a proto se nemůžete pořádně nadechnout a když, tak se vlastně musíte trochu natočit proti. Tady jsou pak důvody vzestupu astmatů a alergií, hematologové mohou rozebírat krev takto postižených do nekonečna ale v tom to není! Takže tím vykřivením máte patrně celou levou stranu hrudníku v napětí a přetížení a proto Vám to připadá, že pravá strana jde volněnji. Ale protože tělo se automaticky musí nějak vyrovnávat, tak pravá strana pánve je zase patrně více vzad a tak Vám zase připadá noha kratší. Koukněte se na patu levé nohy, bude zbytnělejší od důraznějšího dupání, jak ji Vaše tělo samo ve snaze se srovnat zadupává. Patrně budete mít ramena posunutá, proti nim zase obráceně klíční kosti, změny v krční páteři, dysfunkce v pažích, v chodidlech, zkrátka kam se člověk podívá, budete připomínat paragraf. Takže milý hochu, pokud Vás někdo nesrovná tak Vám garantuji, že v autě si nikdy podle chuti nezajezdíte. Víte proč? Protože Vaše záda s ním nikdy nesplynou v jeden celek. A třeba na motorku nepomýšlejte ani náhodou, tam je to ještě důležitější. Takže máte dost a dost důvodů z toho být opravdu nesvůj, teď už aspoň víte proč. Případné starší čtenáře musí ta hrůza rovněž obcházet. Takoví mají vydělávat na důchod budoucím důchodcům? K smíchu, tihle tam budou daleko dříve! Ale aby jste neřekl Tomáši, já lidi nestraším ale spíše uklidňuji, tohle vše jde snadno vrátit zpátky, leč v nemocnicích se po tom nehledejte, pokud chcete, přijeďte. Upozorňuji Vás ale, že práce na Vás bude jako na katedrále. Tak dumejte chlapče, dumejte ale ne dlouho, jde to pak všechno dost rychle.... Veselý Jan

  • 17.08. 19:30, Pavla

    Dobrý den pane Veselý.Před týdnem jsem při běžecké části triatlonu pocítila silnou bolest na zevní straně l.chodila.Při doběhu bolest ustala ale asi po hodině,když jsem vystupovala z auta jsem nemohla na nohu došlápnout.Celý den jsem kulhala o fran.hůlce a bolest neustávala.Během týdne se situace zlepšila ale silná bolest v chodidle je stále a to i v noci.Bolest se přesunula do středu a vnitřní stranu chodidla. Vytvořil se i mírný otok na dorzu nohu v ůrovni 2. až 3.prstu. Nevím proč, ale velkou úlevu mi přináší boty na podpadku.Vím,že to není nic zdravého ale je to jediná úleva. Sportuji pravidelně ale tento problém mě potkal poprvé.Zažila jsem otoky lig. patell. Na obou kol.kl., časté paléní v oblasti kyč. kl. ale bolest klenby nohy jen při obutí vysokohorské boty .Tam však silnou bolest klenby zpravila okamžitá masáž a mobilizace nohy. Běhám v botách asics a nikdy jsem neměla problém s klenbou nohy,Teď mám pocit,že se mi propadá.Mobilizase ani masáž mi nepomáhají.Nekulhám ,jen když obuji boty na podpadku.Doufám,že jak ta bolest nečekaně přišla, tak taky odejde. Potřebovala bych to ale nějak urychlit.Za dobrou radu budu rada. Děkuji Pavla. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Skoro bych si troufnul Pavlo štírko tipnout, že jste i fyzioterapeutka a trochu mě zkoušíte, ale o nic nejde, beru to. Tak po pořadě: na triatlonu se Vám konečně zablokovala chodidla s plnou parádou, dlouho trápená z různě tvarovaných vložek speciálních běžeckých bot ve stylu www.behej.com. Odtud pak to propadání klenby z ochablých svalů v chodidle. To pálení v kyčlích jim můžete rovněž přičíst na vrub, kecy o běžecké obuvi proti supinaci či pronaci s vnitřní torzí jsou opravdu bláboly a doplněné běháním přes paty pak dokáží z běžce postupně udělat invalidu vyosením kolenních i kyčelních kloubů, ale hlavně pak bolestmi v zádech. Tím, jak si nazujete vyšší podpadky dojde vlastně náklonem nohy k určitému odlehčení, neboť je vypnuta spinální dynamika chodidel a přestane tlačit. Ta bolest na vnitřní straně chodidla potvrzuje co píšu. Došlo k zablokování zánártí a přeneslo se to zejména přes první kost nártní a její metatarz k palci. Celé chodidlo je vlastně v podélné rotaci a napětím trpí i prsty na druhé straně. Zablokované zánártí se ochotně ozvalo i v těch vysokohorských botách, proto bolela klenba a vyžadovala jak píšete tu masáž a mobilizaci. Vaše chodidla potřebují pořádně srovnat nebo to bude postupně jenom horší a horší a radost ze sportu bude pryč, zůstane jen nesmyslnné trápení a to bych Vám nepřál, určitě jste dobrá když umíte triatlon, máte můj obdiv. Takže silně chodidla masírovat, kroutit jimi na vše strany a hodně chodit v nízkých teniskách. Bude to zpočátku dost bolet ale usadí se to, chodidla jsou na to zařízena. Jenže stejně se domnívám, že těch dysfunkcí budete mít daleko více, než jste ochotna si přiznat. Nějakého toho sportovce jsem už na stole měl a byl jsem dost frustrovaný, jak při tom jak při tom všem ještě může být mistr republiky. Jako nejrychlejší pomoc bych pak doporučil denně chodit alespoň půl hodiny v FF botách, to jsou ty s prsty. http://www.fivefingers-boty.cz Okamžitě Vám upraví optimální nášlap chodidel. S pozdravem Veselý Jan

  • 16.08. 22:15, Katka

    Dobry den pane Vesely, pri hledani odpovedi na muj problem jsem nahodou narazila na Vase stranky a rady . Rada bych Vas poprosila o radu, vim, ze je slozite popsat problem a jeste slozitejsi nalezt odpoved, ale priznam se,ze k 5. lekari se mi uz nechce. Pred 2 tydny jsem si udelala oboustrannou distorzi kotniku. Kotnik je jiz v poradku, ikdyz jsem nebyla zrovna poslusny pacient, musela jsem obcas do prace. Noha jiz není otekla a kotnik je po tak kratke dobe celkem dobry. Co me trapi je dost velka bolest pod kolenem, kdyz dam nohu na zem, nenarovnam ji a citim hrozny tah v zadni casti litka pod kolenem. Kdyz dam nohu nahoru, je to bez potizi. Muze to byt slacha? Uz jsem si dala dle Vasich rad priznic, ale nevim, jestli delam spravne. Mohl byste jeste prozdradit to velke tajemstvi, jak dlouho bych mela byt v klidu? Dekuji moc za veskere rady a ohromnou pomoc. Dekuji Katka xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak především, obklad jste si měla dát okamžitě na ten vyvrknutý kotník, ono to asi zas tak poškozené být nemohlo, když jste mohla být neposlušnou a píšete, že po dvou týdnech je celkem dobrý. Kdyby tam totiž bylo nějaké naštípnutí nebo zlomenina, dostala jste nechodící sádru a bylo vymalováno na 2 měsíce. Takhle to byly asi spíš natažené vazy a zmožené pouzdro kloubu a to by na studený obklad reagovalo okamžitě. Osobně se domnívám, že dostatečně chodící člověk vlastně ani nemá nárok si kotník vyvrknout, protože jeho kloubní pouzdra jsou natolik pružná, že se dokáží při chůzi vyrovnat s jakoukoli terenní nerovností, ale to je pouze můj názor. Patrně jste nosila nějakou ortézu nebo jiný ovin, a tím, že jste s tím chodila došlo ke změně postavení i kolenního kloubu. Lýtkový sval je tříhlavý, ta prostřední hlava je uprostřed a uchycená ze zadu na stehenní kost. Koleno nakřivo a tak je křivě natahován. Vytáhnout nohu vzhůru mu problém nečiní, protože to dělají svaly stehna ale propnout dolů jej bolí, protože to musí on. Celkem prostá a banální dysfunkce, která jde snadno odstranit. Zkoušejte si rovnat kotníky a kolena podle Pokynů a začněte chodit po nerovných terénech, aby došlo při chůzi k rozvibrování jak kotníku tak kolene. A to velké tajemství kterého se dožadujete je v tom, že se to samo srovná, leč neříkejte to těm 4 lékařům, u kterých jste byla, co by pak dělali? Jan Veselý

  • 16.08. 18:52, Novotná

    Dobrý den, prosím Vás o radu v mém problému. Zhruba před pěti lety jsem v zimě uklouzla na schodech a špatně dopadla přesně na páteř. Na páteři se vytvořilo několik hematomů, ale jinak jsem žádné problémy neměla. Po několika měsících začala být páteř citlivá na zimu, nemohla jsenm se předklonit. Postupně se začaly bolesti stupňovat. Před čtyřmi lety jsem dostala tak silný ischias při prudším pohybu, že jsem dva dny musela nehybně ležet. V současnosti mně bolest od páteře vystřeluje do pravé strany na které mám i otok. Je to bolestivé při kýchání, lyžováni, vstávání atd.. Problém bolesti nastává i pří delší tůrách, které jsme letos absolvovali v Slovenském rudohoří. Včera jsem po prvé po několikahodinové jízdě autem zažila bolest, která vystřelovala do nohy. U doktora jsem s tímto problémem nebyla, jenom při ischias manžel volal pohotovost. Operaci bych v žádném případě nechtěla podstoupit, obávám se však vystřelování bolesti do nohy. Moc pěkně Vás prosím, co by jste mi doporučil. Děkuji srdečně Novotná 42 let. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podle všeho pádem došlo k posunu některého z obratlů. Okolní svaly se začaly jinak napínat, u některých došlo ke spasmům, zbraňují ve volném pohybu a staly se citlivějšími na chlad. A postupně se dysfunkce přenášely na další obratle a svalové skupiny. A jinak napínané svaly z žeber přenesly nerovnováhu zase dolů na oblouky kostí pánevních a dysfunkce se přenesly na kost křížovou, která je mezi nimi. Přes kost křížovou prochází ischiatické nervy směřující až k palcům u nohou. Ty jsou náročné na souměrnost dolních končetin, jinak okamžitě začínají bolestivě „vystřelovat“. Je tu ještě problém, jaké obutí při tůrách používáte. Tolik propagované tzv. trackingové boty s podrážkami proti filozofii chodidel pak situaci dále zhoršují. Možná, kdyby jste tůry absolvovala v nízkých teniskách, klouby by se samy srovnaly. Stovky generací lidí před námi alespoň jednou v životě si při uklouznutí narazily páteř ale protože hodně chodili v nízké obuvi, páteř se tím dostala opět do optimálního stavu. Na to je totiž lidské tělo od Přírody zařízeno, ale chce to se neustále přirozeně pohybovat, což současná generace nečiní. Při jízdě v autě dochází neustále k jemným vibracím a svaly v okolí kyčelních kloubů se uvolní, tím dojde k povysunutí kyčelních kloubů, které dále mění negativním směrem náklony kostí pánevních. Teď malou úvahu k možné operaci. Dysfunkce kloubů ortopedie takto neposuzuje. Na CT by by se ale určitě ukázala nějaká vyboulená obratlová ploténka, logicky některá z nich na přetížení takto reagovat musela a proto by se patrně usoudilo, že to je ten problém. Ale vystřelená ploténka není nemoc, pouhý důsledek náhlého přetížení leč v současné době jsou desítky tisíc lidí, kteří si takto nechali doslova rozmrvit záda a bolestí je to stejně nezbavilo. Doporučuji Vám si začít rovnat tělo podle Pokynů a začít intenzivně chodit v nízké rovné obuvi. Budete možná překvapena, za jak relativně krátkou dobu bolesti v páteři samy odezní. S pozdravem Jan Veselý

  • 09.08. 14:19, Marcela

    Dobrý den mám dotaz, kterým bych vás prosila o pomoc. Před několika měsíci mi začali bolesti ruky loktů a ramene. Nejprve to bylo jen čas od času, ale nyní nemůžu udržet sklenku aniž by mně to nebolelo. Od prostředních prstů mi vystřeluje bolest až do ramene. V rameni mívám pocit chladu a taky mi celá ruka divně ztuhne.Vsoučasnosti se léčím na bolesti bederní páteře a taky revmatizmu, které mi bylo zjištěno rentgenem v zápěstí vyšetření krve nic neprokázala. Na koho se mám obrátit?Děkuju předem xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Zdá se, že jste pěkně „otrávená“, soudíc podle Vaší dikce a já se Vám ani nedivím. Tak co vám vlastně zjistili? Rentgen „tvrdí“ revmatizmus, vyšetření krve ho neprokázalo, při tom revmatizmus je především oslabení imunutního systému a v krvi by se to projevit mělo......hm, na mrtvici takové Dg. Nelkejte, budete podle všeho sice zdravá, ale zablokovaná jako počítač po napadení viry. Pokud si stěžujete na bederní oblast, tak budete mít zablokován prakticky celý pletenec svalů ramenních, pro Vás pro lepší pochopení prakticky celá záda včetně krční páteře. A tím spasmy ve většině svalů v zádech, ramenou a jde to „pěkně“ přes ruce až do prstů. A z toho rovněž i pěkné deprese nebo alespoň náladu pod psa. Jenže kam Vás poslat? Když potřebujete uvolnit několikrát po sobě prakticky celé tělo.Srovnat kloub po kloubu a uvolnit veškeré svalové spasmy od lýtek až po hlavu. A tím se vyspělé lékařství nezabývá, fyzioterapeutika a masáže jsou v tomhle případě spíše k smíchu. Ostatně, pokud Vás to „potěší“, v tomhle stavu jsou desetitisíce lidí, věřte mi, je to stále dokola. Absence přirozeného pohybu při dlouhodobé sedavé práci, je jedno zda u PC, za volantem, jemné mechanice, za zubní vrtačkou nebo při hraní na hudební nástroj ve filharmonickém orchestru. Tohle jsou důsledky. A že to pak bolí, třeba až po ty kroutící se prsty a k tomu ještě ty pocity nemohoucnosti, jestli Vás to potěší, můžete přijet třeba ke mně. Zas takový problém to není. Veselý Jan

  • 07.08. 16:33, Taťjana

    Dobrý den pane inženýre, již několik let mě trápí bolesti bederní a krční páteře, propadlá klenba. Zhruba před rokem mi otekly prsty na pravé ruce a začaly bolet drobné klouby . Myslela jsem si, že je to po trhání plevele a že bolesti odezní.Na jaře jsem navštívila revmatologii, po této stránce je vše v mezích normálu.Paní doktorka mi napsala doporučení na ortopedii s tím, že mám pravděpodobně zkrácené šlachy. V důsledku bolesti pravé ruky jsem začala používat levou ruku, která mě ale začíná bolet stejným způsobem. Objednací doba na ortopedii je 3 měsíce.Ruce bolí ,snažím se protahovat a cvičit prsty,vše je dost bolestivé.Je mi 57 let.Budu Vám velmi vděčná za každou radu,která mi zmírní moje trápení.Děkuji. Taťjana xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní Taťjano, míra Vašich kloubních dysfunkcí patrně postoupila natolik, že začíná negativně ovlivňovat celou svalovou soustavu a ta spasmickými (křečovitými) stahy mimo jiné utlačuje i celý cévní systém – otoky, rovněž tak natahovače a ohýbače veškerých prstů a odtud bolesti i v drobných kloubech. Váš věk je právě jakýmsi předělem v odolnosti těla a počátku jeho definitivního podlehnutí. Propadlé klenby chodidel a bolesti v zádech jsou následkem celkové ochablosti těla a jeho neschopnosti tomu dále čelit, stačí nakouknout do kterékoliv LDN. Tohle od trhání plevele zaručeně není!!! S doporučením paní doktorky o „zkrácených šlachách“ na ortopedii se můžete zrovna tak obrátit třeba i na lampárnu na nádraží. To je všechno od snížené přirozené pohyblivosti lidského těla a právě kvůli tomuto jsem napsal Dynamickou chůzi. Takže milá paní Taťjáno, Vy mně píšete vzkaz jako Olga Oněginovi z Puškina...já píši Vám... a já zase v odpovědi píšu Vám milá Taťjáno, choďte, choďte a zase choďte. Nezbývá než znovu si pro zdraví dojít, a věřte mi, jiné cesty není. Můžete si dojít na ortopedii leč, co myslíte, že tam s Vámi udělají? Operace? A čeho? Je to v celém těle a tak kde říznout, co přišít či zalátat? A nebo, ..že by něco zázračného sníst? Ne, stokrát ne a zase ne, ale je to při tom tak snadné....trochu se zamyslet, nízké botky bez podpatků a jít a jít a jít...Mimochodem, věřila by jste že i takový snílek jako byl K.H. Mácha se jednoho dne rozhodl a vyšlápl si prý k Jadranu a zpátky? Za 38 dnů to zvládnul, to znamená každý den cca 50 km a celkem 1. 900 km a umřel při tom stejně na úplně něco jiného. Vsaďte se, že Vy za ty tři měsíce na tu ortopedii vůbec jít nebudete muset. Tak ať se Vám daří a když tak...pište jak se Vám daří..... S upřímným pozdravem Jan Veselý PS: a rovněž tak pijte, pijte a pijte, čistou vodu pramenitou...a zhluboka dýchejte, ostatní si už Vaše tělo zařídí samo.

  • 07.08. 15:47, Markéta

    Dobrý den pane Veselý, před měsícem a půl jsem utrpěla zranění hlavy a to úderem míče smečí při nohejbalu. Od té doby jsem začala mít tlak v zátylku i za kořenem nosu a lícních kostí, rovněž poruchy rovnováhy, zvláštní trnutí zubů, občas i velké bolesti hlavy. Byla mi provedena MR, kde bylo zjištěna napřímená krční lordosa až naznačeně paradoxní kyfotizace středního úseku ( tomu moc nerozumím). Dále posunutí ploténky C6/7 asi 4 mm směrem do míchy. Aspoň tak nějak jsem to pochopila. Jinak hlava prý v pořádku. Mám pocit jestli nemůžou být nějak zablokovány hlavové nervy. Tu plotýnku jsem měla myslím už dříve. Myslíte, že by pomohl chiroprakt. zásah nebo je to riskantní vzhledem k nálezu. Děkuji Šulcová (36 let). xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Nekontrolovaný úder míče do hlavy způsobil podle všeho nepřirozený náklon krčních obratlů. Svědčí o tom Vaše informace z MR o tzv. napřímené krční lordóze ( lordoza- prohnutí obratlů vpřed, kyfoza -vzad, skolioza – do strany). Ty by znamenalo jakoby narovnání přirozeného prohnutí obratlů v krční páteři se všemi negativy. Přirozená prohnutí totiž slouží páteři pro optimální odpružování. Okamžitě proto následoval posun lebečních kostí s poruchami rovnováhy, odtud pak i to trnutí zubů a tlaky v celé hlavě doprovázené bolestmi. To s tím chiropraktikem Vám poradil kdo? Tohle lékař zaručeně říci nemohl, i když jinak sám nad Vaším postižením zůstal bezradný. Kdyby totiž nebyl, tak by Vám od problémů pomohl. Chiropraxe znamená násilné prolomení blokovaných obratlů a domnívám se, že jako taková je dávno překonána, ostatně do lebky by se Vám naštěstí chiropraktik stejně nedostal a šklubat Vám celou hlavou by byla dost silná káva, tohle není distorze kotníku! Násilné prolomení trakčním manévrem totiž nic neřeší, ale následně za sebou ještě zanechává i mikroskopické úlomky tkání, které dále mohou způsobovat útlaky v nervové síti. Z tohoto důvodu se zrovna tak dívám i s despektem na thajské masáže, které jsou v podstatě slabší trakcí kloubů. Alespoň teď víte, z čeho je např. fotbalista Řepka tak psychicky nevyrovnaný. A že takových fotbalistů musí být a to dostávají do hlavy míčem ještě větší rány. Ale to Vás asi moc nezajímá, máte sama dost důvodů být nespokojena. Asi takhle bych na to šel, šlo to tam, musí to jít zpátky a náraz přišel zvenčí. To znamená, že neinvazivní terapeutické manipulace se musí rovněž tak zvenčí provádět. Ale tady Vám je nevysvětlím, Vy sama by jste se měla naučit uvolňovat tělo podle „Pokynů pro ranní rozcvičování“ a začít hodně chodit právě Dynamickou chůzí pro snadnější přirozený návrat páteře do původního postavení. A ještě něco, sporty jako fotbal, hokej, kix box a další opravdu nejsou pro ženskou křehčí konstituci a může si o mně každý myslet co chce. Jan Veselý

  • 05.08. 17:05, Jan Veselý

    Proč si někteří lidé odtahují násilím klouby prstů na rukou? Tady si dovolím ještě malý komentář k tomu co je v odpovědi v následujícm dotazu. Klouby nejsou tvořeny jenom hlavicemi, která zapadají do uzavřených pouzder, jako je tomu např. u kyčelních kloubů. Mají i jiné tvary, ale nejběžnější a to zejména u prstů je tomu tak, že se pouze přibližují svými hlavicemi. A nesmí být ani na „doraz“ ani příliš oddáleny, prostě „tak akorát“ pro umožnění koordinovaného přenosu biomotoriky v celém těle. Když jsou příliš u sebe, pociťují lidé, „potřebu“ odtahovat násilím klouby prstů na rukou od sebe, aniž jsou schopni vysvětlit, co je k tomu vlastně vede. Lékaři to běžně označují jako škodlivý zlozvyk, ale tak to určitě není. Je to právě pocitem nepříjemného napětí v kloubech prstů na rukách, co ty lidi nutí jednotlivé články prstů od sebe oddalovat. Teď ještě vědět, odkud to tam vlastně vzniká, to napětí? Ty prsty jsou v tom ale naprosto nevinně. A ti lidé si vlastně poničí přirozené vzdálenosti jednotlivých hlavic, a tělo je okamžitě doplňuje artrotickou výplní a pak jsou zbytnělé a ošklivé. Teď ještě, jaká že to ta artrotická výplň vlastně je, i vtom to má lékařská věda doposud značné nejasnosti. Makačka na bednu, copak to tak asi může být, v uzavřeném kloubu? Když tam nic jiného než odumřelé buňky a kloubní maz nemůže být. Tak i o tom je vertebrogenní terapie. Ing. Jan Veselý

  • 04.08. 13:09, alena

    Dobrý den, jsem uchvácena odborností, rychlou a logickou reakcí a naprostým přehledem, co se týče reakce na problémy dotazujících. Nedalo mi to také se vnutit s dotazem na své problémy. Před 2 lety začaly problémy s patami. Dle rentgenu oboustranné ostruhy pat. Následovaly ultrazvuk, ozařování, leaser. Bolesti trvají při nášlapu, i při měnění různých bot s různými podpadky, dle vyjádření je to postižení doživotní. Je pravda, že jsem nezkusila rázovou vlnu a obstřiky. Zřejmě jsem už nechtěla zkoušet svého zaměstnavatele dalšími uvolňováními v zaměstnání. Pracuji jako realitní makléř, takže zrdravé nohy jsou pro mě výhra. Nezávisle na tom, protože mám křečové žíly a nohy jsou nateklé, také kotníky, jsem začala pečovat o nohy formou lymfatických masáží a přístroje lymfodren. Nohy mi neskutečně natekly a jsou bolestivé. Nyní se mi podvrklo koleno a nemohu chodit. Byla jsem na ošetření, kde na RTG ani ultrazvuku nic nenašli. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Ó, tolik chvály...to si snad ani nezasloužím...a tak když logika, tak od zadu. Máte podle všeho zablokovaná chodidla a tím i znemožněný normální průtok jak krevního tak lymfatického řečiště. To má dnes spousta lidí, 95% lidí má nějakou dysfunkci chůze, a to především v našlapování na paty. Stačí se projít bosky po podlaze, pokud člověk dupe, je to tam. Proto ty křečové žíly, patrně i metličky v okolí chodidel, pocity studených nohou a zejména v teplých dnech otoky. Lymfatické masáže a lymfodren dokáží zvýšit přítok, leč ouha, on nefunguje dostatečný odtok díky tomu napětí ze zablokování! Otoky jsou pak naprosto přirozeným důsledkem, ona ani ta lymfatická masáž nemusí být tak nevinná, jak se může na první pohled zdát. Napětí v zablokovaných chodidlech může vyvolávat až depresívní pocity. Ty blokády v chodidlech patrně způsobily i změnu dilatačních spár v tibiofibulární vidlici proti spodnímu konci kostí lýtkových, do kterých horní část kosti patní doléhá a tím je současně i ovládá v chůzi. Proto ty bolesti paty při nášlapu, kosti se o sebe třou „na tvrdo“. Patní kost jako „čidlo“ je hustě obalena tzv. propriocitivními nervy, které na nežádoucí tlak nelibě reagují. A protože kosti patní nemají dostatečný prostor k pohybu, okamžitě se „vymezují“ jako nepostradatelná tělesná „čidla“ tvorbou patních ostruh. Smůlu máte v tom, že takto dysfunkce chodidel komentuji pouze já, odborníci ortopédi společně s výrobcem „zázračných vložek“ považují nezbytná dilatační vymezení jednotlivých hlavic všech kloubů za vadu. A protože se dysfunkce ze zablokovaných chodidel promítly výše (to klouby dělají), tak vychýlily ono koleno a to se při křivějším nášlapu vyvrklo. Ale snad Vás i potěším. To není doživotní postižení a když, tak pouze u lékaře, který Vám to takto pověděl. Sedněte si, vezměte jednu z pat do obou rukou a zbytkem chodidla komíhejte a kruťte na všechny strany, patrně to bude zpočátku bolet ale posléze se pata vymezí. A pak chodidla silně ze spodu protírejte za neustálého kmitání prsty až do hranice bolestivosti. Po nějaké době by se mělo napětí uvolnit a pak hodně choďte v nízké obuvi bez tvarovaných vložek a podrážek k obnovení spinální dynamiky chodidel. To je ten mechanizmus, který musí mít absolutní volnost v pohybu a pak je vše v nejlepším pořádku, zbytek si „zařídí“ Vaše tělo samo v pravidelné chůzi. A že je vše v nejlepším pořádku zjistíte z velmi příjemného pocitu z uvolněné chůze. Tak se mějte realitní makléřko. Jan Veselý

  • 02.08. 22:29, Vladislav

    Přeji hezký den, po shlédnutí Vašich www stránek se na Vás dovoluji obrátit s prosbou o radu či konzultaci, protože už začínám být „mírně“ zoufalý a nešt‘astný z mých vleklých zdravotních disharmonií. Je mi 43 let, v posledních asi 3-4 letech mi začaly určité zdravotní problémy, které trvají dosud a spíše se stupňují, jako zvýšená únava po námaze fyzické i psychické, zažívací a trávící problémy, různé bolesti břicha, nevolnosti, dyspeptické potíže, střevní potíže, občasné nechutenství.K tomu se nyní přidaly hlavně bolesti šíjových svalů kolem krční páteře, z toho bolesti hlavy, očí a migrény s pocity motání, brnění atd…. Dříve jsem byl v pořádku (jako ostatně každý), výkonostně jsem dělal dost cyklistiku, závody na horských kolech, dále turistika, atd. Nyní mám pocit, že je toto vše pro mě již zcela „pasé“. Někdy mě bolí celé tělo a nevím z čeho, problémy se jakoby střídají. Jednou převažuje to, pak zas něco jiného. Mám z toho zřejmě i deprese, což je prý asi také jeden z hlavních zdrojů mých obtíží (dále únavový syndrom, atd...), ale co je vlastně příčina a co důsledek ?? Postupně mi dělali 4x gastroskopii(99,03,06,09),2x koloskopii (04,08),CT břichaenteroklýza(07), provedena laparoskop. cholecystektomie (07, prý chron.zánět žlučníku), odběry krevních obrazů, jaterníslinivk.testy,imunolog., tumor.markery,UZV ledvin, nadledvinek, krčních tepen EKG, EEG, 2x CT lebky, MR hypofýzy, RTG krční páteře. Nikde se nic fatálního nenašlo (zatím, aspoň doufám). Začínám mít opravdu pocit, že se vše odvíjí od disharmonií mého pohybového aparátu. Zvláště ty někdy až úporné bolesti kolem krční páteře, resp. přechodu mezi hrudní a krční p., ztuhlé šíjové svaly a sval trapéz. a kolem L lopatky (spíše převažuje bolest na L straně včetně i takové tupé bolesti kolem L oka. Dle nálezu ortopedie: Syndrom manžety rotátoru cervikobrachiální syndrom krčně hrudní krajina. Dop.: rehabilitace, NSA, relaxace .... Pravděp.příčina: ochabnutí zádových svalů, stres a psychika, práce u PC a nevhodné pozice u ní, k tomu ještě moje fatální představy, že je to od nějaké vážné organické nemoci, zánětu v těle, v kostech, atd... Myslíte, že si mohu od toho všeho ještě nějak pomoci, nebo jsem už opravdu tak zhuntovaný a ztracený. Děkuji Vám velice za Váš názor a jsem s pozdravem Vladislav xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážený pane, při vší úctě, těch příznaků máte skutečně požehnaně, pokud si tohle čte některá z žen po třech dětech, musí se smutně usmívat společně se mnou. Většina z nich je má totiž také, ale s nimi se takhle nikdo nepáře. Tím nechci říci, že jste jako mužský až moc přecitlivělý, ale musíte mít skutečně vynikající protekci v nemocnicích. Jenže zrovna ve Vašem případě lze říci, mnoho psů, zajícova smrt. Ale teď vážně, odrazím se v jedné větě Vámi uvedených nálezů ortopedie : syndrom manžety rotátoru cervikobrachiální syndrom krčně hrudní krajina. Tady je podle mě ta hlavní příčina Vašich potíží, zkrátka máte hrudník do spirály a jde to do celého těla. To znemožňuje mimo jiné efektivní respiraci (dýchání) a následuje snížený obsah kyslíku v tkáních a proto ty pocity únavy a vyčerpání. Svaly v hrudním koši jsou spasmicky sevřené a směrem vzhůru ovlivńují krční páteř, směrem dolů škrtí břišní krajinu, mohou způsobovat "bušení srdce" atd. Proto bolesti hlavy, neboť „škrtí“ cévní systém do mozku, zraková únava atd. Co je ale rovněž důležité uvésti, přiškrcují štítnou žlázu a příštitná tělíska. To následně porušuje i hormonální systém a proto to střídání pocitů a potíží. Tím jak jste vlastně z pohledu centra tělesné rovnováhy pokroucený (vestibulární aparát), nemůže Vám ani řádně fungovat Centrální nervový systém a mozkové hemisféry jsou asynchronní. Mozkové tkáně jsou poddimenzovány sníženou hladinou kyslíku a proto zase ty deprese, tomu se zkrátka člověk v tomhle stavu ubránit nemůže, i kdyby si to tisíckrát přál, takže např. já se Vám kvůli Vašim tzv. fatálním představám nedivím. V tomhle Vám rozumím naprosto přesně. Stres a deprese nejsou jednou z příčin ale pouhými důsledky a to je dost rozdíl. Že se uctivě poroučím odborníkům, co Vám to tak definovali. Pak doporučené rehabilitace a relaxace působí malounko jako výsměch, odkaz na práci u PC a nevhodné pozice při tom už je pak spíše jako prča. Nejste podle mě ani zhuntovaný, tím méně ztracený, chlape jste v nejlepším věku pro mužského, jenom trošku pokroucený a pokud se s tím něco neudělá, tak ony ty skutečné problémy se bezesporu dostaví a to pak končí opravdu sranda, protože ty už jsou většinou nevratné. Potřebujete několikrát po sobě kompletně srovnat od pat až k hlavě a v tom okamžiku se Vám uleví že nebudete chápat, co se to s Vámi děje. Takhle totiž působí porušená symetrie lidského těla vlivem působení fyzikálních sil na jeho biomotoriku a až pak teprve na fyziologii a psychiku. Ing.Jan Veselý

  • 02.08. 20:58, Honza

    Děkuji ještě jednou za odpověď a navazuji na ni dalším dotazem. Co mohu po vyléčení svalu dělat s tou dysfunkcí pánve a dolních končetin. Děkuji. Honza xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Každé ráno se uvolňujte a rovnejte podle Pokynů pro ranní cvičení a začněte pravidelně chodit v nízké obuvi s rovnými podrážkami. Ostatní si už Vaše tělo "zařídí" samo. JV.

  • 02.08. 10:30, Honza

    Dobrý den pane Veselý. Včera ráno mě při sestupování po břehu k vodě (jsem rybář) na mokré trávě podklouzla levá noha, na kterou jsem došlápl a ve stehně mě něco ruplo. Pěkně to bolelo, ale postupně odeznívalo. Odpoledne se ale bolest začala zvyšovat tak jsem se vydal na chirurgii-pohotovost. Po ošetření jsem se dozvěděl, že jsem tomu pěkně "rožnul" a že mám natržený stehení čtyřhlavý sval. Dg. : Ruptura part /distensio/ quadriceps femoris 1.sin. Dostal jsem neschopenku s tím, že mám v klidu ležet se zvednutou nohou, stehno ledovat a mazat přípravkem Algesal. V místě, kde mám sval natržený se prý nedá použít žádný zpevňovací pomůcka. Za 2 dny mám přijít na ultrazvuk.Prý to bude chtít asi 3 týdny klidu na lůžku. Mám 44 let, 175 cm, 68 kg, aktivně nesportuji. Před týdnem jsme měli firemní turnaj v malé kopané, kde jsem sebou seknul a na levé noze v oblasti kyčle mám modřinu jako dlaň. Doktror říkal, že to může mít souvislost. Noha mě ale po tomto pádu nebolela. Chci se zeptat, jestli je předepsaná léčba adekvátní a jak dlouho se může toto zranění hojit, respektivě, kdy bych se mohl vrátit do práce. Pracuji jako manažer, do práce jezdím autem a polovinu času strávím v kanceláři v sedě a polovinu chodím po firmě. Může mít natržení svalu souvislost s pádem ve fotbale před týdnem? Děkuji za odpověď. Honza xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak nejdříve k těm souvislostem, tady se s panem doktorem určitě shodneme. Sval byl křivě napínán a proto při podklouznutí prasknul. Byl delší dobu přepínán a nedokázal už elasticky reagovat. Otázkou zůstává jak dlouho, ten pád na fotbálku to mohl uspíšit ale nejspíše budete mít dysfunkci pánve a tím i dolních končetin, tak jako většina lidí. Nezbývá skutečně než alespoň první týden ležet a nechat sval v absolutním klidu. S čím nesouhlasím, je to ledování. Lékaři tak chtějí předcházet zánětu, já doporučuji neledovat, sval se pouze a jenom donekonečna traumatizuje a oddaluje léčení. Místo toho sval pouze prochlazujte několikrát denně studenou vodou přiložením sprchové růžice přesně na bolavé místo. On ten zánět je tam naopak nutný, zvýší se v něm tělesná teplota na kterou tělo musí zareagovat zvýšením krevního průtoku kvůli ochlazování. Tím začne i zvýšená tvorba enzymů, nutných k odhojení svalu. Natržení bude potřebovat minimálně měsíc k odhojení, první týden absolutně nezatěžovat a ležet v klidu, ale pak si myslím, že o berličkách a druhé noze by to mělo jít. Problém bude jízda v autě, budete potřebovat rychle vyšlápnout spojku a sval znovu rupne, nebo (jak Vy jadrnně po moravsky) se rožne. Někdo by Vás měl vozit a chození po firmě vypustíte. JV.

  • 01.08. 21:15, Daniela

    Vážený pane Veselý, je mi 50 let, po dvou letech bolestí v pravém koleni a značném pohybovém omezení jsem se dopracovala k artroskopii. (Kostival, mastičky, magnetoterapie, masér, rehabilitační cvičení, doplňky stravy, akupunktura ba ani kortikoidy nepřinesly úlevu.) Jsem týden po operaci a hledám, kudy se vydat do budoucna. V koleni se krom mírně poškozených menisků našla artróza III.- IV. Stupně a pan doktor mi předpovídá endoprotézu. Vaše stránky mne velmi oslovily a dávají mi naději, že bych se bez podobné "atrakce" mohla obejít. Nejsem zrovna sportovní typ, ale chodím ráda. Bosa i v "placatých" botkách, které mi fyzioterapeuti vymlouvají. Bohužel poslední dva roky byla chůze bolestivá, tak doufám, že až odhodím pooperační berle, nastane nadějnější období. Zaujala mne i vaše nabídka víkendových pobytů, praktický nácvik spojený s odpočinkem v přírodě mne láká. Moc zdravím Vás i Vaši kompetenci a odvahu jít proti proudu. D.D. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, já jsem asi tak kompetentní, jako je hřebík v botě. Jen pro informaci, v loňském roce jsem si dovolil informovat např. Státní zdravotní ústav, který má zdraví občanů přímo v popisu práce na určité jednoduché možnosti zlepšení zdravotního obyvatel a tím snížit náklady na zdravotnictví. Bylo mi se špatně skrývaným despektem odpovězeno, že se mám spojit se sobě podobnými, oni že jdou raději cestou pořádání zdravotních dnů. Co to je mi ale neřekli. Jak jste patrně seznala, Váš výčet zdravotních postupů byl také dost mimo a že tam jsou špeky. Leč, vyosený kloub je otázka biomechaniky a medicíně bude ještě dlouho trvat, než na to přijde. A protože to je spíš mechanický problém, tak ta artróza a patrně bude částečně vydřená chrupavka z posunutých kloubních hlavic. Ty jsou zablokované a odtud ty mírně poškozené menisky. Ale pro mě to je docela příznivá informace. Pokud se koleno srovná, chrupavka se zajizví a odhojí, a i přes jizvy má pro Vás stokrát větší význam, než sebelepší umělý kloub. Jen doufejte, že tou artroskopií tam nebylo naděláno více škody, podle mě se do jinak celistvého kloubu nesahá, snad se tam pan doktor jenom díval. Těch kloubních dysfunkcí budete mít patrně víc a kvůli nim i přes chůzi jak uvádíte, nedošlo ke zlepšení. Tak fyzioterapeuti Vám vymlouvají „placaté botky“? A proč Vám přitom vymlouvání nesrovnali to koleno? Pak by mohli něco povídat a já bych sklapnul jako kudla, leč nesrovnali a tak budu dál „pichlavě kompetentním“. Ten kdo viděl „domodrákovaný“ loket Barbory Špotákové v Barceloně z toho jak se na něm specializovaní sportovní lékaři a fyzioterapeuti střídali, tak asi pochopí, co mám na mysli. Při tom, ten loket je dle mého soudu v celé té věci naprosto nevinně, zkrátka pouze výsledek jiných dysfunkcí a to úplně jinde. Ještě tak vědět kde tak asi že jo a co je hlavní, jak je odstranit? Takže, pokud Vás ještě láká „praktický nácvik v přírodě“, není nic snadnějšího než ještě jednou kliknout na vzkaz autorovi.... Jan Veselý

  • 30.07. 08:35, Ivana K.

    Dobrý den, dovoluji si vám napsat , přesněji poděkovat, za iniciování nového způsobu pohybování, samozřejmě, že při svém lemplovatění nedodržuju vše, jak mám... Jistě si už nepamatujete tu pobrkanou ženskou s lupavým palcem. Ten nešel srovnat a natáhnout, ale teď už po Vašem zákroku je i bez operace OK. Přestala jsem doufat v klasickou medicínu a každému doporučuju začít sám u sebe podle Vašich pokynů. Telefonoval mi pan Kamlach, jak jste mu pomohl. Myslím, že taky začne chodit víc pěšky, než aby se nechal mrzačit kvalifikovanými ranhojiči.....Mám inovaci, vynalezla jsem chůzi vodním korytem řeky, jen tak proti proudu 2-3 km denně. Je to bezva zpestření, teď o prázdninách, když nemusím do práce, je to skoro droga. A navíc se dá ledacos najít, je to lepší, než chodit na houby.... Ještě jednou dík a mějte se hezky. Zdravím z Vimperka od řeky Volyňky. I. Kozárová xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx I vám děkuji a nebojte se, Vy jste nezapomenutelná, velmi dobře si na Vás vzpomínám. Tak hezké léto a brouzdění v potocích. Jan Veselý

  • 28.07. 17:36, Vlastimil

    Vážený pane inženýre, Mám artrózu levého kolene (bolesti při chůzi) a bolesti zad. Vyzkoušel jsem již dvě Vaše doporučení, která dle mého soudu zabírají: 1. Přestal jsem s nordic walkingem (odložil hole) – cítím se lépe, ujdu nyní bez bolesti delší trasu než dříve, stále však kulhám. Snažím se „rovnat“ koleno, ale asi to neumím. 2. Vyndal jsem z bot ortopedické vložky na příčně i podélně plochou nohu, chodím tedy bez vložek. Po chůzi si masíruji chodidlo. Začetl jsem se také do Vaší zajímavě a srozumitelně napsané knížky Dynamická chůze.   Letos mi bude 63 let, pracuji jako vysokoškolský učitel. Vlastimil

  • 28.07. 17:24, LEXA

    Dobrý den, prosím Vás pane Veselý o radu, koupila jsem si vložky Hanák protože mne bolí při chuzi vbočený palec, hallux četla jsem Váš názor na ty vložky pochopila jsem že to není dobré, nevím jestli mám jít na operaci, bolí mne ten kloub na noze už po 2 km. Byla jsem na operaci před 8 lety s jednou nohou z duvodu že mne bolelo pod prstama a kulhala jsem z toho důvodu.ale na té operované noze mne zase začíná bolet pod prsty a je na té noze kladívkový prst. Prosím Vás o radu jaké vložky do bot si dávat nebo žádné a jestli doporučujete operaci nebo jiné řešení a jaké boty.Velmi mne už rok bolí ramenní sval , ruce nahoru zvednu , bolí rameno při chuzi s batohem na zádech, na revmatologii mi předepisují Aescin polfa coxtral, náplast, nevím jestli je vhodná mast hřející nebo chlad.Moc Vám děkuji za odpověď.Už si nevím rady, ráda bych k Vám přijjela víkendovou léčbu, ale jsem nyní bez práce, jsem v ičd je mi 50 let, pracuji jako uklízečka trpím silnou uzkostí a depresemi.Děkuji. Nashledanou. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní, ony vložky na haluxy jsem několikrát označil za spíše škodlivé, na chvíli bolest utlumí ale dysfunkce postrčí dále. Vás nebolí ani tak ten vbočený palec ale spíše jeho zanícený kloub, který musí zastávt funkci, ke které není určen. To, že to vše při chůzi bolí, je pro mě spíše známkou toho, že se chodidlo samo snaží srovnat , a to je spojeno s bolestí. Operaci rozhodně nedoporučuji, povedou se tak 3 ze sta a v podstatě nic nevyřeší. Celé se to dá s jistou námahou a sebezapřením vrátit zpátky bez operace. Jak uvádíte, vaše dysfunkce postoupily do nejvyšších pater kostry včetně lebečních švů, odtud ty depresivní stavy díky asynchronicitě mozkových hemisfér. Přirozeně bude zablokován celý pletenec svalů ramenních, proto to rameno, tohle se svádí u žen Vašeho věku na potíže v přechodu! Tady ani coxtral ani hřejivé či chladící masti nic nezmohou. Neuvádíte příčinu ičd. Potřebujete celkově několikrát po sobě srovnat, protože podle toho co uvádíte, těch dysfunkcí musí být daleko více, a Vy jste se s nimi patrně sžila v domnění, že jsou nezbytným doprovodem postupujícího věku. Není to pravda. Takže se snažte zejména po ránu uvolňovat podle Pokynů a po chůzi otáčejte s palci na nohou a snažte se je při masírování postupně narovnávat. Uvidíte, že si po chvíli dají „říci“. Veselý Jan

  • 28.07. 10:44, Jakub

    dobrý den..můj syn má na pravé noze pod malíčkem dost velkou kůstku..co mám dělat? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Předpokládám, že synek bude menší, nejspíše je to důsledek nevhodného obutí s tvrdými podrážkami a tzv. "pevně fixovanou patou". Tím došlo k zablokování chodidla, kůstka nártní jdoucí k malíku se zpříčila od kostí zánártních a posunula své nastavení v jejich společném kloubu. Dysfunkci jemně odstraňujte masážemi za synkova současného kmitání chodidlem a prsty, kloub se při tom postupně srovná. Boty kupujte zásadně s co nejměkčí podrážkou bez jakýchkoliv ozdob, příkras a různě tvarovaných vložek.

  • 27.07. 21:42, Zdena

    Dobrý den p.Veselý. Prosím o radu, jak vylepšit zdravotní stav pokročilejšího stavu artrosy palce i kloubu u nohy, bolí i v klidu, někdy křeče v prstech, kotník také občas zlobí, zkrátka noha se chová jako by se chystala na odpis! Boty nevyhovují žádné, občas bolí i kyčel, kolena křupou, ale to není takové neštěstí. Nedostatkem chůze jsem nikdy netrpěla, naopak, minim. 15 km denně. Ranní procvičování podle Vašich pokynů praktikuji přes 2 měsíce. Ještě dodatek, nohu jsem měla již 2 krát zlomenou mezi 3 a 4 prstem, ortoped mi vynadal, že nemám nosit nízké baleríny, ale zdravotní obuv, která nohám pomůže, uleví mým chatrným kůstkám. Děkuji za odpověď.Zdena. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Musím opětovně uvést, že lidská chodidla patří patrně k nejsložitějším biodynamickým orgánům v Přírodě. Na jejich nesmírně komplikované funkci se mozek prakticky vůbec nepodílí, kapacitně by to totiž nezvládnul. Jsou to desítky okamžitých nastavení v tisícinách sekund, kdy každá kůstka v chodidle plní svoji nezastupitelnou roli aby se chodidlo mohlo pružně odvíjet a udržovat v přímé ose. Proto k tomu potřebují naprosto ničím neomezovaný prostor. Každá tvarovaná vložka to pak jenom utlumí. Tak jak uvádíte své potíže, budete mít z dřívějška zablokovány zánártní a nártní kůstky v chodidlech a proto došlo ke zlomeninám. Zablokováním mám na mysli to, že jejich kloubky k sobě nevzájem nejsou přesně vymezeny a proto nejsou schopny dostatečným způsobem přenášet dynamiku jednotlivých kroků, aby se mohly navzájem jedna k druhé optimálně vymezovat. Zejména nártní kůstky, to jsou ty dlouhé od nártu k prstům musí nejen vydržet přenos pohybu v jednotlivých krocích ale ještě se přizpůsobit povrchu v příčné ose. Následným přetěžováním okolních svalů pak dochází v době klidu k jejich křečím. Dlouhé natahovače a ohýbače prstů probíhajících v těsné blízkosti okolo toho všeho pak napětí přenášejí až do tibiofibulárního spojení pod kolenem podél kostí lýtkových, odtud to křupání. Ale není to kloubem, to by jste hodnotila jinak. Vzhledem k tomu napětí patrně dobře nedosedá ani patní kost. Takže paní Zdeno, budu za kacíře, pokud ujdete 15 km tak rozhodně artrotickými potížemi trpět nemůžete, ale Vaše chodidla jsou tak zablokována, že je ani déletrvající chůze zatím nedokáže uvolnit. Otázkou pro mě je pak typ Vaší obuvi, já sám v těch mých šlupkách okamžitě prociťuji, jak jsou chodidla krásně uvolněná a v těle se mi rozlévá velice příjemný pocit. Sedněte si po chůzi do vany a silně chodidla mněte a masírujte za neustálého prostřihávání prsty a prohýbáním nártů. Ze spodu tomu pohybu pak braňte co nejvíce zejména palci rukou a následně silně chodidla mačkejte všemi směry. Měly by se po určité době uvolnit. V sedě pak bosými chodidly kruťte všemi směry co to půjde. Jak ale asi seznáváte, dost se v hodnocení s Vaším panem ortopedem rozcházíme, ke své lítosti si nedokáži představit, co to jsou zdravotní boty. Pokud měl na mysli např. ty co nosí i on a veškerý personál ve všech nemocnicích, pak by se neměl divit tomu, že drtivá většina zdravotních sester trpí úpornými bolestmi v zádech, tenisovými lokty a záněty karpálních tunelů. A to především díky tzv „zdravotní obuvi, která nesmyslným přenesením váhy a osy těla na paty prakticky zastaví optimální přenos biodynamiky v těle. Takže ne chatrné kůstky ale pouze špatně nastavené a to je mechanika a na to se neumírá. Veselý Jan

  • 26.07. 15:48, Dana

    Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na svůj problém. Již přes rok bolesti hlavně bederní, někdy hrudní páteře, vzniklo to po pásovém oparu.Nález MR vyloučil zánětlivé postižení, nález je rozdrobená ploténka L5 S1, s úlomky, je v té oblasti i osteochondroza. Operace mi nebyla doporučena. úlomek totiž nevyvolává střílení do nohy a a vyš. vep mep a EMG jsou naprosto v normě. Byla jsem na konziliu v nem. a tam mi jasně řekli že by mi operací nepomohli a ještě by mi oslabili ležením svalový korzet který je už tak mizerný. Ta ploténka a úlomky dle nich nezpůsobují všechny bolesti,jsou prý pevně vázané a tělo to má časem vstřebat.??? Doporučili mi rehabilitaci ale nepomáhá, jen se vše zhoršuje a omezuje mě to čím dálo víc v pohybu a normáním životě.Žádá to po mě klid a ležení ale vím že to jistě není dobré. Svižný pohyb mi ale působí nepřekonatelné bolesti hlavně cvičení, to je vždy na volání pohotovosti. Chodím na infuze abych rehabilitaci vydržela ale vůbec to nezabírá, dávají mi mezzokain a gaujacuran. Ted jsem se něco dozvěděla od člověka, který po půl roce nesnesitelných bolestí a hrozbou operace, navštívil v Praze Mc. kenzie institut s paní Novákovou. Za 9 dní jednoho cviku 3 x denně je prý bez bolestí a bez operace. Myslíte že jsou tam tak dobří abych tam jezdila, když ani nevím jak vydržím cestu z Brna do Prahy, je to moje jediná reference a já mám strach abych nenaletěla.Mohl byste mi poradit co mám dělat, jestli nechat cvičení a jet raději tam, nebo cokoliv myslíte že by mi mohlo pomoct? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Dana xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, domnívám se že bederní opar nebude přímou příčinou Vašich obtíží pohybového aparátu, spíše důsledek jeho celkové ochablosti včetně nedostatečného Imunitního systému. Přirozeně se ale podepsal na dalším ochabnutí. Pokud konzilium naznalo, po odborných vyšetřeních, že operace není nutná, tak jim důvěřujte, opravdu by možná mohlo dojít spíše ke zhoršení Vašeho stavu. Obávám se ale, že rehabilitace toho mnoho nezmůže, pokud nebude Váš organismus posilován jednotně a v celém rozsahu, bederní problémy jsou něčeho důsledkem a ne příčinou. Z mého pohledu to odhaduji na dysfunkce jak kloubů dolních končetin (odtud to muselo nutně vzniknout), tak v pánevní oblasti a rovněž tak i celého trupu včetně krční páteře. Podle mě budete mít hrudník do spirály a to zase neumožňuje plicím efektivně dýchat a odtud zpětně zase ochablost svalů v hrudním korzetu, ty jinak posílit nelze. O tom, že existuje Mc Kenzie institut v Praze vím, dle jejich stránek tam mají být především terapeutičtí odborníci vymýšlející specifické cviky pro jednotlivé poruchy snad páteře, ale to je to, v čem se právě lišíme. Já se snažím posuzovat lidské tělo jako celek a takto k němu přistupuji při nápravě pohybových potíží. Takže se raději vyhnu nějakým soudům, s názory na rehabilitaci se nijak netajím. Takže nevím, jak jsou tam dobří...Jinak, pokud mám radit já, doporučuji následující. Začněte se sama rovnat podle Pokynů a začněte hlavně chodit. Tím se Vaše tělo částečně samo srovná a zejména si dá do rovnováhy potřebu svalového aparátu s respirací k efektivnímu a hlavně celkovému posílení veškerého svalstva. Konzilium podle mě mělo pravdu v tom, že se úlomky plotének samy vstřebají ale k tomu se musíte přirozeně pohybovat, obávám se, že to jim patrně ušlo, doktoři na chůzi a její blahodárné účinky doposud nijak nereagují a rehabilitační cvičení je zde pak spíše úsměv vyvolávající. Aby se úlomky mohly vstřebat, Vaše tělo musí být schopno minimálně hodinové chůze na vzduchu s dodržováním pitného režimu, pak bude mít dostatek energie k tomu, aby úlomky vstřebalo. Takže: pokud Vy sama nezačnete chodit, v nízkých rovných botách a pravidelně, zlepšení neočekávejte. To, že s Vámi někdo občas sem tam zavrtí, k tomu něco sníte a Vy se uzdravíte berte jako fantazii. Pokud se ale spolehnete výhradně na své tělo a samu sebe, věřte mi, dokáže si pomoci samo, je k tomu uzpůsobeno ale musíte chtít Vy! I když to zpočátku bude bolet a asi hodně, leč, co naděláte? Tak paní Dano, zatněte zuby a vykročte a věřte, že výsledek stojí za to. S pozdravem Veselý Jan

  • 24.07. 16:03, Lenka

    Dobrý den, právě jsem na Vašich stránkách četla různé odpovědi ohledně pohybového ústrojí a mám k Vám též dotaz a prosila bych o pomoc a radu. Od mých 12.ti let, kdy jsem si poprvé vymkla koleno, mám stále problémy. Koleno mi vyskočí při jakékoli špatné otočce, nebo při uklouznutí na mokré podlaze. Minulí týden se mi to opět povedlo, ale to už mi zůstala zřejmě(čéška) chvilku vyvrknutá, a po chvilce (asi 10-15sekund) sem si to koleno vrátila zpět. Poté to ihned nateklo a já to začala ledovat. Otok po 3dnech splaskl, ale teď se to snažím rozhýbat a jde to dost stuha a bolí ty úpony. Prosím poraďte mi co s tim nejlépe udělat, aby sem to omezila, nebo nejlépe úplně ztratilo. Páni doktoři mi na to řekli,že jsem na operaci moc mladá, a nejsou schopni se shodnout na to, co je tam špatně. Nejprve,že mám v háji Menisk, poté to byly pro změnu Vazy, a další názor byl, že mám čéšku větší než na druhém koleni. Prosimm o radu a pomoc. Předem děkuji a přeji krásný den xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Koleno bude patrně lehce vymknuté z tzv. kondylů (oblé nárustky z horní hlavice kloubu) vinou toho prvního podvrknutí a nikdo Vám to nevrátil zpět. Bude to zřejmě vinou ochablých vazů křížových a patrně i celého kloubního pouzdra že pak nedokáží udržet kloub v požadované poloze a tím je skřípnutý i přední meniskus. Je možné, že i kost stehenní na něj tlačí z jinak nastaveného kyčelního kloubu, tak jako třeba i ze spodu vlivem jiného sklonu kostí bércových. Každopádně češku vyvrknout nelze, je připevněna ke stehenním svalům a je značně pohyblivá. Co nateklo bude asi ten přední vaz křížový. Neledujte jej, zbytečně jej dále traumatizujete, pouze prochlazujte studenou vodou. Zkuste si rovnat koleno neustále podle Pokynů, uvidíte, jak na to kloub posstupně a ochotně zareaguje. A pak Vážená mladá Lenko musíte hodně chodit, v nízkých balerínkách bez podpatků a co nejvíce po travnatém povrchu. Z počátku to bude možná trochu bolet ale rovnejte se sama a prochlazujte pouze studenou sprchou. Jakmile vazy trochu zesílí pravidelnou chůzí, problém by měl odeznít. Veselý Jan

  • 24.07. 12:17, Petr

    Dobrý den, přečetl jsem Váši knihu o Dynamiké chůzi i blog, obojí mě zaujalo. Začal jsem přemýšlet, jaká obuv je vlastně vhodná k dynamickému chození. Jestli si mám ušít po indiánském vzoru mokasíny nebo zkusit naše valašské krpce. Pak jsem ale narazil na tuto obuv: http://www.fivefingers-boty.cz/ Zajímal by mě Váš názor na ni, z hlediska vhodnosti k dynamické chůzi. Děkuji za odpověď Petr Tongel xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý Valachu Petře, jsem rád, že Vás přemýšlení o vhodnosti obuvi tak zaujalo. V zásadě lze říci, že jen taková obuv pro zdravou chůzi je ta, která se bezvýhradně podřídí potřebě chodidel, nikdy ne obráceně. Z toho se dá usoudit (tedy pokud přijmete moje názory), že termín Zdravotní obuv je nesmysl, trackingové škorně a supersportovní „výkřiky“ na podivně tvarovaných vzduchových podrážkách totálním nesmyslem. O ortopedických vložkách apod. se už ani nezmiňuji. Z toho všeho jsou pak než zablokovaná chodidla, jako první se projevuje snížený průtok krve v chodidlech, pocity studených nohou, následují mozoly na kloubech jednotlivých prstů a patách, změny v postavení kostry a pak se to může „zvesela“ rozjíždět do všech možných i nemožných chorob včetně syndromu chronické únavy. Co se týče Vašeho dotazu na boty FF Fivefingers tedy botičky s prsty, mám možnost díky fy. REJOICE SHOP KLATOVY - outdorové vybavení je odzkušovat. Jsem z nich trochu rozpačitý, tedy ne z jejich účinku na nohou při chůzi ale z jejich vzhledu, připadám si v nich trochu jako debil (hahaha a stydím se v nich mezi lidi). Ale jsou měkoulinké, umožňující absolutní kontakt celého chodidla s povrchem a to je rozhodující. Každý, zejména mladší člověk, chtějící udělat skutečně něco pro své zdraví by do nich měl „jít“. Tyhle botky dokáží tak uvolnit chodidla, že lidé, kteří je začali nosit jsou z nich až nekriticky nadšeni. Při tom tady nejde o nic jiného než o obnovení normélní spinální dynamiky v chodidlech která má následně vliv i na psychiku člověka, včetně vyrovnání jeho psychického stavu. Tak důležitá je ta funkce spinální dynamiky chodidel a proto jim tleskám i já. Botky FF třeba naučí lidi znovu se přirozeně pohybovat a proto mají i můj obdiv. Veselý Jan

  • 22.07. 18:19, Vladimíra

    Hezký den, prosím Vás o radu, jak zmírnit bolesti pohybového aparátu při revmatoidní artritídě. Snažím se hodně chodit,ale jelikož mám koleno ve velmi špatném stavu (čeká mě výměna kolenního kloubu) a taktéž kotník, tak se vždy dostaví bolesti.Máte nějakou radu na jejich zmírnění? Děkuji a moc Vás zdravím.V. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Zkuste se rovnat podle Pokynů, je možné, že klouby příznivě zareagují. Z toho jak píšete, že se snažíte hodně chodit, lze usoudit, že by Vaše klouby nemusely být až zas tak zdevastovány, jak jste v tom utvrzována. Nechat si vyměnit klouby není totéž, jako vyměnit boty, ale špitály jedou na výkony a ta výměna je tak dobře honorována. Tak proč nepřesvědčit pacienta? Ale kdyby ten kolenní kloub byl opravdu hodně zdevastován, tak by jste zas moc kroků neudělala. Kotník pak jen reaguje na dysfunkční kloub kolene. Takže se zkuste rovnat, pokud to po chůzi bude bolet a pálit, chlaďte si klouby studenou sprchou přiloženou těsně k bolavému místu a uvidíme. Na totálku je vždycky času dost a dost. Veselý Jan

  • 17.07. 10:59, Ivan

    Dobrý den pane Veselý. Potřeboval bych se vás zeptat na jednu věc. Byl jsem na vyšetření v nemocnici kvuli bolestem zad a kratší noze. Už delší dobu mě tyhle problémy trápí. Při měření DKK mi doktor řekl že jsou nohy symetrické což nechápu protože puvodní zpráva od Ortopeda zněla PDK o 9mm kratší. Rozdíl je prakticky viditelný - když ležím je pravá prostě kratší a při chůzi to taky dost cítím ( je v luftě ). Ale doktor na Rehabilitaci řekl že jsou stejně dlouhé a napsal mi rehabilitace na cvičení stabilizace svalů - což chápu. Jen nemůžu pochopit jak mohou být DKK stejně dlouhé ( podle měření v leže ) když v lehu jsou viditelně kratší. Bolí mě hodně kolena takže ten rozdíl opravdu cítím. Tak buď se pletl ortoped nebo už nevím...není přece možné aby jeden naměřil 9mm a druhý řekl jsou stejné. Tomu opravdu nerozumím. Předem děkuji za odpověď Ivan xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Protože Vás bolí záda, je možné usoudit, že máte změnu v horizontální pánevní ose a proto bude jedna strana pánve předsunuta před tu druhou. Logicky je pak zdánlivě jedna noha delší a ta druhá Vám připadá ve stoji spatném „ v luftě“. Jak prosté milý Vatsone. Jestli mi nevěříte, prozkoumejte své paty, ta delší bude patrně více zbytnělá, jak ji Vaše tělo podvědomě zadupává do země a pata jako senzomotorický orgán se tím chrání. V leže je ta dysfunkce docela dobře patrná, leč právě proto je tohle měření naprosto k ničemu. Za celou svoji dosavadní činnost v terapii jsem skutečně jednu nohu delší od druhé nezaznamenal z jednoduchého důvodu. Tělo jinak zdravého člověka to zkrátka nedovolí ale je to na delší povídání. Proto na rozdíl od Vás, já třeba tu nápravu pomocí cvičení stabilizace svalů nechápu, ty jsou v tom naprosto mimo. Ale chápu pohnutky Vašeho doktora na „Rehabilitaci“. On zase ale neví to, co uvádím já, holt, každý na to jdeme trochu z jiné strany. A pro Vás milý příteli Ivane je z toho pěkná „makačka“ na bednu. Jste zase tam kde jste byl. Ale nezoufejte, ptáte se, já odpovídám. Podle Pokynů se naučte kývat dolními končetinami za současného uvolňování pánevních lopat a Vaše pánev si dá „říci“ a srovná se. Tím Vaše nohy budou opět stejně dlouhé a kost křížová se narovná a povolí bolesti v zádech. Hodně zdaru přeji a raději už s takovými vlastně banalitami k ortopedům nechoďte. Taky by některého z nich mohlo „napadnout“ Vám tu delší nohu zkrátit. Jan Veselý

  • 16.07. 14:35, Olga

    Velmi Vás zdravím pane Veselý a prosím o radu.Již asi 3 měsíce mám problémy s kolenem,nebo spíše s oblastí pod ním.Při chůzi mi po několika krocích vystřelí pod kolenem řezavá bolest jako bodnutí nožem a musím se zastavit.Pak je pár kroků dobře,i když bolest cítím a opět bodnutí a následně se musím zastavit a čekat protože se bojím pokračovat v chůzi.Byla jsem s tím u doktora,který mně bez zaslání kamkoliv sdělil,že mám artrozu,dal mi diclofenac na bolest a doporučil koupit si drahé léky na klouby.Toto jsem učinila a obtíže se zmírnili na únosnou míru,i když jsem ztuhlost stále cítila.Přestala jsem tedy diclofenac užívat a nyní po měsíci se bolesti opět vrátili ve stejné míře,aniž by léky na klouby jakkoli pomohli a beru je již druhý měsíc.Musím se přiznat,že mám větší nadváhu,ale snažím se chodit s pejskem na procházky a omezovat se v jídle.Můžete mi říct,jestli jde opravdi o artrozu a jestli je možné tuto diagnozu vystřelit jen tak od boku bez snímků,případně poradit,co dělat:Je mi 42 let a opravdu si připadám na takové problémy celkem mladá a vidina umělého kloubu mně děsí.Moc děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů v pracovním i osobním životě.Olga xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Máte podle všeho trochu posunutý kloub kolenní a tím pádem jinak natahuje lýtkový sval, který je uchycen už na kosti stehenní a proto bolí v přechodu v podkolenní jamce. Diclofenac uvolní prakticky všechny svaly v těle, takže bolest z napětí částečně povolila, ale používá se spíše při léčbě zánětlivých a degenerativních kloubních onemocněních. Já nemám právo kritizovat užití léku ale tady se nemohu zdržet, je to k ničemu a Vy sama jste na to přišla rovněž. Kloub není zdegenerován, je jenom nakřivo z jiných kloubních dysfunkcí ( například z kotníků nebo i z kloubu kyčelního) a jemu „nezbylo“ než se jim podřídit. Takhle se totiž klouby v lidském těle chovají, takže já bych spíše hledal příčinu vzniku dysfunkce, koleno může být pouze důsledkem. Kdyby byl totiž opravdu zdegenerován, sotva by jste udělala krok. Leč Vy uvádíte, že ani ne tak v koleni ale pod ním! Větší nadváha pro správně srovnané klouby nemůže být v žádném případě nějakou zváštní přítěží. Když člověk kráčí ze schodů, okamžité zatížení na klouby dolních končetin může být až dvojnásobek tělesné váhy a přesto to klidně snášejí, jsou k tomu určeny. Doslova „kecy“ na téma, jak nadváha především ničí klouby je pouze nedostatek invence, dokola omílané. To „vystřelení od boku“ o artroze si vyslechne prakticky každý třeba po padesátce, používají to všichni, to samé o vyšším či nižším tlaku, je to folklór. A ještě nádavkem ….co by jste nechtěl (a)? Vždyť už je Vám 40, 50...Je to děs!!! Jinak artrotickými změnami může trpět daleko mladší člověk, ona totiž artroza, jako tzv nezánětlivé onemocnění podle mě není onemocněním kloubu jako takové, ale pouze snaha těla udržet v kloubu jakous takous rovnováhu při dysfunkci. Až na tohle medicína přijde, to bude slávy. Něco jiného je pak artritis (revmatické onemocnění). Ale trvám jako inženýr na tom, že artroza je především následek porušení optimálního vymezení kloubních hlavic. Bohužel ale ve vyšších stupních pak bolí, kloub tím jakoby zarezne. Bylo by potřeba se naučit rovnat si klouby podle Pokynů a hodně chodit, aby se artrotické nánosy uvolnily. I tohle mé tvrzení jde proti lékařským závěrům, že artrosa je neodstranitelná. Já tvrdím, že 1 a 2, pokud dojde k mechanickému srovnání kloubu, se zcela v pohodě sama rozpustí. Takže, paní Olgo, když mi tak fandíte, naučte se rovnat si kolínka sama, hodně choďte s pejskem, jemu se to bude rozhodně líbit a uvidíte, jak se Vám i ta nadváha postupně upraví. Ostatně, pokud máte dysfunkci v kolenech, tak bude nejspíše i v krční páteři, tím pádem utisknutá štítná žláza a odtud zase ta nadváha. U vás žen je to vše daleko citlivější na rovnováhu. A jinak, ne celkem mladá, Vy jste mladá tak se zbytečně nelimitujte. Jan Veselý

  • 15.07. 11:34, Renata

    Dobrý den, prosím poradit. Syn je po zlomenině nějaké nártové kostičky, má otoky, měl hluboký zánět-trombózu,bere léky na ředění krve.Má se šetřit a nohu má staženou až nahoru.Po zlomenině je asi 2 měsíce. Koupila jsem mu Wobenzyn, lékař prý mu řekl, že to je na nic. Jaký je váš názor? Souhlasíte-li, nemůže se Wobenzyn střetnout s nějakým lékem,co syn bere, nevím přesně, ale zajímá mě to obecně-já nepředpokládám, že by se nesměl brát s jakýmkoli lékem. Pak se chci zeptat, zda může provozovat ve stadiu, jakém je, v teplé vodě masáže a protahování a v případě, že ano, můžeme-li použít vaničky, která se prodává na masáž nohou při domácí pedikuře. Vzpomněla jsem si totiž, že jedna moje známá kdysi, coby sportovní terapeutka, doporučila pánovi po zlomenině spustit nohu do staré vířivé pračky. Moc děkuji za vaši trpělivost, kterou s námi se všemi máte. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní, Váš dotaz ve mně tají dech, to je nekonečný příběh naivity. Nemyslím tím Vás, Vy jenom hledáte pomoc, to je v pořádku. Vezmeme to po pořádku a snad pochopíte, co mám na mysli. Syn, patrně sportovec, díky zablokovaným kůstkám v chodidle si některou z nich zlomil. To se může stát. Za dva měsíce, vzhledem k tomu, že je mladý, kůstka bez větších problémů srostla. Jenže chodidlo je stále zablokované a brání normálnímu průtoku krevního řečiště, nepohybuje se, syn je možná vyšší postavy a proto jeho srdce nedokáže spolehlivě krev až z chodidel vytáhnout. Stává se to zejména u vyšších mužů sportovců po ukončení sportovní karéry. A pak trpí trombózou, ucpáváním žilního systému. Teď dumejme, snížený průtok žilního řečiště se podpoří stahováním? Někdo může namítnout, že se tím stlačením zvýší tlak – komprese (ale on se nepohybuje, má se šetřit !!!). Já naiva, když čistím ucpaný odpad tak jej spíše uvolňuji a bezchybně to funguje. Takže kompresi dolů!!!! Je potřeba silně mnout a masírovat chodidlo palci za neustálého kmitání a kroužení celým chodidlem k jeho uvolnění. A pak intenzivně chodit v nízké obuvi po nerovném terénu. V chodidle jsou mechanizmy, které tu kůstku bezpečně vřadí zpět do systému spinální dynamiky chodidla a obnoví průtok krevního řečiště. Wobenzym, když už nepomůže, tak neuškodí, jde v podstatě o pár enzymů, kterých si ale jinak lidské tělo dokáže vyrobit samo na míru tisíce. Měl by možná vliv spíše těsně po úraze na odstranění otoků a zánětů, teď už je asi opravdu zbytečný a tutově se z žádným lékem křížit nemůže. Ty teplé koupele může provádět ve vaně po chůzi, kdy chodidla budou protažená a vše půjde snadněji. S vaničkou Vám neporadím, já na pedikuře nikdy nebyl, neměl jsem k tomu nejmenší důvod, pravidelně chodím. A k té Vaší známé, oné sportovní terapeutce (chachacha), co myslíte že by vířivého poradila mně třeba na zlomené srdce? Snad rovnou skočit do Niagáry, chachacha. Promiňte. Pak se nedivme, v jakém marasmu se nachází český sport. Takže synek masírovat a silně mnout obě chodidla a chodit, to je vše, ony si pak už dokáží pomoci samy, jsou k tomu uzpůsobeny. Pěkný den přeji. Jan Veselý PS. A hodně pít, zejména v tomhle teplém počasí, minimálně tři dcl. čisté vody každou hodinu na 2x, k vůli dostatečnému ředění krve.

  • 15.07. 10:29, Lukašáková K

    Dobrý den,mám takový dotaz:Jsem 2měsíce po autonehodě,měla jsem 4cm lebky a distorzi krční páteře.Vše se zdálo být celkem dobré,ale začalea se mi dost točit hlava(prý je to od krční páteře). Občas cítím škubání v rameni,lopatce nebo ruce. Začali mi brnět i chodidla,to už mi moc v klidu nenechává.Stále chodím na kontroly na chirurgii a ted i na rehabilitace,ale nelepší se vůbec nic.Mohl by jsete mi poradit co s tím?A co by to mohlo být?Jsem z toho už dost vystresovaná. Děkuji K. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak tohle vím naprosto přesně milá paní. Bezpečnostní popruhy vlivem nárazu Vám prakticky zkroutily celé tělo jako by bylo z drátů. Koneckonců, každý viděl, co dělaji figuriny Oskaři při tzv. „crasch“ testech (nárazy automobilů do překážek), jak jim létá hlava a celé tělo. Situace je o to horší pokud chybí aierbagy, které z větší části té nekontrolovatelné smršti alespoň trochu zabrání. Problémem je to, že chirurgie zranění vyléčí, ale chybí zde něco, co by pak následně toho pacienta ještě vyrovnalo. Fyzioterapie s její rehabilitací zde spíš působí jako lízání zmrzliny přes sklo. Potřebujete zkrátka a dobře trpělivě rovnat celé tělo mnohokrát po sobě, jako když se rozmotává „zacuckované“ klubíčko vlny. Od chodidel přes pánevní oblast, ramena až po tu krční páteř. Pokud se tak nestane, Váš tělesný stav bude velmi dlouho neutěšeným a psychika na bodu mrazu, obávám se, že sama to nezvládnete. O významu a potřebě neustálého vyrovnávání těla pro udržení trvalého zdraví je tady vlastně celý blog stále dokola. Veselý Jan

  • 14.07. 12:35, Ivana Ždímalová

    Dobrý den, prosila bych o radu. Je mi 51let, od mládí sportovkyně - volejbal, nyní pilates a vydatná práce okolo domu, vycházky s dětmi ve svém povolání.Při cvičeních na jedné noze mě vždy začne druhá noha nesnesitelně pálit. Po přerušní pálení ustává. Jde o bolest v oblasti kotníků. Děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Předpokládám, že máte v obuvi nějaké zázračné vložky. Tím patrně došlo k zablokování kostí chodidel a k následnému dosedu tibiofibulární vidlice (tvořena kostí lýtkovou a holenní) na kost patní a odtud ono pálení. Začněte více chodit v nízké rovné obuvi, chodidlo se uvolní a vzdálenosti se opět upraví. A příště prosím více informací, nejsem jasnovidec. Veselý Jan xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dobrý den, nikdy jsem žádné vložky v botách nenosila. Nosím spíše sportovní obuv, žádné podpatky. Děkuji.Není to žádný velký problém, jde jen o to cvičení na jedné noze. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak to bude spíše těmi sportovními botami s jejich komplikovanými podrážkami. Sedněte si, vezměte patu do obou rukou a otáčejte zbytkem chodidla na všechny strany a stříhejte prsty´. Po chvilce by se dilatační mezera mezi patní kostí a tibiofibulární vidlicí měla ustálit. Jako obuv doporučuji spíše podrážky jakou mají tzv. sálovky. Přeji příjemný den. Veselý Jan

  • 12.07. 22:13, Štěpánka

    Chtěla bych Vám ještě jednou poděkovat za to, že jste mne zbavil bolestí, ale nejen to, musím Vám ještě napsat, že už druhý měsíc nevím, co je to ovulační bolest, kterou jsem trpěla řadu let a brala jsem na ni i léky a taktéž PMS se vůbec neobjevil. Za to vše opravdu dík, nevím, jak jinak bych to ještě vyjádřila. Snad Vás to ještě zajímá a kdybych byla vedle Vás, dala bych Vám za to velkou pusu. Vaše vděčná klientka. Štěpánka V.

  • 12.07. 10:37, Dáša

    Dobrý den. Moji dceru bolí denně pravé koleno už od 12 let (nyní je jí 14). Dětská lékařka ji zjistila vysoký RF v krvi. Byla proto odeslána k revmatoložce, která ji ve 12 letech stanovila Juvenilní idiopatickou artritis. Jenže letos na jaře nám bylo revmatologem sděleno, že diagnóza byla mylná, že dcera nevykazuje kromě bolesti v pravém koleni a vysokého RF v krvi žádné jiné příznaky JIA (vždy pokud byl u dcery při kontrole zjištěn vysoký RF byla přeléčena napřed Salazopyrinem a později Plaquenilem, při poslední kontrole měla RF v normě). Na ortopedii nám bylo sděleno, že se jedná o chondropatii patellae. Dcera byla vyšetřena v 11/2008 MR, závěr – normální nález v pravém kolenu. Chci se zeptat, jestli když jí byla stanovena tato diagnóza, jestli se to zobrazilo i při vyšetření MR. V závěru MR je totiž uvedeno, že vrstva chrupavky je přiměřená, a subchondrálně bez defektů. Jak je tedy možné že ortoped stanovil tuto diagnózu pouhým prohmatem kolene, přece by se na MR zobrazila ta poškozená chrupavka ne? Navštívila jsem s ní už dva ortopedy, v diagnóze chondropatii patellae se shodli oba, navíc jeden ještě uvedl že má dcera nohy do X a tudíž je zátěž na koleno větší. Ale nedokázali mi říct, proč ji bolí jen jedno koleno a druhé nikoliv. Je u diagnózy chondropatii patellae normální že koleno bolí každý den ? Dcera se totiž vzbudí někdy i v noci že ji koleno bolí (na bolest užívá Aulin v sáčku - 188; sáčku). Děkuji moc za odpověď. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Panečku, Váš dotaz vypadá na velice komplikovanou odpověď, ale myslím si, že to zas tak složité není. Je jí 14 let, to znamená období překotnějšího růstu. Patrně se příliš přirozeně nepohybuje jako většina jejich vrstevníků, myslím tím pravidelnou chůzi, takže kostra se nedokáže s tím růstem proporcionálně srovnávat a proto (možná) je určitá dysfunkce v pánevní oblasti, která vytáčí kyčelní kloub pravé nohy mimo osu. Tím dochází k jinému tlaku na kolenní kloub i prostřednictvím předního svalu stehenního, který přechází svojí čéškou (patellou) na kost holenní. Spíše nepřirozeně zatím jenom tlačí, ale jak uvádíte MR, závěr- normální nález, vrstva chrupavky je přiměřená a subchondrálně bez defektů. Takže nepřirozeným namáháním to zatím jen bolí. Jako důvod bolestí tam předokládám nějaké ty tolik módní kolečkové brusle a další adrenalíny a je to. Ale k té chondropatii pately, pokud se nenaučí si kolena sama rovnat může později klidně dojít. Začíná to především z těchhle důvodů být poměrně časté postižení, vidíte, že lékaři to takhle posuzovali. Ten minimální přirozený pohyb já osobně vidím i v jejím slabším imunitním systému, proto asi ty RF a všechno ostatní v krevním rozboru. Imunitní systém, jinak než přirozenou chůzí na vzduchu a slunci posílit nelze. Ta Juvenilní idiopatická artritis jako diagnoza je tragédie. Juvenilní značí že je u mladistvých, idiopatická, že jako medicína nezná přesně původ vzniku, v předešlé větě jsem popsal důvody,komu to mám neustále povídat? Přesto nikomu nebrání do ní cpát léky, které jenom dál imunitní systém oslabují. Slečna ať si zkusí rovnat své klouby podle Pokynů a má prázdniny, takže žádné vysedávání s „Notesem“ ale chodit, chodit, chodit v jarmilkách po trávě, pít a jíst hodně mléka a jogurtů. A motivujte ji tím, že se jí nožky krásně srovnají a žádné X se konat nebude, bude rovná a štíhlá jako gazela, to u těchhle slečen zabírá.

  • 10.07. 22:34, Ivča

    Dobrý den, je mi 37 let a mám asi jako většina lidí problémy s páteří,už půl roku mě bolí v bedrech,pálí mě v kyčlích.V poslední době mě ještě začal zlobit krční páteř.Píská mi v uších a mám pocit,že senemohu nadechnout...opravdu je to dost nepříjemné, bolí mě ramena.Snažím se cvičit pilates.Byla jsem na MR se závěrem -posun ploténky mezi 8/9 obratlem hrudní páteře, jen o 2 mm.Jsem štíhlá,nechci zbytek života strávit s nějakou bolestí.Chtěla jsem se zetat zda ten pocit neschpnosti se nadechnout a "knedlíku v krku, pálení v kyčlích a bolest v ramenou může souviset s páteří? a měl byste pro mě nějakou radu? Jsem už z tohoto mého stavu znechucená ... děkuji moc xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx S nejvyšší pravděpodobností od dysfunkcí kloubů dolních končetin máte vychýlenu pánev, proto ty bolesti v kyčlích a v bedrech. Jak vidno, dysfunkce se prostřednictvím páteřních obratlů přenesly do krční páteře a prostoupily do lebečních kostí, odtud to pískání v uších, jako následek přiskřípnutí vertebrogenních arterii zásobujících mozkové pleny a zhoršení psychického stavu. Změny se promítly do ramenní osy přes klíční kosti, odtud bolesti v ramenou a zmáčknutím prsní kosti tlak na žebra a proto se plíce nedokáží volně nadechnout. Tu ploténku berte spíše ve Vašem případě jako nezbytný doprovod, který se po srovnání vyřeší sám od sebe, není nemocí, pouze důsledek. Složitější to vidím s Vámi uváděným knedlíkem v krku. Vlivem dysfunkce krční páteře spasmy krčních svalů tlačí na štítnou žlázu, což bude přinášet další komplikace ve složitém ženském hormonálním systému, s postupným zhoršováním zraku a následně tvorbou zeleného či šedého zákalu ve vyšším věku, kolísáním váhy apod. Domnívám se, že nemusím dále pokračovat. Vaše potíže lze odstranit několikerou terapeutickou manipulací, sama to rozhodně nezvládnete. Jan Veselý xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dobrý den,ještě bych ráda doplnila můj předchozí dotaz. ostatní i už myslí,že jsem hypochondr. Mezi mé potíže ještě patří špátné polykání,mám pocit jakoby ztulého patra a krku uvnitř. A pobolívá mě v pravém třísle. Tak to je snd vše.Vím,že je takhle asi těžké posoudit můj zdravotní stav. Ale jen bych chtěla vědět, zda všechny popsané potíže souvisí s páteří či zda je nutno ještě hledat jiné příčiny. Ještě jednou moc velký dík za odpověĎ, ještě doplním, že pracuji kanceláři , ale v současné době jsem na mateřské M.

  • 10.07. 22:08, Šperlín

    Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na stélky Hanák. http://www.botyhanak.cz/nabidka/stelky/ a jejich účinky http://www.botyhanak.cz/informace/jak-stelky-pusobi/ Můžou mít výše zmíněné účinky nebo to způsobuje jen chůze, kterou p. Hanák k vložkám také velmi doporučuje, a vložka samotná na tento léčebný proces nemá vliv? Děkuji za odpověď. S pozdravem Šperlín xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tazateli Šperlíne, Vy mě chcete dostat do šíleného průseru. Ale budiž, stejně jsem už dlouho přemýšlel, jak po „zázračných vložkách onoho výrobce vystartovat“. Větší mystifikaci lze snad už pouze najít při obhajobě hledání nepřátel USA. Tedy ne, že bych „zázračným vložkám“ záviděl jejich popularitu mezi obecným lidem. Spíše abych upozornil na nebezpečí při jejich užívání vycházejíc z neuvěřitelně hulvátského zneužití důvěřivosti trpících lidí. Moje pobouření je o to větší, že se pod tuhle mystifikaci podepsal Ústav antropologie z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerztity Brno. Ty doslova krávoviny v popisu „Jak stélky působí“ totiž musel někdo z onoho „ústavu“ napsat na objednávku. A ten někdo, podle mého soudu, musí jezdit v kolečkovém křesle, protože kdyby normálně chodil, tak by ty šílenosti nemohl vypustit. Při tom je to tak rafinovaně napsáno, že běžný člověk žasne, jak to že tvůrce spásy lidstva doposud neobdržel Nobelovu cenu? Pominu „odbornosti o příznivém vlivu působení na biodynamiku těla, to by vydalo na román, ale „perly“ typu vlivu působení i při čištění čelních dutin, s možností škrábání v krku, plynatosti a průjmu mě sráží ze židle. Dovětek o zákazu užití vložek v šestinedělí na mě pak působil tak, že jsem se z toho málem po..al. Ale teď vážně, lidské chodidlo lze bez nadsázky považovat ve své jedinečné funkci za nejsložitější organické uskupení v Přírodě, jehož vysoce sofistikovaný systém svým významem k všeobecné smůle vyspělého lidstva doposud uniká především lékařské vědě. To má pak naprosto zásadní význam v neustálém snižování kvality lidského zdraví s dopadem na mladší a mladší ročníky, včetně dnes i velmi malých dětí!!!! Ony zázračné vložky, „doslova zaizolováním“ ozdravné funkce chodidlel neudělají při tom nic jiného, než že daleko rychleji a spolehlivěji přesunou dysfunkce chodidel až do nejvyšších pater kostry se všemi negativními dopady na zdraví nositele. A při tom za pěkně mastnou sumičku, stejně jako dnes všechny ty tzv. zázračné zdravotní vložky, ať už jsou odkudkoli. Až ortopedie a jak vidno i antropologie pochopí, že lidské chodidlo není monolitické kopyto, snad konečně začnou klesat i ty příšerné náklady na zdravotnictví. Můj osobní názor je ale spíše ten, že dříve tzv. vyspělé lidstvo vyhyne. Ale s krásnou obuví, vybavenou nesmyslnými vložkami.

  • 08.07. 10:37, Anna Ševčíková

    Vazeny pane Vesely, velmi me zaujaly Vase znalosti zejmena o chuzi a dolni koncetine..mam problem jako vetsina lidi stredniho veku, a to s dolni koncetinou, mam artrozu palce u nohy a mirne haluxy, lekar doporucil nahradu kloubu, do které se mi pochopitelne nechce, take me trapi osteochondroza bederni casti zad, ale snazim se cvicit, posiluji, myslite si, ze je to vhodne? Dekuji za odpoved, s pozdravem, A. Sevcikova xxxxxxxxxxxxxxxxXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Děkuji za uznání. Pěkně jste to trefila, máte problémy jako většina lidí středního věku a téměř všichni v důchodovém věku z důvodu prudkého omezení přirozených pohybových aktivit nezbytných k neustálé regeneraci ( a především rovnání) lidského těla. Znovu opakuji, ten, kdo se trvale přirozeně pohybuje, tj., využívá dobrodinní prosté chůze, má reálnou šanci v 80 vypadat někde mezi 50-60 lety a co je hlavní, bude přirozeně pohyblivým a neodkázaným na milosrdenství ostatních. Ta artroza a mírné haluxy na Vašich nohou nejsou žádným neštěstím, pouhá machanická reakce těla prostřednictvím Vašeho centra rovnováhy v mozku na udržení osové souměrnosti potřebné k Vašemu bezproblémovému pohybu v prostoru. Dysfunkce v chodidlech způsobuje, že palec není už vrcholem chodidla a jeho funkci přebírá ten silný kloub před ním. Ale ten na tohle zařízený není, proto bude možná nateklý a zarudlý. Dysfunkce budou zaručeně v pánevních kostech a odtud pak potíže v bederní části. To má dnes více či méně 50 lidí po padesátce. Cvičení a posilování, jak uvádíte, nějak významnou roli nesehrává. Logicky- uvažujte prosím, jak asi mohou reagovat posilované svaly na křivých kloubech? Bolestí v klidové fázi, nic víc, nic míň. Takže je potřeba začít rovnat chodidla a co nejvíce chodit v nízké obuvi, Vaše tělo se už postará o to ostatní. S pozdravem Veselý Jan. PS. A panu lékaři že posílám uctivé pozdravení.

  • 07.07. 17:24, Míša

    chtěla jsem se zeptat jestli je možné aby mě bolela pod rpavým žebrem od pateře ? Již dlouho mě to pobolívá a všichni mi říkají že je postižený žlučník a že to se zády nemá nic společného dost mě to psychicky zmáhá.............před půl rokem jsem byla na sonu žlučníku a bylo vše ok jen játra zatučnělá..............ted mě to zase začalo pobolívat tak jsem zoufala může to být žlučník nebo i od té pateře? Upozornuji ze mam dost velká povislá prsa a na bolava zada trpim take predem moc dekuji za odpoved........s pozdravem Míša xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Podle mého soudu Vaše potíže budou nejspíše od dysfunkčních obratlů a odtud i ty bolesti zad. Koneckonců i sono Vám potvrdilo, že žlučník je OK. Podle mě Vám navíc patrně těsnější podprsenka tlačí na žebra a tím mohlo snadno dojít k utlačení snad 4 nebo 5 žebra. Jejich obratle, Th 4,5 hrudní mají přímou vazbu na žlučník a játra. Procházejí totiž mezi nimi jejich nervy do míchy. Skřípnutím obratlů dojde k částečnému útisku tzv. spinálních nervů a následně orgány nepracují jak by bylo potřeba. Proto mohlo dojít až k podráždění žlučníku a jater, která reagovala ztučněním z přebytku rezervní energie z potravy, která se tak nemohla dostat do krevního oběhu. Jakkoliv to pro Vás možná zní negativně, ubezpečuji Vás, že pokud dojde k mechanickému uvolnění a srovnání hrudního koše, dotčené orgány se okamžitě vrátí do normálu. Bylo by potřeba Vás celičkou srovnat a můžete být jako rybička. Jenže těch dysunkcí budete mít nesporně víc, nechce se mi třeba věřit, že by se Vám dobře dýchalo, může být v útisku štítná žláza s následným kolísáním hmotnosti atd. Ale pozor, to ochabnutí je především přímým důsledkem zanedbání přirozeného pohybu. Pokud tím trpíte už ve 30 letech, co chcete dělat v padesáti? S pozdravem Jan Veselý

  • 06.07. 12:03, Lukáš

    Dobrý den, prosím o radu. Již rok mě trápí ostruhy paty na achilovkách. Horší je to po chůzi, ještě horší po fotbale, kdy pak 2 dny trpím velkou bolestí. Během toho roku se mi k tomu přidaly bolesti šlapek, zejména pat a celková unavenost nohou. Podle podologa mám ještě mírnou lordózu a za poslední měsíc bolesti v oblasti levého prsu u hrudní kosti při určitém pohybu. Může to vše souviset? Mám sedavé zaměstání, Z chůze v rovných botách s tenkou podrážkou, jak doporučujete, mám hrůzu. To opravdu bolí. Podolog mi dal vložky s měkkou patou, se kterými při chůzi bolest necítím a doporučuje boty Chung shi - balanční boty. Je nějaká jiná možnost? Děkuji mnohokrát za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Klidně Vám Lukáši radu dám, leč co já břídil proti odborníku podologovi? (Podolog se stará zejména o chodidla- na vysvětlenou fan klubu). Podle mě budete mít totálně zablokovaná chodidla a odtud ty potíže. To říkám já, odborníci jak vidno to vidí jinak. Pokračuji: veškeré výrůstky na chodidlech vznikají z tlaků dysfunkčních chodidel v nevhodné obuvi na důležitá kloubní spojení, což u paty s ostruhou, jako základního senzoru chodidla je naprosto zřejmé, tedy alespoň pro mě. Ta lordóza je pochopitelná, je pouhým optickým vyjádření stavu Vaší páteře jako důsledku proniknutí dysfunkcí kloubů do nejvyšších pater kostry. Otázkou pak zůstává, co všechno dysfunkce ve skutečnosti postihly. Ty bolesti na hrudi jdou z posunutí klíčních kostí, žeberních oblouků a obratlů jako odpověď. Moc se v těchto teplých dnech nerozčilujte, mohlo by to s Vámi seknout a pan podolog by to třeba dešifroval jako skrytou vadu srdce. Takže příteli Lukáši, sedíte sedíte, tělíčko ochabuje, pak jen tak vyběhnete na trávník a celé to ochablé se ještě pokřiví a bolí. Vy se dívite, při pomyšlení na prostou chůzi máte hrůzu, tak co s Vámi? Víte proč to vlastně bolí? Protože Vaše chodidla neztratila schopnost v chůzi si dost pomoci tím, že neustálou kalibrací v chůzi si sama rovnají jednotlivé kůstky chodidel.. jenže je to také spousta chrupavek a ty bolí. Takže Lukáši: já radím chodit chodit chodit v nízkých botách a pak si silně palci protírat šlapky ze spodu při kmitání chodidla a prstů. O ortopedických vložkách, natož měkkých vložkách pod patu raději ani nediskutuji, balanční boty vymyslel debil. Taková čínská pomsta. Chtěl bych vidět chodidla onoho odborníka. S pozdravem Ing.Jenda, laik z Nových Hradů.

  • 01.07. 21:28, Danka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak řešit problém s bolestí levé achilovky. Před dvěmi lety mně začalo pobolívat nad patou, udělala setam boulička. Na ortopedii mi udělali obstřik,doporučily vhodné vložky s tím, že se mi propadá klenba. A abych nohu šetřila .Nějakou dobu bolest ustala, nyní mně už tak 3 měsíce bolí noha i v klidu.Mám tam viditelnou bouli. Pokud více chodím, nemůžu pak na nohu došlápnout, nebo mít uzavřené boty.Masti, obklady nepomáhají. Používám zdravotní obuv a vložky do bot.Jde o zduření vazivového pouzdra.Jakým způsobem se toto dá odstranit.Podle mně nechodit, není řešení.Pracuji s dětmi a nemohu celý den prosedět.Děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Nad patou Vás patrně začalo pobolívat proto, že nejprve došlo k zablokování celého kosterního systému v chodidle. Tím se vychýlila patní kost a začala křivě natahovat achillovku která je pokračováním lýtkového svalu uchycenou pod patní kostí. Usuzuji, že z počátku jste omezila chůzi z důvodu bolestí a tím došlo vzápětí k ochabování malých svalů v chodidle a kosterní systém se propadnul do plochonoží. I když to plochonoží tam mohlo být dávno před tím. Už z tohoto by mělo být zřejmé, že žádná vložka, která to podepře nemůže být vhodná. Sice na krátký čas eliminovala bolesti z dysfunkcí mnohačetného kloubního spojení chodidla, ale nezabránila tomu, aby se dysfunkce dále nerozšířily. Neposoudím, v kterém místě máte onu bouli a zda je to např. vychýlená kůstka třeba ze zánártí nebo lymfatický otok z přetížení. Na nohu nemůžete došlápnout patrně proto, že většina kostí v chodidle není srovnána a protože je to celé hustě protkáno nervaturou, tak to přirozeně bolí. Zajímavé na tom je, že používáte zdravotní obuv a vložky do bot a přesto se to zhoršuje. Nepřipadá Vám to divné? Odstranit se to dá cílenou manipulací s chodidlem. A také neustálou chůzí v obuvi s měkkou ale hlavně rovnou podrážkou bez vložek. Třeba něco jako jarmilky a hodně chodit v nerovném terénu. Následně si sedněte a kruťte si chodidly za pomocí rukou na všechny strany, postupně se ten velmi komplikovaný systém usadí do optimální polohy. Můžete mi sice nevěřit ale chodidla jsou na to zařízena, sama se v přirozeném pohybu neustále kalibrovat. Proto si mohu dovolit tvrdit, že vložky jsou ortopedickým nesmyslem Upozorňuji, že zpočátku to asi bude dost bolestivé.

  • 30.06. 13:45, Heluna

    Dobrý den, pane Veselý,  ozývám se po delší odmlce,nevím,jestli se pamatujrte na helunu ze středních čech,psali jsme si několikrát, a to ohledně mých potíží s výhřezem ploténky. Proč píšu: moje problémy se vystupňovali v podstatě do té míry, že mám neuropatické projevy na levé noze,které mi brání v chůzi. Při chůzi mi totiž zbrní  nárt, prsty a oblast holeně a lýtko se mi jakoby napumpuje,cítím tlak a musím zastavit.Podstoupila jsem kontrolní rezonanci ,která neukázala zhoršení oproti lonskému roku tzn, 7 mm výhřez s kontaktem na durální vak a kořen L5S1.Byla jsem na konsultaci u neurochirurga v nemocnici Na Homolce a tam mi v podstatě řekl,že zatím by se do operace nepouštěl,ať zkusím rehabiloitovat,já už však nevím jak a když mi neochrnuje noha tak ještě není správný čas. Navštívila jsem tedy odbornici na rehabilitaci mimojiné metodou Mc Kenzie p. Novákovou v Praze,která mě vyšetřila a sdělila,že moje obtíže jsou rehabilitací nezvládnutelné a tudíž nevratné, a doporučila mi ještě kořenový obstřik a případně mikrooperaci (na kterou jsem mimo jiné již dohodnuta v Lioberci) s tím, že mi samozřejmě nikdo nezaručí odstranění mých obtíží.Můj kousek plotýnky se mi podivuhodně zasekl a nehýbá se a  tlačí na nerv,což způsobuje ty bolesti či brnění. Kupodivu nemám oslabenou svalovou funkci a neurologický nález je velmi malý. Já se stále naivně domnívám , že se to ještě dá nějak "rozhýbat!, ale  ani Vaše rady o ranním protahování  mi neulevují a chúze,kterou bych tak ráda praktikovala,moc nejde a naopak se mi to vždy ještě rozdráždí. Myslíte, že ještě něco má smysl,zkoušet? Ale prosím nepište s takvým despektem o všech těch, kteří se v dobré vůli také snaží pomoci. heluna XxxxxxxxxxxxxxxXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milá paní Heluno, to není despekt, spíše beznaděj. Furt dokola a stále o jednom. Máte zablokovaná chodidla, a protože jsou hustě inervována tak ty blokády způsobují, že se navenek projevují jako polyneuropatie. Prostě ty nervy reagují ale je jim to v těch blokádách houby platné. A proto ten tlak a to napětí s otoky v chodidle a v lýtku. Ony totiž spolu v biomechanice lidského těla neodmyslitelně souvisí. To je celé a myslete si co chcete. Připadá vám to jako despekt? Pokud Vám ta paní Nováková sdělila, že Vaše obtíže jsou rehabilitací nezvládnutelné, měla ze svého pohledu pravdu říkám s despektem, také bych jí mohl poslat třeba do …..i s Mc Kenziem Z mého pohledu tedy rozhodně odbornicí na pohybové problémy nebude, já Vám byť s despektem a notnou dávkou namyšlenosti píši, že to jde odstranit naprosto snadno a hlavně rychle, ale to je zcela Váš problém, čemu chcete věřit. Ještě že ten pan neurochirg je odborník, protože jste se mu nezdála, píšete, že přeze všecko svalovou funkci oslabenu nemáte a neurologický nález je velmi slabý, tak se raději do ničeho nepouští. To paní Nováková s celým slavným Mc Kenzie je razantnější „odbornicí“, a Vy se okamžitě běžíte dohodnout na mikrooperaci, i když Vám tam předem oznámí, že samozřejmě za výsledek neručí. Vy si necháte sahat do páteře s tímhle upozorněním? Bravo, ale pak už si nikde nestěžujte! Tak k té Vaší „naivní“ domněnce Vám říkám, že stále znova a trpělivě Vám opakuji, že se to rozhýbat dá. Ono, kdyby jste přece jenom chodila, tak ten úlomek už se dávno třeba vstřebal. Je to přece Vaše tkáň a s tím tělo problémy nemá, jenže k tomu potřebuje energii z přirozeného pohybu, na to je uzpůsobeno. Ale Vy spíše objíždíte kde koho a skutek utek. Tak přemýšlejte...v tom je smysl, nevzdávat se a zkoušet...

  • 30.06. 12:44, Iva

    Dobry den, pane Vesely, s nadsenim ctu Vase nazory, pripadaji mi velmi rozumne. Koupila jsem si (a zatim jen ctu) i Vasi knihu. Jako pravdepodobne temer kazdy, kdo Vam pise, mam pohybove problemy - konkretne s pateri.Zacalo to uz nekdy ve 12 letech bolestmi prave kycle - lecbou bylo odlehcovani v podobe berli (ca 4 tydny). Za par let se u me vyvinula skolioza s rotaci v bederni oblasti (tam mam take ohnisko problemu, 4.-5. obratel), ve 20 letech první "znehybneni", dalsi ve 32 letech. Od te doby (ted je mi 34) problemy pokracuji (navic me nici uz 8 let sedave zamestnani). Zacala jsem jezdit do prace a z prace na kole (2x25 min.) a obcas jdu i pesky, ale problemy se tim spis zhorsuji (schazi nejspis pravidelnost). Ale konecne k veci: nechala jsem si ted napsat rehabiblitaci a lékařka při vstupni prohlidce konstatovala, ze mam jednu nohu kratsi. Pry takto vznikla i ta moje skolioza. Az dokoncim rehabilitaci (cervenec, srpen), zmeri mi nohy a doporuci vhodne vlozky do bot. Co si o tom myslite? Mohu i tak chodit (s vlozkou v bote nebo bez), nebo co byste mi v tomto pripade doporucil? Moc dekuji a omlouvam se za podrobnost s pozdravem Ivana Novotna xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak to já zase s nadšením kvituji, když jsem tak chválený. A proto Vás potěším. Jako mladé ženě se Vám muselo moc líbit, když Vám někdo oznámí, že máte jednu nohu kratší. Na sto procent nemáte, zase oznamuji já. Za celou dobu, co se zabývám terapií bolestí pohybového aparátu jsem to nezaznamenal. Jedna noha kratší je zdánlivě tím, že vlivem vychýlení pánevní osy je zkrátka a dobře jedna víc do předu a ta vzadu se pak zdá být kratší.. A když se ta osa pánevní mechanicky vrátí zpět, tak jsou nožičky okamžitě stejně dlouhé. Až na tohle ortopedie přijde, to bude slávy. A ještě víc Vás potěším a patrně pobavím zdejší fan klub. Postupně jsem přišel k přesvědčení, že skolióza vlastně žádnou nemocí není. Je to pouze a jenom vlivem přizpůsobivosti obratlů optické vyjádření stavu porušení svislé osy kosterního aparátu a pokud se ten srovná, páteř se také narovná. Holt, takhle se klouby chovají. Takže Váš kloub kyčelní měl někdo zasunout zpět a bylo to v pořádku. Leč se tak nestalo a dysfunkce se dále promítaly do pohybového systému, takže proto ta občasná znehybnění když rotace překročí únosnou míru. Ona totiž nebude pouze v bederní oblasti, zákonitě musí být i v hrudním koši. Schválně si dejte prstíky před zrcadlem na výstupky klíčních kostí u krční jamky. Možná se poděsíte nad tím vychýlením, přirozeně ramena budou rovněž v nestejné výši. A teď to hlavní. Lidské chodidlo je ve své mechanice snad nejsložitěším biomechanickým systémem na zeměkouli. Pokud pod něj vložíte tzv. „vhodné vložky“ do bot které pak fungují jako "izolace", tak můžete tzv. „rehabilitovat“ do svého nejdelšího života s výsledkem NULA. A že je vložíte nepochybuji, ortopédi jsou totiž přímo napojeni na výrobu drahých „zdravotních“ vložek do bot. Jako když kovář upraví podkovu kulhajícímu koni. Ale člověk přece nemá kopyta.....A k tomu kolu, ne že málo jezdíte, právě naopak. Snad pochopíte, že když se svým momentálně křivým tělíčkem opřete do pedálů, tak se to těm křivě napínaným svalům musí „zamlouvat“ a ve chvílích klidu Vám to zase ony „vrací“. Takže jestli chcete, po skončení „rehabiltace“, ještě než nasadíte vložky, zkuste mě kontaktovat, já lidi rovnám tak, že vložky určitě nepotřebují. S pozdravem „Rehabilitaci zdar a rehabilitačním odborníkům zvlášť“ v dokonalé úctě Jenda z Hradů, námořník bez znalosti móře, co si myslí, že objevil Ameriku.Tento titul mi „udělil“ předseda podologů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. A já na to odpovídám bez stínu hořkosti...a přece se točí...

  • 30.06. 11:09, Helena

    Dobrý den, prosím o radu. Již asi přes půl roku mě bolí klouby palců na nohou, Cítím to při každém kroku. Ráno, když vstávám a začínám rozhýbávat ruce, bolí mě i klouby na rukou u všech prstů. Dále celá záda a trpím na bolesti hlavy. Teď asi týden se mi k tomu přidala bolest i v místě, kde jsou ledviny. Cítím se i unavená., Je mi to strašně nepříjemné, protože i špatně spím. Lékař mi řekl, že to nic neni, až vyměním zimní boty,bude to lepší. Bohužel zakoupila jsem kožené letní pohodlné botičky, ale problémy trvají. Ba naopak přidávají se další. Když jsem si byla pro léky na tlak, zmínila jsem se opět lékaři ale řekl mi, že musím být zdravá. Bohužel, ale necítím se tak ani trochu. Děkuji předem za radu a za pomoc. Helena Novotná xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Vážená paní, tak jak výstižně popisujete své problémy, lze z toho definovat původ Vašich potíží. Váš lékař má v podstatě pravdu, pro něj jste zatím zdravá, i když on to vidí trochu jinak než já. Takže, jste zatuhlá a pokroucená jako paragraf a proto bolest v celých zádech jak uvádíte. Krční páteří to jde do hlavy, jednak spasmickým (křečovitým) svalstvem ze zad až na lebeční kosti a od nich utlačeným cévním systém, proto ten vysoký tlak. Protože máte vychýlenou kolmou osu těla, začínají se ozývat palce u nohou a zejména jejich klouby mezi prvními články prstů a kostmi nártními. Takhle začínají tzv. palce do X, prostě se bortí a funkci dynamiky chůze musí převzít onen kloub tzv 1. metatarz. Protože na to ale není „zařízený“ okamžitě otéká, takže zánět kloubu, bolí a je zarudlý . V zatuhlém pletenci svalů ramenních to pak probíhá obdobně do horních končetin, utlačený cévní systém špatně prokrvuje ruce, zatuhlé šlachy ovlivňují svalstvo a křečovité dlouhé natahovače prstů je stahují ze správných kloubních poloh. Protože se tomu musela přizpůsobit přes pánev celá kostra vlivem chůze, tak ke každému obratli se váže nějaký tělesný orgán. Ve Vašem případě to bude patrně 9,10 Th, obratle hrudní, odtud pak asi ta bolest v oblasti ledvin. Protože je tělo ztuhlé, nedokáže se ve fázi usínání dostatečně uvolnit a následuje nespavosta Vy si nikdy neodpočinete. Dysfunkce pronikly až do lebečních kostí, Centrální nervový systém vlivem nerovnováhy mozkových hemisfér je nevyvážený , Vy se vlivem bolestí nedostatečně pohybujete na čerstvém vzduchu a poklesem kyslíku v tkáních a to zejména v mozkových jste mrzutá a unavená. Takhle prosím začínají deprese. Jestliže to ale takhle pan doktor nevnímá, pak se nabízí otázka a co tedy vlastně sleduje? Nebyla Vy jste spíš u ševce? Tohle všechno se dá poměrně snadno mechanickou cestou vrátit zpět a budete opravdu zdravá, …....když to říká i pan doktor...... Ale je to potřeba učinit ihned, hodiny Vám tlukou dvanáctou! Pak už skutečně zdravou být nemusíte a jak to bolí, znáte určitě dobře z přeplněných čekáren. Jan Veselý

  • 29.06. 22:01, MARTIN

    Dobrý den pane Veselý, při hledání rady na můj problém jsem narazil na Vaše stránky a chci Vás poprosit o radu. Je mi 38 let a vykonávám fyzicky náročnou práci (zedník obkladač ).Od ledna tohoto roku mám problém s bolestmi v obou loktech a nyní se ozývají i předloktí. Byl jsem s tím u ortopeda a ten mě to obstříkl a byl nějaký čas klid .Je to týden co jsem musel opět k ortopedovi kvůli bolestem a opět obstřik (již po 3x),je to lepší ,ale bolest tam je stále.Pravděpodobně se jedná o ten.loket -z práce z přetížení těch šlach .Doktor radí buď operace (to nechci) nebo rázovou vlnu .Tímto Vás chci poprosit o Vaši radu jak to léčit. Děkuji . Hančík. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Poradím ale asi nebudete chápat. Tady není co léčit, dá se to celkem obstojně uvolnit a pak už bude záležet pouze na Vás, jak si budete udržovat svalstvo natolik vazké a elastické, aby k tomu do budoucna nemuselo docházet. V opačném případě si Vás dovoluji upozornit, že třeba v padesáti budete mít šlachy na rukou tak scvrklé, že prsty se Vám budou kroutit do vrtule a neudržíte v nich hrnek. Lokty z osy, bolesti v ramenou, takže syndrom karpálního tunelu, tenisvý loket, zamrzlé rameno atd. Pozor, já Vás nestraším, je to prostě tak. Operacemi se tady rozumí odoperování tzv epikondylů v loketní části, protože ty těm zkráceným šlachám překážejí a tak ortopédie si myslí, že ty epokondyly jsou tomu na vině. Poslouchal jsem se zájmem v rozhlase, jak primář chirurgie se zaujetím s naprosto vážnou tváří popisoval, jak úspěšně umí operovat tzv tenisový loket a pacient se může do dvou měsíců vrátit do pracovního procesu. Co myslíte? Kdo z nás dvou je větší šílenec? Když se to dá na několikrát jednoduše manipulačně odblokovat, prostě vědět, kam sáhnout a jak to uvolnit. Tak dumejte a přemýšlejte, máte skutečně o čem. Vy sám si ruce můžete mazat třeba olivovým olejem a pak třeba s nějakou starší osuškou v druhé ruce třít silně a nemilosrdně tu první tak, že sevřete silně prsty a tou drženou v osušce budete otáčet od bicepsů až po dlaně. A moc se nešetřete, bude to bolet ale výsledek stojí za to. Ale může Vás těšit, že to máte zadara. Rázová vlna je sice k smíchu ale při placení mrzne úsměv. Veselý Jan

  • 27.06. 17:14, Alena

    Dobrý den, dcera je tři roky vdaná, je jí 22 let - úřednice, manželovi 29 let - voják z povolání, dojíždí domů na víkendy. Mají problémy s otěhotněním, on má snížený počet spermií na mezní hodnotu, ona sníženou činnost štítné žlázy, kterou již rok léčí. V dubnu 2009 otěhotněla, ale po 8 týdnech plod odumřel a musela podstoupit výškrab. Půl roku pak používali kondom, nyní se opět snaží o děťátko, ale marně. Můžete poradit? Děkuji a zdravím - Alena xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Poradit je to nejmenší, teď jde o to, zda Vaši mladí to budou ochotni vnímat. Snížená činnost štítné žlázy patrně limituje hormonální hladinu u Vaší dcery a tím ovlivňuje možnost kvalitního početí. Při tom se nemusí jednat o nijak složitý problém, nejspíše vinou zablokování krční páteře je štítná žláza zbytečně utlačována. Mohou ji léčit jak chtějí, dokud se žláza neuvolní, lepší to nebude, pouze léčba bude dělat problémy s otěhotněním. Můj názor vychází z přesvědčení, že do hormonů se „nesahá“! Domnívám se, že dcera bude mít rozhodně dysfunkce i v pánevní oblasti, které se dále podepisují na možnosti kvalitního otěhotnění nerovnováhou v hormonální hladině jinak postavených vaječníků, dělohy a podobně. U zetě je to pak opět snížením přirozeného pohybu nedostatečnost v produkci spermií. Dnešní vojáci totiž převážně sedí a pak se dále poškozují v posilovnách. Vycházím při tom z toho, že pokud je voják, měl by být jinak zatím zdravý jako řepa. Oba by potřebovali několikrát po sobě srovnat a začít s pravidelnou chůzí. Tím by u obou došlo k dobrému prokysličení veškerých tkání a tím např. u zetě ke zvýšení tvorby dostatečně fertilního spermatu. U dcery by došlo k vyrovnání a sklidnění zejména pohlavních orgánů a tím k uklidnění a vyrovnání hormonální hladiny. Co je pak nesmírně důležité pro přirozené otěhotnění a spolehlivé udržení plodu včetně přirozeného porodu je to, že její ochablé pánevní svalstvo by zesílilo a svaly by byly elastické a pružné, dobře reagující na hormonální změny směřující k otěhotnění, těhotenství i k porodu. Tenhle problém u dnešní potenciální rodičovské populace je bohužel čím dál častější a při tom z důvodů, které doslova bijí do očí. Snížení přirozeného pohybu. Pokud nepřijde k razantní změně ve způsobu trávení života, bílá rasa ve vyspělých zemích zanikne. Veselý Jan

  • 27.06. 09:03, Ilona

    Dobrý den, narazila jsem na Vaše stránky a vzhledem k tomu, jak pěkně všem radíte, tak bych se chtěla zeptat na Váš názor na můj problém. Je mi 47 let a loni v září jsem si přivodila vyvrtnutí kotníku. Na rentgenu lékař nic nezjistil a tak mi bylo řečeno, že si mám kotník pouze ovázat, ale po měsíční trvájící bolesti jsem již na jiném pracovišti dostala na kotník ortézu. Tak jsem se s tím prala 3 měsíce, až kotník jakž takž přestal bolet a mohla jsem začít normálně chodit. Na jaře mě začalo pobolívat v podkolenní jamce, takže delší chůze nepřicházela v úvahu a kotník jsem měla po delším chození lehce oteklý.. Před měsícem pro bolest v zádech jsem navštívila rehabilitaci a akupunkturu. V okamžiku, kdy rehab.pracovnice začala na celém těle pracovat systémem uvolňování svalů, tak se kotník znovu ozval. Cítím pálivou bolest v okolí vnějšího kotníku vpředu, takové vajíčko a ze zadu tlak. Při stání mi připadá jako by mi noha sedala a tlačí mě vnější kotník zespodu. a nutí mě to nohu odlehčovat. Tahavá bolest se šíří vnější stranou stehna až ke kolenu a do podkolenní jamky. Někdy cítím bolest i na vnitřní straně v okolí achilovky a někdy cítím tah  na zadní straně stehna.. Když jsem znovu navštívila ortopeda, tak mi bylo řečeno, že ortopedicky je vše vpořádku a dostala jsem doporučení na neurologii. Tam jsem zatím neměla sílu dojít. Můžete mi poradit co se to pokazilo a jestli je možná nějaká náprava? Děkuji za odpověď. Ilona xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx No tak to Vám tedy musím poradit také a snad také pěkně, ale ortopedům se to asi líbit nebude. Kost holenní a lýtková směrem k chodidlu vytváří tazv. Tibiofibulární vidlici, mezi kterou se pohybuje svrchní část patní kosti. Mezi nimi ale musí být určitá vůle kvůli volnému pohybu, jsou to přece klouby a nesmí být na doraz, což se vám asi při klopýtnutí stalo. Kost lýtková se přirazila na kost patní. A to je špatné pro natahovače a ohýbače prstů, které okolo procházejí vzhůru ke koleni podél kosti lýtkové až po vrchní tibiofibulární spojení, nemají dostatek prostoru a jsou ve zvýšeném napětí. Proto i to „vajíčko“ z nepřirozeného tahu v podkolenní jamce. Zvýšené napětí pak způsobuje ony otoky a pálení. Přirozeně na rentgenu se tyhle věci rozeznávají těžko, leč oni to stejně nevidí, tu tolik potřebnou mezeru mezi patou a kostí lýtkovou posuzuje ortopedie totiž jako dysfunkci, to je pak těžké. Dokud si ortopedie nepřibere jako povinnou literaturu i nauku o mechanice, tak to lepší nebude. Ten doraz pak způsobuje pocit „sedání nohy“, které Vás nutí nohu odlehčovat pokrčením. Domnívám se, že akupunktura tady akorát docílí jistého uvolnění, ale jehličky klouby nevymezí. Tím, že to máte již poměrně dlouho, dysfunkce se promítly do vrchních pater kostry a proto ty potíže ve stehně a výše. Terapeutka měla začít s uvolňováním od chodidel. Vaše tělo si „muselo“ vlivem dlouhodobého působení dysfunkcí „najít“ jakous takous rovnováhu, a ona , tím, že do toho zasáhla z opačné strany tak se ozval kotník. To je náhodou dost zajímavý důkaz k tomu všemu, co zde tvrdím. Ale jak vidíte, jí to bylo stejně zbytečné, dost dlouho zde uvádím, že fyzioterapie je achillovou patou české ortopedie. Mám pro Vás dobrou zprávu. To všechno, co Vám ztrpčuje život jsou pouze a jenom prozatím mechanické potíže a jdou snadno odstranit. Sedněte si, vezměte patu pevně do obou ruk a začněte vrtět zbytkem chodidla na všechny strany. Než si to „dosedne“ přesně kam potřebuje, bude to možná i trochu bolet. Pak chodidla nemilosrdně za dalšího kmitání silně protírejte palci rukou. Pak si dáte obě nožky na zem, lýtka si namažete nějakým olejem a budete si je silně protírat podél kosti lýtkové od kotníků až pod kolena. Uvidíte, jak si to „radostně sedne všechno zpátky. A pak nám napište, jestli to fungovalo. A mimochodem, u dobře vyvinutých kloubních pouzder kotníků je prakticky nemyslitelné, že by se při pouhé chůzi mohly vymknout. Ale k tomu musíte neustále intenzivně chodit, jinak se posílit nedokáží. Tak pěkný den paní Ilonko.

  • 26.06. 21:51, Kateřina

    Dobrý den, někdy se mi udělá na chodidle boule, resp. místní otok, který je na došlápnutí bolestivý a špatně se mi chodí. Když je noha v klidu, po chvíli se ztratí, ale udělá se třeba jinde. Co to prosím muže být? Díky Katka XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Budete mít patrně zablokovány jednotlivé kůstky v chodidle, jejich kloubky navzájem nesedí přesně jak by potřebovaly. Tím způsobují zvýšené napětí v průtoku lymfatického systému, který pak patrně vytváří otoky. Doporučuji chůzi v nízké obuvi po nerovných teréněch a po té silně palci chodidla protírat za současného kmitání prstů chodidla, aby došlo ke zvýšenému pohybu v kosterním systému a klouby se mohly usadit. Veselý Jan

  • 24.06. 10:25, Robert

    Dobrý den, je mi 39 a mám chondropatii čéšky která se mi rozvinula jak teď již vím po plastice křížového vazu metodou BTB na níž jsem byl před rokem a půl. Před třemi týdny jsem byl na artroskopii, kde mi čistili spodní stranu čéšky a vyřkli onu diagnózu. Do té doby mi nikdo vlastně neřekl, že potíže můžu mít od poškozené čéšky. Chci se ale zeptat, jestli můžu začít s vámi proklamovanou chůzí již teď po třech týdnech od artroskopie, nebo je moudřejší ještě počkat. Lékaři píší pomalu zvyšovat zátěž - ale co to vlastně znamená? Někde jsem četl že kloubní maz se vytvoří až po několika týdnech. Koleno mám stále oteklé, ale to jsem měl skoro celý rok a nevěřím že se to nějak samo výrazně zlepší. Potřebuji hodně naposilovat svaly na oné noze, ale nevím jak. A jak se stavíte k jízdě na kole nebo rotopenu a cvičení na balanční podložce při této diagnóze? A věnujete se ve své knize taky tomuto onemocnění? Děkuji moc za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Na to jste se měl spíše zeptat lékaře který Vám koleno ošetřoval, co myslí tou postupně zvyšovanou zátěží. Jistě že můžete započít s mnou proklamovanou chůzí, právě ta je především schopna v kloubu vyvolat samoléčící procesy. Zkuste ujít tak 2 – 3 km, v nízké, rovné obuvi a uvidíte, jak bude koleno reagovat. Pokud bude trochu bolet, rovnejte si jej podle Pokynů pro ranní rozcvičování a především masírujte stehenní svaly aby byly uvolněné a zbytečně svou ztuhlostí netlačily příliš při chůzi na čéšku. Kloubní maz se při přirozeném pohybu začne dostávat do kloubu okamžitě prostřednictvím tzv semipermeabilní membrány, právě proto je nutný především přirozený pohyb a ne nějaké nesmyslné posilování na balanční podložce. Všechny ty gumové želvy, polokoule, míče a já nevím co všechno další včetně jak Vy uvádíte balanční podložku nemají s přirozenými pohyby kloubů nic společného a proto nejsou schopny se přirozeně promazávat a regenerovat Pokud Vám chůze nebude činit problémy, můžete vzdálenosti zvyšovat. V případě bolestí kolene jej prochlazujte studenou sprchou – NELEDOVAT !!!, tím by jste kloub pouze zbytečně dále traumatizoval. Pokud bude v pohodě, začněte s posilováním. Veselý Jan

  • 22.06. 20:55, Alena

    Dobrý den, měla bych dotaz ohledně spasmů kolem bedrokyčelního skloubení a následné bolesti do hýždí a okolí kyčlí.Chodím již měsíc na ultrazvuk a DD proudy a potíže přetrvávají. Můžete mi poradit jinou vhodnou léčbu?Je dobré brát léky na svalové uvolnění, např.Dimexol? Děkuji za odpověď. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Bolesti v kyčlích vznikají dysfunkcí kloubů dolních končetin prakticky od chodidel až po pánev. Protože se nikdo nezabývá jejich manuálně-terapeutickým napravením, ultrazvukem se to těžko srovná. Lék, který uvádíte, patří mezi myorelaxancia, používané při onemocněních provázených zvýšeným svalovým napětím. Tyto léky jsou určeny především ke zvládnutí akutních bolestí spojených s velkými svalovými spasmy a měly by se užívat nanejvýše po dobu tří dnů!!! Jinak mohou způsobovat další problémy jako rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, srdeční ischemii (nedokrvení). Tyto léky totiž uvolňují kompletně kosterní svalstvo a při delším užívání mohou spíše zavinit devastaci pohybového aparátu!!! Tou bolestí se vlastně posunutý kloub brání proti zvýšené námaze, takhle to berte, takže je třeba zasunout kloub zpět, srovnat Vám všechny klouby, hlubukou masáží uvolnit svaly a je po problémech. Doporučuji si zkoušet uvolňování pánevní oblasti podle Pokynů. Veselý Jan

  • 20.06. 22:05, Adam

    Dobrý den, přečetl jsem si Vaši knihu a zaujala mě. Nejprve dovolte, abych zhruba popsal svůj probém. Jsem atlet, běžec (střední tratě, 25let, 177cm, 63kg), ale teď již cca dva měsíce netrénuji, protože mě po cca 20min běhu začne bolet oblast P kyčle, vnější část, cca 10cm pod hlavicí kyčelního kloubu. Absolvoval jsem zatím vyšetření, kde bylo diagnostikováno natočení kyčle, ztuhlá oblast kolem bederní páteře a mírné vyosení P chodidla ven. Jiné problémy nebo bolesti nepociťuji. Kyčel mě bolí pouze při běhu a také při vyosení pánve na P stranu (=protažení bolavé oblasti). Zatím jsem byl 2x vyzkoušet dyn. chůzi. prvně 5km a podruhé 10km. před samotnou chůzi jsem provedl cvičení uvedená v knížce. Snažím se jít uvolněně, s mírným náklonem dopředu, tempo asi 9min/km, tep. frekvence cca 115. Chtěl bych se Vás zeptat na názor na můj probém. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Milý Adame, Vy jste zase pro změnu zaujal mě, sportovce a zejména atlety mám obzvláště rád, nikde jinde nenajdeme tolik zbytečných zdravotních problémů jako v atletice. Proto také naši atleti tak „září“ na světových utkáních s „vyrovnanými výkony“. To mě fakt dost žere. Podle všeho máte vytočenou pánevní kost, odtud změna držení kyčelního kloubu a náklonu kosti stehenní. Sval jdoucí z bederní oblasti přes oblast tříselnou s uchycením na tzv malém trochanteru na kosti stehenní je křivě natahován a pak dost bolí. Mírné vyosení P chodidla ven se nazývá laterální rotace a není atleta, který by tím netrpěl. Při tom to jde vcelku snadno srovnat. Protože Vy běžci jste ale utvrzováni z „odborných kruhů“v nesmyslech, jako že běh přes paty se supinací je naprosto normální, tak dupete na paty a páteř proto dostává hrozné rány, které zase mění postavení v bedrech, v pánvi, v kyčlích, kolenou, chodidlech, jak komu libo. Ostatně Roman Šebrle je dle mě „majstrštykem“ české sportovní fyzioterapie. Ale při poslechu plácání překážkáře Svobody v Šípovinách o jeho běžeckých možnostech se nelze ničemu divit, někdo atlety těmi krávovinami o schopnostech bělochů a černochů a o počtu rychlých vláken ve svalech krmit musí. Potřebujete celkově srovnat a bylo by po problémech. Jinak Vaše tempo v chůzi musím obdivovat, fakt dost dobrý. S tím náklonem je to následovně, páteř musí být natolik uvolněná, že se tělo vlastně samo naklání v před jak potřebuje, nepřemýšlejte nad tím po cca 4-5 km se to dostává samo do optima. Chce to ale hodně chodit, naučit se to nedá. O chůzi do kopce i z kopce píši podrobněji v Dynamické chůzi. Boty na chůzi dost problém, co nejnižší podrážka, přirozeně že bez vložek, s rovnými stélkami. Bohužel právě u atletů se setkávám pouze a jenom s nádhernými stupidně tvarovanými botičkami do oblouku od světových firem. Pak se nelze divit, že přední sprinter má platfus jako Brno, který mu ubírá minimálně půl sec. na stovce. Strečink ano, ale na srovnaných kloubech s pořádně rozehřátými svaly, což po chůzi je optimální. Ale chce to i správně a hluboce dýchat, jinak se to spíše vymstí. Podívejte se na Radka Štěpánka, to je čítanka sportovní fyzioterapie. Jan Veselý

  • 20.06. 21:54, Eva Hepnerová

    Dobrý večer,já mám také artrozu 2.stupně obou kyčlí,nic na to neužívám.Bere mi to hlavně ráno,než jdu do práce hrozná pálivá bolest.Co krok bolest asi hodinu a půl,pak to přejde.To mi bere jen pravá kyčel.Bolí mi i páteř,ale chodím dál do práce.Do důchodu mám 6 let jet to hrůza,když vás denně toto bolí.K tomu mi bolí i prsty u nohou,když jsou v klidu.Mám je jak,když jsou pod tlakem nafouklý.Paní doktor.obvodní mi řekla,že mám ploché nohy aniž ,by se mi na ně podívala.Prý ať si koupím vložky do bot.Půl roku jí říkám,ať mi pošle k odborníkovi.Tak mi konečně poslala na ortopedii.Jinak moc léky neužívám,nbo někdy ibalgin.To mi do toho bere krční páteř,to mámněkdy ztuhlý a do toho dva dny migrénu,někdy i víc dní.Pak mi chytne bederka ,nemůžu si ani umýt obličej,nejde to ohnout.Co s tím? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Jste normálně opotřebovaná (promiňte mi ten výraz, ale jiný na to použít nejde), s nejvyšším časem s tím něco dělat, pokud chcete do důchodu v plném zdraví dožít a hlavně si jej pak užít. Pokud Vás to potěší, nevidím to až tak dramaticky. Máte dysfunkce prakticky kam si dosáhnete, to znamená zablokovaná chodidla, odtud ty nafouklé prsty, blokací je bráněno normálnímu průtoku krevního řečiště. Pálení v kyčlích způsobuje nesprávné vytočení pánevních kostí vlivem dysfunkcí chodidel, kyčelní klouby nesedí a proto pálí v klidu, zejména v noci, k ránu, přes den se po rozchození jakž takž uklidní. Ale to by Vás mělo vlastně těšit, sama vidíte, že se to dá změnit dokud je čas a dokud vyosený kloub nezničí chrupavku a pak je to na totálku. Páteř je jasná, mezi kostmi pánevními je kost křížová, která také musela změnit polohu a mění postavení jednotlivých obratlů až do krční páteře, přirozeně změny střílí až do hlavy a proto ty migrény. Jistě chápete, že ortopedické vložky jsou zde asi spíš k smíchu. Ta bederka, to jsou nejspíše křivě namáhané bederní svaly jdoucí od žeber na pánev, takže ohýbání u umyvadla, nebo samotné oblékání je pak spíš mučírna. Vlastně kvůli takovým, jako jste Vy jsem psal Dynamickou chůzi jako výzvu, že nic není ztraceno, šlo to tam, musí to jít zpátky, jen je třeba vědět jak na to. Jak ale vidíte k naší všeobecné lítosti, zdravotnictví je někde trochu jinde. Ta artróza, normálně se uvádí, že je nevratná. Já Vás ubezpečuji, že 2. stupeň lze v klidu odstranit, pokud se klouby budou přirozeně pohybovat, ono to není nic jiného, než zarostlý kloub starým kloubním mazem a odumřelými buňkami. Nic jiného se totiž do kloubu dostat nemůže. A pokud se člověk opravdu začne sám rovnat a přirozeně pohybovat, nic ničemu nebrání, aby se normální činost kloubu obnovila a kloub zregeneroval. Problém vidím trochu v tom milá paní, že sama to nezvládnete Potřebovala by jste kompletně několikrát srovnat (mimochodem, to je práce na dvě hodiny), naučit Vás se po ránu srovnávat a pak chodit, chodit, chodit, přirozeně v nízkých botách bez vložek a dodržovat pitný režim. Zlepší se Vám imunitní systém, tlak krve, hladina cukrů, trávení atd. prakticky můžete až omládnout, záleží jen a jen na Vás. Také to můžete prosedět v čekárnách.... S pozdravem Jan Veselý

  • 20.06. 16:52, JANA

    Dobrý den, při hledání odpovědi na můj problém na internetu jsem narazila na Vaše stránky a chtěla bych Vás poprosit o radu. Při pohybu ramen nebo trupu, jako například pri tancování, mě po chvili hrozně začne bolet hrudní kost. Je to jakoby přímo pod ní, ale nemám ten pocit, že by se jednalo o srdce. A také, když si při tom tančení i zpívám, nebo při dýchání s otevřenou pusou, vychazí z plic takový divný zvuk, jako by o sebe něco třelo a vzduch vycházel i nekontrolovaně z plic. Nevím přesně, jak to popsat, ale snad chápete, co myslím. Je to velmi nepříjemné a já pak musím okamžitě s pohybem přestat. Může to být od páteře? Vzpomínám si, že to začalo po protancovaném večeru před 3/4 rokem. Chodim také hodně shrbená a mám málo pohybu. Chci to změnit, ale právě výše popsaný problém mi v tom brání. Můžete mi nějak pomoci nebo poradit? Děkuji předem Jana E. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Myslím si, že chápu co myslíte, to je to nejmenší, otázkou je, jak to budete chápat Vy. Z pohledu symetrie Vašeho těla jste křivá jako paragraf. Takže já to vidím následovně, jako téměř všichni máte dysfunkce dolních končetin, odtud změnu v ose pánevní a ta se promítla pohybem páteře do osy ramen. Hrudník je vinou rotace páteře (jejím spirálovitým pootočením) momentálně na šišato a je tu vše, co uvádíte. Špatná kontrola dechu a stlačené plícní vaky neschopné se nadechnout do dolních hrotů. Takže je to od páteře. Svaly v hrudním korzetu jsou ve spasmickém napětí touto pro ně nepřirozenou dysbalancí hrudi a vyvolávají ony příznaky. Proto to shrbení. Také je dobře možné, že za krkem máte ztvrdlý a bolestivý hrb, patrně přiškrcenou štítnou žlázu a řadu dalšího. Takhle milá tanečnice Jano také vzniká počátek tzv infarktů, tedy kdy se to svádí na srdce a jeho skryté vady, leč srdénko jest v tom naprosto nevinně. Jen nemůže v klidu nerušeně tepat, protože je z některé své strany utlačováno křečovitě sevřenými svaly. Teď ještě stačí, aby jste se rozčílila a může být také vymalováno. Jeden ze spasmických svalů se smrští ještě víc a zabrání srdci přes osrdečník tepat. Ten se může navíc ještě poškodit prasknutím některé ze svých tří vrstev. Nejste v tom ale sama, ročně to postihuje až cca 50 tisíc lidí, z nichž až třetina to nepřežije. Zatím se vše svádí na vysoké hladiny cholesterolů, ty jsou v tom ale naprosto nevinně. Křivá hruď z působení tzv. postulárního mechanizmu těla se ta hrozba může klidně jmenovat. Potřebujete srovnat prakticky celou kostru a bude to v pořádku. Jenže to Vy sama nedokážete a k Vaší škodě, medicína to také neřeší takto. Až Vás to „klepne, budou Vám protahovat cévy artroskopickým balonkem, což je v tomto případě dost k smíchu. Ale zase suprově hrazeno pojišťovnami. Takže momentálně prosím moc netančit a nerozčilovat se a více přirozeného pohybu, což je pravidelná chůze. Zkuste se uvolňovat podle Pokynů a hodně chodit. Jan Veselý

  • 20.06. 08:58, Jan Veselý

    SEM SMĚŘUJTE DOTAZY O SVÝCH POTÍŽÍCH POHYBOVÉHO ÚSTROJÍ




<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se